Pavaje din piatra

pavaje din piatra

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Pavajele din piatra sunt un accesoriu care ar putea infrumuseta orice curte sau gradina. Totusi, pentru ca exista mai multe tipuri de pavaje din piatra, fiecare cu propriile sale caracteristici, alegerea pavajului potrivit poate fi relativ dificila. Din fericire, in cele ce urmeaza vom acoperi o mare parte din cele mai importante informatii legate de pavarea cu piatra. 

Ce sunt pavajele din piatra?

Atunci cand discutam despre pavaje din piatra, ne referim la acel tip de suprafata rutiera, de regula destinata traficului pedestru si a carui principal material este piatra naturala. Desi nu este o regula, cele mai des intalnite zone pavate cu pietre sunt aleile curtilor, trotuarul sau poteca din jurul casei, sau chiar exteriorul curtii (in proximitatea gardului). Asa cum veti vedea, piatra utilizata in proiectele de pavare este de mai multe tipuri. 

alei pavaje piatra

Principalele tipuri de pavaje din piatra

Pavajele din piatra pot fi construite din mai multe materiale. Inainte de a decide cu privire la piatra potrivita pentru propriul proiect, este necesar sa cunoasteti cel putin caracteristicile principale ale acestora.

Iata, deci, ce tipuri de pavaje din piatra exista, dar si cum difera acestea:

1. Pavaje din piatra naturala

Piatra naturala se refera, adesea, la acel tip de piatra bruta, de regula nefinisata sau finisata partial. Aceasta este produsa in placi de diferite dimensiuni si nu are neaparat o forma uniforma, insa se bucura, in primul rand, de o rezistenta foarte buna la schimbarile bruste de temperatura. De regula, piatra naturala este o alegere potrivita pentru persoanele care urmaresc amenajarea unui spatiu rustic.

pavaje piatra naturala

2. Pavaje din piatra de munte

Spre deosebire de piatra naturala, cea de munte provine din roci bine sedimentate, astfel ca rezistenta acestora la presiune este, de regula, mai mare. De aceea, piatra de munte este recomandata, de regula, pentru pavajele cu trafic intens, unde presiunea poate fi mai mare (de exemplu, pentru circulatia autoturismelor). La fel ca piatra naturala, piatra de munte vine in diferinte forme, dimensiuni, dar si culori. 

pavaje piatra de munte

3. Pavaje din piatra cubica

Piatra cubica este una dintre cele mai rezistente solutii de pavare. Dupa cum bine stiti, inainte de descoperirea asfaltului, aceasta era optiunea principala a autoritatilor din trecut pentru pavarea trotuarelor sau a soselelor. De altfel, chiar si in prezent exista drumuri din piatra cubica, realizate inca de pe vremea Imperiului Roman. Asadar, caracteristicile principale ale unui pavaj din piatra cubica sunt rezistenta si durabilitatea. 

pavaje piatra cubica

4. Pavaje din piatra de rau

Pietrele de rau sunt, de regula, robuste, iar suprafetele acestora nu prezinta colturi ascutite, ci sunt netede, fiind slefuite in timp de cursul apei. Dintre toate tipurile de pavaje, cel din piatra de rau este, poate, cel mai rustic. In plus, pentru ca este extrasa direct din albia raurilor, procedeul este cel mai putin daunator mediului inconjurator. 

pavaje piatra de rau

Avantajele si dezavantajele utilizarii pavajelor din piatra

Spre deosebire de alte solutii, cum ar fi, de exemplu, betonul, piatra reprezinta, poate, cel mai natural material utilizat in pavarea suprafetelor. Totusi, materialele naturale nu sunt neaparat perfecte. Astfel, ca nici pavajele din piatra nu prezinta doar avantaje, ci au si o serie de dezavantaje.

Iata, deci, la ce ar trebui sa va asteptati atunci cand investiti in pavaje din piatra:

