Energie solara

Energie solara

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Cu siguranta, in urmatorii 5 ani se va observa o schimbare majora in tot ceea ce priveste alimentarea cu energie a gospodariilor din intreaga lume. Implicit, ideea de energie solara va trebui adoptata si implementata si de catre proprietarii de case din Romania. Asadar, pentru a veni in intampinarea dumneavoastra, vom dezbate in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai importante aspecte legate de energia solara, respectiv:

  • Ce este concret energia soarelui si cum o extragem;
  • Care sunt principalele tipuri de instalatii incalzire solara disponibile in prezent;
  • De ce este importanta tranzitia catre o astfel de tehnologie;
  • Care sunt factorii de care sa tinem cont in alegerea unor panouri solare pentru casa.

Ce este si cum se obtine energia solara?

In principiu, termenul de energie solara are doua ramificatii, pe care le vom discuta pe larg in subcapitolul urmator. Pentru inceput, insa, este suficient sa intelegem ca energia poate exista sub mai multe forme. Doua dintre acestea sunt energia electrica si energia termica (sau mai pe scurt caldura). 

Din punct de vedere tehnic, procesul prin care obtinem energia solara este relativ complicat. In termeni simpli, insa, putem spune ca Soarele actioneaza precum un reactor nuclear natural, transmitand pachete de energie catre Pamant (si nu numai). Aceste pachete de energie sunt cunoscute sub denumirea de fotoni. Cel putin teoretic, expertii sustin ca, daca ar fi folosita in totalitate, energia transmisa de Soare ar fi suficienta pentru alimentarea Pamantului. 

Energia solara

Principalele tipuri de instalatii solare pentru o casa sau cladire

Faptul ca Soarele alimenteaza planeta noastra cu energie nu este suficient. La randul ei, energia solara trebuie, in primul rand, captata, iar apoi transformata. Astfel, cercetatorii au descoperit doua tehnologii principale prin care sa poata capta energie solara, pe care mai apoi sa o transforme in energie electrica sau in energie termica. In consecinta, identificam doua tipuri de extragere a energiei solare, utilizabile atat pentru cladirile rezidentiale, cat si pentru cele comerciale:

#1: Panouri solare fotovoltaice

Principiul de functionare al panourilor fotovoltaice este cunoscut inca de la finalul secolului al 19-lea. Cu toate acestea, panourile fotovoltaice au ajuns in atentia publicului abia la inceputul secolului curent, dupa mai bine de 100 de ani de la descoperirea celulelor fotovoltaice. 

Practic, acest tip de panou solar este compus din foarte multe celule fotovoltaice, capabile sa transforme lumina soarelui in electricitate. Totusi, in prima faza, energia astfel obtinuta este transformata in curent continuu, care nu poate fi utilizat pentru alimentarea casei. De aceea, sistemele fotovoltaice sunt prevazute cu un invertor, care transforma curentul continuu in curent alternativ. 

De retinut: Sistemele fotovoltaice sunt compuse din unul sau mai multe panouri fotovoltaice si un invertor, dar pot include si alte echipamente electrice (cum ar fi, de exemplu, acumulatorii pentru stocarea energiei).

#2: Panouri solare termice

Cea de-a doua categorie de panouri solare este cea care capteaza energia solara si o transforma in energie termica. Asadar, acest tip de sistem nu are capacitatea de a alimenta o cladire cu curent electric, ci o va alimenta cu caldura. Desi panourile solare termice nu sunt la fel de populare precum cele fotovoltaice, principiul de functionare al acestora este unul dintre cele mai vechi cunoscute de omenire.

Tehnic vorbind, sistemele de captare si transformare a energiei solare in energie termica nu fac altceva decat sa transfere caldura soarelui catre un agent termic (de exemplu, apa). La randul lor, pentru eficientizarea procesului de extragere a energiei solare, panourile solare termice sunt de doua tipuri: panouri plane si panouri cu tuburi vidate. 

Care sunt beneficiile energiei solare in cadrul locuintelor sau cladirilor?

