Cost constructie casa

Cat costa sa construiesti o casa?

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Casa de vis este o dorinta pe lista fiecarui om. Cu totii ne dorim acel spatiu care sa ne reprezinte si in care sa ne simtim in siguranta, linistiti ,,acasa’’. De multe ori, in urmarea acestui vis stau o serie de obstacole, principalul fiind bugetul necesar pentru construirea unei case. Bugetul este un aspect important pe care trebuie sa il avem in vedere atunci cand incepem un proiect, tocmai de aceea, in articol ce urmeaza, gasiti explicati pasii si sumele aproximative de care veti avea nevoie pentru ridicarea casei mult visate. Veti descoperi, pe rand, despre aspectele incluse in costul de constructie a unei case, pasii spre obtinerea avizelor si autorizatiilor, costurile unei case la rosu, gri, cheie, dar si costurile generale pe santier. 

Cat costa sa construiesti o casa? 

O cerere frecvent adresata motoarelor de cautare, insa, in ultima analiza o intrebare nu usoara. Noi am identificat doua posibile cauze ale acestui labirint informational, pe care le vom trece in revista.

In primul rand, piata constructiilor abunda in fel de fel de oferte guvernate de principiul concurentei. Poate echipa care constuieste casa se ofera sa va puna la dispozitie un proiect-tip gratis, daca veti contracta manopera. Poate sunteti tentat sa achizitionati un proiect la un tarif mai prietenos, apoi aflati ca nu este suficient pentru a construi legal. Sau poate pur si simplu navigati pe internet si va iese in cale o oferta de nerefuzat… si, desigur, aveti dubii cu privire la veridicitatea informatiilor prezentate.

De multe ori, in piata virtuala a constructiilor, informatiile sunt prezentate trunchiat (ceea ce este, in ultima analiza, o prezentare care nu corespunde realitatii), anume pentru a atrage si castiga clienti, pentru ca apoi acestia sa fie pusi fata in fata cu noi costuri aditionale. Toate aceste situatii si multe altele genereaza un context in care nu mai puteti identifica exact ce costuri implica o casa, de la A la Z.

In al doilea rand, orice documentatie tehnica care este supusa autorizarii – adica asa-zisul proiect pentru autorizatia de construire, completat de totalitatea actelor conexe – este insotit de un deviz general, adica o estimare a costurilor totale, de asemenea de la A la Z.

In practica, insa, se dovedeste ca acest deviz general, solicitat conform HG 97/2016, este doar un instrument care va ajuta sa fiti la zi cu obligatiile fiscale, in timp ce costurile reale sunt, aproape intotdeauna, mai ridicate. Devizul general este util doar pentru a stabili cuantumul unor taxe precum cea pentru autorizatia de construire, cea catre Inspectoratul de Constructii la inceperea si la finalizarea santierului etc. Si are la baza valorile stabilite de Codul Fiscal, document care nu se juxtapune 100% cu realitatea preturilor. 

Un deviz exact poate fi realizat doar in baza unui proiect tehnic complet si in virtutea listelor de cantitati redactate de proiectantii pentru fiecare specialiatate: arhitectura, structura si instalatii.

Asadar, situatia este destul de confuza. Platforma Reformex s-a ingrijit si de aceasta data ca dvs. sa aveti acces la informatii corecte, coerente, anume structurate pentru o parcurgere cat mai folositoare si mai placuta!

Cat costa sa construiesti o casa la rosu?

Si, de fapt, ce include pretul pentru construirea unei case? 

Se spune ca fiinta umana este duala, avand o parte materiala – corpul – si o parte nevazuta, pentru care omenirea a gasit destule denominatii – cuget, suflet, intelect, gandire etc, –  dar care exprima in esenta opozitia fata de materie. In mod analog, si o casa are o stuctura duala si pretul unei case poate fi defalcat in consecinta. Nu in mod gratuit un arhitect va considera casa un organism viu, care se naste, creste, traieste, care la un moment dat are nevoie de ingrijiri speciale si, mai ales, cu care veti comunica in calitate de locuitor al acesteia.

