Pavaje curte

pavaje curte

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Cum producatorii propun, in prezent, o gama extrem de variata de pavaje curte, alegerea solutiei potrivite poate fi, de multe ori, dificila. Totusi, pentru a veni in sprijinul dumneavoastra, am decis ca in cele ce urmeaza sa acoperim cele mai importante informatii legate de acest subiect. Printre altele, in urma lecturarii acestui articol, veti cunoaste: care sunt principalele tipuri de pavaje pentru curte, cum se monteaza, dar si cat costa un astfel de proiect. 

Ce sunt pavajele de curte?

In domeniul constructiilor, termenul de pavaje curte se refera la invelisul exterior sau materialul din care sunt create si finisate diferite suprafete ale curtii.

Printre altele, pavajele pot deservi amenajarii aleilor din curte, a trotuarului din jurul cladirii sau chiar a parcarilor. Asa cum veti descoperi in cele ce urmeaza, pavajele sunt, in general, de doua tipuri: naturale (din diferite sortimente de piatra) sau artificiale (din beton, in diverse forme). 

Pavaje in curte

Principalele tipuri pavaje pentru curte

Asadar, pentru a putea alege intre principalele tipuri de pavaje curte, consideram ca este necesar sa le enumeram si sa detaliem cateva dintre caracteristicile lor principale.

Atentie! Inainte de a decide, insa, cu privire la solutia potrivita pentru dumneavoastra, este recomandat sa apelati la un profesionist pentru realizarea proiectului. De regula, calitatea solului, destinatia investitiei (terasa, platforma destinata traficului pedestru sau auto, etc.), precum si alti factori trebuie avuti in vedere pentru alegerea materialului corespunzator.

Acestea fiind spuse, iata care sunt principalele tipuri de pavaje pentru curte:

1. Pavaje clasice

Pavajele clasice sunt realizate, practic, din pavele de beton. Acestea sunt niste blocuri de beton, turnate in diferite forme si dimensiuni si care se pot asambla asemenea unui puzzle direct pe suprafata suport. Mai mult decat atat, cu ajutorul unor pigmenti industriali, pavajele pot fi produse intr-o varietate de culori. 

De retinut: Pavelele clasice sunt potrivite pentru proiectele rezidentiale si comerciale, destinate, de regula, traficului pedestru. 

pavele clasice si cu forme

2. Dale

Dalele din beton sunt una dintre cele mai recomandate solutii de realizare a pavajelor destinate traficului semi-intens. Acestea sunt realizate din beton armat, astfel ca suporta o presiune mai mare decat pavelele clasice. In ceea ce priveste forma, desi nu este o regula, acestea sunt, de cele mai multe ori, patrate sau dreptunghiulare, iar dimensiunile difera de la un producator la altul. 

De retinut: Dalele din beton sunt potrivite pentru pavarea rapida a platformelor destinate traficului intens, cum ar fi, de exemplu, amenajarea unei parcari in curte. 

dale din beton

3. Piatra naturala

Desi poate fi mai scumpa decat betonul, piatra naturala se bucura de o durabilitate mult mai mare. Conform datelor, un pavaj din piatra rezista, de regula, de la 50 de ani si poate depasi chiar cateva secole. De asemenea, trebuie sa stiti ca pavajele pentru curte se pot realiza din mai multe sortimente de piatra. Principalele tipuri de piatra pentru pavaje curte sunt:

  • Piatra de munte: Deoarece provine din cariere de munte, piatra este, practic, formata din roci bine sedimentate si, implicit, foarte rezistente; 
  • Piatra cubica: Este una dintre cele mai robuste si rezistente tipuri de piatra, fiind, de altfel, folosita inca de pe vremea Imperiului Roman, pentru pavarea drumurilor;
  • Piatra de rau: Forma pietrelor de rau este rotunjita, fiind slefuite in timp de cursul apei. De asemenea, este foarte usor de obtinut, fiind extrasa din albia raurilor. 

