
- Categorii: Pardoseli
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Necesitatile practice in legatura cu modul de utilizare in siguranta al incaperilor cu destinatie speciala sau rezidentiala isi vor gasi rezolvarea montand o pardoseala flotanta. Acest tip de pardoseala creaza spatiu suficient pentru introducerea a diferite tipuri de instalatii, astfel incat volumul si estetica incaperii sa nu fie afectate de acestea. Mentenanta acestor instalatii se va realiza mult mai usor prin deschiderea partiala a anumitor zone, pentru ca ulterior pardoseala sa ramana intacta dupa repozitionarea panourilor. In acest mod nu sunt necesare niciun fel de reparatii si nevoile de servisare se vor realiza rapid.
Pentru a sti exact la ce se refera aceste pardoseli flotante vom analiza pe rand urmatoarele aspecte:
- Ce inseamna o pardoseala flotanta;
- Din ce componente este realizata aceasta pardoseala;
- Ce tipuri de finisaje poate avea suprafata vizibila a pardoselei flotante;
- In ce spatii este utila si recomandata montarea de pardoseli flotante;
- Care sunt pasii de lucru in timpul montajului;
- Ce beneficii si parti sensibile are aceasta varianta de pardoseala.
Ce este pardoseala flotanta?
Pardoseala flotanta reprezinta o structura independenta care se monteaza drept ultima parte din suita de finisaje a unei incaperi. Scopul acestei structuri modulare este de a masca si proteja o intreaga gama de instalatii utilitare ce sunt necesare functionarii unui anumit spatiu intr-o cladire. Aspectul modular pe care aceste pardoseli flotante il ofera reprezinta un beneficiu important, fiind in fapt cea mai buna solutie constructiva.
In functie de tipul de instalatie ce va fi mascat si protejat de pardoseala flotanta, distanta dintre sapa suport si linia pardoselei este oricand adaptabila. Daca este necesar, aceasta distanta poate ajunge la 1,5 metri. Variantele de finisaj ale suprafetei sunt diverse, acestea putand fi adaptate inclusiv nevoilor legate de tipul de trafic sau folosirea pardoselii in interior sau exterior.

Care sunt componentele necesare sistemului?
Un sistem de pardoseala flotanta trebuie sa se comporte in mod indentic ca o pardoseala clasica. Cerinta este realizabila prin crearea unei structuri formata din panouri si suportii care la sustin. In functie de locul in care este instalata, aceste componente sunt diferite incat sa poata face fata mediului interior ori a celui exterior, dar si tipului de instalatie peste care va fi amplasata.
Pentru a intelege exact din ce este formata o pardoseala flotanta va prezentam componentele acestui sistem:
- Structura – Incarcarea prevazuta suprapusa peste o pardoseala flotanta va indica ce tip de structura va fi folosita. Aplicarea greutatii pe suprafata poate sa fie concentrata pe o zona sau distribuita in mod uniform. In aceste conditii sunt disponible pardoseli flotante de tip:
- S – structura nu foloseste traverse;
- L – structura permite o incarcare usoara;
- M – structura poate sustine o inarcare medie;
- P – structura rezista la o incarcatura grea.
- Panouri – Avantajul estetic al acestor pardoseli flotante este evident. Puteti alege finisaje ale suprafetei incepand cu aspect de parchet sau marmura, dar si variante de tip linoleul, mocheta, gresie sau marmura. In functie de destinatia utilizarii, aceste panouri standardizate la dimensiune de 600 x 600 mm pot fi fabricate din materiale diferite. Iata cateva variante de panouri al caror miez este format din:
- Lemn aglomerat – Acest miez din lemn conglomerat este intarit cu ajutorul unor rasini speciale si poate fi produs in functie de necesitati in varianta de densitate mare sau densitate foarte mare. Pentru panourile cu densitate mare se vor monta la interior si exterior folie din otel sau laminat din plastic antistatic HPL. Alegerea variantei de finisaj se face in functie de grosimea panoului. La panourile cu densitate foarte mare, varianta de material pentru finisare este vinilul;
- Material inert – Componenta acestui material este pe baza de sulfat de calciu. Necesita aplicarea unei folii din aluminiu ori a unui film transparent pe suprafata interioara. Finisajul se poate realiza in mai multe variante: cauciuc, parchet, mocheta, marmura, ceramica, granit natural.
- Material compozit – Aceste panouri pentru pardoseala flotanta sunt exclusiv de densitate mare si au cea mai mare grosime posibila. Finisarea se va realiza cu linoleum.
