Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Cu mici particularitati, etapele de montaj parchet sunt, in general, asemanatoare, indiferent de tipul de parchet pentru care ati optat. Totusi, daca va pregatiti de montarea parchetului in regie proprie, ar trebui sa va asigurati, printre altele, ca:
- Stiti care sunt caracteristicile principalelor tipuri de parchet, astfel incat sa puteti face alegerile potrivite;
- Aveti la dispozitie ustensilele necesare pentru a putea monta corect placile de parchet;
- Dispuneti de minimul de cunostinte pentru a monta parchetul fara ajutor din partea unui montator profesionist.
Din fericire, in cele ce urmeaza vom discuta despre toate aceste detalii. Astfel, pana la finalul articolului ar trebui sa stiti cu exactitate cum se monteaza parchetul si ce implica un astfel de proiect.
Materiale si unelte necesare
Asadar, pentru a putea realiza lucrarile de montaj parchet in regie proprie, va trebui sa va asigurati ca puneti pe lista de cumparaturi toate materialele necesare unui astfel de proiect, dar si ca dispuneti de echipamentele potrivite care va vor ajuta sa montati corect parchetul.
In acest sens, iata de ce veti avea nevoie inainte de a trece la treaba:
#1: Materiale necesare
- Parchet: Asa cum veti vedea in cele ce urmeaza, parchetul este de mai multe tipuri. Pentru ca sa puteti alege parchetul potrivit, am dedicat mai jos o sectiune speciala referitoare la caracteristicile principalelor tipuri de parchet;
- Folie pentru parchet: Poate fi confectionata de tip PEE (polietilena expandata), din pluta sau aluminizata si asigura, printre altele, o mai buna netezire a sapei inainte de montarea placilor de parchet;
- Banda adeziva: Necesara pentru imbinarea straturilor de folie pentru parchet;
- Plinte: La rand lor, plintele pot fi din lemn sau din PVC. Acestea au rolul de a face trecerea dintre pardoseala si perete, insa pot ingloba, de asemenea, si roluri mai practice, precum mascarea cablurilor de televiziune.
Atentie! Pentru un montaj parchet din lemn masiv, veti avea nevoie de un adeziv care asigura fixarea placilor de parchet pe sapa, dar si de chit pentru rosturi si de lac pentru finisare. Mai multe despre aceasta vom discuta la etapele propriu-zise de montaj.
#2: Materiale optionale
- Sisteme de izolatie: In principiu, izolatia poate fi de trei feluri – termica, fonica si hidroizolatie. In cazul parchetului, pentru o eficientiza consumul de energie, se recomanda montarea cel putin a unui sistem de termoizolatie;
- Sisteme de incalzire: Contrar asteptarilor, desi lemnul este un bun izolator, parchetul poate fi un si mai bun conductor termic. Asadar, va recomandam sa explorati, de asemenea, ideea montarii unui sistem de incalzire prin pardoseala. Impreuna, cele doua tehnologii (parchetul si incalzirea) pot reduce consumul de energie chiar si cu 30%.
#3: Unelte
- Ustensile pentru masurare: Pentru determinarea cotelor, veti avea nevoie, cel putin, de o ruleta, rigla si de un echer pentru tamplarie. Pentru determinarea nivelului (a planeitatii suprafetelor), folositi un poloboc;
- Fierastrau: Indiferent de tipul parchetului pentru care veti opta, placile vor trebui taiate atat la capetele de rand, cat si la intalnirea altor elemente (de exemplu, a conductelor termice). In acest sens, fierastraul este, poate, cea mai importanta unealta de care veti avea nevoie. Puteti utiliza si un fierastrau manual pentru debitarea placilor, insa pentru a reduce timpul de lucru si pentru a taia cu o precizie mai buna, se recomanda un fierastrau electric;
- Set de montare parchet: Kit-urile de montare a parchetului pot fi achizitionate de la aproape orice comerciant de materiale de constructie. De regula, aceste seturi includ un ciocan de lemn, o ranga pentru tractiune, o piesa pentru imbinarea placilor si mai multe distantiere de dilatatie.
Cum se monteaza parchetul?
Asa cum spuneam, cu mici exceptii, parchetul se monteaza aproape la fel, indiferent de tip. Astfel, in cele ce urmeaza va vom prezenta etapele generale de montaj parchet, intervenind cu detalii specifice, in functie de tipurile de parchet.
