Intabulare casa

Intabulare casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Dreptul asupra unei proprietati private imobiliare este garantat prin lege. Intre cerintele necesare autentificarii acestui drept se numara si procedura de intabulare casa cand doriti sa fiti proprietar cu drepturi depline. Scopul principal al acestui act cu putere juridica este de a stabili clar datele ce vor urma sa fie inscrise in cartea funciara. Activitatea in sine tine de crearea unei evidente funciare la nivel de administratie publica locala. Atfel se pot stabili taxele legale pe care statul le percepe pentru proprietati imobiliare.

Intabularea unei case este in egala masura o actiune necesara fara de care proprietatea nu va putea fi tranzactionata prin vanzare sau cedata prin donatie. Aceste masuri ofera atat vanzatorului, cat si cumparatorului certitudinea ca proprietatea nu este afectata de vreun litigiu de orice natura.

In continuare va oferim detalii despre ce este intabularea, cand trebuie sa o faceti si ce acte va sunt necesare, cine poate sa puna in aplicare procesul de intabulare si care ar fi costul acestei actiuni.

Ce este intabularea si cand e necesara?

Notiunea de intabulare casa se traduce prin demersul de a inscrie in Cartea funciara un drept definitiv asupra unei proprietati. Este singura modalitate legala prin care se poate demonstra ca dreptul de proprietate asupra unui teren, case sau a unui apartament va apartine in totalitate. Desigur, dreptul de proprietate asupra partilor imobile poate sa fie comun, adica al mai multor persoane, insa acest aspect nu elimina necesitatea obtinerii actului de intabularea casei.

Pentru ca discutam simultan despre intabulare casa si cartea funciara, se intelege ca aceste documente sunt strans legate unul de celalalt. Prin urmare nu puteti avea acces la datele unei proprietati solicitand un extras de carte funciara atat timp cat nu a fost obtinut actul de intabularea al unei case. Astfel, in ordinea legala a demersului, veti avea de bifat urmatorii pasi:

  • Redactarea si autentificarea unui act de vanzare / cumparare casa – Aceasta procedura se va solicita unui birou notarial in raza caruia se afla proprietatea vizata. Acest document reprezinta primul act legal care atesta dreptul de proprietate asupra cladirii in cauza. Actul nu este sinonim cu intabulare casa, prin urmare nu aduce niciun fel de modificare in Cartea funciara;
  • Intabularea casei – Prin acest demers sunt consimtite aspecte legate de suprafata constructiei si a terenului pe care se afla, precum si de vecinii pe care aceasta proprietate ii are. Acest act de intabulare casa va fi ulterior depus la registrul de Carte funciara unde se vor actualiza inscrisurile conform noii situatii. Cu aceasta ocazie este definit si noul detinator de rol funciar ce este responsabil de achitarea datoriilor legale asupra proprietatii, respectiv impozit;
  • Schimbarea proprietarului in registrul de Cadastru – Odata cu aceasta modificare, se confirma dreptul definitiv de proprietate atunci cand nu exista niciun fel de litigiu asupra acesteia;
  • Extras de Carte funciara – Toate detaliile legate de proprietar si proprietate sunt cuprinse in acest extras. Documentul poate sa fie solicitat de orice persoana fizica in schimbul unei taxe.

Asa cum se poate observa, succesiunea acestor operatiuni, ce includ si intabularea casei, sunt dependente unele de celelalte. In practica nu veti putea elimina sau amana prea mult (conform legii) una dintre acestea, deoarece nu veti putea avea acces la urmatoarea; sau documentul emis isi va pierde valabilitatea. Procedurile in sine nu sunt complicate, insa necesita timp si deplasari succesive. Pentru eliminarea acestor inconveniente este recomandat sa colaborati contractual cu o firma profesionista si specializata in intabulare casa.

Intabularea casei

Acte necesare pentru intabulare casa

Inscrisurile oficiale sunt cele de care aveti nevoie pentru intabulare casa. Sunt trei situatii diferite prin care puteti sa deveniti proprietar asupra unei case. Primul se refera la situatia in care construiti o casa pe un teren care deja va apartine. A doua posibilitate este cand cumparati o casa gata construita, ce poate fi noua sau apartine unui alt proprietar. In fine, cea de-a treia situatie se refera la faptul de a intra in posesia unei case in urma unui act de donatie din partea proprietarului.

In oricare dintre situatii, transferul legal al proprietatii este absolut necesar si se face prin intocmirea si obtinerea urmatoarelor acte legale:

  • Actul legalizat de vanzare-cumparare sau actul de donatie;
  • Actul de indentitate al noului proprietar (Carte de indentitate sau pasaport);
  • Cererea standard prin care se solicita inscrierea de mentiuni in Cartea funciara;
  • O cerere tip completata si semnata de noul proprietar;
  • Certificat fiscal de la Administratia financiara locala prin care se arata scopul obtinerii.