Atunci cand vorbim de costurile pentru construirea unei case, ne referim cronologic la partea imateriala a casei – care exista, desi nu este casa in sine, si anume la documentatia tehnica – la proiect – si la toate celelalte acte, procese si documentatii conexe necesare unei corecte si legale puneri in opera. Apoi vorbim de costurile dedicate efectiv ridicarii casei: costurile materialelor si costurile manoperei. 

Haideti acum sa vedem in ce consta si cat costa fiecare dintre aceste doua mari categorii in care se poate diviza tariful total al unei case, de la concept la receptia finala!

Primul pas catre proiect

Inainte de toate, indiferent daca detineti deja sau nu terenul pe care urmeaza sa se construiasca, primul pas recomandat este sa stabiliti o sedinta de consultanta cu un arhitect, pentru a decide despre fezabilitatea proiectului dorit; daca nu detineti inca terenul, va puteti consulta cu arhitectul in legatura cu posibilele zone, parcele, care corespund viselor si nevoilor dvs. legate de accesul la utilitati, job, familie, lifestyle etc.

Un tarif mediu pentru consultanta de arhitectura este de circa 100-200 RON per ora, dar contractual se poate stabili si altminteri, in functie de cum veti negocia, in functie de dorinta de a continua colaborarea cu respectivul arhitect pentru realizarea proiectului etc. In mod curent, aceasta consultanta preliminara este inclusa in tariful total al serviciilor de proiectare, astfel incat, desi este un pas foarte important, este mai putin peremptoriu si, de multe ori, categorisit ca si inexistent.

Documentatia tehnica, proiectul, actele

Pentru a construi legal si corect, veti avea nevoie de un proiect tehnic al casei. Acesta contine piese scrise si desenate pentru specialitatile arhitectura, structura si instalatii. Un circa tarif, in functie de complexitate si putand varia si in functie de dimensiunea casei dorite este de 75-90 RON/mp construit desfasurat. Atentie! Acest tarif se refera la documentatia tehnica necesara punerii in opera, ci nu la documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire, aceasta fiind de fapt un extras din proiectul tehnic. Recent, aceasta denominatie a fost usor ajustata si in prezent legea mentioneaza ca proietul la faza DTAC se va continua in mod obligatoriu cu proietul tehnic. 

Acesta este nucleul partii care consta in acte si i se adauga mai multe studii de specialitate si alte documente:

  • Extras de carte funciara si plan cadastral 35 RON;
  • Studiu topografic 1000-2000 RON, in functie de dimensiunea terenului si alte aspecte relevante;
  • Certificat de urbanism cu un tarif mediu de 30 RON, depinzand de suprafata terenului si de amplasarea in mediul rural sau urban;
  • Studiu geotehnic 1000-1500 RON, in functie de numarul de sondaje necesare obiectivului in speta;
  • Avize si acoduri 500-1000 RON, in functie de cerintele din certificatul de urbsnism si in functie de modalitatea de obtinere; daca delegati pe cineva, se va percepe un onorariu, de regula per aviz;
  • Taxa pentru obtinerea AC de ordinul sutelor de RON – 0,5% din valoarea notata in devizul general mai sus mentionat;
  • Taxe catre Inspectoratul de stat in Constructii – 0,1% la inceperea santierului si 0,5% din valoarea lucrarilor autorizate, cu posibilitatea achitarii in doua transe.

Acum ca avem deja conturata o viziune clara asupra costurilor implicate de proiectare, haideti sa ne uitam si la tarifele punerii in opera! Avand in vederea ponderea mai mare a acestora, aici vom insista si detalia suplimentar!

cost casa pe santier

Cat costa sa construim pe santier?

