
- Categorii: Case
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Varietatea materialelor si a tehnologiilor de construire ar putea sa va puna in dificultate in privinta alegerii unui proiect. Cu toate acestea, proiectele de case din busteni sunt tot mai atractive si des solicitate pentru caldura cunoscuta a acestui material si aspectul estetic deosebit si rustic.
In primul rand, valoarea unui astfel de proiect consta in modul in care se va integra constructia in peisajul inconjurator. In mod justificat, acest tip de case busteni este pus in opera in zonele rurale sau de deal si munte, dar mult mai putin in orase. Data fiind complexitatea acestui proiect, am adunat o serie de detalii importante care se refera la:
- Tipul de lemn care se foloseste pentru aceste case;
- Care sunt esentele de lemn recomandate pentru constructie;
- Cum trebuie sa fie prelucrati bustenii din lemn;
- Pentru o locuire confortabila, ce solutii eficiente pentru izolare termica aveti la dispozitie;
- Ce trebuie urmarit pentru a minimiza efectul de asezare al acestor case;
- Care sunt avantajele locuirii in casele din busteni.
Ce tip de lemn este folosit pentru construirea caselor din busteni?
O casa realizata din busteni trebuie sa fie cel putin la fel de rezistenta structural ca oricare alta realizata pe structura din stalpi si grinzi din beton armat. Aceste case din busteni au capacitatea de a rezista la precipitatii abundente din ploi sau zapezi, vant intens si miscari seismice importante. Nu doar aspectul legat de rezistenta este deosebit de important, ci si modul in care se comporta lemnul in privinta conforului pe care il ofera casa.
Astfel, in interior peretii de case busteni pot absorbi foarte bine presiunea sonora din exterior si mentin o temperatura constanta. In functie de clima zonei, proiectul se adapteaza prin folosirea unui anumit tip de lemn in asa fel incat sa fie resimtite beneficiile locuirii. In aceste conditii, iata care sunt principalele variante de lemn pentru case din busteni pe care le puteti folosi:
- Lemn calibrat – Acest tip de lemn este prelucrat in asa fel incat toti bustenii sa fie asemanatori, in speta egali ca dimensiune. Strunjirea lor se realizeaza in fabrici de profil si cu aceasta ocazie toti bustenii vor avea acelasi diametru. Dupa aceasta prelucrare se poate spune ca veti pune la dispozitie constructorului de case din busteni necesarul de lemn calibrat. Chiar daca a trecut prin aceasta prelucrare, nu ezitati sa cereti producatorului detalii despre umiditatea bustenilor. Cu cat aceasta este mai mica, cu atat riscul de tasare al peretilor casei va fi mai redus. Daca nu va deranjeaza sa construiti case busteni din lemn calibrat, trebuie sa stiti ca aspectul lor va fi oarecum „ca scos din cutie”. Acest aspect egal se datoreaza doar uniformitatii bustenilor din lemn calibrati;
- Lemn necalibrat – Lemnul fara calibrare este opusul celui calibrat. Prin urmare, bustenii vor fi doar decojiti, diametrul lor ramanand asa cum a fost recoltat din padure. Cu acest tip de lemn, fara nicio prelucrare industriala, se pot construi case din busteni, insa proiectul trebuie incredintat unui constructor experimentat. In plus, durata de executie va fi mai mare pentru ca la fiecare nou bustean pus in opera va trebui ajustat in asa fel incat sa se potriveasca cu cel pe care se sprijina. Si la acest tip de busteni necalibrati trebuie sa verificati care este gradul de umiditate. Chiar daca veti intarzia cu cateva luni bune finalizarea constructiei, este recomdandat sa asteptati busteni necalibrati uscati. Aspectul acestor case din busteni necalibrati este mai placut pentru insasi faptul ca apropierea de natural a lemnului este pregnanta.
