Pardoseala dormitor

pardoseala dormitor

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Pardoseala din dormitor este un excelent punct de plecare pentru stilul de amenajare de vis al oazei proprii de liniste si de relaxare. Ales cu grija, atat in functie de criterii estetice, cat si tehnice, poate aduce plusul de eleganta si de rafinament incaperii, dar si confortul pe care vi-l doriti. 

In continuare, discutam despre o serie de aspecte importante si, de altfel, extrem de folositoare in alegerea pardoselii perfecte.

Ce caracteristici trebuie sa aiba pardoseala din dormitor?

Dormitorul este mai mult decat un simplu spatiu in care va odihniti, motiv pentru care acesta trebuie sa va invite la relaxare prin fiecare detaliu de amenajare ales cu grija. Un design relaxant poate fi intregit intr-o maniera exceptionala printr-o pardoseala dormitor calda si placuta, care sa va rasfate picioarele de cate ori coborati din pat. 

 Sunt patru caracteristici principale pe care orice pardoseala dormitor este bine sa le indeplineasca pentru a crea un spatiu potrivit odihnei:

  • Design cu note relaxante, naturale: Prin culoare sau forme, notele calde, cat mai naturale, imbie la odihna, calm si relaxare. Alegerea nepotrivita a nuantelor poate directiona atmosfera dormitorului intr-o zona rece, neprimitoare. 
  • Excelente proprietati acustice: Dat fiind faptul ca este un spatiu destinat odihnei, ne dorim o pardoseala dormitor cu excelente proprietati acustice, care sa aiba grija de somnul nostru. 
  • Calitati termice: O pardoseala calduroasa, cu excelente proprietati termice, alinta picioarele de fiecare data cand coborati din pat. Cu siguranta nu va doriti sa fiiti intampinati de o podea rece. 
  • Confort tactil sporit: O pardoseala cu confort tactil sporit absoarbe excelent socurile si asigura un plus de siguranta, fiind ideala pentru adulti si copii, deopotriva. 
pardoseli dormitor

Principalele pardoseli pentru dormitor 

Iata care sunt principalele pardoseli pentru dormitor, impreuna cu caracteristicile acestora:

Parchet din lemn masiv

Realizat din esente autohtone de cires, fag, stejar, frasin sau salcam, cat si din esente exotice de mahon, maslin, stejar brazilian sau palisandru, parchetul din lemn masiv se remarca printr-o trainicie desavarsita. 

Daca este montat si intretinut corespunzator, acest tip de parchet poate avea o garantie pe viata. Alaturi de rezistenta remarcabila, permite o izolare termica buna, lemnul fiind un bun material termoizolant. In plus, nu retine praful sau mucegaiul si este usor de curatat. 

Gratie diversitatii de modele, confera personalitate dormitorului, fie ca optati pentru unul cu latimi si lungimi mari, precum o dusumea, fie pentru unul de dimensiuni mici, care se monteaza cu model. Totodata, este placut la atingere si creaza o senzatie extrem de placuta atunci cand mergeti desculti pe acest tip de parchet. 

Parchet laminat

Realizat in mare parte din lemn, parchetul laminat este alcatuit din 4 straturi, respectiv:

  • Stratul superior – cu rol de a conferi rezistenta la uzura si pete, este cel responsabil de durabilitatea pardoselii laminate;
  • Stratul decorativ – realizat din hartie imprimata, este cel care confera aspectul final al parchetului, remarcandu-se prin posibilitati nelimitate de design;
  • Stratul de suport – realizat din fibre din lemn de inalta densitate, este cel de suport, responsabil de fermitatea crescuta a pardoselii laminate;
  • Stratul de echilibrare – este cel care protejeaza pardoseala impotriva patrunderii umiditatii. 

Pardoseala de dormitor laminata se evidentiaza prin stabilitate termica crescuta, izolare acustica buna, rezistenta la impact ridicata si intretinere usoara. Gratie continutului ridicat din lemn, confera un confort sporit si o rezistenta ridicata la zgarieturi si deteriorari. 

De asemenea, exista o paleta generoasa de modele si culori, prin care pardoseala laminata poate fi un punct excelent de plecare in amenajarea unui dormitor confortabil si elegant.

Mocheta

Mocheta este o alegere inspirata pentru pardoseala dormitorului atunci cand se doreste imbinarea calitatilor estetice cu un confort sporit. 

Suprafata moale a mochetei sporeste gradul de confort al dormitorului, insa se remarca si prin faptul ca retine mai bine caldura de la picioare. Astfel, intr-o incapere mochetata, temperatura resimtita este mai mare cu 1 pana la 2 grade decat in cazul celor cu pardoseli tari. 

Fiind alcatuite dintr-un strat de uzura compus din fire si unul de suport, exista mochete cu fir buclat cu bucle inchise din fire sau fibre, mochete cu fire scurtate cu bucle taiate in partea de sus si modele cu aspect combinat, care imbina firul buclat cu cel tuns, recunoscute sub denumirea de structurate.  