- Accesorii – Gama de accesorii pentru pardoseli flotante a fost proiectata special pentru a usura utilizarea confortabila a acestui sistem. Astfel este simplificat accesul la instalatiile ce sunt acoperite cu aceasta pardoseala. Va prezentam cateva dintre cele mai importante accesorii pe care le puteti comanda simultan cu pardoseala flotanta:
- Priza electrica cu capac pentru pardoseala flotanta;
- Priza pentru cabluri;
- Priza tip minicoloana pentru cablu de date, telefon, electricitate;
- Coloana de mascare pentru prize electrice sau de telecomunicatii;
- Dispozitive simple sau duble, tip ventuza, pentru ridicarea si remontarea facila a placilor de pardoseli flotante;
- Placa cu striatii si maner pentru desprinderea mochetei de pe placile de pardoseala flotanta;
- Rampe si trepte conectabile la pardoseala flotanta;
- Alte accesorii pentru ventilatie ori pentru acces.
Fiecare dintre componentele acestui sistem vor fi configurate ca dimensiune si materiale componente in functie de domeniul de utilizare al acestor pardoseli flotante. O astfel de structura functionala va fi comandata unui furnizor profesionist, iar montajul se va realiza in acelasi regim de calitate.
Ce fel de finisaje putem oferi pardoselii flotante?
Placile pentru pardoseli flotante pot fi comandate cu diferite finisaje in functie de locul in care este montat acest sistem de pardoseala suprainaltata. Acest finisaj detine doua atribute care se refera simultan la aspect si rezistenta. O pardoseala flotanta de exterior va trebui sa reziste la factori meteo diversi si in acelasi timp sa nu isi piarda atributul estetic. Pentru interior puteti alege pardoseli flotante ale caror placi ofera un design adaptat cu cerintele estetice si functionale ale fiecarei incaperi.
Va prezentam cateva modele de finisaje si unde se preteaza cel mai bine sa fie montate:
- Finisaj lemn – Acest finisaj este compatibil cu spatiile interioare, fiind vorba despre o acoperire cu parchet de tip laminat. Acest finisaj ofera o varietate mare de nuante de culoare in functie de esenta de lemn pe care o alegeti;
- Finisaj mocheta – Este ideala pentru a fi montata in incaperile rezidentiale in care se doreste ascunderea completa a oricaror trasee de utilitati clasice (conducte, cabluri);
- Finisaj otel – Veti folosi acest model de finisaj pentru spatii exterioare, fiind vorba despre cel mai rezistent material de pardoseli flotante;
- Finisaj linoleum – Varianta de finisaj cu linoleum este compatibila in special pentru spatiile in care incaperile au destinatie de bucatarie, ori in cele in care umiditatea este ridicata;
- Finisaj folie aluminiu – Cu aceasta varianta de finisare a placilor de pardoseala flotanta se rezolva cerintele tehnice ale unor incaperi in care curatenia este deosebit de importanta;
- Finisaj cauciucat – Reprezinta solutia tehnica pentru pardoseli flotante necesarea in camerele tehnice ale serverelor sau centrelor de telecomunicatii.
Consultanta pentru aceasta parte de proiect este deosebit de importanta. Nu orice tip de finisaj pe care il ofera placile de pardoseli flotante este potrivit in orice spatiu interior sau exterior. Pentru a mentine integritatea sistemului si durata lui de utilizare pe termen indelungat, colaborati cu un producator si montator profesionist de pardoseala suprainaltata (flotanta).

Unde poate fi montata?
Orice sistem care cotribuie la folosirea in siguranta a unui spatiu si ofera un aspect estetic adaptat cu cerintele trebuie sa fie ales cu atentie. Si cand optati pentru pardoseli flotante trebuie sa verificati ca acest criteriu sa fie respectat. In acest conditii pardoseala flotanta va raspunde cerintelor pe care le aveti si va completa cerinta de locuire confortabila, ori aspectul tehnic pentru spatii cu destinatie de productie.
