- Categorii: Garduri
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Va doriti o imprejmuire trainica pentru curte sau gradina? Atunci, in mod sigur, va orientati spre un gard construit din materiale clasice, grele si puternice. Dintre toate acestea, gardul beton s-a impus de zeci de ani ca fiind cel mai ales de catre clienti.
Vom prezenta in continuare ce proprietati are, cum se construieste, ce avantaje si dezavantaje poseda, si cum se deosebeste un gard monolit din beton fata de un gard din prefabricate de beton.
Ce face betonul un material potrivit pentru realizarea gardului?
Cateva caracteristici principale confera betonului meritul de a fi cel mai ales material de constructie pentru garduri:
- Rezistenta la compresie: Cei mai multi constructori apreciaza, in primul rand, calitatea unui tip de beton dupa rezistenta la compresie. Pentru a stabili compresibilitatea unui beton, se actioneaza forta de presare graduala unor mostre de beton pana acestea cedeaza prin spargere. Gradul de rezistenta la compresiune al mostrei de beton este, de fapt, forta masurata la spargerea piesei. Gardurile din beton monolit au, in general, rezistenta la compresiune de peste 50 N/mm2, atingand chiar si 125 N/mm2;
- Impermeabilitatea: Cu cat structura betonului este mai densa, cu atat rezistenta la patrunderea apei este mai mare. In functie de tipul de beton, impermeabilitatea acestuia este impartita in 4 categorii: P6, P8, P10, P12;
- Rezistenta la inghet: Rezistenta betonului la ciclurile inghet si dezghet este la cel mai inalt nivel comparabil cu alte materiale. Deoarece diferenta dintre indicii dilatare si contractare nu este asa de mare in cazul betonului, acesta nu va risipi din rezistenta structurala in cadrul ciclurilor de inghet si dezghet. Impermeabilitatea betonului este, de asemenea, un factor de ajutor in cresterea rezistentei la inghet a acestuia;
- Rezistent la foc: Betonul este o adevarata stavila in calea incendiilor. Nu doar ca nu arde, dar nici nu emana fum sau alte substante periculoase sub actiunea focului. Asa ca gardul de beton este potrivit si pentru unitati de prelucrare a combustibililor, depozite de nutret uscat pentru animale, fabrici de confectii, etc.;
- Rezistenta la coroziune: Coroziunea stalpilor si gardurilor de beton se poate declansa in doua moduri: sub actiunea factorilor de mediu sau sub efectul de ruginire a armaturii interioare. Din exterior, sulful, clorul sau actiunile mecanice pot duce la eroziune. Solutia este aplicarea unui strat protector betonului, care poate fi chiar o vopsea lavabila de exterior.
Pentru a rezista efectului de infiltrare apoasa din sol, ciclurilor de inghet si dezghet si altor conditii atmosferice, se recomanda, pentru gardurile din beton, sa fie folosit cel superior, cu normativ M200, M250 sau chiar M300.
Constructia gardului din beton pas cu pas
Daca doriti un gard temporar sau mobil, alegeti orice alta varianta, dar nu gard din beton. Gardul din beton brut presupune organizarea de santier in adevaratul sens al cuvantului. De aceea, etapele de urmat sunt obligatorii si trebuie urmate cu responsabilitate:
Pasul 1 – Proiectul si devizul: Pentru a da gardul de beton in construire, este necesara intocmirea unui proiect profesionist si apoi a devizului de materiale. De altfel, fara proiect nu am obtine autorizatia de constructie de la autoritatea locala, iar fara deviz am risipi resurse fara rost;
Pasul 2 – Organizarea: Presupune stabilirea sculelor, uneltelor si dispozitivelor necesare pe santier si apoi achizitia materialelor conform devizului. In continuare, se degajeaza terenul de orice obstacole nenecesare, se stabilesc caile de acces ale utilajelor, se marcheaza traseul gardului si punctele stalpilor de sustinere. Pentru trasare se foloseste sfoara de constructii si/sau sprayul de marcare. Intre stalpii de sustinere se lasa o distanta de pana la 250 cm;
Pasul 3 – Executia fundatiei si betonarea: Se face fundatia incepand cu sapaturile in locul de implantare a stalpilor de sustinere. Se sapa 90-100 de cm adancime si 40 pe 40 centimetri aria. Apoi, se cofreaza si se adauga un strat de pietris de circa 10 cm grosime in fiecare groapa. Se compacteaza bine pietrisul si deasupra se pune o folie din polietilena. Este recomandabil sa se armeze cu 4 bare de armatura si apoi sa se toarne betonul in cofraj. Stalpii se vor ridica deasupra solului pana la aproximativ 2 m.
