- Categorii: Pavaje
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Betonul este unul dintre cele mai performante materiale utilizate in proiectele de pavare. Totusi, asa cum veti descoperi pe parcursul acestui material, exista mai multe tipuri de pavaje din beton. Asadar, pentru ca sa puteti face alegerea potrivita, in cele ce urmeaza vom detalia principalele tipuri de beton pentru pavaje, dar si avantajele si dezavantajele unei astfel de investitii.
Ce sunt pavajele din beton?
Pavajele din beton sunt, in fapt, acele suprafete destinate traficului pedestru, dar si rutier, a carei compozitie principala este betonul. Investitiile in pavaje din beton sunt destinate atat uzului casnic, cat si uzului comercial. De altfel, principalele destinatii ale unei suprafete pavate cu beton sunt, printre altele, aleile si spatiile de recreatie (de exemplu, terase) amenajate in curtile rezidentiale, dar si parcari comerciale din beton monolit.
Principalele tipuri de pavaje din beton
Betonul, in sine, este un material extrem de flexibil si poate fi produs in foarte multe forme. Intelegem, asadar, ca exista, de asemenea, mai multe tipuri de pavaje din beton, fiecare fiind mai mult sau mai putin potrivit anumitor destinatii.
Asadar, pentru a va putea decide cu privire la solutia potrivita pentru pavajul dumneavoastra, trebuie, in primul rand, sa cunoasteti care sunt betoanele pe care le veti putea utiliza. Iata, deci, o lista a principalelor tipuri de beton utilizate in crearea pavajelor si caracteristicile principale ale acestora:
1. Pavele din beton
Pavelele din beton sunt acele dale (blocuri) turnate, a caror forma si culoare este extrem de variata. La randul lor, pavelele din beton pot fi de mai multe tipuri: pline, tip grila, gri sau colorate, etc. Indiferent de sortimentele in care acestea sunt produse, insa, toate beneficiaza, in general, de aceleasi caracteristici, respectiv:
- Fiind prefabricate, se monteaza mult mai usor si cu atat mai rapid, prin comparatie cu alte solutii de pavare;
- Spre deosebire de pietrele naturale, betonul rezista foarte bine nu doar la presiune, ci si la contactul cu anumite chimicale;
- Retetele utilizate de producatori sporesc proprietatile mecanice ale pavelelor, drept pentru care acestea sunt mult mai rezistente decat alte tipuri de pavaje.
2. Dale din beton
Dalele din beton se asemana cu pavelele si mostenesc o mare parte a caracteristicilor acestora. In plus, dalele pot fi armate cu beton, pentru o rezistenta sporita. Printre caracteristicile principale ale dalelor din beton, utilizate in pavarile exterioare, amintim:
- Forma acestora este, de regula, patrata, iar dimensiunile pot varia de la un producator la altul;
- Rezistenta acestora la presiune este mai mare, datorita armaturilor, motiv pentru care dalele pot fi utilizate cu succes pentru pavarea parcarilor.
3. Beton monolit
Dintre toate tipurile de pavaje din beton, cele realizate din beton monolit sunt poate cele mai versatile. Acestea se toarna, practic, direct pe suprafata care urmeaza pavata. In plus, pavajele create in acest mod pot fi amprentate cu diferite modele, pentru a personaliza, astfel, suprafetele.
Atentie! Betonul monolit se refera la acel tip de element din beton realizat dintr-o singura bucata, fara intreruperi. Caracteristicile prin care betonul monolit se face remarcat in cazul pavajelor sunt:
- Dat fiind ca toata suprafata este realizata dintr-o singura bucata, pavajul este, de regula, mult mai robust si, in consecinta, mai rezistent;
- Datorita metodei de realizare (prin turnare), suprafetele sunt mult mai usor de modelat, iar modelele obtinute sunt, de regula, mai complexe;
- Poate fi usor de personalizat prin procesul de amprentare si chiar imita o varietate de alte materiale (inclusiv dalele sau pavajele din piatra).
