Montaj usi interior

montaj usi interior

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In principiu, procedurile de montaj usi interior au un nivel de dificultate mediu si, cel putin in teorie, pot fi executate chiar si in regie proprie. Totusi, inainte de a trece la treaba, ar fi ideal sa avem cel putin un minim de cunostinte despre montarea usilor. Asadar, in cele ce urmeaza vom discuta despre cum se monteaza o usa de interior, astfel incat, pana la finalul materialului, sa cunoasteti:

 • Care sunt materialele necesare pentru montarea usilor la interior;
 • De ce unelte veti avea nevoie pentru obtinerea unui rezultat calitativ;
 • Care sunt etapele de montare usi interior si ce greseli trebuie sa evitati. 

Materiale si unelte necesare

Asadar, sa trecem la treaba! Primul lucru pe care trebuie sa il stabilim inainte de a demara lucrarile de montaj usi interior este necesarul de materiale, urmat de necesarul de ustensile. In acest sens, iata de ce veti avea nevoie pentru a monta o usa:

#1: Materiale necesare

Atentie! Lista de mai jos este reprezentata de acele materiale fara de care montarea unei usi nu este posibila. Asigurati-va, asadar, ca, inainte de a proceda la montarea usilor, dispuneti de toate materialele indicate:

 • Usa cu toc – usile de interior pot fi de mai multe tipuri. Intre principalele tehnologii, amintim si usile din lemn, din metal, din PVC sau din sticla. De asemenea, in functie de sistemul de deschidere, distingem 3 tipuri de usi, respectiv usi clasice (pe balamale), usi glisante si usi pliante;
 • Spuma poliuretanica – necesara pentru fixarea tocului de zidurile cladirii;
 • Tencuiala – necesara pentru finisarea de jur imprejurul tocului, dupa montare usa interior;
 • Suruburi si cuie – pentru fixarea tocului.

#2: Materiale optionale

Atentie! Materialele si accesoriile descrise mai jos nu sunt obligatorii, dar se recomanda montarea acestora odata cu montarea usii. Totusi, intrucat nu reprezinta o prioritate, puteti, totusi, monta usa de interior, chiar si daca identificati ca unul din urmatoarele va lipseste:

 • Clanta cu broasca;
 • Banda adeziva; 
 • Glafuri de interior.

#3: Echipamente necesare

Sfat util: Montarea unei usi de interior este posibila, in principiu, cu un minim de ustensile. Totusi, in cele ce urmeaza va vom prezenta toate echipamentele necesare pentru un montaj usi interior de calitate, care, totodata, va vor usura munca:

 • Instrumente pentru masurarea nivelului – un poloboc sau o nivela cu laser;
 • Instrumente de masurat – ruleta, metru de zidarie, etc.;
 • Unelte de debitat lemnul – fierastrau manual sau electric, fierastrau pendular, etc.;
 • Unelte de gaurit – bormasina, burghie, capete de surubelnita, etc.;
 • Unelte uzuale – ciocane, surubelnite, cutter;
 • Set de montaj pentru toc – faciliteaza fixarea tocului in zidarie.

De asemenea, desi nivelul de dificultate in cazul unei lucrari de montaj usa interior este mediu (si chiar in anumite situatii scazut), se recomanda ca lucrarile sa se desfasoare in conditii sigure. De aceea, trusa de scule ar trebui sa includa cel putin minimul de echipamente de protectie. 

instalare usi interior

Cum se monteaza usile de interior?

Daca ati bifat uneltele si echipamentele necesare de pe lista de mai sus, sunteti, deci, pregatiti de lucru. Iata, asadar, cum se monteaza usile de interior, intr-un ghid pas cu pas:

Pasul #1: Planificarea proiectului

Orice lucrare bine executata incepe initial in faza de proiect. Asadar, ne vom inarma cu echipamentele necesare pentru efectuarea masuratorilor, dar si cu suficienta hartie pentru a efectua diverse calcule. Iata pe scurt ce aveti de facut:

 • Masurati spatiile in care urmeaza sa montati usile si stabiliti cotele usilor si ale tocurilor acestora. Atentie! Tineti cont, de asemenea, de adancimea zidului!
 • Stabiliti sensul potrivit al usilor in functie de amplasarea lor in spatiu;
 • In functie de numarul de usi pe care urmeaza sa le montati, calculati necesarul de materiale.

Atentie! Daca discutam despre un proiect de renovare si nu despre montarea usilor intr-o cladire nou construita, intai de toate, va trebui sa indepartati usa cea veche. 

Pasul #2: Pregatirea suprafetelor

Suprafata pe care urmeaza sa fixati tocurile usii trebuie sa fie neteda. Va trebui, asadar, sa tencuim marginile golurilor de usi. Pentru aceasta, pregatiti amestecul de tencuiala respectand reteta indicata de producator si aplicati amestecul uniform pe suprafata suport. Sfat util: Inainte de a merge mai departe cu lucrarea de montaj usi interior, este recomandat sa permiteti tencuielii cel putin 24 – 48 de ore pentru uscare.

