Montaj usa garaj

montaj usa garaj

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Usile de garaj nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Totusi, in ciuda popularitatii produsului in sine, procedurile de montaj usa garaj sunt mai putin cunoscute de catre cei mai multi dintre noi. Asadar, am decis ca in cele ce urmeaza sa „spulberam misterul” si sa discutam despre cum se monteaza o usa de garaj. Pe parcursul materialului, veti descoperi, inclusiv, notiuni legate de:

  • Materialele si ustensilele necesare pentru montare usa garaj;
  • Principalele etape de montaj usi garaj si ce greseli trebuie evitate;
  • Cat costa in general serviciile unui montator profesionist.

Materiale si unelte necesare

Inainte de a ne apuca de treaba si a trece la etapele de montaj usa garaj, trebuie sa ne asiguram ca avem la indemana tot ceea ce ne trebuie. In acest sens, necesarul trebuie sa cuprinda nu doar materialele, dar si ustensilele potrivite. Asigurati-va, deci, ca dispuneti de:

#1: Materiale

  • Usa de garaj – Exista mai multe modele de usi de garaj, categorisite in functie de materialul din care sunt realizate, dar si de tipul deschiderii. In principiu, kit-urile de usi pentru garaj sunt insotite de toate accesoriile de care veti avea nevoie;
  • Pene de lemn – De cele mai multe ori, usile prefabricate pentru garaj nu se vor imbina perfect in gaura de usa din zid. Penele din lemn reprezinta o solutie rapida pentru adresarea acestei probleme;
  • Dibluri – Acestea sunt de mai multe feluri. Alegeti diblurile in functie de tipul zidului;
  • Vaselina (spray) – Se va aplica la finalul montajului, pentru facilitarea glisarii elementelor mecanice din metal ale usii de garaj.

#2: Materiale optionale

  • Sistem de automatizare – Sistemele de automatizare usi garaj sunt foarte accesibile din punct de vedere al costului de achizitie. In plus, acestea faciliteaza nu doar confortul, cat si siguranta, fiind mai greu de patruns prin efractie;
  • Cablu electric – Necesar pentru alimentarea cu curent electric a sistemului de automatizare;
  • Canal pentru cabluri – Necesar pentru realizarea traseului electric si pentru mascarea cablurilor.

#3: Echipamente

  • Instrumente de masurare (distante si nivel) – ruleta, metru, poloboc, nivela cu laser, echer pentru tamplarie, etc.;
  • Instrumente de gaurit – bormasina, set burghie, set capete tubulare, set capete surubelnita;
  • Echipamente de protectie – manusi, ochelari de protectie, etc.;
  • Alte unelte – surubelnite manuale (dreapta si stea), surubelnita de electrician, cleste, menghina de mana, set chei fixe, scara, cleste C.
instalare usi garaj

Cum se monteaza usa pentru garaj?

Daca v-ati asigurat ca dispuneti de toate cele enumerate anterior, putem trece la treaba. Atentie, insa! Procedura de montaj usa garaj are un nivel mediu de dificultate si va poate expune anumitor riscuri. De aceea, daca nu dispuneti de un minim de cunostinte, este de preferat sa apelati mai degraba la serviciile unui profesionist. Acestea fiind spuse, iata cum se monteaza o usa pentru garaj de tip rulou:

Pasul #1: Planificarea proiectului

Vom incepe prin realizarea masuratorilor, pentru a ne asigura, in primul rand, ca usa achizitionata incape in golul de zidarie. De asemenea, aceste masuratori ne vor fi utile in calcularea necesarului de materiale.

Pasul #2: Asamblarea cadrului de usa

In principiu, majoritatea usilor pentru garaj sunt prevazute cu sisteme de asamblare intuitive. Astfel, asamblarea cadrului este relativ usoara. Iata ce presupune aceasta etapa:

  • Caseta in care se ruleaza usa va fi plasata direct pe sol, avand santul de prindere spre interiorul garajului;
  • Introduceti si fixati elementele laterale (culisele) ale cadrului in pozitia corecta, indicata de producator;
  • Pozitionati cadrul asamblat pe golul de zidarie si verificati verticalitatea si orizontalitatea elementelor;
  • Corectati eventualele erori depistate introducand pene de lemn in pozitiile corespunzatoare.

Pasul #3: Fixarea cadrului in zidarie

Daca ati pozitionat corect cadrul, fixati-l cu ajutorul unor menghine de mana si procedati la fixarea acestuia in zidarie, astfel:

  • Identificati punctele de fixare de pe cadru si, cu ajutorul unui creion, marcati pe zidarie pozitia acestora;
  • Demontati menghinele de mana si indepartati ansamblul de usa de pe golul de zidarie;
  • Folositi bormasina si burghiul de zidarie pentru a realiza gaurile in pozitiile marcate anterior;
  • Introduceti diblurile in gauri;
  • Pozitionati din nou ansamblul de usa pe gaura de zidarie, in pozitia stabilita anterior;
  •  Fixati cadrul cu ajutorul suruburilor.

