Panouri fotovoltaice pentru casa

Panouri fotovoltaice pentru casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Cum in prezent foarte multe persoane exploreaza ideea energiei verzi (regenerabile), panourile solare devin o solutie din ce in ce mai cautate. Cu toate acestea, simpla achizitie a unor panouri fotovoltaice pentru casa nu este suficienta. Pentru ca investitia sa fie eficienta si sa dea randament, utilizatorul trebuie sa aiba in vedere mai multi factori. Asadar, pentru a veni in ajutorul celor care planuiesc sa treaca de la solutiile traditionale la cele sustenabile, in cele ce urmeaza vom discuta despre:

  • Principalele tipuri de panouri solare pentru casa;
  • Principiul de functionare si capacitatea de productie a unui panou fotovoltaic;
  • Amplasamentul panourilor pentru maximizarea eficientei;
  • Etapele de montaj panouri fotovoltaice casa verde;
  • Indici de calitate si principalele probleme ale panourilor de calitate indoielnica;
  • Acte necesare pentru montaj panouri fotovoltaice.

Ce sunt panourile fotovoltaice si pentru ce le folosim?

In termeni simpli, prin panouri fotovoltaice pentru casa intelegem acele panouri capabile de a transforma energia solara in energie electrica. Asadar, panourile solare reprezinta practic o sursa regenerabila, nepoluanta si nelimitata de energie, disponibila oricarei persoane, cu un minim de investitie. 

Din punct de vedere tehnic, procesul de extragere si conversie a energiei solare in energie electrica este posibil datorita unor materiale semiconductoare. La randul lor, acestea au capacitatea de a absorbi fotoni (particule de lumina) si de a elibera astfel electroni, generand astfel curent electric.

Curentul electric astfel generat este, insa, curent continuu, astfel ca nu poate fi utilizat direct pentru alimentarea casei. Asadar, pentru a adresa aceasta problema, sistemele integrate de energie regenerabila sunt prevazute cu un invertor, care transforma curentul continuu in curent alternativ. 

In ceea ce priveste aplicabilitatea, aceasta tehnologie poate fi utilizata atat pentru uzul casnic, cat si pentru uz industrial. De exemplu, sistemele de mici dimensiuni pot fi utilizate cu scopul de a alimenta gospodaria cu curent electric, iar sistemele complexe pot fi chiar utilizate pentru a produce si comercializa curent electric catre reteaua nationala.

Panouri fotovoltaice casa verde

Principalele tipuri de panouri fotovoltaice pentru casa

In prezent, producatorii ofera o gama foarte variata de panouri fotovoltaice pentru casa, dar si comerciale. Asadar, pentru a putea achizitiona corect panoul potrivit proiectului dumneavoastra, iata care sunt principalele tipuri de panouri solare:

#1: Panouri monocristaline

Aspectul exterior al panourilor monocristaline este de regula usor de depistat, fiind cel mai inchis la culoare. Acest aspect se datoreaza faptului ca panourile monocristaline contin cea mai mare cantitate de silicon pur, comparativ cu alte tehnologii. De asemenea, datorita acestei caracteristici, panourile monocristaline au cea mai mare rata de conversie a energiei solare in energie electrica. In conditii de utilizare normala, peste 15% din lumina captata de catre acestea este transformata in curent electric.Pe de cealalta parte, dat fiind procesul complex de realizare al celulelor monocristaline, acest tip de panou este mai costisitor, comparativ cu restul.

#2: Panouri policristaline

Panourile policristaline sunt realizate prin topirea siliconului brut, fapt ce favorizeaza un proces mai rapid si mai putin costisitor de fabricare. Implicit, si pretul de achizitie al unui astfel de panou este mai mic. Cu toate acestea, rata de conversie a acestui tip de panou fotovoltaic pentru casa este de sub 15%. De asemenea, panourile policristaline ocupa mai mult spatiu si se pot deteriora mai rapid in conditii de temperaturi ridicate. 

#3: Panouri Thin Film (cu strat subtire)

Panourile solare thin film reprezinta una dintre cele mai economice solutii de extragere a energiei regenerabile. Acestea sunt realizate prin plasarea unuia sau mai multor straturi subtiri realizate dintr-un material fotovoltaic (precum siliconul sau cuprul) direct pe un substrat. In plus, acest tip de panou este flexibil si nu este usor afectat de expunerea la temperaturi inalte. Totusi, acestea nu sunt de regula destinate uzului casnic, deoarece ocupa foarte mult spatiu.

