Montaj incalzire in pardoseala

montaj incalzire in pardoseala

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Sistemele de incalzire prin pardoseala sunt din ce in ce mai cautate in ziua de astazi. Astfel, odata cu cresterea in popularitate a tehnologiei, apare si nevoia de cunostinte legate de montaj incalzire in pardoseala. De aceea, in cele ce urmeaza vom discuta despre cum se monteaza incalzirea in pardoseala si daca aceasta lucrare este sau nu posibila in regie proprie. Printre altele, pe parcursul materialului vom enunta idei legate de:

  • Materialele si uneltele necesare in montarea incalzirii in pardoseala;
  • Etapele pas cu pas de montare incalzire in pardoseala;
  • Principalele greseli de executie a lucrarilor de montaj.

Materiale si unelte necesare

De cele mai multe ori, succesul unei lucrari de constructii este legat nu doar de iscusinta mesterului, ci si de disponibilitatea materialelor si a echipamentelor potrivite. Asadar, necesarul de materiale si trusa de scule joaca roluri extrem de importante in proiectul pe care urmeaza sa il demarati. In acest sens, pentru a avea succes, asigurati-va ca dispuneti de:

#1: Materiale necesare

  • Sistemul de incalzire: In prezent, incalzirea in pardoseala poate fi alimentata electric, sau prin agent termic. Intrucat scopul materialului de astazi nu este sa depistam cea mai buna solutie, va recomandam ca inainte de achizitionare, sa consultati specificatiile fiecarei tehnologii in parte. 

Sfat util: Incalzirea electrica in pardoseala este produsa sub forma unor panouri care se astern direct sub podea. Asadar, lucrarile de montaj incalzire in pardoseala pe electricitate au, de regula, un nivel mai scazut de dificultate. De asemenea, urmatoarele materiale nu sunt necesare in acest caz, ci se preteaza mai degraba unei incalziri pe agent termic.

  • Conducte: Este recomandata utilizarea unor conducte de polietilena, special destinate incalzirii prin pardoseala. De regula, acestea favorizeaza transferul termic si beneficiaza de tratamente speciale care sporesc flexibilitatea si rezistenta;
  • Set distribuitori: Permit distribuirea agentului termic pe mai multe trasee;
  • Placa de nuturi: Faciliteaza realizarea traseului de conducte;
  • Accesorii (optionale): Termostat electronic (programabil), caseta incastrare distribuitori, panou de automatizare, senzori de temperatura, termoizolatie pentru pardoseala.

#2: Unelte necesare

  • Pompa de presiune;
  • Foarfeca pentru taierea conductelor;
  • Clesti pentru instalatori;
  • Derulator pentru conducte;
  • Set de chei (fixe si inelare);
  • Surubelnita electrica;
  • Calibrator de tevi.
instalare incalzire pardoseala

Etape pentru montarea incalzirii in pardoseala

Daca ati strans toate cele necesare, putem merge mai departe cu lucrarile de montaj incalzire in pardoseala. Totusi, inainte de a va prezenta pasii de lucru, este de mentionat faptul ca acest tip de lucrare are un nivel de dificultate relativ ridicat. In plus, micile erori pot avea efecte majore pe termen lung. 

De exemplu, scurgerile aproape insesizabile se pot acumula si pot distruge pardoseala in timp. Asadar, daca nu aveti experienta in domeniul instalatiilor sanitare sau a sistemelor de incalzire in pardoseala, este de preferat sa apelati la profesionisti pentru executia lucrarilor. Acestea fiind spuse, iata, deci, cum se monteaza incalzirea in pardoseala:

Pasul #1: Realizarea proiectului

De regula, proiectele tehnice ar trebui intocmite de ingineri specialisti in domeniu. Daca, insa, nu aveti posibilitatea de a apela la un inginer de instalatii sanitare, pentru intocmirea proiectului, procedati dupa cum urmeaza:

  • Masurati suprafata pardoselii pe care urmeaza montata instalatia de incalzire;
  • Stabiliti pozitia distribuitorului si numarul de trasee;
  • Schitati grafic traseele instalatiei de incalzire prin pardoseala;
  • Calculati necesarul de materiale tinand cont de cotele stabilite anterior.

Sfat util: Specialistii recomanda ca in zonele din apropierea usilor si a geamurilor (la puntile termice) distanta dintre conducte sa fie mai mica. Spre mijlocul camerei, distanta dintre conducte se poate mari.

Paul #2: Montarea sistemului de incalzire

Propriu-zis, etapa de montaj incalzire in pardoseala este impartita la randul ei in mai multi pasi. Iata, deci, ce veti avea de facut in acest sens:

  • (Optional) Montati pe pardoseala sistemele de izolatie (termoizolatie, hidroizolatie, izolatie fonica);
  • Amplasati placile de nuturi pe suprafata suport, peste izolatie;
  • Respectand traseele schitate in proiectul tehnic, montati conductele, fixandu-le in placile de nuturi;
  • Montati distribuitorul si cuplati conductele la acesta.