Iata, deci, cum se monteaza parchetul:
Pasul 1: Realizarea proiectului tehnic
Proiectul tehnic contine, de regula, doua elemente cheie: cotele viitoarei pardoseli si necesarul de materiale. Asadar, vom incepe prin realizarea masuratorilor pe suprafata care urmeaza a fi placata cu parchet. In functie de aceste cote, vom putea calcula si cantitatea de materiale de care vom avea nevoie pe parcursul lucrarilor.
Pasul 2: Achizitionarea materialelor
Achizitionarea materialelor este o etapa cheie in privinta montarii parchetului. Acest lucru se datoreaza faptului ca, dupa ce am cumparat parchetul, acesta trebuie depozitat in camera unde urmeaza a fi montat pentru cel putin 48 – 72 de ore. Procesul se numeste aclimatizare si permite placilor de parchet sa absoarba partial umiditatea din incapere, inainte de a fi montate.
Sfat util: Nu scoateti parchetul din ambalaj, ci depozitati-l exact in forma in care a fost achizitionat.
Pasul 3: Pregatirea suprafetelor suport
La doua-trei zile dupa depozitarea parchetului, putem trece la treaba. In acest sens, vom incepe prin pregatirea suprafetei suport. Aceasta etapa consta, practic, din doua parti: curatarea pardoselii si inspectarea sapei. In cazul in care identificam nereguli (deformari ale sapei, gauri, crapaturi etc.), vom proceda la repararea acestora, vom permite materialelor sa se usuce si vom curata din nou intreaga suprafata.
Pasul 4: Montarea foliei (pentru parchet laminat si stratificat)
Daca montam o pardoseala din parchet laminat sau stratificat, vom proceda la intinderea foliei pentru parchet pe sapa, de la un capat al camerei la celalalt si permitand foliei sa iasa 4-5 cm in afara, urcand pe perete. Vom intrepatrunde straturile si le vom fixa intre ele cu banda adeziva. Daca montam o pardoseala din lemn masiv, vom sari peste aceasta etapa, direct la pasul 5.
Pasul 5: Montarea parchetului
Inainte de montarea propriu-zisa a placilor, vom aplica distantierele pentru dilatatie de jur imprejurul camerei. Pentru a monta parchetul, vom amplasa placile in doua randuri, pe de-a lungul, dintr-un capat in altul al camerei, fara, insa, a le fixa. Ajungand la capete, vom masura placile finale si vom taia cu grija, tinand cont de rostul de dilatatie. Dupa ce ne-am asigurat ca primele doua randuri se potrivesc, vom putea aplica presiune pentru fixarea placilor.
Pentru parchetul din lemn masiv: In cazul pardoselilor placate cu parchet din lemn masiv, dupa montarea a fiecare doua randuri de placi:
- Vom demonta placile, numerotandu-le pentru a nota pozitia fiecareia;
- Vom aplica un strat uniform de adeziv pentru a acoperi suprafata aferenta celor doua randuri;
- Vom monta din nou placile, fixandu-le cu ciocanul de lemn, continuand prin repetarea pasilor pana la acoperirea suprafetei in intregime.
Pasul 6: Finisarea suprafetelor
In acest moment, lucrarea de montare a parchetului este, in principiu, finalizata. Cu toate acestea, pentru a finisa suprafata, vom taia restul de folie montata la pasul 4 si vom proceda la montarea plintelor pe conturul pardoselii.
Atentie! Finisarea parchetului din lemn masiv poate implica raschetarea, chituirea rosturilor, grunduirea suprafetei si lacuirea in trei etape succesive. Totusi, aceste lucrari implica utilizarea unor echipamente profesionale si necesita anumite cunostinte de specialitate. Din acest motiv, este de preferat ca, cel putin pentru finisare, sa apelati la o echipa de profesionisti.
Care sunt principalele tipuri de parchet?
Asa cum spuneam (si cum probabil ati vazut pe parcursul materialului), parchetul este, in general, de trei tipuri: laminat, stratificat si din lemn masiv.
Pentru ca sa puteti face alegerea potrivita intre cele trei, iata care sunt caracteristicile acestora:
Parchet laminat
- Montare rapida – Placile dispun de un sistem eficient (tip click) care faciliteaza montajul intr-un timp foarte scurt;
- Rezistenta la zgariere – Suprafata tratata cu solutii speciale pentru a spori rezistenta la zgariere;
- Rezistenta la umezeala – Aditivi adaugati in procesul de fabricatie pentru a rezista mai bine la umezeala.
