Pavaje moderne

pavaje moderne

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Pavajele sunt utilizate in domeniul constructiilor de mii de ani. Totusi, odata cu avansarea tehnologiei, apar si pavaje moderne, mult mai performante, atat din punct de vedere tehnic, cat si al aspectului. Asadar, in cele ce urmeaza vom discuta despre ce sunt pavajele moderne, cat costa, dar si care sunt avantajele acestora in comparatie cu alte solutii de pavare. 

Ce sunt pavajele moderne? 

Prin pavaj modern intelegem acea solutie de amenajare a suprafetelor destinate traficului usor, de regula, pedestru, din interiorul curtilor sau din proximitatea acestora. Asa cum veti descoperi pe parcursul acestui material, exista mai multe tipuri de pavaje moderne, categorisite, in general, in functie de materialul din care sunt create. In ceea ce priveste utilizarile principale ale pavajelor, acestea pot fi: aleile, terasele sau chiar parcarile din interiorul curtilor sau din jurul caselor.

pavaj modern curte

Principalele tipuri pavaje moderne folosite

Asadar, dupa cum spuneam, pavajele se impart in mai multe categorii. Acestea se diferentiaza, in primul rand, prin tehnologia utilizata. Pentru ca sa puteti face alegerea potrivita in acest sens, in cele ce urmeaza va vom prezenta principalele tipuri de pavaje moderne disponibile pe piata, dar si principalele caracteristici ale acestora. 

Pavele clasice sau din dale

Pavelele din beton si dalele reprezinta, poate, cea mai comuna (raspandita) solutie de amenajare a pavajelor. Acestea sunt realizate dintr-un amestec special de beton, adesea mult mai rezistent decat betonul clasic, turnat in diferite forme. Fiind o solutie prefabricata, intelegem, deci, ca montajul se realizeaza mult mai usor si, de regula, relativ rapid. Mai mult decat atat, pavelele tind sa fie una dintre cele mai economice tehnologii, din punct de vedere al investitiei initiale. 

pavele clasice

Piatra naturala, cubica sau de munte

Piatra, in toate formele ei, se numara printre cele mai vechi materiale utilizate in realizarea pavajelor. Unul dintre principalele avantaje ale unui pavaj modern din piatra este rezistenta.

Piatra cubica, de exemplu, are o durata de exploatare de cel putin 100 de ani (cat timp este intretinuta corespunzator). Mai mult decat atat, in timp ce materialul, in sine, piatra, este milenar, metodele moderne de taiere a placilor, precum si cele de montaj asigura un aspect mult mai uniform al suprafetelor astfel finisate. 

pavaje din piatra naturala

Pavaje din travertin, marmura, granit

Marmura, granitul si travertinul fac, de asemenea, parte din categoria pietrelor naturale, insa sunt considerate materiale premium si, in consecinta, se face separarea dintre cele doua categorii. In plus, in comparatie cu pietrele mentionate in categoria anterioara, cele premium beneficiaza deopotriva de un aspect mult mai placut, dar si de rezistenta sporita la impact.

Atentie! Aveti in vedere faptul ca un pavaj din marmura, granit sau travertin poate costa cu pana la 70% mai mult decat unul din piatra clasica. 

pavaje dale travertin

Pavelele din cauciuc

Adesea intalnite pe platformele spatiilor de joaca pentru copii, pavelele din cauciuc au in compozitie o serie de materiale care absorb forta in cazul unui impact, actionand ca un strat de protectie la cadere. Asadar, siguranta este principala caracteristica a pavajelor moderne din cauciuc. 

Pavaje din beton decorativ

Nu in ultimul rand, una dintre cele mai moderne tehnologii in amenajarea pavajelor este reprezentata de betonul monolit. Acesta se poate turna direct la locatia clientului, forma suprafetelor putand fi personalizata in functie de preferinte. De asemenea, pentru a spori partea legata de aspect, betonul monolit se poate amprenta. 