Santierul se compune din tarife dedicate pentru: manopera, materiale si diriginte de santier. 

Dirigintele de santier este specialistul care va reprezinta la fata locului. Se asigura de calitatea lucrarilor executate, poate convoca comisii pentru receptii, se ingrijeste de cartea constructiei etc. Onorariul pe care il veti achita dirigintelui poate fi exprimat in procente din valoarea de investitie, de regula 2-4%, sau se poate conveni, desigur si contractual, asupra unui onorariu periodic de circa 400-500 RON per luna. Dvs. veti negocia si decide!

Punerea in opera a unei constructii consta in trei etape-cheie: la rosu, la gri si la cheie, diferenta dintre aceste faze constand in gradul de finalizare a constructiei: prima faza, la rosu, reprezinta casa de la 0, etapa in care se executa fundatiile, planseele, peretii structurali, stalpii, grinzile; faza a doua, la gri, reprezinta casa cu toate lucrarile fazei intai, la rosu, finalizate, plus sapele turnate pentru fiecare nivel, instalatiile electrica si sanitara montate la nivel de lucrari ascunse, acoperisul executat integral, tencuielile puse in oprea. La gri, veti avea avantajul implementarii oricarui design dorit de dumneavoastra, casa fiind in proportie de 80% finalizata. Constructia la cheie reprezinta casa finalizata si finisata, rolul dumneavoastra aici ramanand acela de a mobila spatiul si de a va simti acasa in noua locatie!

Un aspect care trebuie tratat cu atentie deosebita, chiar cu un surplus de grija preferabil unei atitudini mai relaxate, este profesionalismul echipei care va construi casa dvs.! Cel mai mare pericol pentru beneficiarii serviciului de constructie vine de la echipele neprofesioniste si slab antrenate, acestea lasand deschisa posibilitatea construirii caselor cu greseli de executie, lucru care va necesita extinderea bugetului si a timpului dedicat punerii in opera! Optati de la bun inceput pentru o echipa profi, chiar daca tariful este ceva mai ridicat – altfel, costurile rezultate in final le pot depasi pe cele initial considerate prea piperate!

Haideti acum sa privim mai de aproape aceste etape si costurile asociate!

Cat costa sa construiesti casa la rosu?

Tariful este de la 1000 pana la 2000 RON pentru un mp, incluzand materialele de constructie si manopera, deopotriva. In situatia in care doriti sa achizitionati dvs. materialele, veti pregati circa 500 RON per mp pentru punerea in opera. De avut in vedere costul pentru transportul materialelor pe teren – un cost care variaza in functie de tipul materialului, de distanta si de gabaritul solicitat si care merge de la 5 la 30 RON per km, depinzand de factorii anterior mentionati. Trebuie sa aveti in vedere ca un teren mai dificil, adica in panta, va augumenta costul pentru manopera. Nu in ultimul rand, trotuarul perimetral sau de garda al casei, aleile pentru circulatiile din incinta si imprejmuirea terenului pot ridica in aceasta etapa valoarea de investitie cu pana la 50%. Aceste aspecte sunt tratate deseori cu lejeritate, intrucat intreaga atentie este focalizata asupra casei!

Cat costa sa construiesti casa la gri?

In aceasta etapa, la costurile etapei precedente se adauga intre 500 si 1700 RON per mp. Variatia mare de pret provine din dotarile ce se doresc a fi prezente. Tariful maxim ar cuprinde incalzire in pardoseala si in pereti, tamplarii exterioare extrem de eficiente energetic, sisteme de tip smart home sau recuperatoare de caldura.

