Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Caloriferele raman cu siguranta una dintre cele mai eficiente solutii de incalzire. Nu este, deci, de mirare faptul ca lucrarile de montaj calorifere raman printre cele mai populare. Cu toate acestea, pe cat de comune sunt, pe atat de putine informatii exista cu privire la montarea caloriferelor.
Din fericire, insa, daca v-ati propus sa schimbati caloriferele, ori daca ati construit o casa si urmeaza sa montati sistemul de incalzire, in cele ce urmeaza vom acoperi cateva dintre cele mai importante aspecte legate de acest subiect. Pe parcursul articolului, vom discuta notiuni despre:
- Materialele si echipamentele de lucru necesare in lucrarile de montare calorifere;
- Pasii de lucru pentru montarea corecta a caloriferelor;
- Greselile de executie si cum evitam aparitia problemelor pe termen lung;
- Cat costa montarea caloriferelor, daca apelam la serviciile unui profesionist.
Materiale si unelte necesare
la baza oricarui proiect de constructie de succes stau trei piloni: cunostintele si experienta meseriasului, calitatea materialelor utilizate si, nu in ultimul rand, totalitatea echipamentelor de lucru. In cele ce urmeaza ne vom axa pe toate aceste aspecte din punct de vedere teoretic, astfel incat sa puteti demara un proiect de montaj calorifere. Asadar, trecand direct la subiect, iata care sunt materialele si uneltele de care veti avea nevoie:
#1: Materiale necesare
- Calorifere – Radiatoarele sunt produse intr-o varietate de modele. Cu toate acestea, principiul de montaj este similar pentru toate;
- Tevi – Instalatia termica se pot realiza din conducte de cupru sau PPR. Este de mentionat faptul ca de trasarea conductelor pana la calorifere ar fi de preferat sa se ocupe un instalator profesionist;
- Accesorii – Din categoria accesoriilor pentru montarea caloriferelor fac parte racordurile diverse, robineti (simpli sau termostatici), aerisitoare, rozete si alte elemente de fixare.
#2: Unelte necesare
- Rigla si ruleta;
- Nivela cu bula de aer sau nivela cu laser;
- Masina de gaurit;
- Surubelnita electrica sau set surubelnite clasice;
- Cheie reglabila;
- Aparat de taiat tevi (PPR sau cupru).
Etape pentru montarea caloriferelor
In principiu, lucrarile de montaj calorifere au un nivel de dificultate mediu si pot fi executate chiar si de o persoana fara experienta. Totusi, extinderea proiectului la realizarea intregii instalatii termice presupune cunostinte de specialitate. Asadar, daca planuiti un proiect de amploare, este de preferat sa apelati la serviciile unui profesionist. Acestea fiind spuse, iata cum se monteaza un calorifer intr-un ghid pas cu pas:
Pasul #1: Demontati vechiul calorifer
Evident, acest pas nu se aplica lucrarilor de montare calorifere destinate unei constructii noi. Asadar, daca nu este cazul unei renovari, continuati direct cu Pasul #2. Altfel, inainte de montarea unui nou calorifer, primul pas este indepartarea celui vechi. Asadar, iata ce trebuie sa faceti:
- Opriti robinetul de sosire pentru a preveni scurgerea agentului termic din instalatie;
- Desfaceti capacul contului pe circuitul de retur si utilizati un imbus pentru a il opri;
- Eliminati presiunea si scurgeti apa din calorifer desuruband usor teava de retur;
- Desurubati apoi racordul de intrare si indepartati vechiul radiator de pe perete.
Pasul #2: Pregatiti noul radiator
De cele mai multe ori, caloriferele noi nu dispun de accesorii. Asadar, inainte de montaj, acesta va trebui pregatit dupa cum urmeaza:
- Montati un robinet de intrare in partea de sus a caloriferului (pe latura unde vine conducta de alimentare);
- Montati o vana de evacuare pe partea opusa robinetului de intrare;
- Montati un racord pe circuitul de retur, in partea inferioara a caloriferului;
- Montati un dop metalic in partea opusa racordului de retur.
Sfat util: Atunci cand insurubati aceste elemente, este de preferat sa utilizati calti si pasta de etanseizare si sa nu fortati foarte tare strangerea.
