Montaj usa metalica

montaj usa metalica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Pentru cei mai multi dintre noi, etapele de montaj usa metalica coincid cu achizitia unei locuinte. Astfel ca, montarea unei usi metalice reprezinta o lucrare pe care foarte multe persoane o realizeaza o singura data in viata. Prin urmare, avand in vedere importanta acestei investitii, trebuie cu orice pret sa evitam greselile. In acest sens, in cele ce urmeaza venim in sprijinul dumneavoastra cu informatii complete despre:

  • Etapele de montare usa metalica si greselile pe care trebuie sa le evitati;
  • Echipamentele de lucru si materialele de care veti avea nevoie;
  • Costurile pe care le implica contractarea unui montator profesionist.

Materiale si unelte necesare

Primul lucru pe care trebuie sa il facem atunci cand planificam o lucrare de montaj usa metalica este identificarea celor mai optime solutii, atat in privinta materialelor, cat si in privinta ustensilelor. In consecinta, inainte de a trece la detalierea etapelor propriu-zise de lucru, asigurati-va ca dispuneti de cel putin urmatoarele:

#1: Materiale necesare

  • Usa metalica – La randul lor, usile din aluminiu pot fi de mai multe tipuri (aluminiu, inox, tabla zincata, etc.). Alegeti solutia potrivita in functie de utilizare, destinatia investitiei, dar si buget;
  • Accesorii pentru usa – De regula, usile metalice sunt prevazute cu broasca si incuietori. Totusi, in anumite situatii, puteti opta pentru inlocuirea acestora cu sisteme de securitate mai performante (de exemplu, zavor intredeschidere cu lant);
  • Accesorii de fixare – cuie, dibluri, suruburi, etc.;
  • Spuma poliuretanica – De asemenea, spuma poliuretanica are diferite destinatii. Optati pentru spuma de montare, special conceputa pentru fixarea usilor de exterior;
  • Pene de lemn – Va vor fi utile in asezarea usii pe pozitie, inainte de fixare.

#2: Ustensile necesare

  • Nivela cu laser sau poloboc;
  • Ruleta;
  • Pistol pentru silicon;
  • Bormasina si surubelnita electrica;
  • Burghie pentru fier si burghie pentru beton;
  • Capete de surubelnita;
  • Ciocan;
  • Levier;
  • Cutit de precizie sau cutter.
instalare usa metalica

Cum se monteaza usa metalica?

Asadar, pornind de la premisa ca dispunem de toate cele necesare, este, deci, timpul sa trecem la treaba. 

Atentie! Tineti, totusi, cont de faptul ca lucrarile de montaj usa metalica au un nivel de dificultate mediu spre ridicat. In plus, executia pasilor de montaj necesita acuratete. Altfel, exista posibilitatea ca usa sa nu poata fi actionata. In primul rand, va sfatuim ca, in lipsa cunostintelor de montare usi metalice, sa apelati la un profesionist. Daca, totusi, doriti sa realizati lucrarea in regie proprie, apelati cel putin la inca o persoana care sa va asiste pe parcursul montajului.

Acestea fiind spuse, iata cum se monteaza o usa metalica pentru intrare:

Pasul #1: Pregatirea lucrarilor

In vederea unui montaj usa metalica de calitate, se recomanda ca inainte de demararea lucrarilor propriu-zise, sa va asigurati de urmatoarele aspecte:

  • Masurati golul de zidarie, precum si cotele usii, pentru a va asigura ca aceasta se potriveste perfect;
  • Folosind nivela sau polobocul, verificati planeitatea suprafetelor;
  • Efectuati o inspectie vizuala a zidurilor, iar in cazul depistarii unor nereguli, reparati-le inainte de montarea usii metalice;
  • Stabiliti pozitia de deschidere a viitoarei usi;
  • Aplicati banda adeziva de jur imprejurul golului de usa, atat pe interior, cat si pe exterior.

Sfat util: Abaterile mici (de pana intr-un cm) de la planeitate nu reprezinta un impediment in montarea usii. Asigurati-va, insa, ca atunci cand introduceti tocul in golul de zidarie, acesta sa fie perfect drept si ca nu va urma abaterea constata anterior.

