
- Categorii: Montaje
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Pentru ca nivelul de dificultate este destul de ridicat, lucrarile de montaj instalatii sanitare ar trebui de regula lasate in seama specialistilor. Cu toate acestea, executia in regie proprie nu este imposibila. Tocmai de aceea, am pregatit urmatorul material pentru cei care si-au propus sa monteze singuri instalatia sanitara. Pe parcursul articolului, vom discuta, printre altele, despre:
- Care sunt materialele si ustensilele necesare pentru montarea instalatiilor sanitare;
- Cum se monteaza instalatiile sanitare intr-un ghid pas cu pas;
- Ce greseli de montare instalatii sanitare ar trebui sa evitati.
Materiale si unelte necesare
Intai si intai, pentru a putea trece la treaba, trebuie sa verificam doua aspecte, respectiv trusa de scule si necesarul de materiale. Iata, deci, de ce veti avea nevoie pentru montarea instalatiei sanitare:
#1: Materiale necesare
- Conducte: Conductele de apa pot fi de mai multe tipuri (PVC, PPR, Cupru, Inox, etc.). Va recomandam, pentru a face alegerea potrivita privind materialul, sa consultati in prealabil caracteristicile fiecarui material in parte si sa corelati cu propriile necesitati;
- Fitinguri: Fitingurile reprezinta toate accesoriile de imbinare, de ramificare si de schimbare a directiei conductelor;
- Accesorii: Printre cele mai comune accesorii pentru lucrarile de montaj instalatii sanitare se numara si robinetele de apa, sifoanele de pardoseala, racordurile flexibile sau usile de vizitare. Lista completa a accesoriilor trebuie identificata in proiectul tehnic al instalatiilor.
#2: Materiale optionale
- Centrala termica – Centralele clasice sunt, in principiu, electrice, pe gaz sau pe lemn. De asemenea, printre cele mai moderne solutii de climatizare se numara pompele de caldura;
- Tevi canalizare exterioara – conductele exterioare pentru canalizare sunt mai mari in diametru decat conductele interioare;
- Obiecte sanitare pentru baie si bucatarie – Baterie cada / chiuveta, set dus, racord extensibil, sifon baie / bucatarie, etc.
#: Unelte necesare
- Clesti de instalatii;
- Foarfeca pentru taiat tevi;
- Cheie pentru robineti;
- Trusa pentru lipire conducte si fitinguri;
- Kit profesional pentru indoirea tevilor;
- Masina si set capete de filetat;
- Bormasina si set de carote.
Sfat util: Pe langa toate aceste echipamente special destinate lucrarilor de montaj instalatii sanitare, este recomandat sa dispuneti de un set de unelte de uz general (de exemplu, surubelnite, chei fixe, tubulare, etc.).

Etape pentru montarea instalatiilor sanitare
Ei bine, dupa cum vedeti, o lucrare de montare instalatii sanitare presupune nu doar cunostinte de specialitate, ci si acces la anumite echipamente relativ costisitoare. Plecand, deci, de la premisa ca dispuneti de cele enumerate anterior, iata care sunt etapele de executie pentru o astfel de lucrare:
Pasul #1: Verificati proiectul tehnic
Proiectul tehnic al instalatiei sanitare face parte din proiectul de constructie al cladirii si este realizat de catre arhitect impreuna cu cel putin un inginer specializat in instalatii sanitare. Asadar, aceasta etapa nu o veti realiza dumneavoastra propriu-zis. Totusi, rolul dumneavoastra este acela de a verifica specificatiile indicate in proiect, pentru a le putea respecta mai apoi pe parcursul lucrarilor de montaj.
Pasul #2: Opriti alimentarea cu apa
Foarte important! In cazul lucrarilor de renovare instalatii sanitare, inainte de a demonta vechile materiale, opriti alimentarea cu apa a cladirii. De asemenea, atunci cand demontati vechile tevi, este indicat sa le scurgeti in recipiente speciale, pentru a evita deteriorarea pardoselii.
Pasul #3: Gauriti peretilor
In functie de planul descris in proiectul tehnic mentionat anterior, identificati traseul conductelor prin cladire si procedati la gaurirea zidurilor. Pentru aceasta etapa, veti utiliza bormasina si carota de zidarie corespunzatoare grosimii (diametrului) conductei.
Pasul #4: Montati conductele pe traseu
Este, deci, timpul sa montati tevile. Pentru aceasta, veti folosi trusa de lipire sau de sudare corespunzatoare materialului din care sunt realizate conductele si fitingurile. De asemenea, inainte de a fixa un element, este recomandat sa masurati distantele si sa taiati la lungimea potrivita.
Sfat util: Anumiti specialisti recomanda asamblarea intregului traseu, fara, insa, a fixa elementele decat la final, dupa ce v-ati asigurat ca acesta corespunde cu indicatiile din proiectul tehnic.