Pasul #3: Montati caloriferul pe perete
Daca pe perete a fost montat in prealabil un calorifer, puteti utiliza consola de fixare deja existenta pentru fixarea noului calorifer. In caz contrar, procedati dupa cum urmeaza:
- Stabiliti pozitia caloriferului in spatiu, astfel incat marginile acestuia sa nu aiba mai putin de 10 cm de la pervaz si 15 cm de la podea;
- Marcati pe perete pozitia elementelor de fixare ale consolelor;
- Utilizati bormasina pentru a gauri peretele in locul marcat anterior;
- Montati consolele (fara a fixa) si verificati nivelul cu un poloboc;
- Fixati consolele de perete cu ajutorul diblurilor;
- In cele din urma, tot ce ramane de facut este sa fixati prinderile radiatorului in console.
Pasul #4: Racordati radiatorul la sistemul termic
Mai aveti un ultim pas pentru a finaliza montarea caloriferului, respectiv racordarea acestuia la sistemul termic al casei. Pentru aceasta, tot ce aveti de facut este sa montati robinetul simplu sau termostatic pe circuitul de tur si de retur al caloriferului si sa le racordati la conductele termice.
Atentie! Dupa racordare, noul radiator va trebui umplut cu apa calda si golit de aer. De asemenea, dupa acest proces este indicat sa verificati si sa ajustati presiunea pe instalatie.
Greseli de evitat in procesul de executie
Dupa cum ati vazut, procedurile de montaj calorifere nu sunt foarte complicate. Totusi, din lipsa experientei, acestea pot ridica anumite probleme, care genereaza complicatii pe termn lung. Asadar, atentia la detalii este cea care face diferenta intre un proiect de succes si unul nereusit. In acest sens, iata care sunt micile detalii in procesul de executie al lucrarilor si care cu siguranta va vor scuti de probleme in viitor:
#1: Montarea accesoriilor
De regula, montarea accesoriilor este predispusa celor mai multe greseli si conduce adesea la aparitia scurgerilor. In principiu, pentru a evita aceste situatii neplacute trebuie, in primul rand, acordata atentie modului de insurubare. Elementele nu trebuie sa fie nici foarte stranse, dar nici fixate insuficient. In al doilea rand, este indicat sa utilizati solutii speciale care previn scurgerile, precum caltii sau pasta de etansare.
#2: Eliminarea aerului
Aerul din instalatia termica a casei poate genera mai multe probleme. Doua dintea acestea (care, de altfel, si semnalizeaza necesitatea aerisirii caloriferului) sunt zgomotele ciudate in calorifer, dar si incalzirea insuficienta. Asadar, atunci cand montati un nou calorifer, asa cum ati vazut la finalul Pasului #4, evacuati corect aerul si urmariti constant (pret de cateva zile) presiunea in centrala termica.
#3: Pozitionarea in incapere
Discutand despre montarea caloriferelor, nu putem sa nu luam in calcul stabilirea pozitiei acestuia in spatiu. Conform studiilor, pozitionarea incorecta a caloriferului poate reduce eficienta acestuia chiar si cu pana la 50%. Specialistii in domeniu sugereaza astfel ca cel mai indicata locatie pentru montarea caloriferului este direct sub un geam, in cel mai rece punct al incaperii.
Costuri montaj calorifere
In ciuda nivelului scazut de dificultate, la montarea caloriferelor este totusi de preferat sa apelati la serviciile unui profesionist. Nu doar ca acesta dispune de cunostinte aprofundate in domeniu, dar va va scuti si de necesitatea de a cumpara toate ustensilele necesare unui astfel de proiect. In plus, veti observa cei mai multi profesionisti practica un pret montaj calorifer chiar mai mic decat bugetul necesar pentru achizitia ustensilelor. De regula, tarifele pentru montarea unui calorifer variaza intre 100 si 200 de lei, in functie de diferiti factori, in timp ce achizitionarea echipamentelor profesionale de lucru poate costa chiar si peste 2000 de lei.
Rezumate doar la montarea radiatorului, lucrarile de montaj calorifere sunt relativ simple. Daca, insa, acestea implica realizarea intregului sistem de incalzire, pasii de executie se pot complica si, in consecinta, va fi necesara interventia unui instalator profesionist. Nu uitati, insa, ca, indiferent de cine va realiza manopera, o foarte mare importanta in succesul investitiei o are calitatea materialelor. Un radiator de buna calitate poate rezista chiar si peste 25 de ani, in timp ce unul de calitate indoielnica se va deteriora inca din primii ani de utilizare.
Speram, deci, ca am raspuns tuturor intrebarilor dumneavoastra legate de montarea caloriferelor. Daca, totusi, simtiti nevoia de a clarifica anumite aspecte, va recomandam sa apelati direct la un profesionist. Fara doar si poate, acesta va va oferi cele mai bune sfaturi!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.