Energie eoliana

Energie eoliana

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Energia eoliana se refera de fapt la tehnologia de transformare a vantului in energie electrica. De altfel, energia eoliana este cunoscuta informal sub denumirea de energia vantului. Asadar, intelegem faptul ca energia eoliana este o sursa de energie naturala, inepuizabila si regenerabila. Mai mult decat atat, extragerea acestei energii este gratuita si nu necesita mai mult decat achizitionarea initiala a echipamentului.

Acestea fiind spuse, in cele ce urmeaza vom discuta despre tot ce trebuie sa cunoasteti cu privire la acest tip de energie. Pana la finalul articolului de mai jos, ar trebui sa raspundem impreuna cel putin urmatoarelor intrebari:

  • Ce este energia eoliana si cum o extragem din natura?
  • Ce echipamente sunt recomandate pentru uzul casnic?
  • Ce avantaje si dezavantaje are un sistem eolian?

Ce este si cum se obtine energia eoliana?

Termenul de energie eoliana nu este deloc o noutate pentru umanitate. De altfel, oamenii folosesc de mii de ani vantul pentru propulsarea diferitelor vehicule (de exemplu, a barcilor). Totusi, in conceptia moderna, energia eoliana presupune utilizarea vantului pentru generarea curentului electric. Asadar, istoria recenta a acestui tip de energie debuteaza cu anul 1887, atunci cand in Scotia apare prima turbina eoliana capabila sa genereze electricitate.

Principiul de functionare al turbinelor eoliene este destuld e complex si relativ dificil de rezumat in doar cateva randuri. Totusi, in linii mari, putem compara principiul de functionare al acestora cu cel al unui dinam. Miscarea de rotatie a elicilor unei turbine creaza energie cinetica, care la randul ei este transformata in energie electrica cu ajutorul unui generator montat la interior.

De asemenea, un fapt mai putin cunoscut despre turbinele eoliene este acela ca acestea sunt prevazute la interior cu un sistem de pinioane (asemanator unei cutii de viteze), care faciliteaza generarea unei miscari mai rapide chiar si sub actiunea unui vant usor, pentru a genera astfel mai multa electricitate. 

Energie eoliana pentru casa

Ce fel de turbine sunt recomandate pentru o casa?

Sistemele de energie eoliana sunt mai degraba recunoscute pentru uzul comercial. Marile intinderi de turbine de mare capacitate nu mai reprezinta, cu siguranta, o noutate pentru nimeni. Totusi, pentru uzul casnic, identificarea turbinelor potrivite poate fi mai complicata. Vom incerca, totusi, ca in cele ce urmeaza sa gasim un raspuns acestei probleme. 

Asadar, in primul rand, pentru a putea calcula puterea recomandata a turbinei eoliene, trebuie sa cunoasteti consumul gospodariei. De asemenea, trebuie stabilit daca doriti un sistem off-grid, complet independent de furnizorii nationali de energie electrica, sau daca doriti un sistem auxiliar, care sa va poata ajuta in reducerea facturilor recurente.

In al doilea rand, pentru a putea continua cu identificarea solutiei potrivite, trebuie sa realizati un studiu de vant, pentru a identifica daca sistemul eolian este sau nu recomandat in zona dumneavoastra. 

Nu in ultimul rand, va trebui sa stabiliti bugetul de care dispuneti pentru achizitionarea turbinei. De regula, turbinele eoliene de peste 100kw tind sa coste mai multe, fiind de regula destinate uzului comercial.

Asadar, intelegem pe scurt ca turbinele recomandate, de regula, uzului rezidential au sub 100 de kilowati. De exemplu, amplasata intr-o zona cu vant care depaseste viteza de 6 mps, o turbina de 1,5kw poate produce aproximativ 300 de kilowati-ora pe luna. Avand in vedere ca o gospodarie normala consuma lunar aproximativ 900 de kilowati-ora, deducem, asadar, ca pentru un sistem off-grid este nevoie fie de trei turbine mici (de 1,5kw), fie de o turbina eoliana de minim 5kw.

Este o astfel de investitie recomandata pentru locuinte sau cladiri comerciale?

Sistemele de energie eoliana sunt universale. Intr-un sens, se poate spune ca vantul nu face diferente intre consumatorii privati si cei comerciali. Asadar, investitia intr-un sistem eolian se preteaza atat uzului casnic, cat si uzului comercial. Mai mult decat atat, turbinele de capacitate mare pot chiar genera cantitati uriase de electricitate, generand profit. 

Singura diferenta intre turbinele recomandate pentru locuinte si cele recomandate pentru cladiri comerciale este puterea. Presupunand ca o cladire comerciala consuma o cantitate mai mare de electricitate, aceasta va avea nevoie de o turbina mai puternica. Implicit, costurile pentru achizitia unei astfel de turbine pot fi mai mari.