Alcatuite de regula din 10% fibre naturale si 90% fibre chimice, mochetelor li se aplica un strat protector dupa aplicarea culorii, pentru o izolare fonica si termica crescuta. 

Pardoseala din pluta

O alegere mai putin populara decat parchetul, pardoseala din pluta, se remarca prin rezistenta si eficienta termica crescute. Rezistenta la apa si la presiune, dispune de o durabilitate crescuta a stratului de uzura, fiind facuta sa isi pastreze aspectul pret de decenii. 

Pardoseala din pluta este realizata dintr-un material natural, cald, cu o textura si culoare deosebite. Permite o excelenta izolare fonica, iar gratie stratului protector de lac, poate fi utilizata si in incaperile cu un grad mai ridicat de umezeala, precum bucatarii sau bai, intrucat nu mucegaieste. 

De asemenea, pluta este un material natural, fiind scoarta unui stejar special – Quercus suber – originar din sud-estul Europei si Africa de Nord. Scoarta se poate recolta fara taierea copacului, acesta avand nevoie de 9 ani de refacere. Astfel, pluta reprezinta o alternativa pentru pardoseala dormitor atunci cand doriti materiale naturale, prietenoase cu mediul.

Pardoseala din PVC 

Pardoseala din PVC (policlorura de vinil) este durabila si usor de intretinut, rezistenta la actiunea agentilor chimici, cu proprietati antifungice, antibacteriene si antimicrobiene, in functie de fiecare model in parte.

Multe dintre modelele de paroseli PVC existente pe piata dispun de putere de absorbtie a zgomotelor, rezistenta la alunecare si calitati de izolare termica. Se utilizeaza cu succes in spatiile comerciale, cu trafic intens, gratie rezistentei crescute la uzura. 

Totodata, pardoselile din PVC sunt disponibile intr-o varietate de culori si texturi, fiind usor de adaptat diferitelor stiluri de design interior. 

Pardoseala din vinil

Datorita faptului ca PVC-ul si vinilul sunt materiale care nu se deosebesc, pardoseala din vinil se remarca prin aceleasi caracteristici regasite si la cea PVC. Astfel, este o pardoseala rezistenta, usor de curatat, disponibila in modele cat mai atractive.

In functie de preferinte, puteti alege intre podele din vinil care imita lemnul, piatra sau metalul, posibilitatile de alegere fiind nelimitate. Alaturi de diversitatea mare a modelelor, acest tip de pardoseala este rezistent la pete si, in functie de modelul pe care il alegeti, poate fi rezistent la umiditate. 

Se potriveste, totodata, incalzirii prin pardoseala si confera un confort tactil placut. 

Este gresia o alegere adecvata pentru dormitor?

Desi atunci cand alegem pardoseala dormitor, parchetul este primul lucru la care ne gandim, gresia incepe sa fie apreciata pentru a imbraca podeaua spatiului de dormit. Principalele avantaje ale montarii gresiei in dormitor consta in:

  • Usor de intretinut, este de ajuns sa fie data cu aspiratorul, iar apoi curatata cu mopul, pentru a o intretine corespunzator;
  • Durabilitate indelungata, fiind conceputa sa reziste unui trafic intens, gresia va avea o viata mult mai lunga in dormitor;
  • Imbunatateste calitatea aerului, prin necolectarea particulelor de praf;
  • Conductivitate termica ridicata, gratie careia este recomandata locuintelor cu incalzire prin pardoseala (gresia portelanata avand excelente proprietati de conductivitate termica);
  • Varietate de modele, incat puteti opta pentru un model asemanator parchetului, pentru a aduce dormitorului din caldura specifica lemnului.

Alaturi de aceste avantaje, exista si dezavantaje ale montarii gresiei pentru pardoseala dormitor, precum:

  • Gresia este rece la atingere, iar fara incalzire prin pardoseala, poate crea o senzatie de disconfort, mai ales in zilele reci de iarna. Un covor in dreptul patului poate fi de ajutor; 
  • Suprafata dura a gresiei poate crea disconfort de fiecare data cand o veti pasi, spre deosebire de lemn, recunoscut pentru confortul tactil sporit pe care il ofera;
  • Daca optati pentru un design nepotrivit, poate afecta intreaga infatisare a dormitorului, facandu-l neprimitor si rece. Optati pentru gresie in forma de parchet, in nuante calde. 
pardoseala pentru dormitor

La ce trebuie sa fim atenti cand alegem pardoseala pentru dormitor?

Exista o serie de aspecte la care trebuie sa fim atenti atunci cand alegem pardoseala pentru dormitor. In functie de finisajul ales, trebuie sa avem in vedere:

Parchet din lemn masiv

  • Stabilitatea dimensionala a parchetului depinde de umiditatea aerului, astfel incat absoarbe umiditatea excesiva si cedeaza umiditate atunci cand aerul din incapere este uscat. Astfel, pot aparea spatii intre elementele pardoselii;
  • Aparitia urmelor de uzura care pot fi indepartate doar prin slefuire.