Noua tendinta in arhitectura rezidentiala, care pas cu pas va primi statutul de litera de lege, este casa cu un consum aproape 0 – nZEB sau casa viitorului. Pentru implementarea solutiilor tehnice ale unei asemenea case premium plus, costurile la gri vor fi considerabil mai mari, tinzand si atingand limita superioara a intervalului. La termoizolarea peretilor exteriori se va utiliza vata minerala de 20cm grosime, planseul de peste ultimul nivel utilizat va fi de asemenea izolat cu vata minerala; daca se doreste adaugarea elementelor de tip tunel solar cu difuzor prismatic in acoperis, acestea vor costa aproximativ 2000-2500 RON per bucata, dar vor asigura iluminarea naturala in spatiile in care vor fi instalate si vor contribui la scaderea costurilor de intretinere.

Pentru dotarea cu instalatii sanitare a unei bai, veti plati 3500-4000 RON per incapere, iar bucataria va costa o idee mai putin, 1500-1700 RON per incapere.

Observam, asadar, ca pe masura ce punerea in opera avanseaza, plaja de optiuni se extinde si, in consecinta, costurile variaza tot mai mult! Daca la gri exista deja acest ecart financiar, haideti sa vedem ce se intampla in etapa la cheie!

Cat costa sa construiesti casa la cheie?

Precum probabil ati anticipat, casa la cheie se incadreaza in intervalul basic-luxos/extravagant. Practic, este greu de mentionat care ar fi pragul superior al costurilor, acesta putand deveni cvasiintangibil, in situatia in care s-ar opta, de exemplu, pentru copuri de iluminat de autor. 

Totusi, un tarif agreat, dincolo de posibile abateri majore de la norma, ar merge de la 1000 pana la 7000 RON per mp. In acest stadiu final vor fi alese materialele cu cele mai variate costuri, si anume obiectele sanitare, zugravelile si tencuielile decorative, corpurile de iluminat. La nivel de instalatii se pun asadar in opera lucrarile vizibile, precum prize, intrerupatoare, lampi etc. in situatia celor electrice etc.; iar la nivel de finisaje, se decide aspectul final al casei pentru fiecare incapere in parte pentru pardoseli, pereti si tavane.

Spre exemplu, daca un parchet laminat costa circa 100 RON per mp pentru material si punere in opera, in situatia unei pardoseli din granit costul atinge un prag de circa 300 RON per mp. O zugraveala basic va costa cu manopera circa 35 RON per mp, o priza 80-90 RON per bucata, iar un calorifer basic, inluzand racordurile, circa 600 RON.

Va dorim asadar inspiratie si buna voie pentru a explora potentialul casei la cheie! 

costuri casa la gri

Un sfat util in loc de incheiere

Alegerea unei echipe profesioniste pentru punerea in opera este un punct critic al intregului proces. Pentru a va face o idee despre adevaratii profesionisti, va puteti informa accesand diversele platforme si forumuri de constructii care se gasesc in spatiul vitual sau paginile web dedicate. Acesti oameni priceputi se vor detasa intr-un fel sau altul de cei slab antrenati si pregatiti si oricand va vor putea prezenta un portofoliu de lucrari executate, alaturi de recenziile clientilor sau chiar una sau mai multe scrisori de recomandare.

Aceasta metoda de abordare este una eficienta, versus metoda din gura in gura, am eu un cunoscut care si-a executat constructia Y cu echipa X. De ce? Deoarece, la finalul lucrarii, dintr-o ecuatie ce putea fi simpla – „X+Y=Z”, Z reprezentand finalizarea casei in etapa a-II-a, la gri, ea se va complica si va deveni: „X+Y=Z MINUS. Z minus este o necunoscuta care poate insemna remedierea greselilor de pe santier din buzunarul dvs., imposibilitatea receptionarii finale a casei deoarece nu s-au respectat diverse standarde si normative in constructii, daune materiale cauzate prin furtul materialelor de constructii (halucinant, dar posibil!), nerespectarea corecta a graficelor de executie si a planselor din proiect si multe altele. Precum spune o zicala plina de pitoresc: Mai bine sa suflati si in iaurt! sau, mai cosmopolit: Better safe than sorry!

Va dorim spor la calculat si mult succes!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.