Pasul #4: Fixarea casetei in zidarie

Dupa fixarea cadrului, mecanismul de rulare al usii va trebui, de asemenea, fixat in zidarie. Pentru a realiza aceasta etapa, va trebui sa:

  • Coborati complet usa (pana la nivelul solului);
  • Desurubati masca casetei si indepartati capacul acesteia;
  • Identificati placutele de fixare ale mecanismului de rulare (care de regula sunt pozitionate in lateralele casetei);
  • Utilizati din nou bormasina cu burghiu pentru zidarie, avand grija sa nu distrugeti sistemul de prindere;
  • Inserati diblul in zid si fixati elementele in zidarie fara a strange foarte tare.

Pasul #5: Automatizarea usii de garaj (optional)

Atentie! Daca ati optat, de asemenea, pentru automatizarea usii de garaj, aveti in vedere faptul ca aceasta etapa presupune interventii asupra instalatiei electrice a cladirii. Avand in vedere riscurile asociate lucrului cu curent electric, este extrem de indicat sa evitati montajul in regie proprie si sa apelati la serviciile unui profesionist. Totusi, pentru a fi complet informat cu privire la procedura completa de montaj usa garaj, iata ce presupune automatizarea:

  • Realizarea unui traseu electric separat, pentru alimentarea motorului;
  • Conectarea panoului electric a sistemului de automatizare la reteaua electrica;
  • Montarea sistemului propriu-zis de automatizare.

Greseli de evitat in procesul de executie

Greselile de executie in cazul montarii unei usi de garaj nu sunt de regula imposibil de reparat, insa repararea acestora necesita timp. De aceea, este de preferat evitarea acestora de la bun inceput. Iata, deci, care sunt cele mai comune greseli in etapele de montaj usa garaj:

#1: Fixarea cadrului fara verificarea nivelului

De cele mai multe ori, pentru a termina mai repede, foarte multe persoane aleg sa fixeze cadrul in zidarie fara a verifica inainte planeitatea elementelor. De cele mai multe ori, aceasta alegere nu face decat sa prelungeasca de fapt timpul de lucru, intrucat chiar si cea mai mica abatere va face ca usa sa se deschida deficitar sau sa nu se deschida deloc. Asadar, inainte de fixarea definitiva a oricarui element, verificati chiar si de 2 – 3 ori.

#2: Utilizarea cuielor in locul suruburilor

Dupa cum ati vazut, se recomanda ca fixarea sa se realizeze cu ajutorul holsuruburilor. Cu toate acestea, foarte multe persoane aleg sa fixeze cadrul in cuie. Din pacate, insa, cuiele nu ofera aceeasi prindere precum suruburile. Astfel, inca din primele luni de utilizare, se va observa slabirea corpului de usa in anumite pozitii. Evitati, deci, fixarea in cuie si alegeti intotdeauna suruburi fixate in dibluri.

#3: Montarea intr-o singura persoana

In principiu, o lucrare de montare usa garaj intr-o singura persoana este foarte greu de realizat si este de cele mai multe ori predispusa erorilor. De asemenea, timpul de executie se poate prelungi cu pana la de 3 – 4 ori. Asadar, in special daca nu aveti experienta necesara, apelati intotdeauna la cel putin o alta persoana pentru a va ajuta sa montati usa de garaj.

Costuri montaj usa garaj

Contractarea serviciilor unui profesionist se poate dovedi o solutie chiar mai economica decat montarea in regie proprie. Acest lucru nu se datoreaza neaparat unui pret montaj usa garaj mic, perceput de montatorul profesionist, ci mai degraba timpului redus de executie, dar si economiei de materiale. In plus, calitatea si rezistenta investitiei vor spori considerabil.

Avand in vedere acestea, desi nu va putem spune cu certitudine cat va va costa montarea usii de garaj (intrucat preturile se calculeaza in functie de factori precum tipul usii, dimensiuni, etc.), va putem oferi cateva tarife de referinta. De regula, majoritatea montatorilor profesionisti practica tarife cuprinse intre 150 si 1000 de lei. 

Acestea fiind spuse, intelegem ca montarea unei usi garaj in regie proprie este cu certitudine un proiect realizabil. Cu toate acestea, lipsa experientei poate conduce la aparitia greselilor si, in final, la cresterea costurilor. Asadar, daca planuiti montarea unei usi de garaj, evaluati-va obiectiv cunostintele, verificati daca dispuneti de echipamentele necesare si, in final, treceti la lucru. Dar nu uitati sa luati cel putin o a doua persoana care sa va ajute! Spor la treaba!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.