Etape montare pavaje pe suprafete exterioare

In principiu, etapele de montare difera in functie de tipul de pavaje moderne pentru care veti opta. De exemplu, dalele din cauciuc sunt, de regula, mult mai usor de montat decat cele din beton. Totusi, pentru a va putea forma o idee cu privire la modul in care vor decurge lucrarile, iata care sunt principalele etape de montaj pavaj modern, avand la baza blocuri de constructie (dale, pietre etc.):

 1. Planificarea: Orice investitie in domeniul constructiilor trebuie sa debuteze cu etapa de planificare. In acest sens, va trebui sa masurati suprafetele pe care urmeaza sa le pavati, sa schitati modelul pavajului in spatiu, sa alegeti pavajele potrivite si sa calculati necesarul de materiale. Sfat util: Pentru a va asigura ca investitia dumneavoastra nu va contine erori de proiectare, va recomandam sa contractati serviciile unui profesionist cu experienta in domeniul pavajelor. 
 2. Excavarea solului: Pavajele nu consta doar dintr-un strat de material turnat la exterior. Asadar, veti demara lucrarile propriu-zise prin excavarea solului, avand grija sa nu va abateti de la cotele planificate. Sfat util: Adancimea minima recomandata a santurilor este de 60 cm, iar latimea sapaturilor trebuie sa fie cu aproximativ 80 cm mai mare decat cea a pavajului in forma finala. 
 3. Turnarea stratului de pietris: La baza santurilor sapate veti turna un strat de pietris, care are ca rol sa intareasca solul si sa previna deformarea (adancirea) pavajului. Compactarea pietrisului se poate face manual, insa se recomanda utilizarea unei placi vibrocompactoare. 
 4. Turnarea stratului de nisip: Dupa tasarea pietrisului, veti putea proceda la turnarea unui strat de nisip, care are rolul de a fixa, practic, blocurile de constructie (pavelele, piatra, etc.). Acesta trebuie, de asemenea, compactat cu ajutorul vibrocompactorului. 
 5. Montarea pavajului: Nu in cele din urma, trasati linii de ghidaj si procedati la montarea pavajului. Fiecare bloc in parte trebuie tasat cu ajutorul unui ciocan din lemn, iar, la final, toata suprafata urmeaza din nou a fi compactata. 
montaj pavaje

Care sunt beneficiile utilizarii pavajelor moderne?

Daca planuiti sa realizati pavaj modern, cu siguranta investitia nu va fi fost facuta in zadar. Din toate punctele de vedere, acestea sunt mult mai eficiente si, implicit, mai recomandate de catre specialisti.

Iata doar o scurta lista a avantajelor de care veti beneficia:

 • Rezistenta: De regula, materialele utilizate in realizarea unor pavaje moderne sunt mult mai performante. Atat rezistenta acestora la presiune, cat si flexibilitatea (rezistenta la impact) sunt mai mari, sporind astfel durata de exploatare a investitiei; 
 • Aspect: Pavajele moderne sunt produse intr-o varietate foarte mare de materiale, modele si culori. In plus, acestea pot fi personalizate in functie de cerinte, pentru a se integra perfect cu stilul preponderent al proprietatii;
 • Montaj: Sistemul de montaj al pavajelor moderne asigura deopotriva un timp redus de lucru, dar si o fixare mult mai solida. Asadar, timpul de predare al lucrarilor va fi mai scurt, iar durata de viata a pavajului mai lunga;
 • Permeabilitate: Pavajele moderne sunt, de regula, permeabile, permitand deopotriva drenajul, dar si filtrarea apei care ajunge in sol. Din acest motiv, pavajele moderne sunt considerate mult mai prietenoase cu mediul decat pavajele clasice 
pavele moderne

Cat costa montajul pavajelor moderne in exterior?

Avand in vedere versatilitatea solutiilor disponibile pe piata, este relativ dificil de estimat un pret pavaje moderne. De exemplu, pavajele din marmura sunt mai dificil de montat in comparatie cu cele din beton si, din acest motiv, manopera este mai scumpa.

Asadar, daca doriti sa obtineti o oferta, este de preferat sa apelati la un profesionist. Totusi, pentru a va asigura ca pretul practicat de meseriasii contactati nu este exagerat de mare, va putem spune ca acesta variaza, de regula, intre 80 de lei si 200 de lei pe metru patrat, in functie de tehnica utilizata. 

Retineti, asadar, faptul ca:

 • Pavajele moderne sunt, de regula, mult mai performante si mai estetice decat alte solutii de pavare. Mai mult decat atat, in ciuda performantelor, costurile cu achizitionarea materialelor nu sunt mult mai mari, prin comparatie cu materialele de calitate indoielnica;
 • Exista mai multe tipuri de pavaje moderne, iar pentru identificarea solutiei potrivite trebuie sa tineti cont de mai multi factori. Pentru consiliere, apelati la serviciile unui profesionist;
 • Montajul unui pavaj modern se realizeaza mult mai usor, iar sistemul de prindere permite o fixare mult mai stabila. 

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.