Va prezentam in continuare spatiile in care o pardoseala flotanta este cu adevarat utila:
- Camere tehnice – Majoritatea incaperilor in care sunt realizate proceduri tehnice de productie sau telecomunicatii si este necesara montarea de pardoseli flotante. Aceste camere pot fi destinate pentru adapostirea sistemelor informatice de tip server, depozitarea de materiale intr-un mediu controlat de temperatura, incinte pentru birouri, dar si pentru sali de conferinta si spectacole, ori spatii pentru expozitii etc.;
- Incaperi rezidentiale – Si zona rezidentiala poate beneficia de aceste pardoseli flotante. Un proiect realizat cu atentie poate include mascarea tuturor instalatiilor ce asigura confortul unei locuinte. De la infrastructura alimentarii cu energie electrica, semnal IT, semnal TV si pana la conductele de alimentare cu energie termica sau apa calda, toate pot fi mascate eficient si in special estetic sub o pardoseala flotanta;
- Spatii exterioare – Folosirea de panouri cu finisaje de tip marmura, granit ori ceramice sunt cele mai bune variante la instalarea de padoseli flotante pentru terasele exterioare. In exterior aceste pardoseli vor masca perfect toata tubulatura de drenare a apei pluviale si vor crea un suport care se poate intretine extrem de usor si rapid.
Verificand aceste variante disponible de finisaje pentru pardoseli flotante veti gasi cu siguranta solutia pentru fiecare spatiu al proprietatii rezidentiale, ori al celei comerciale. Atat timp cat suportul de montaj, in speta sapa peste care se va instala pardoseala flotanta este solida, nu exista niciun fel de impediment pentru ca proiectul sa fie reusit. Retineti ca sistemul de montaj perminte o reglare milimetrica a planeitatii, de aceea nu este neaparat necesar ca suportul de montaj sa fie acoperit cu un strat de sapa autonivelanta.
Cum se monteaza pardoseala flotanta?
Inainte de orice, pardoseala flotanta trebuie sa fie pusa in opera de catre un montator autorizat de firma care produce panourile, structura si accesoriile. Nu este recomandat sa incercati montajul in regie proprie. Aceasta varianta ar putea duce la un rezultat imprecis sau chiar la pierderea garantiei unor anumite componente. Pentru a sti exact la ce sa va asteptati atunci cand urmeaza sa fie montata o pardoseala flotanta, va prezentam aici pasii de montaj:
- Pregatirea suprafetei – Suprafata trebuie sa fie complet libera de orice obiect si curata. Montajul se va realiza ultimul in functie de restul finisajelor din acea incapere. Se tine cont ca suprafata sa fie ferita de infiltratii inainte si dupa montaj. Temperatura de lucru si umiditatea trebuie sa fie in limite rezonabile. Daca sub pardoseala flotanta vor exista instalatii electrice ori care contin apa, acestea se finalizeaza inainte de inceperea lucrarilor la pardoseala. Verificati ca aceste instalatii sa fie montate la circa 15 cm de perete pentru ca structura perimetrala a pardeselei sa fie lipita de pereti;
- Manevrarea panourilor si depozitarea lor pana la montaj – Panourile vor ramane depozitate pe paletii cu care au fost livrate de producator. Manevrarea lor de pe paleti pana in pozitia de montaj se face cu atentie pentru a nu fi zgariate ori canturile deteriorate. Fiecare panou se ridica din stiva, in niciun caz nu este luat prin tragere / glisare pentru a nu fi zgariat;
- Montajul pardoselei – Inainte de orice operatiune este verificata planeitatea sapei. Este recomandat ca suprafata suport sa beneficieze de un tratament antipraf. Se asigura astfel lipirea optima a piedestalelor. Daca sub pardoseala flotanta va fi montat un sistem de ventilatie, tratamentul antipraf este obligariu de realizat:
- Trasarea axelor de aliniere – Axele de alinere permit fixarea perfect simetrica a structurii. Se vor marca doua axe perpendiculare pe suprafata de montaj;
- Pozitionarea structurii – Structura se pozitioneaza in asa fel incat taierea panourilor in dreptul peretilor sa nu fie mai mare de 15 centimetri;
- Curatarea structurii metalice – Dupa fixarea structurii aceasta va fi curata temeinic pentru ca panourile sa aiba contact 100% cu structura. Inainte de pozitionarea panourilor se verifica corectitudinea montarii garniturilor;
- Pozitionarea panourilor – Montajul incepe prin asezarea panourilor pe structura si formarea unui T descris de axele perpendiculare trasate initial. Pe masura ce montajul inainteaza se verifica ca acestea sa fie perpendiculare pe suport. Cele din urma panouri sunt cele care acopera perimetrul si se vor debita la dimensiunea necesara. Este recomandat ca panourile din conglomerat de lemn sa fie sigilate pe zona taiata cu banda din aluminiu. Perimetral se folosete o banda elastica impotriva vibratiilor. Aceasta banda va bloca transmiterea socurilor dintre pardoseala flotanta spre pereti;
- Timp de repaus – Pentru ca lipierea suportilor structurii sa fie eficienta este necesar un timp de circa 24 de ore pana cand pardoseala flotanta sa poate fi folosita.