Indiferent, insa, ca discutam despre o cladire rezidentiala sau una comerciala, focusul discutiei trebuie indreptat catre „investitie”. Oricare ar fi destinatia, o turbina eoliana trebuie privita ca pe o investitie si nu ca pe o eoliana. De regula, costurile pentru achizitia unui sistem de energie eoliana se amortizeaza in primii 5 ani de utilizare. 

Energia eoliana

Care sunt avantajele si dezavantajele energiei eoliene in locuinte?

Turbinele eoliene pot reprezenta o investitie benefica, insa exista scenarii in care acestea se pot dovedi ineficiente. Asadar, pentru ca sa puteti face achizitia in deplina cunostinta de cauza, consideram necesar sa detaliem nu doar avantajele, ci si dezavantajele turbinelor eoliene. Iata, deci, de ce si de ce nu ar trebui sa optati pentru un sistem de energie eoliana:

PRO: Costuri operationale reduse

In principiu, intretinerea unei turbine eoliene este destul de usoara. Practic, aceasta necesita o revizie periodica, pentru a verifica daca totul functioneaza corespunzator. In plus, cei mai multi producatori de turbine eoliene ofera garantie extinsa pentru produsele achizitionate. Asadar, cel putin pentru perioada acoperita de garantie, nu ar trebui sa intampinati niciun fel de problema cu turbina eoliana. 

PRO: Nu ocupa foarte mult spatiu

In timp ce, de exemplu, panourile solare se intind pe o suprafata substantiala pentru a genera o cantitate relativ redusa de curent electric, turbinele eoliene ocupa foarte putin spatiu. Practic, o turbina rezidentiala este sustinuta de un singur stalp, care nu depaseste de regula 50 cm in diametru. 

PRO: Pot oferi independenta energetica

Intr-un scenariu ideal, in care turbina achizitionata satisface pe deplin nevoile de consum de energie electrica ale gospodariei, investitia intr-un sistem eolian va poate ajuta sa deveniti independenti de furnizorul national de electricitate. Acest lucru nu inseamna doar eliminarea facturilor, ci si evitarea caderilor de tensiune sau a altor probleme asociate furnizorilor de curent electric.

PRO: Forma nepoluanta de energie

Energia eoliana este una dintre principalele forme sustenabile de generare a curentului electric. In timp ce generatoarele traditionale polueaza mediul inconjurator, cele sustenabile extrag energia regenerabila fara a afecta natura. Conform Agentiei Europene de Mediu, cetatenii Uniunii Europene consuma in medie echivalentul a aproximativ 4 tone de petrol anual pentru generarea curentului electric, incalzire si transport. Asadar, tranzitia de la solutiile clasice de energie la cele sustenabile, reprezinta un avantaj nu doar pentru noi, cat pentru intreaga comunitate.

CON: Investitie initiala mare

Achizitia unei turbine eoliene este, fara doar si poate, foarte costisitoare. Doar stalpul de sustinere poate costa peste 2500 de lei, pentru turbinele destinate uzului casnic. O turbina eoliana de 6kw (cu toate componentele incluse) poate ajunge sa coste chiar si peste 10.000 de euro. Cu toate acestea, asa cum spuneam anterior, costul trebuie privind mai degraba precum o investitie, decat precum o cheltuiala.

CON: Vantul poate fi imprevizibil

Inainte de montarea unei turbine eoliene se efectueaza de regula mai multe studii, pentru a identifica daca aceasta va fi sau nu eficienta. Cu toate acestea, vantul este de regula inconsecvent, drept pentru care energia eoliana, care este dependenta de puterea vantului, este, de asemenea, intermitenta. Din aceasta cauza, specialistilor le este, de foarte multe ori, dificil sa estimeze cantitatea energiei maxime produse de o turbina intr-o anumita zona.

Acestea fiind spuse, speram ca in articolul de mai sus nu doar ca am raspuns intrebarilor dumneavoastra legate de sistemele de energie eoliana, ci si ca v-am convins de avantajele energiei regenerabile in general. Retineti, printre altele, ca:

  • Energia eoliana este de fapt energia vantului, dar ca in termeni moderni se refera mai degraba la transformarea puterii vantului in energie electrica;
  • Turbinele eoliene se preteaza atat uzului casnic, cat si uzului comercial;
  • Pentru alimentarea unei gospodarii, se recomanda achizitionarea unor turbine mici, de sub 100kw (de regula o turbina de 10kw ar trebui sa fie suficienta pentru o gospodarie normala);
  • Spre deosebire de panourile solare, turbinele eoliene sunt mai eficiente din punct de vedere al spatiului necesar pentru instalare.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.