#4: Panouri hibride (cu strat amorf)

Panourile hibride reprezinta deriva din cele thin film. La randul lor, acestea sunt realizate din silicon amorf, care este mult mai putin costisitor decat cel cristalin, sau chiar decat alte materiale semiconductoare. Cu toate acestea, eficienta acestui tip de panou este chiar mai mica de 10%. Asadar, popularitatea panourilor solare amorfe este relativ redusa in randul utilizatorilor casnice. Aplicabilitatea acestora este mai degraba populara in alte tehnologii, cum ar fi de exemplu calculatoarele clasice, alimentate solar.

Cum functioneaza panourile fotovoltaice?

In termeni stiintifici, principiul de functionare al celor mai multe panouri fotovoltaice pentru casa este relativ complex si dificil de rezumat in doar cateva pagini. Pe larg, insa, am stabilit deja pe parcursul acestui material definitia efectului fotovoltaic. Asadar, pentru a rezuma cele detaliate anterior, iata cum functioneaza un panou solar:

  1. Panourile solare capteaza lumina Soarelui;
  2. Fotonii captati agita si elibereaza o parte dintre electronii din celulele de silicon;
  3. Efectul acesta genereaza un flux de curent continuu;
  4. Curentul continuu este transformat in curent alternativ cu ajutorul unui invertor.

De asemenea, este demn de mentionat faptul ca o singura celula fotovoltaica genereaza aproximativ 0.5V. Intelegem, asadar, ca voltajul unui panou solar creste odata cu dimensiunea acestuia. 

Panouri fotovoltaice

Unde pot fi amplasate?

Amplasarea panourilor fotovoltaice poate influenta in mod direct eficienta sistemului. Cu certitudine, cea mai des intalnita locatie de montaj panouri fotovoltaice pentru casa este pe acoperis. De asemenea, in scopuri comerciale (generarea unor cantitati mari de energie electrica), ati observat cu siguranta ca panourile se amplaseaza la nivelul solului, pe cadre metalice inclinate. 

Asadar, identificam un model in ceea ce priveste inclinarea. Indiferent daca panourile vor fi montate pe acoperis sau la nivelul solului, pentru a genera mai mult curent electric, acestea trebuie indreptata in directia optima pentru captarea unei cantitati mai mari de lumina. Totusi, determinarea pozitiei si a unghiului de inclinare optime este de regula complicata. 

De regula, calcularea unghiului de inclinare se poate face in doua moduri: 

#1: Modul traditional de calcul:

  • Iarna: vom adauga 15 grade (inclinare) la latitudinea locatiei;
  • Vara: vom scadea 15 grade (inclinare) la latitudinea locatiei.

Exemplu de calcul: Bucurestiul se afla la aproximativ 44 de grade latitudine nordica. Asadar, pe timp de iarna, unghiul de inclinare ar trebui sa fie de 59 de grade, iar pe timp de vara, acesta ar trebui sa fie de 29 de grade.

#2: Modul modern de calcul:

  • Iarna: vom inmulti latitudinea cu 0.9 si vom adauga 29 de grade (inclinare);
  • Vara: vom inmulti latitudinea cu 0.9 si vom scadea 23,5 grade (inclinare).

Exemplu de calcul: Folosind coordonatele Bucurestiului, vara vom inclina panourile la 16,1 grade (0,9*44 – 23,5), iar iarna le vom inclina la 68,6 grade (0,9*44 – 29). 

Sfat util: Indiferent de modul de calcul al unghiului de inclinare, este important de mentionat faptul ca cea mai indicata directie de indreptare a panourilor solare este catre Sud. Conform studiilor, indreptarea panourilor spre Sud permite acestora sa genereze o cantitate mai mare de energie electrica. Motivul din spatele acestei constatari este relativ simplu. In aceasta pozitie, panoul capteaza lumina pe o perioada mai mare din zi. 

Impamantarea panourilor se face separat de cea a casei?

Daca explorati ideea investitiei in panouri fotovoltaice pentru casa, trebuie sa stiti ca impamantarea acestora se realizeaza separat de cea a casei. Asadar, discutam despre doua impamantari separate: odata, pentru sistemul electric al casei si apoi pentru sistemul fotovoltaic. In plus, daca la momentul instalarii sistemului fotovoltaic, casa nu are impamantare, va fi necesar ca aceasta sa se realizeze odata cu montarea panourilor.

Atentie! Impamantarea panourilor solare nu trebuie sub nicio forma legata la cea existenta a casei. Din fericire, insa, majoritatea instalatorilor de panouri solare pentru casa includ aceasta operatiune in manopera. 

Panouri solare casa

Cum se monteaza panourile fotovoltaice?