Sfat util: Atunci cand planuiti realizarea unor pavaje din beton, este recomandat sa apelati la serviciile unui profesionist pentru proiectare si, totodata, pentru alegerea materialului potrivit. De asemenea, nu faceti niciodata diferenta intre doua solutii (tipuri de pavaj) in functie de pret, ci in functie de destinatia investitiei. De exemplu, pentru suprafetele destinate unui trafic intens si care ar trebui sa suporte presiuni mai mari (precum greutatea unui autovehicul), optati pentru materiale rezistente, de preferat armate.
Avantajele si dezavantajele utilizarii pavajelor din beton
Betonul, in general, se numara printre cele mai bune materiale de constructie. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca producatorii investesc constant in eficientizarea si modernizarea tehnologiilor. Asadar, aceste cercetari au condus, practic, la crearea unui material foarte bine optimizat pentru constructii.
Lesne, deci, de inteles faptul ca toate aceste caracteristici benefice se regasesc si in tipurile de pavaje din beton disponibile pe piata. Totusi, cum nu exista un material perfect, pavajele din beton nu sunt nici acestea lipsite de defecte. De aceea, consideram ca este corect sa va prezentam atat avantajele, cat si dezavantajele betonului ca solutie de pavare.
Avantaje
- Durabilitate: Indubitabil, cimentul este unul dintre cele mai rezistente materiale din lume. De altfel, cele mai mari poduri sau zone destinate traficului intens sunt realizate din beton. Desi, poate ca nu rezista sute de ani, asemenea pietrei, betonul este mult mai potrivit din punct de vedere al stresului mecanic;
- Costuri: In timp ce piatra, ca orice alt material natural, este mai scumpa, pavajele din beton sunt mult mai economice. De regula, specialistii considera ca pavarea cu beton poate fi chiar si cu 50% mai putin costisitoare, in comparatie cu piatra. Mai mult decat atat, manopera se realizeaza, de asemenea, mai usor, drept pentru care si costurile in acest sens sunt mai reduse;
- Versatilitate: Asa cum spuneam, producatorii propun o gama extrem de extinsa de pavaje din beton. In plus, acestea sunt mult mai usor de personalizat decat alte materiale si pot fi produse in mai multe culori, pentru a completa, practic, aspectul intregii proprietati. De asemenea, pavajele din beton sunt destinate atat traficului rezidential, cat si celui comercial.
Dezavantaje
- Decolorare: Pigmentii folositi in timpul productiei pentru colorarea betonului se pot estompa in timp. Astfel, culoarea pavajului isi poate pierde din intensitate, lasand in urma un aspect usor invechit. Din fericire, insa, acest efect apare, de regula, dupa 10 – 15 ani de la momentul realizarii pavajului;
- Erodare: Daca nu este intretinut corespunzator, beton se poate macina in timp. Principalele zone afectate in acest sens sunt marginile si colturile, dar si suprafetele plane verticale. De asemenea, acest efect poate conduce la aparitia crapaturilor, punand, practic, in pericol intreaga suprafata pavata.
Cat costa executia pavajelor din beton?
Prin prisma faptului ca exista mai multe tipuri de pavaje din beton, intelegem deopotriva si faptul ca preturile variaza. De regula, pentru a obtine un tarif pentru realizarea pavajelor din beton, se recomanda contactarea unui profesionist, caruia sa ii detaliati caracteristicile tehnice ale proiectului (suprafete pavate, materiale utilizate, etc.).
Daca, insa, doriti sa stiti un cost estimativ, va putem spune ca tarifele practicate de majoritatea profesionistilor variaza intre 100 si 150 de lei, in functie de tehnologie.
In concluzie, speram ca in urma parcurgerii materialului de mai sus ati ramas cu o intelegere clara a ceea ce presupune realizarea de pavaje din beton. Ca o scurta recapitulare, amintim ca:
- Betonul este unul dintre cele mai performante materiale de constructie, fiind constant imbunatatit de producatori;
- Pavajele din beton pot fi realizate din trei solutii principale, insa vin intr-o varietate de forme si culori;
- Costurile cu realizarea unui pavaj din beton sunt mult mai mici, comparativ cu alte materiale (cum ar fi, de exemplu, piatra naturala).
De asemenea, daca inca exista nelamuriri sau daca doriti sa aflati raspunsuri punctuale pentru propriile nevoi, va recomandam sa apelati direct la un profesionist. Doar astfel veti putea beneficia de consultanta de specialitate si veti putea demara cu succes proiectul.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.