De retinut: Piatra naturala poate reprezenta o investitie mai mare in prima instanta, insa pe termen lung beneficiaza de cel mai bun raport calitate pret, rezistand chiar si cateva secole cu un minim de intretinere. 

piatra naturala

4. Pavele grila

Putem afirma ca pavelele grila reprezinta un subsidiar al pavajelor clasice, fiind, practic, reprezentate de pavele din beton ecologice, prin care poate creste iarba. In ciuda golurilor pe care le prezinta, acestea sunt, de fapt, foarte rezistente si pot suporta incarcaturi destul de mari (chiar si greutatea unei masini). 

De retinut: Pavele grila sunt acel tip de pavaj cu goluri, prin care creste iarba. Acestea se potrivesc intr-o varietate de proiecte, inclusiv amenajarea unor spatii de recreatie comerciale. 

pavele grila

5. Beton monolit

Prin beton monolit intelegem acel element din beton turnat dintr-o singura bucata (fara imbinari). Betonul monolit este, asadar, poate cea mai flexibila solutie pentru amenajarea de pavaje pentru curte.

In plus, acesta poate fi armat, pentru o rezistenta sporita, dar si amprentat, pentru a personaliza suprafetele. Demn de mentionat faptul ca betonul amprentat poate imita foarte multe materiale, inclusiv piatra naturala sau pavelele clasice. 

De retinut: Betonul monolit este extrem de versatil si, in acelasi timp, rezistent. Prin aceasta tehnologie se pot realiza poate cele mai complexe proiecte de pavare a suprafetelor exterioare. 

beton monolit

Etape montare pavaje in curte

Desi observam ca exista mai multe tipuri de pavaje curte, de cele mai multe ori, etapele de montaj sunt similare. Din lista de mai sus, exceptie de la etapele de montare face doar betonul monolit, care se toarna direct la locul pavarii si nu vine in placi prefabricate. Asadar, daca ati demarat un proiect de pavare a curtii, iata care sunt etapele principale de executie. 

Sfat util: Ghidul urmator are, mai degraba, rolul de a va informa, astfel incat sa puteti superviza lucrarile efectuate de profesionisti. Desi nu este imposibil de executat in regie proprie, este de preferat sa evitati acest mod de abordare si, in schimb, sa contractati serviciile unui profesionist. 

Pasul #1: Planificarea proiectului

Profesionistii spun ca un proiect de succes consta din 90% planificare si 10% efort fizic. Inainte de demararea lucrarilor, este, deci, indicat sa planificati toate detaliile tehnice ale pavajului. Printre altele, asigurati-va ca:

  • Masurati toate suprafetele si calculati cubajul materialului necesar;
  • Trasati pe teren suprafata care urmeaza pavata;
  • Stabiliti calitatea solului pentru a identifica tehnologia potrivita.

Pasul #2: Excavarea solului

Daca v-ati asigurat ca puteti demara lucrarile, primul pas va consta din excavarea suprafetelor ce urmeaza pavate. Aceasta va reprezenta, practic, suportul pentru urmatoarele etape. In acest sens, cateva sfaturi utile de care trebuie sa tineti cont sunt:

  • Adancimea minima recomandata a unui pavaj complet este de 60 cm;
  • Latimea santului trebuie sa fie cu 60 – 80 cm mai mare decat cea a pavajului in forma sa finala;
  • Baza santului trebuie compactata foarte bine, pentru a ajunge perfect plana.

Pasul #3: Realizarea stratului suport

La baza santului, turnati un strat de pietris si compactati-l pana ce observati ca pietrisul a patruns in sol, iar suprafata este plana. Baza poate fi realizata din sorturi de piatra sparta intre 16 si 63 mm.

Sfat util: Pentru a evita problemele pe viitor, se recomanda ca la una dintre margini sa realizati un drenaj ascuns. 