In teorie, lucrarile de montare panouri fotovoltaice pentru casa pot fi realizate in regie proprie. In practica, insa, este totdeauna recomandat sa apelati la serviciile unor profesionisti. Pe de-o parte, acest lucru se datoreaza fatului ca montand panourile pa acoperis, veti lucra la inaltime. Pe de alta parte, montarea panourilor solare poate presupune interventia asupra retelei electrice a casei. Asadar, ambele scenarii sunt extrem de riscante si pot pune in pericol sanatatea si integritatea persoanelor fara experienta.

Avand acestea in vedere, in cele ce urmeaza va vom prezenta un scurt ghid informativ, pentru a va forma o idee cu privire la lucrarile care urmeaza a fi efectuate daca veti investi intr-un sistem fotovoltaic:

#1: Realizarea proiectului

Etapa de proiectare presupune printre altele amplasarea panourilor in spatiu, dar si calcularea puterii recomandate pentru consumul estimat al casei. Asadar, la finalul acestui pas, echipa de profesionisti va va oferi o viziune clara asupra:

  • Locului in care vor fi amplasate panourile;
  • Numarul minim de panouri pe care trebuie sa le achizitionati;
  • Suprafetei utilizate pentru montarea panourilor.

#2: Montarea sistemelor de prindere

Dupa achizitionarea panourilor fotovoltaice, o echipa de profesionisti va proceda la montarea acestora. Primul pas in acest sens este reprezentat de montarea sistemelor de prindere. Este important de retinut ca prinderea depinde in anumite proportii de tipul acoperisului. De exemplu, pentru acoperisurile din tigla ceramica (sau de beton), operatiunea este considerata minim invaziva. Totusi, pentru acoperisurile din tigla metalica, trebuie sa va asteptati ca prinderile vor necesita gaurirea suprafetelor.

#3: Montarea panourilor fotovoltaice

Montarea propriu-zisa a panourilor se realizeaza prin fixarea acestora in elementele instalate anterior. Odata fixate, se va proceda la conectarea acestora cu cabluri electrice. Conectarea se poate realiza atat in serie, cat si in paralel, fara a afecta randamentul sistemului. Atentie! Este indicat ca inainte de fixarea definitiva a panourilor solare, sa verificati din nou orientarea si unghiul de inclinare. 

#4: Conectarea invertorului si a acumulatorilor

Asa cum ati vazut mai sus, panourile fotovoltaice genereaza curent continuu. Asadar, montarea unui invertor este necesara pentru alimentarea casei. Conectarea panourilor la invertor se realizeaza relativ simplu: se vor conecta cablul pozitiv al panourilor la terminalul pozitiv al invertorului, iar cablul negativ la terminalul negativ. Acelasi principiu se respecta si la conectarea invertorului si a acumulatorilor (pozitiv – pozitiv, negativ – negativ).

#5: Impamantarea si conectarea sistemului la reteaua casei

Nu in ultimul rand, pentru a fi functional, sistemul trebuie conectat la reteaua de electricitate a casei. Inainte de aceasta, insa, instalatorii trebuie sa se asigure ca au impamantat corect toate elementele sistemului. Atentie! Impamantarea in sine are un nivel de dificultate ridicat si trebuie realizata doar de electricieni profesionisti!

Care sunt beneficiile panourilor fotovoltaice pentru casa?

Beneficiarii unui sistem cu panouri fotovoltaice pentru casa sunt deopotriva proprietarii casei, cat si restul comunitatii. Acest lucru se traduce prin faptul ca sistemele de producere a energiei regenerabile au multiple avantaje cu implicatii in sustenabilitate si in ecologie. Iata doar cateva dintre motivele pentru care si dumneavoastra ar trebui sa optati pentru panouri solare pentru casa:

#1: Sursa nelimitata de energie

Este cert faptul ca Soarele nu este infinit si ca la un moment dat va ceda. Totusi, acest scenariu este departe de realitatea noastra. Avand in vedere estimarile oamenilor de stiinta, care sugereaza ca Soarele mai are aproximativ 8 miliarde de ani pana la epuizare, putem afirma fara retineri ca panourile solare ofera o sursa nelimitata de energie.

#2: Costuri mai mici cu electricitatea

Intr-un scenariu ideal, panourile solare pot chiar elimina complet costurile cu electricitatea ale unei gospodarii. Totusi, realitatea demonstreaza ca, de cele mai multe ori, beneficiarii unei astfel de investitii depind in continuare de furnizorul national de energie. Cu toate acestea, economiile lunare pot depasi chiar si 80%. Pe scurt, va veti bucura de facturi mult mai mici din partea furnizorului de electricitate.