Pasul #3: Verificarea presiunii

Atentie! Pentru verificarea presiunii, veti avea nevoie de un aparat special, indicat anterior. In lipsa acestuia, nu veti putea efectua corect verificarile asupra instalatiei de incalzire in pardoseala. Acestea fiind spuse, incepeti prin a mentine o presiune de 9 bari pe circuit, pret de 15 – 30 de minute. Daca nu identificati probleme, scadeti presiunea la 6 bari si procedati la pasul urmator.

Pasul #4: Turnarea sapei

In principiu, in acest moment, sistemul de incalzire prin pardoseala a fost montat si, in consecinta, scopul materialului nostru a fost atins. Totusi, pentru a duce proiectul la bun sfarsit, va trebui sa:

  • Realizati amestecul de sapa (respectand instructiunile producatorului);
  • Turnati sapa direct peste sistemul de incalzire;
  • Asteptati ca sapa sa se usuce (24 – 48 de ore);
  • Reduceti presiunea din circuite de la 6 bari la 3 bari.

Greseli de evitat in procesul de executie

Lucrarile de montaj incalzire in pardoseala pot parea usoare, insa, in realitate, pot fi destul de complicate. Implicit, avand in vedere nivelul crescut de dificultate, executia lucrarilor este predispusa greselilor. Din fericire, pentru ca putem invata din greseli (si, in special, din greselile altora), iata caror aspecte ar trebui sa le acordati atentie pe parcursul montajului, in special daca nu aveti experienta in domeniul instalatiilor sanitare:

#1: Testarea instalatiei

Principala si cea mai comuna greseala este aceea ca nu se verifica instalatia inainte de a turna sapa. Rolul verificarii presiunii este acela de a stabili daca sistemul functioneaza corect si daca exista scurgeri. Asadar, nu va grabiti sa turnati sapa imediat dupa montarea conductelor, ci permiteti instalatiei 2 – 3 zile pentru a identifica eventualele probleme.

#2: Distanta dintre conducte

O distanta prea mare intre conducte poate face ca intreg sistemul sa fie ineficient (sa nu incalzeasca suficient incaperea). Deopotriva, o distanta prea mica poate suprasolicita instalatia. Pentru a evita aceste scenarii, calculati cu atentie necesarul de caldura si, in functie de acesta, lungimea conductelor.

#3: Montarea fara termoizolatie

Puteti alege un montaj incalzire in pardoseala fara termoizolatie, dar nu este indicat. In principiu, in lipsa termoizolatiei, o parte din energie (caldura) va fi transferata catre placa de beton sau fundatia cladirii si astfel se va pierde. Asadar, eficienta se reduce cu cel putin 50% in aceasta situatie.

#4: Turnarea sapei

Finalul unei lucrari de montare incalzire in pardoseala presupune incorporarea sistemului in sapa. Lipsa atentiei sau graba pot face ca la turnarea sapei, conductele de apa sa fie miscate sau chiar deteriorate. De aceea, se recomanda ca aceasta etapa sa se realizeze cu maximum de atentie.

Care este pretul de montaj incalzire in pardoseala?

Montarea incalzirii in pardoseala este (dupa cum am mai spus si dupa cum ati observat) destul de dificila. Asadar, pentru a evita neplacerile sau chiar esecul investitiei, este indicat sa apelati la un profesionist. Totusi, in acest sens, se ridica problema costurilor, mai exact cat costa manopera cu montarea incalzirii in pardoseala. 

Ei bine, trebuie sa stiti ca in lipsa unor date exacte legate de proiect, nu veti putea obtine o oferta concreta. Lucrarile variaza de la un caz la altul (ca dimensiune, solutie, tehnologie, etc.) si, de aceea, cel mai indicat este sa apelati la un specialist. De asemenea, este de preferat sa nu optati din prima pentru un montaj incalzire in pardoseala pret mic, ci mai degraba sa studiati ofertele mai multor profesionisti.

Pentru a fi informati, insa, va putem spune ca tarifele practicate de cei mai multi instalatori in vederea montarii sistemelor de incalzire in pardoseala variaza intre 50 si 150 de lei pe metru patrat.

Acestea fiind spuse, speram ca am acoperit in materialul de mai sus toate informatiile de care aveati nevoie legate de montarea incalzirii in pardoseala. Daca mai aveti intrebari sau nelamuriri, va incurajam sa contactati un profesionist care, fara doar si poate, va va putea raspunde intrebarilor specifice legate de proiectul pe care il planuiti. In final, nu ne ramane decat sa va uram spor la treaba!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.