Pasul #4: Turnarea straturilor de nisip

Peste stratul de pietris, veti asterne un strat de nisip, care, de asemenea, trebuie compactat foarte bine. Pentru nivelarea nisipului, folositi sine de ghidaj, peste care veti turna un al doilea strat de nisip.

Sfat util: Pentru a asigura o nivelare cat mai apropiata de perfectiune, intindeti cel de-al doilea strat de nisip cu ajutorul unui poloboc. De asemenea, nu uitati ca, in final, sa indepartati sinele de ghidaj si sa umpleti golurile cu nisip. 

Pasul #5: Montarea pavajului

In functie de tipul de pavaje curte, puteti proceda la montarea pavelelor, dalelor sau a pietrei. Acestea se monteaza individual si se fixeaza in nisip folosind un ciocan de lemn, care previne distrugerea blocurilor sau a pietrei.

Sfat util: Pentru a nu devia de la traseu, amplasati sfori de ghidaj pentru fiecare rand de pavaj in parte. 

Pasul #6: Compactarea pavajului

Nu in cele din urma, umpleti rosturile cu nisip si procedati la compararea pavelelor, dalelor sau a pietrei. In final, daca lucrarile au decurs corect, nu ar trebui sa existe elemente iesite la superfata sau adancite in nisip. De asemenea, rosturile dintre randuri ar trebui sa aiba o latime uniforma pe toata suprafata pavata. 

montare pavaje curte

Avantajele si dezavantajele utilizarii pavajelor in curte

Realizarea unor pavaje curte, fara doar si poate, va schimba aspectul proprietatii. Cu toate acestea, o astfel de investitie nu este lipsita de parti mai putin benefice.

Iata, deci, care sunt avantajele si dezavantajele asociate pavajelor pentru curti:

Avantaje

  • Datorita montajului individual al fiecarui bloc sau pietre in parte, eventualele reparatii se pot realiza fara interventia asupra intregii suprafete;
  • Fiind prefabricate, montajul se realizeaza, de regula, intr-un timp mult mai scurt (comparativ, de exemplu, cu turnarea unei placi din beton si finisarea cu diverse solutii);
  • Sunt disponibile intr-o varietate de modele si culori, fiind usor de adaptat oricarui stil arhitectural.

Dezavantaje

  • Desi se pot realiza in regie proprie, se recomanda contractarea unui profesionist pentru un montaj rezistent in timp;
  • In functie de tehnologie, costurile pentru pavarea curtii pot fi mai mari, comparativ cu alte metode de realizare a traseelor circulabile din curte.
pavaje piatra curte

Cat costa montajul pavajelor in curte?

De la bun inceput, trebuie sa stiti ca este relativ dificil sa estimam un pret pavaje curte. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca, asa cum ati vazut, materialele disponibile pe piata difera, iar montajul acestora are diferite grade de dificultate.

Asadar, daca doriti sa obtineti o oferta concreta, va recomandam sa apelati direct la un profesionist caruia sa ii prezentati detaliat proiectul. Altfel, pentru calcularea unui cost estimativ, va putem spune ca, in functie de tehnologie, costurile pentru montarea pavajelor pot varia intre 80 si 200 de lei. 

Acestea fiind spuse, tinem ca, in urma informatiilor prezentate mai sus, sa subliniem urmatoarele:

  • Producatorii propun o gama extrem de variata de solutii pentru pavaje curte, astfel incat acestea se potrivesc pentru o multitudine de proiecte;
  • Pavajele pentru curte sunt deopotriva practice si aspectuoase, infrumusetand aspectul oricarei proprietati;
  • Etapele de montaj se pot realiza atat in regie proprie, cat si prin contractarea serviciilor unui profesionist.

Speram ca pe aceasta cale am lamurit toate aspectele de care aveati nevoie pentru a demara un proiect de pavare a unei curti. Daca, totusi, exista neclaritati sau aveti nevoie de informatii personalizate, nu ezitati sa apelati la un profesionist. Spor la lucru!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.