Pasul #3: Ajustarea tocului

De cele mai multe ori, tocul nu se va potrivi perfect in gaura de usa. Masurati, deci, inaltimea tocului si comparati-o cu cea a gaurii de usa, iar diferenta ajustati-o cu ajutorului ferastraului (electric sau manual). Sfat util: Dupa debitarea tocului, asezati usa in gaura, fara a o fixa inca, pentru a va asigura ca aceasta incape perfect.

Pasul #4: Fixarea tocului in zidarie

Daca usa se incadreaza in gaura, puteti proceda la fixarea tocului in zid. Pentru aceasta, procedati astfel:

 • Montati pene de lemn pe tot conturul tocului, pentru fixare temporara;
 • Verificati nivelul laturilor tocului atat in plan orizontal, cat si in plan vertical;
 • Verificati ca usa sa fie perfect paralela cu peretele;
 • Asigurati-va ca diagonalele usii sunt egale in ambele parti;
 • Scoateti usa din balamale si fixati setul pentru montaj toc sau plasati 2 – 3 rigle de lemn orizontal in interiorul tocului;
 • Gauriti tocul cu bormasina folosind un burghiu de lemn si opriti-va la nivelul zidului;
 • Schimbati burghiul de lemn cu unul pentru beton si continuati gaurirea; 
 • Montati diblurile si fixati tocul in zidarie cu ajutorul surubelnitei electrice.

Pasul #5: Finisati suprafetele

Aplicati banda adeziva de jur imprejurul tocului, injectati spuma poliuretanica in gaura dintre toc si zidarie si asteptati ca aceasta sa se usuce. Odata uscata spuma, taiati marginile acesteia cu cutter-ul si finisati fie aplicand un strat de tencuiala, fie montand glafuri de interior.

Pasul #6: Montati usa

In final, tot ce va ramane de facut este sa montati usa. Acest procedeu este extrem de usor, usa fixandu-se direct in balamalele pre-montate. De asemenea, odata instalata usa, se recomanda montarea accesoriilor (incuietori, clante, etc.). Sfat util: Pentru a personaliza aspectul, dar si pentru a spori rezistenta usilor, expertii recomanda vopsirea acestora in prealabil.

Greseli de evitat in procesul de executie

Dupa cum bine ati vazut, procedurile de montare ale usilor de interior nu sunt nici foarte complicate, dar nici cele mai simple. De aceea, nu de putine ori, din lipsa de experienta, putem face diferite greseli. Din fericire, pentru ca sa nu treceti prin aceste situatii mai putin placute, iata cateva dintre cele mai comune greseli de montaj usi interior:

#1: Fixarea fara verificare a nivelului

Atunci cand montam o usa, fie ea pentru interior sau pentru exterior, nivelul (verticalitatea, perpendicularitatea si paralelismul) trebuie verificat constant. In caz contrar, riscati ca usa sa nu se inchida corect sau chiar deloc. 

#2: Diferente de inaltime

De regula, aceasta problema apare la montarea mai multor usi. Practic, ce se intampla este ca usile, nefiind masurate corect, nu sunt montate la aceeasi distanta fata de pardoseala. Astfel, aspectul final va fi unul neuniform si (mai mult decat atat) greu de reparat.

#3: Directia de deschidere

Nu in ultimul rand, directia de deschidere trebuie studiata atent inainte de fixarea usii. In special, in spatiile inguste, daca deschiderea nu este corecta, exista posibilitatea ca accesul in incapere sa fie complet impiedicat chiar de usa.

Costuri montaj usi interior

In principiu, daca nu dispuneti de cunostintele necesare, este de preferat sa apelati la serviciile unor profesionisti pentru realizarea montajului. Astfel, principalul aspect pe care trebuie sa il luati in calcul este calitatea executiei in raport cu tariful meseriasului.

Atentie! De cele mai multe ori, un montaj usi interior pret mic nu este si calitativ, iar practica contractarii celui mai ieftin meserias trebuie evitata. Pe de cealalta parte, nici cel mai mare pret nu va garanteaza o lucrare reusita. Avand in vedere acestea, putem spune ca cel mai indicat este sa alegeti pretul corect. In acest sens, va putem spune ca, in prezent, tarifele practicate de majoritatea profesionistilor pentru montarea usilor de interior variaza intre 50 si 250 de lei (per bucata) in functie de tipul usii.

Montarea usilor de interior poate fi prezentata drept o lucrare usoara, cat timp dispunem de cunostintele, dar si de echipamentele necesare. Totusi, chiar si cele mai mici greseli de proiectare sau de montaj pot face ca usa sa devina impracticabila. Acestea fiind spuse, indiferent daca veti alege un montaj usi interior in regie proprie, ori daca veti apela la serviciile unui profesionist, speram ca materialul de mai sus sa va fi fost de folos. In incheiere, nu ne ramane decat sa va uram spor la lucru!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.