Fiecare dintre acesti pasi de montaj necesita atentie si utilizarea de scule profesionale electrice, electronice si manuale. Respectarea fiecarui detaliu de montaj permite eliminarea pierderilor de material. Se va obtine o suprafata estetica in care panourile perimetrale nu sunt cu mult mai mici fata de celelalte.

Avantaje si dezavantaje
Valoarea oricarei tehnologii in constructii esta data de cumularea a cat mai multe avantaje pentru beneficiar. In practica, este aproape imposibil ca o metoda de punere in opera sa nu aiba si dezavantaje imediate ori pe termen lung. Si aceste pardoseli flotante respecta aceasta regula, insa este util sa cunoasteti de la inceput care sunt beneficiile, dar mai ales la ce trebuie sa fiti atenti.
- Avantaje
- Permite instalarea si mascarea traseelor pentru diferite tipuri de instalatii;
- Faciliteaza accesul la anumite puncte din traseul instalatiilor pentru lucrari de reparatii ori mentenanta;
- Costurile cu reparatiile sunt mult mai mici in lipsa necesitatii decopertarii si refacerii finisajelor;
- Pot fi folosite in timp foarte scurt de la terminarea montajului;
- Suprafetele panourilor sunt rezistente la abraziune, impact ori presare, dar si la zgarieturi;
- Se pot comanda panouri cu proprietati antistatice pentru camerele de servere, antialergice pentru incaperi sanitare sau persoane sensibile la alergii, antiderapante pentru exterior, ingnifuge pentru spatii cu potential mare la incendiu;
- Materialele din care sunt produse panourile nu sunt toxice si nu elimina noxe periculoase;
- Pot fi usor curatate si intretinerea este facila si necostisitoare;
- Se montaza rapid si au o durata foarte mare de utilizare pana la inlocuirea panourilor ori a structurii;
- Panourile pot fi inlocuite usor in regie proprie in cazul deteriorarii accidentale.
- Dezavantaje
- Necesitatea golirii incaperii de obiecte cand se monteaza in spatii aflate in utilizare. O pardoseala flotanta nu poate fi montata pe sectiuni. Este posibil sa fie necesara refacerea finisajelor perimetrale pardoselii;
- Pentru orice amplasare de pardoseli flotante este foarte importanta hidroizolatia. In mod special, pentru cele montate in exterior se va verifica periodic daca suprafata este uscata. In caz de umiditate necontrolata pot aparea mucegaiul ori mirosurile neplacute;
- Curatatea periodica a spatiului de sub pardoseala flotanta din exterior. In timp se aduna praf care in conditii de umiditate naturala se poate transforma in noroi. Stagnarea acestui sediment impiedica drenajul apei sub pardoseala si aparitia baltirii. Consecintele vor aparea rapid si sunt legate de miros si mucegai;
- In functie de tipul de material folosit pentru panouri poate aparea o decolorare la circa 10 ani de utilizare. In acest caz este necesar sa fie inlocuite toate panourile;
- Necesitatea folositii de lacuri de protectie pentru panourile cu finisaje din lemn. Aceasta operatiune implica unele costuri.
Chiar daca aceste pardoseli flotante sunt mai scumpe in comparatie cu cele clasice lipite de sapa, avantajele sunt certe in favoarea dezavantajelor. In practica, cele cateva puncte „slabe” sunt lesne de rezolvat si nu pun probleme de cost atat de mari. Etapa de consultanta, inainte de a alege un anumit tip de material pentru panouri, in functie de destinatia noii pardoseli flotante, este necesara.
Valorificarea tehnologiei oferita de o pardoseala flotanta conduce la simplificarea montajului, intretinerii si reparatiilor pentru diferite utilitati. Acestea tin de confortul rezidential si vor contribui direct la desfasurarea in bune conditii a unor activitati comerciale, industriale si pentru servicii. Este recomandat ca oricare tip de pardoseli flotante sa fie cuprinse in proiectul initial de constructie. Instalarea lor se va realiza mult mai usor, altfel beneficiarii vor fi nevoiti sa goleasca incaperile si sa lase spatiu liber echipei de tehnicieni. Valoarea intitiala platita va fi compensata in timp prin simplificarea oricaror operatiuni asupra retelelor mascate cu aceasta pardoseala, precum si de intretinerea facila a intregii suprafete.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.