Parchet stratificat
- Structura masiva – Placile sunt realizate din doua sau mai multe straturi de lemn masiv;
- Rezistenta indelungata – Parchetul este tratat in procesul de fabricatie si dispune de o rezistenta net superioara, atat la impact, cat si la umezeala sau zgariere;
- Montare rapida – Asemenea parchetului laminat, cel stratificat dispune de un sistem de montare rapida.
Parchet din lemn masiv
- Varietate de solutii – Desi poate fi mai scump, parchetul din lemn masiv este fabricat dintr-o varietate de esente, astfel ca se bucura de o varietate de nuante si caracteristici;
- Aspect natural – Parchetul din lemn masiv se bucura de un aspect natural, considerat a fi mult mai elegant comparativ cu celelalte doua tipuri;
- Impact redus asupra mediului – Procesul de fabricare al placilor de parchet din lemn masiv nu afecteaza mediul inconjurator, iar materialele utilizate sunt la randul lor din surse regenerabile.
Greseli de evitat in procesul de executie
De regula, lucrarile de montaj parchet au un nivel mediu de dificultate. In termeni practici, acesta se poate monta de oricine, cat timp persoana respectiva dispune de un minim de experienta, dar si de ustensilele necesare. Totusi, chiar si cei mai experimentati montatori de parchet pot gresi, iar micile greseli ar putea pune in pericol intreaga investitie.
Iata, deci, care sunt cateva dintre cele mai comune greseli intalnite in procesul de montaj parchet:
- Montarea fara aclimatizare: Aclimatizarea placilor de parchet este esentiala pentru succesul investitiei. Daca nu veti permite placilor sa absoarba parte din umezeala ambientala inainte de montaj, placile se vor dilata direct pe pardoseala, iar acest efect va conduce la aparitia unei umflaturi pe pardoseala;
- Lipsa rosturilor de dilatatie: Sub nicio forma nu permiteti montarea placilor plecand direct din perete. De regula, specialistii recomanda pastrarea unei distante de 10 – 15 mm intre perete si placile de parchet;
- Fixarea incorect: Principalul efect advers al unui montaj incorect este lipsa etanseitatii dintre placile de parchet. In principiu, placile ar trebui sa fie perfect unite una cu cealalta.
Care este pretul pentru montarea parchetului?
De la bun inceput, trebuie sa stiti ca pretul pentru montarea parchetului variaza in functie de foarte multi factori. De exemplu, parchetul laminat are un cost cu manopera mai mic decat parchetul din lemn masiv, care, dupa cum ati vazut, presupune etape suplimentare, precum raschetarea sau lacuirea.
Asadar, daca doriti sa obtineti o cotatie de pret, va recomandam sa va adresati direct unei echipe de profesionisti. Altfel, daca doriti sa calculati un cost estimativ pentru investitia dumneavoastra, valorile de mai jos exprima tarifele medii practicate de majoritatea montatorilor profesionisti:
LUCRARE | PRET MEDIU | U.M. |
Parchet laminat | RON 25.00 | mp |
Parchet stratificat | RON 45.00 | mp |
Parchet din lemn masiv | RON 70.00 | mp |
Plinte | RON 10.00 | mp |
Praguri de trecere | RON 20.00 | mp |
Turnare sapa autonivelanta | RON 20.00 | mp |
Demontare parchet vechi | RON 15.00 | mp |
Acestea fiind spuse, speram ca am acoperit cele mai multe dintre informatiile de care aveati nevoie pentru a demara lucrarile de montare a parchetului. In plus, fie ca veti monta parchetul in regie proprie, fie ca veti apela la un montator profesionist, retineti ca:
- Alegerea tipului de parchet trebuie sa tina cont, in primul rand, de destinatia pardoselii si de calitatea materialului;
- Materialele cu preturi reduse ofera, de regula, o calitate indoielnica si nu ofera utilizatorului o perioada de exploatare indelungata;
- Aclimatizarea parchetului inainte de montaj este o etapa obligatorie, iar consecintele nerespectarii acesteia pot conduce la deteriorarea definitiva a placilor;
- Contractarea unui montator profesionist este considerata o solutie mai economica, prin prisma faptului ca acesta dispune de cunostintele necesare pentru a reduce consumul de materiale, precum si timpul de executie al lucrarilor.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.