Avantaje

  • Rezistenta foarte buna in timp: Fiind un material natural, piatra beneficiaza de caracteristici foarte bune in privinta rezistentei. Astfel, de regula, piatra nu cedeaza la schimbarile bruste de temperatura si nu se crapa sub actiunea unei presiuni externe moderate. Daca sunt ingrijite corespunzator, anumite tipuri de pavaje piatra pot rezista chiar si peste cateva secole;
  • Aspect elegant si natural: In timp ce betonul sau placile ceramice reprezinta optiuni mult mai flexibile pentru realizarea pavajelor, piatra naturala are un aspect unic, mult mai elegant. De altfel, un pavaj din piatra nu necesita alte tipuri de finisare pentru a schimba in bine aspectul unei proprietati. De asemenea, diferitele sortimente de piatra genereaza o varietate de forme si culori din care veti putea alege;
  • Inlocuire individuala in cazul eventualelor probleme: Daca apar probleme cu pavajul, nu veti fi nevoiti sa inlocuiti toata suprafata. De regula, pietrele sunt montate individual, astfel ca pot fi inlocuite doar cele afectate. In cazul altor materiale, suprafetele inlocuite sunt mult mai mari. Asadar, costurile cu reparatiile si intretinerea, in cazul unor pavaje din piatra de calitate, sunt mult reduse in comparatie cu betonul sau alte solutii de pavare. 

Dezavantaje

  • Fixarea poate ceda: Daca pietrele rezista cu succes in timp, mortarul utilizat pentru fixarea acestora se macina, de regula, in 10 – 20 ani de la realizarea proiectului. Asa cum probabil v-ati dat deja seama, inlocuirea mortarului dintre pietre va genera costuri suplimentare in timp. Totusi, raportat la acest interval de ani (10 – 20), investitia nu este considerata foarte mare;
  • Absorb apa: Piatra naturala este un material destul de poros, astfel ca pavajele din piatra absorb o cantitate destul de mare de apa. De exemplu, desi rezistente la schimbarile de temperatura, pietrele pot fi afectate in cazul unei ploi, urmate de un inghet brusc;
  • Pot costa mai mult: In principiu, betonul este una dintre cele mai economice solutii de pavare. Asadar, in comparatie cu acesta, investitiile in pavaje din piatra pot fi mai mari. Cu toate acestea, pe termen lung, veti observa ca investitia va fi mult mai rentabila, prin prisma rezistentei, dar si a ingrijirii facile. 

Asadar, dupa cum puteti observa, per total beneficiile unui pavaj din piatra depasesc cu mult dezavantajele asociate acestuia. In acest sens, putem afirma cu incredere ca piatra reprezinta unul dintre cele mai eficiente materiale pentru pavaje. 

montaj pavaje din piatra

Cat costa executia pavajelor din piatra?

Inainte de a discuta despre preturi pavaje din piatra, trebuie mentionat faptul ca pavarea nu presupune doar montarea pietrelor pe o anumita suprafata. Aceste lucrari implica, printre alte, excavari, compactari sau chiar betonari.

Asadar, estimarea unei astfel de investitii este relativ greu de efectuat. Daca doriti sa stiti cu exactitate cat va va costa un astfel de proiect, va recomandam sa apelati direct la o firma specializata in astfel de lucrari.

Estimativ, insa, va putem spune ca in functie de tehnologia utilizata, dar si de complexitatea proiectului, pavajele din piatra variaza intre 100 si 150 de lei pe metru patrat. 

De ce sa alegem pavajul din piatra?

Acestea fiind spuse, speram ca pe parcursul acestui articol am venit in intampinarea dumneavoastra, raspunzand tuturor intrebarilor pe care le-ti fi putut avea referitoare la proiectele care presupun amenajarea unor pavaje din piatra. Printre ideile principale, retineti, asadar, ca:

  • Pavajele din piatra sunt una dintre cele mai naturale si eficiente solutii in amenajarea curtii. In plus, acestea nu doar ca vor infrumuseta curtea, ci si pot fi exploatate pentru foarte mult timp, exprimat in ordinul sutelor de ani, cand sunt intretinute in mod corespunzator;
  • Costurile pentru realizarea unui astfel de pavaj variaza de la caz la caz, fiind influentate de factori precum dimensiunea suprafetelor pavate sau materialele folosite. Totusi, raportul calitate pret este mult superior altor tipuri de materiale;
  • Pietrele folosite in pavaje sunt de mai multe sortimente, fiecare avand caracteristici mai mult sau mai putin avantajoase, in functie de tipul investitiei. Totusi, indiferent de materialul pentru care veti opta, cu siguranta veti beneficia de un aspect elegant, dar si de o rezistenta mai mare, comparativ cu alte materiale. 

Daca mai exista neclaritati sau doriti sa obtineti informatii personalizate, nu ezitati sa apelati intotdeauna la profesionisti. Cu siguranta acestia vor raspunde punctual tuturor nevoilor. Asadar, spor in noul proiect!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.