Pasul #5: Racordarea la conducta principala
In cele din urma, dupa montarea instalatiei sanitare se va realiza racordarea la conducta principala de alimentare cu apa, dar si la conducta principala de canalizare. Sfat util: Utilizati calti sau teflon la imbinarea racordurilor, pentru a asigura etanseitatea instalatiei.
Greseli de evitat in procesul de executie
In principiu, cel putin la prima vedere, etapele de montaj instalatii sanitare pot parea relativ usoare. In practica, insa, lucrurile devin rapid mult mai complicate si conduc de cele mai multe ori la aparitia unor greseli de executie.
Mai departe, greselile de executie in cazul instalatiilor sanitare pot fi vizibile imediat si se poate interveni rapid pentru reparatie, sau pot avea efecte pe termen lung. In cel de-al doilea caz, daunele sunt de regula mai mari si mult mai costisitoare.
Asadar, in primul rand, pentru a evita greselile de executie este de preferat sa contractati serviciile unui instalator profesionist. De cele mai multe ori, colaborarea cu o firma specializata in montare instalatii sanitare va ofera nu doar garantia unei lucrari bine executate, ci chiar o garantie reala, de 2 pana la 5 ani.
Totusi, daca ati decis cu privire la montarea instalatiei in regie proprie, va recomandam sa tineti seama de urmatoarele aspecte:
#1: Strangerea fortata a racordurilor
Excesul de zel face ca cei mai multi montatori amatori sa forteze fixarea racordurilor sau a fitingurilor. In consecinta, acestea se vor crapa in foarte scurt timp dupa montaj, fapt care va conduce inevitabil la aparitia scurgerilor.
#2: Aplicarea gresita a teflonului
Banda de teflon pare usor de manevrat. Totusi, cei mai multi dintre cei care o folosesc gresesc cu privire la modul de aplicare al acesteia. In principiu, trebuie sa stiti ca banda de teflon trebuie aplicata in sensul acelor de ceas, incepand de la baza filetului in sus.
#3: Oprirea conductei principale
Pe cat de incredibil pare, pe atat este de real faptul ca o mare parte dintre cei care procedeaza la montarea unei noi instalatii sanitare, uita sa opreasca inainte alimentarea cu apa a cladirii.
#4: Acceptarea improvizatiilor
Cat timp sunt bine calculate, improvizatiile nu ar trebui sa reprezinte o problema. Totusi, pe termen lung, improvizatiile tind sa ramana definitive si conduc la aparitia unor probleme. Asadar, sfatul specialistilor este ca atunci cand montati instalatia sanitara, sa respectati in detaliu indicatiile tehnice din proiect, dar si cele ale producatorului.
Costuri montaj instalatii sanitare
Asa cum spuneam, montarea instalatiilor sanitare nu este o lucrare usoara. In consecinta, daca aveti posibilitatea, este de preferat sa angajati un profesionist. De asemenea, veti observa ca cei mai multi instalatori profesionisti practica un pret montaj instalatii sanitare relativ accesibil. Mai mult decat atat, investitia per total ar putea fi chiar mai mica, prin reducerea consumului de materiale si a timpului de lucru.
In ceea ce priveste costurile estimate, trebuie sa stiti ca acestea variaza de la un caz la altul, fiind influentate de materialele utilizate, distanta traseului, complexitatea acestuia, etc. Asadar, daca doriti sa stiti in detaliu cat costa instalatia sanitara, este indicat sa apelati direct la un profesionist si sa ii solicitati o oferta. Iata, totusi, cateva tarife de referinta:
Lucrare | Pret | U.M. |
Inlocuire conducte bucatarie | 400 Lei | buc. |
Inlocuire conducte baie | 450 Lei | buc. |
Montaj sifon pardoseala | 400 Lei | buc. |
Montaj chiuveta | 50 Lei | buc. |
Montaj baterie chiuveta / dus | 35 Lei | buc. |
Montaj robineti | 25 Lei | buc. |
Montaj cada | 300 Lei | buc. |
Montaj cabina dus | 600 Lei | buc. |
Montaj centrala termica | 1000 Lei | buc. |
Racordare masina spalat | 200 Lei | buc. |
Prin urmare, intelegem ca lucrarile de montaj instalatii sanitare nu sunt imposibil de executat in regie proprie, insa este de preferat realizarea lor sub indrumarea atenta a unui profesionist. De asemenea, etapele de montare trebuie verificate recurent pentru a respecta indicatiile din proiectul tehnic. Acestea fiind spuse, fie ca veti monta singuri instalatia sanitara, fie ca veti apela la serviciile unui profesionist, speram ca materialul de mai sus v-a oferit cel putin o imagine de ansamblu asupra proiectului pe care urmeaza sa il demarati. Spor la treaba!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.