Parchet laminat

  • Rezistenta scazuta la umiditate, nefiind recomandata utilizarea in incaperi umede;
  • Refinisarea parchetului laminat este imposibila, astfel incat este necesara inlocuirea placii de pardoseala uzate.

Mocheta

  • Sensibila la pete si la lumina UV;
  • Pot aparea umflaturi, care se rezolva usor, printr-o mica incizie si umplerea cu un adeziv de mocheta. 

Pardoseala din pluta 

  • Sensibilitate crescuta la zgarieturi;
  • Sensibila la lumina UV si la umezeala. 

Pardoseala din PVC

  • Sensibila la zgarieturi si la lumina UV;
  • Este obligatorie o podea plana pentru a se monta corespunzator. 

Pardoseala din vinil

  • Nerecomandata utilizarea in spatii umede;
  • Imposibilitate de reparare sau reconditionare. 

Plinte potrivite pentru podeaua din dormitor

Plinta are un important rol decorativ care acopera unghiul dintre perete si podea si intregeste designul oricarei incaperi. Iata trei plinte potrivite pentru podeaua din dormitor:

Plinta din duropolimer

Plinta alba, din duropolimer, arata senzational indiferent de stilul de amenajare, chiar si atunci cand tamplaria usilor interioare si a ferestrelor este inchisa la culoare. In plus, se potriveste foarte bine in cazul pardoselilor de dormitor din pluta, PVC, vinil, mocheta, parchet din lemn masiv sau laminat. 

Este o plinta rezistenta la apa si umezeala, care se poate vopsi in nuanta peretelui, in functie de preferinte si se curata usor cu orice solutie de curatat geamurile. 

Plinta din PVC

Cu instalare usoara si design atractiv, plinta PVC se potriveste pardoselilor din parchet, PVC, vinil, pluta sau mocheta. Este disponibila intr-o varietate de modele cat mai atractive, imita lemnul natural si se potriveste oricarui interior. De asemenea, plinta din PVC este rezistenta la zgarieturi, lovituri si apa. 

Plinta din MDF

Plinta din MDF este disponibila intr-o gama variata de modele ce imita lemnul, cat si in nuante de alb, potrivindu-se, astfel, cu orice tip de decor.

Puteti gasi o plinta MDF moderna sau una cu design clasic care sa se potriveasca dormitorului, deoarece se produce in orice forma, fiind potrivita oricarui tip de spatiu. In plus, dat fiind faptul ca este fabricata din resturi de lemn, este o plinta prietenoasa cu mediul. 

pardoseala

Reguli generale de montare a pardoselii in dormitor

Perfectiunea in cazul unei podele se obtine printr-o montare corecta, in functie de tipul de pardoseala ales. Iata cateva reguli generale, utile pentru o montare corespunzatoare:

  • Inainte de orice, se citesc cu atentie instructiunile de montaj de pe ambalajul produsului folosit, pentru a afla care sunt recomandarile producatorului;
  • In functie de recomandarile producatorului, daca sunt necesare, se depoziteaza si aclamatizeaza produsul folosit pentru pardoseala dormitor. Spre exemplu, parchetul triplu stratificat se aclimatizeaza inainte de montaj, in ambalajul original timp de minim 7 zile la locatie inaintea inceperii montajului;
  • Se asigura o suprafata de suport cat mai plana, care sa nu prezinte denivelari. De asemenea, suprafata trebuie sa fie complet uscata si curatata de resturi de material;
  • Utilizarea unei izolatii corespunzatoare pentru tipul de pardoseala utilizat. 

Este necesara izolarea pardoselii din dormitor?

Indiferent de tipul pardoselii pe care il alegeti pentru dormitor, izolatia joaca un rol important, atat in prelungirea duratei acestuia de viata, cat si in sporirea confortului. 

Astfel, izolatia confera protectie fonica, dar si termica, facand imposibila pierderea de caldura prin podea. Functionand precum un strat suplimentar de imbracaminte sub podea, izolatia este un excelent scut termic, care va ajuta sa consumati mai putina energie electrica.

Totodata, asigura o rezistenta ridicata la presiune si protejeaza pardoseala, marindu-i durata de utilizare. 

Asadar, este important sa retinem:

  • Alegerea unei pardoseli dormitor se face in armonie cu nevoia de liniste si relaxare, necesare spatiului de dormit;
  • Pardoseala dormitor se poate realiza cu parchet din lemn masiv, parchet laminat, pluta, PVC, vinil, mocheta sau gresie, fiecare cu avantaje ce nu pot fi neglijate;
  • Plinta potrivita pardoselii joaca un important rol estetic in completarea designului dorit in dormitor;
  • Montarea corespunzatoare a pardoselii este hotaratoare pentru o podea durabila, de care sa va bucurati vreme indelungata;
  • Izolarea pardoselii este necesara pentru un plus de confort si prelungirea vietii acesteia.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.