Pentru fundatia grinzii se sapa intre 30 si 60 de cm si, la fel, se asterne un strat de 10 cm de pietris compactat si acoperit polietilena sau polistiren extrudat. Se cofreaza pana la 1 metru – 1 metru jumatate deasupra cotei zero si apoi se toarna beton. Se poate ridica nivelul de gard beton monolit pana la 2 metri, dar este o solutie scumpa, destul de rar intalnita in practica.
Pasul 4 – Partea superioara a gardului: In majoritatea cazurilor, partea superioara a gardului beton este din alt material: fier forjat, PVC, lemn, etc. Pentru asta, este bine ca sa proiectam niste bare de armatura care sa iasa orizontal din stalpi. De bare vom face prinderile materialului superior al gardului.
Pasul 5 – Finisarea si vopsirea: La final se urmareste gardul etapa cu etapa si se retuseaza eventualele imperfectiuni. Daca este cazul, se aplica strat de vopsea lavabila pe gradul beton. Dupa strangerea sculelor si utilajelor si curatarea terenului de deseuri, se poate face predarea lucrarii.
Cum difera un gard din beton monolit de unul din beton prefabricat?
Din beton se ridica doua tipuri de garduri: gard beton monolit sau gard beton prefabricat. In articolul acesta ne ocupam de gardul beton monolit. Dar haideti sa vedem si ce inseamna gardul din placi prefabricate si cum se deosebeste de gardul din beton brut.
Gardul beton prefabricat presupune folosirea de profile produse anterior si transportate la locul de montare al gardului. Sunt aduse pe santier placi standardizate de beton cu lungimea de 2 m si stalpi de beton cu sine de prindere pentru placi. Stalpii se betoneaza in fundatie si apoi se monteaza placile pe orizontala, intre fiecare 2 stalpi de sustinere.
Gardul beton monolit va fi intotdeauna mai durabil, chiar daca presupune manopera mai multa si lucru de santier mai elaborat. Gardul din placi este, in schimb, mai usor de construit.
Avantaje si dezavantaje gard beton
Ca orice solutie constructiva, gardul beton brut are beneficii, dar si dezavantaje. In continuare enumeram atuurile si dezavantajele, cele principale si demne de mentionat:
Avantaje
- Durabil: Deoarece este construit dintr-o bucata si armat cu bare metalice, gardul beton monolit va putea fi exploatat peste 60 de ani;
- Sigur: Apa, focul, fenomenele naturale extreme, actiunile mecanice, nu vor afecta gardul beton, precum alte tipuri de garduri din materiale mai usoare sau ansamblate;
- Estetic integrat: Cel mai mult in orase, dar si in localitatile rurale dezvoltate peste medie, betonul si asfaltul sunt preponderente. Gardul de beton va fi in armonie cu mediul inconjurator;
- Usor de intretinut: Betonul nu necesita intretinere ulterioara, doar revopsire la fiecare 2-3 ani pentru varianta de gard vopsit. Depunerile de praf se indeparteaza usor, cu ajutorul jetului de apa sau de aburi.
Dezavantaje
- Timp crescut de construire: Manopera pentru gardul beton nu este cea mai simpla si va dura mai mult decat in cazul gardurilor din profile ansamblate. Daca aveti nevoie de o imprejmuire rapida, orientati-va spre alt tip de gard;
- Cost ridicat: Gardul beton monolit nu este cel mai ieftin de pe piata. Mai ales gardul din beton turnat integral in cofraj pana la inaltimea de 2 metri. Materialele usoare, in general, au pret de achizitie mai mic si manopera costa mai putin.
Sunt pe piata zeci de variante de imprejmuire a proprietatii, veti alege oricand gardul beton, daca va doriti:
- Confort: Un gard fara intretinere complicata va scuteste de multa bataie de cap si va permite sa va relaxati in confortul curtii sau gradinii;
- Trainicie: Cel mai probabil, nu veti gasi alt tip de gard cu durata de viata a gardului din beton monolit;
- Securitate: Alte garduri pot fi taiate sau sparte cu usurinta. Efractia gardului din beton este foarte complicata si riscanta, hotii vor prefera proprietatile mai putin securizate.
Acestea au fost informatiile esentiale despre gardul beton monolit. Speram ca acum dispuneti de informatiile necesare pentru a construi gardul pe care vi-l doriti pentru propria casa.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.