Daca pana acum am discutat mai degraba notiunile tehnice legate de panourile solare si de energia soarelui in general, este tipul ca acum sa dezbatem motivele pentru care expertii ne recomanda sa tranzitionam dinspre energia traditionala catre cea alternativa. Asadar, iata doar cateva dintre avantajele de care veti beneficia, optand pentru sistemele bazate pe energie solara:

#1: Impact pozitiv asupra planetei

Fara doar si poate, principalul avantaj al sistemelor de energie alternativa este faptul ca acestea au un impact negativ redus (si chiar inexistent) asupra planetei. Practic, nu doar ca aceste sisteme nu polueaza, dar conform studiilor, oricare dintre cele doua tehnologii prezentate mai sus echivaleaza cu plantarea a aproximativ 100 de arbori in fiecare an de utilizare. 

#2: Sursa nelimitata de energie gratuita

In al doilea rand, singurul cost pe care il veti avea de achitat este acela cu achizitionarea sistemului propriu-zis. Mai apoi, acesta va genera constant energie fara costuri suplimentare. In plus, atat panourile fotovoltaice, cat si cele termice functioneaza optim nu doar pe perioada verii, ci pe tot parcursul anului (chiar si atunci cand cerul este acoperit de nori).

#3: Investitie initiala redusa

Nu doar ca panourile solare genereaza gratuit energie electrica sau termica, dar si costul cu achizitia acestor echipamente este unul redus. De exemplu, un sistem fotovoltaic complet de 3kW costa aproximativ 15.000 de lei, in timp ce un sistem solar termic cu o capacitate de 150 de litri costa chiar si sub 5000 de lei.

Panouri solare pentru casa

Factori de care sa tinem cont in alegerea panourilor potrivite 

Din nefericire, cei mai multi dintre cei care aleg un sistem bazat pe energie solara (fie el fotovoltaic sau termic) se confrunta cu problema randamentului. In primul rand, alegand un sistem cu o capacitate prea mica, acesta nu va face fata pentru alimentarea intregii gospodarii. Pe de alta parte, un sistem prea mare va costa mai mult si va genera un surplus inutil de energie. Asadar, intrebarea pe care cei mai multi dintre noi ne-o punem este cum alegem panourile potrivite in raport cu nevoile noastre. In acest sens, iata cateva sfaturi oferite de majoritatea specialistilor in domeniu:

#1: Pretul de achizitie

Primul si poate cel mai important factor de care trebuie sa tinem cont atunci cand achizitionam un panou solar pentru casa este costul. In acest sens, in primul rand, trebuie sa stiti ca un cost mult prea mic ascunde de regula diferite defecte. Asadar, expertii ne recomanda sa achizitionam cele mai ieftine panouri solare. Cu toate acestea, reciproca este de asemenea perfect valabila, intrucat panourile scumpe nu garanteaza nimanui calitatea. 

Astfel, din punct de vedere al costurilor, se recomanda sa urmariti achizitionarea panourilor (sau a sistemelor de energie solara) care ofera cel mai bun raport calitate pret. 

#2: Tipul panoului (fotovoltaic)

La randul lor, panourile fotovoltaice sunt de doua tipuri: monocristaline si policristaline. Desi amandoua au acelasi efect, ele difera prin factori precum costul de achizitie, capacitatea de productie de energie electrica, dar si spatiu utilizat. 

Dintre cele doua, panourile monocristaline sunt considerate o solutie mult mai eficienta, deoarece produc mai mult curent si (implicit) ocupa mai putin spatiu. Cu toate acestea, pretul de achizitie este mai mare. Pe de cealalta parte, panourile policristaline produc o cantitate mai mica de energie, dar costa cu aproape 50% mai putin decat cele monocristaline. 

#3: Specificatiile tehnice

Din punct de vedere al specificatiilor tehnice, se recomanda sa solicitati ajutorul unui profesionist pentru calcularea puterii optime si, implicit, pentru alegerea panoului potrivit. Totusi, in termeni generali, urmariti printre altele:

  • Conditiile standard de testare (STC): Indicatiile oferite de producatori se raporteaza de regula la niste conditii de testare ideale. Astfel, valorile indicate sunt mai degraba cele ideale si nu reflecta neaparat realitatea. Pentru a va forma o parere mai apropiata de realitate privind capacitatea panoului solar, este recomandat sa cititi specificatiile din tabelul NOCT;
  • Pmax: Acest indice reflecta puterea maxima a panoului, in conditii ideale (STC). Asadar, din nou, Pmax nu indica neaparat puterea de care veti beneficia dumneavoastra. Sfat util: Majoritatea expertilor afirma ca puterea reala (in conditii normale) a unui panou este cu aproximativ 10% mai mica decat Pmax. De exemplu, un panou de 190 W va avea in realitate aproximativ 171 W;
  • Coeficient de temperatura: Contrar asteptarilor, panourile solare nu performeaza la temperaturi foarte mari. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca lumina este cea care genereaza electricitate si nu caldura. Coeficientul de temperatura este indicele prin care identificam capacitatea (puterea) panoului solar, in functie de temperatura exterioara.

#4: Garantie

Nu in ultimul rand, atunci cand achizitionati un echipament electronic, inclusiv un sistem de energie solara, este recomandat sa alegeti solutia cu cea mai extinsa garantie. Desi parerile expertilor sunt impartite intre garantie si brand, cu siguranta ca este de preferat sa aveti siguranta ca aparatul este acoperit in cazul unei probleme tehnice. 

Panouri solare

Intrebari frecvente

In incheiere, pentru a completa informatiile legate de energia solara, va prezentam raspunsurile celor mai des intalnite intrebari ale celor care au ales o astfel de solutie:

#1: Cati bani voi economisi achizitionand un sistem de incalzire solara?

Raspunsul la aceasta intrebare este relativ dificil. In primul rand, pentru a raspunde exact, ar trebui sa cunoastem doua aspecte: consumul gospodariei si capacitatea panourilor. Nu de putine ori, panourile nu acopera nevoile totale ale unei gospodarii, iar consumul suplimentar este facturat in mod traditional de catre furnizor (de apa calda sau de energie, dupa caz). Totusi, in scenariul ideal in care panoul ar acoperi complet necesitatile dumneavoastra, pentru a determina suma economisita, calculati pur si simplu o medie a consumului lunar (din facturile de la furnizorul actual). 

#2: Panourile solare functioneaza daca sunt acoperite cu zapada?

Raspunsul pe scurt este nu. Dupa cum ati vazut anterior, principiul de functionare al panourilor fotovoltaice presupune transformarea razelor solare in energie electrica. Asadar, daca sunt complet acoperite de zapada, panourile nu vor putea genera curent electric.

#3: Cat costa intretinerea sistemelor de energie solara?

Panourile solare (indiferent de tip) nu necesita foarte multa atentie din punct de vedere al mentenantei. Asadar, daca ati optat pentru un panou de calitate, ar trebui ca pentru cel putin 15 ani sa nu va confruntati cu probleme grave. Totusi, pentru a functiona la nivel optim, este recomandat sa curatati panourile cel putin odata pe an.

#4: Care este puterea optima a unui panou fotovoltaic?

In principiu, puterea panourilor trebuie raportata la consumul gospodariei. Asadar, cel mai indicat mod de a alege panourile in functie de putere este sa apelati din nou la vechile facturi pentru a calcula un consum lunar mediu. Sfat util: Daca planuiti extinderea familiei, tineti cont de acest aspect si optati pentru un sistem mai puternic decat media consumului in prezent.

#5: Pot monta un sistemul in regie proprie sau trebuie sa angajez un profesionist?

Fara doar si poate, puteti monta panourile in regie proprie. Totusi, acest lucru nu este recomandat de experti. In primul rand, indiferent de tipul panourilor, acestea se monteaza de regula pe acoperis. Asadar, discutam despre anumite riscuri generate de lucrul la inaltime. In al doilea rand, in cazul panourilor fotovoltaice trebuie avut in vedere faptul ca se intervine asupra circuitului electric al cladirii. 

Ce trebuie sa retinem:

  • Soarele este o sursa de energie constanta si gratuita. Captarea energiei nu presupune alte costuri in afara de achizitionarea unor panouri speciale;
  • Panourile care capteaza energie solara sunt de doua tipuri: fotovoltaice si termice. Panourile fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica. Cele termice transforma energia soarelui in energie termica (caldura);
  • Costurile cu achizitionarea si intretinerea unui astfel de sistem de energie sunt mult reduse, comparativ cu tarifele practicate de majoritatea furnizorilor de energie termica si electrica.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.