Pasul #2: Montarea tocului de usa

De regula, in momentul achizitiei, usile metalice sunt prinse de toc si incuiate. Pentru montare, deschideti usa, scoateti-o de pe toc si asezati-o intr-un loc ferit de pericole. In cele din urma, procedati la montarea tocului, astfel:

  • Pozitionati tocul in interiorul golului de zidarie;
  • Verificati nivelul, folosind pene de lemn pentru ajustare;
  • Marcati cu un creion punctele de prindere;
  • Indepartati tocul de usa;
  • Folosind bormasina cu un burghiu de zidarie, gauriti lateralele golului din zid;
  • Pozitionati tocul inapoi si fixati-l (fara a strange) cu holsuruburi;
  • Verificati din nou verticalitatea si planeitatea (fara a fixa inca definitiv).

Sfat util: Daca tocul nu este prevazut cu gauri pentru fixare, folositi bormasina cu un burghiu metalic pentru realizarea acestora. Gaurile ar trebui date la aproximativ 10 – 15 cm fata de colturi.

Pasul #3: Montarea usii

Montati usa in balamale, respectand indicatiile producatorului si verificati ca aceasta se poate deschide si inchide fara probleme. In cazul in care intampinati dificultati in actionarea usii, ajustati pozitia tocului cu ajutorul penelor pana la obtinerea unui rezultat satisfacator. Atunci cand toate se aliniaza perfect, puteti proceda la fixarea definitiva a ansamblului de usa:

  • Insurubati temeinic tocul in zidarie;
  • Aplicati spuma poliuretanica intre toc si zid, atat pe interior, cat si pe exterior.

In cele din urma, tot ce ramane de facut este sa montati accesoriile pentru usa (daca ati optat pentru acestea), dar si sa finisati suprafetele, aplicand cel putin un strat de tencuiala si unul de vopsea lavabila.

Greseli de evitat in procesul de executie

Dupa cum puteti observa, lucrarile de montaj una metalica nu presupun foarte multe etape, insa necesita foarte multa rabdare si atentie pentru a evita situatiile neplacute. Asadar, pentru ca invatam mai eficient din greselile altora, iata principalele dificultati intampinate de cei care monteaza usi de intrare:

#1: Obstructionarea inchiderii

De regula, asezarea unei usi in pozitia corecta reprezinta cea mai dificila etapa intr-o lucrare de montaj usa metalica. Chiar si cea mai mica eroare poate face ca usa sa nu se mai deschisa, ori sa se deschida cu dificultate. Pentru a evita aceasta situatie, masurati chiar si de 10 ori inainte de a fixa definitiv usa.

#2: Fixarea in trei puncte

Nu de putine ori, usile metalice din comert sunt prevazute cu doar trei suruburi pentru fixare. Ei bine, fixarea in trei puncte este destul de instabila. In plus, aceasta este deopotriva mai putin sigura. Asadar, expertii recomanda sa fixati usa in cel putin 10 puncte, de jur imprejur.

#3: Infiltratii de aer

Sigilarea corespunzatoare a usii exterioare este esentiala pentru reducerea consumului de energie. Totusi, foarte multi montatori nu acorda importanta acestui detaliu si aleg sa treaca cu vederea micile gauri dimprejurul tocului. Pentru a evita acest aspect, izolati corespunzator ansamblul de usa.

Costuri montaj usa metalica

In principiu, angajarea unui profesionist este cea mai buna solutie de montaj usa metalica. Afirmatia aceasta se bazeaza, in primul rand, pe faptul ca montatorii profesionisti dispun atat de cunostintele necesare, cat si de echipamente profesionale de lucru. Astfel, de foarte multe ori se constata ca (per total) usile montate de profesionisti costa mai putin decat cele montate in regie proprie. 

Totusi, atunci cand vine vorba despre pret montaj usa metalica, ar trebui sa stiti ca acesta difera de la un caz la altul, in functie de mai multi factori (precum dimensiunea usii, materialul din care aceasta este realizata, etc.). 

Pentru a fi, insa, complet informati, va putem spune ca majoritatea profesionistilor practica tarife care pornesc de la 150 de lei (per bucata) si care pot depasi 1000 de lei (per bucata). Asadar, pentru a obtine o oferta personalizata, este de preferat sa contactati direct un montator profesionist.

Acestea fiind spuse, speram ca ati inteles cum se monteaza o usa metalica si ca, daca dispuneti de materialele si de uneltele necesare, beneficiati acum si de informatiile privind etapele de montaj in regie proprie. Daca, insa, mai aveti intrebari, nu ezitati sa apelati la serviciile unui profesionist.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.