#3: Flux de energie nepoluant

Asadar, dupa cum spuneam, nu doar dumneavoastra veti beneficia de pe urma investitiei, ci intreaga planeta. Panourile fotovoltaice, spre deosebire de sistemele conventionale de generare a curentului electric, extrag energia pe cale naturala, fara a produce poluare. Asadar, discutam nu doar despre un sistem economic, dar in egala masura si despre un sistem ecologic.

Panouri solare pentru casa

De ce sa nu facem rabat de la calitate in alegerea panourilor?

Conform specialistilor, panourile fotovoltaice nu trebuie achizitionate in functie de brand, ci in functie de calitatea propusa. In acest sens, conceptia majoritara poate induce ideea ca panourile fabricate in tari precum China pot fi mai slab calitative decat cele produse in Germania, de exemplu. Acest lucru nu este mereu valabil. Asadar, inainte de a achizitiona un sistem de panouri fotovoltaice pentru casa, verificati printre altele:

  • Specificatiile tehnice ale panourilor;
  • Capacitatea reala de generare a curentului electric;
  • Termenul de garantie oferit de producator;
  • Durata estimata de exploatare, in conditii optime de utilizare;
  • Parerile altor persoane care au achizitionat panourile inaintea dumneavoastra.

Mai mult decat atat, priviti achizitionarea panourilor ca pe o investitie pe termen lung si nu faceti rabat de la calitate pentru un pret mai mic. Iata cateva dintre cele mai comune probleme ale sistemelor fotovoltaice de calitate indoielnica:

  • Durata de exploatare a unui sistem performant este de aproximativ 25 de ani, in timp ce panourile de slaba calitate se defecteaza dupa aproximativ 5 ani de la montare;
  • Stratul de protectie (din sticla) al acestor panouri se crapa relativ usor si permite infiltrarea apei, care poate distruge nu doar panoul, ci intreaga retea electrica a casei;
  • Panourile foarte ieftine au un randament scazut la temperaturi mari. Astfel, in timpul verii, atunci cand panoul ar trebui sa produca o cantitate mai mare de energie, acesta va produce de fapt mai putin curent.

Acte necesare pentru obtinerea autorizatiei de instalare a panourilor fotovoltaice pentru casa

Montarea unor panouri fotovoltaice pentru casa presupune, in primul rand, obtinerea anumitor avize. Asadar, sistemele de extragere a energiei alternative sunt reglementate, astfel ca nu veti putea achizitiona si monta pur si simplu panourile. Din fericire, insa, obtinerea acestor avize, desi poate parea un proces intimidat si de lunga durata, este mult mai simplu in realitate. Iata, deci, de ce acte veti avea nevoie pentru a obtine autorizatia de instalare a panourilor fotovoltaice:

#1: Certificatul de urbanism

Se elibereaza de catre administratia locala sau judeteana, iar documentatia pentru obtinerea include in momentul de fata:

  • Cerere tip;
  • Actul de proprietate;
  • Extras din planul cadastral;
  • Extras de carte funciara;
  • Plan de situatie;
  • Alte avize specifice.

#2: Autorizatia de constructie

Se elibereaza tot de catre administratia locala sau judeteana, iar pentru a o obtine veti avea nevoie de:

  • Cerere tip;
  • Copie dupa actul de proprietate (legalizata);
  • Copie a certificatului de urbanism;
  • Extras din planul cadastral;
  • Extras de carte funciara;
  • Documentatia tehnica de constructii;
  • Alte avize specifice.

#3: Alte avize necesare

Pe langa cele doua documente mentionate anterior, dosarul pentru obtinerea autorizatiei de montaj panouri solare pentru casa trebuie sa mai cuprinda si:

  • Aviz de salubrizare;
  • Aviz de telefonizare;
  • Aviz si acord de mediu;
  • Aviz ISU;
  • Aviz ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii);
  • Aviz de amplasament;
  • Aviz tehnic de racordare.

Panourile fotovoltaice pot reprezenta o investitie dificila din punct de vedere logistic. Cu toate acestea, avantajele pe termen lung sunt incontestabile. Nu doar ca acestea va vor permite independenta din punct de vedere energetic, ci si vor avea de asemenea multiple beneficii privind mediul. 

Acestea fiind spuse, daca explorati ideea de a monta un astfel de sistem fotovoltaic, va incurajam sa ii dati curs si sa o puneti in aplicare. Nu in ultimul rand, pentru a avea succes, inconjurati-va de specialisti in acest domeniu si optati intotdeauna doar pentru echipamente de cea mai buna calitate.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.