Este util ca toate aceste documente sa fie puse in ordine, obtinute la timp si in special depuse in timp util. Exista precizari speciale in acest sens care sunt in asa fel definite, incat sa previna fraudele in domeniul imobiliar. Pentru a evita orice neplacere cauzata de timpul necesar pentru obtinerea si depunerea documentelor pentru intabularea casei, apelati la un expert profesionist. Ulterior, pastrati in deplina siguranta toate documentele ce au legatura cu intabularea casei.

Intabularea unei case

Care este costul intabularii unui case?

Obtinerea de informatii legate de fondul funciar, prelucrarea documentelor si editarea acestora in forma legala sunt etape pentru care aveti de achitat o serie de taxe. Chiar daca sunteti in posesia unui act de vanzare-cumparare parafat de catre un notar, acesta nu este suficient pentru a intra in legalitate in legatura cu noua proprietate. Scopul operatiunilor solicitate prin lege, inclusiv intabulare casa, este de a crea o harta completa si clara asupra detinatorilor de proprietati imobiliare dintr-o unitate administrativ teritoriala. Parafarea acestor documente va aduce beneficii ulterioare in cazul in care doriti instrainarea proprietatii, donarea acesteia, executarea de modificari, ori adaugari de cladiri pe terenul pe care il detineti sau chiar demolarea constructiei.

Va prezentam in continuare cele mai importante aspecte care concura la stabilirea taxelor ce intervin cand incepeti actiunea de intabulare casa:

  • Taxe notariale – Prima taxa pe care o veti plati este cea solicitata de un Notar public pentru intocmirea actului de vanzare-cumparare. Tariful pentru intocmirea si autentificare actului este diferit de la zona la zona si in functie de suprafata cladirii. Pot exista majorari de tarif cand intervin neclaritati ce impun activitati suplimentare pentru stabilirea dreptului de proprietate al vanzatorului;
  • Taxe stabilite de primarie – Fiecare unitate teritoriala detine un plan tarifar detaliat pentru aceste operatiuni. Exista diferente de pret intre obtinerea actelor de intabulare casa si intabulare teren. Rangul unitatii administrativ teritoriale are o pondere importanta in valoarea taxelor implicate in eliberarea actului de intabularea al unei case;
  • Taxa stabilita prin contract cu o firma autorizata – Prelucrarea si obtinerea documentelor de intabulare casa si inscriere in Cartea funciara care sunt realizate de catre o firma profesionista difera de la o situatie la alta. Aceasta taxa nu are nicio legatura cu taxele legal solicitate de primarie, ca atare se adauga la costul total. Totusi, considerati aceasta taxa cel putin convenabila in raport cu efortul si timpul pe care l-ati consuma pentru a primi un act de intabulare casa.

Cel mai cautat pret pentru intabulare casa se refera la o constructie noua. Este de inteles acest aspect, deoarece costurile pe care orice viitor proprietar le are cu constructia sunt mari. Dorinta de a deveni proprietar inclusiv in acte necesita prin urmare inca un efort financiar. Un cost mediu pentru intabularea unei case nou construita ar putea fi:

  • Intabulare casa – constructie noua (inscrierea in Cartea funciara) = 1000 lei minim;
  • Taxa OCPI (Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara) = intre 60 si 180 lei;
  • Impozitarea constructiei = 0.05% din valoarea constructiei.

Trebuie sa tineti cont ca timpul pentru finalizarea acestor documente si intrarea in posesie este de cel putin 15 zile lucratoare.

Cine poate realiza intabularea casei?

Prima persoana indreptatita sa initieze procedurile de intabulare casa este proprietarul. Altfel, in egala masura, in urma primirii unei imputerniciri parafata de un birou notarial, mandatarul poate sa suplineasca actiunea decisa de proprietar. In ambele cazuri, implicarea in acest demers poate fi facuta direct de catre proprietar sau mandatarul acestuia, insa la fel de bine poate fi cedata prin contract catre o firma specializata. In acest din urma caz, trebuie sa stiti cine se va ocupa de procesul de intabulare casa:

  • Biroul notarial – Notarul public este indreptatit legal sa verifice si sa legalizeze un act de vanzare-cumparare. Cand acest act este definitiv redactat si parafat, va fi trimisa o solicitare care biroul de Carte funciara cu scop de intabulare casa pe datele noului proprietar;
  • Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) – Va emite actul de intabularea unei case si va opera modificari in Cartea funciara.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.