Cu ambele variante de lemn pentru case din busteni rezultatul poate sa fie foarte bun. Aspectul esential este ca proiectul si echipa de lucratori sa fie adaptate la tipul de material utilizat, lemn calibrat sau lemn necalibrat si nivelul de umiditate cat mai redus.

Care sunt principalele esente de lemn folosite?
Varietatea esentelor de lemn este cunoscuta, de aici si posibilitatea de a alege una dintre acestea pentru a construi case din busteni. Esenta unui lemn este clasificata drept tare sau moale. Estentele tari pot fi utilizate in proiecte de anvergura, insa si pentru realizarea unor produse deosebite. Esentele moi sunt folosite atat in proiecte de constructie, cat si in realizarea de obiecte de uz casnic. Diferenta intre acestea consta, in primul rand, in durabilitate, dar si in dificultatea cu care sunt prelucrate pentru a fi folosite in proiecte. Esentele moi pot fi prelucrare manual, insa pentru cele tari se folosesc masini dedicate.
Va prezentam cateva dintre esentele de lemn folosite pentru case din busteni:
- Lemn de rasinoase – Este considerata o esenta moale si poate proveni din arborii de brad, molid sau pin. Din lemnul de brad pot fi realizate proiecte de case busteni, insa nivelul de inaltime trebuie sa ramana la parter si cel mult mansarda. Pot fi construiti pereti, pardoseli, lambriuri si acoperisuri;
- Lemn de fag – Arborele de fag este incadrat in categoria de lemn de esenta tare. Va fi introdus in proiectele de case busteni atunci cand nivelul de inaltime este de tip parter, etaj si eventual pod locuibil. Bustenii din fag sunt folositi in mod special pentru structura de rezistenta, realizarea pardoselilor si a scarilor de interior si in special a celor pentru exterior. Peretii la case din busteni din fag vor fi realizati cu busteni din lemn de rasinoase. Acest lucru se practica pentru a diminua costurile de construire;
- Lemn de stejar – Stejarul este cel putin la fel de rezistent ca fagul. Va fi un excelent element de constructie pentru realizarea grinzilor si stalpilor in constructiile inalte de case din busteni. Nu este neaparat recomandat pentru pereti pentru ca prelucrarea si montajul au un pret mai ridicat. In combinatie cu lemn din rasinoase veti putea indica arhitectului sa conceapa un proiect deosebit.
Lista cu esente din lemn pe care le puteti alege pentru case din busteni ar putea continua, insa este important sa colaborati cu arhitectul pentru o alegere corecta. Nu intotdeauna aspectul unei esente de lemn care ne place in mod deosebit se si preteaza pentru case busteni.
Cum se prelucreaza bustenii pentru a fi folositi in constuirea caselor?
Tehnologia de prelucrare a lemnului pentru case din busteni este deja cunoscuta de foarte multi ani. Chiar daca odata cu trecerea timpului prelucrarea manuala a fost inlocuita de cea mecanica, sunt urmarite in esenta aceleasi tinte in privinta prelucrarii. Obtinerea unui bustean potrivit pentru fiecare etapa a constructiei echivaleaza cu un rezultat deosebit. Iata care sunt pasii de prelucrare pana la punerea in opera si ulterior:
- Alegerea lemnului – Este prima etapa si poate fi realizata doar dupa ce arhitectul si inginerul de structura au semnat si predat proiectul. Folositi lemn din surse controlate, lemn sanatos si cat mai uscat. Umiditatea scazuta a lemnului in constructia case busteni este esentiala;
- Sortarea si calibrarea – Alegeti un furnizor de lemn care poate asigura inclusiv sortarea materialului lemnos si calibrarea acestuia. Timpul de constructie va fi mai redus pentru case din busteni ce au fost initial calibrati. Aspectul final in exterior si interior tine de calitatea sortarii bustenilor;
- Uscarea naturala – Bustenii calibrati trebuie sa fie lasati o perioda de timp in stive pentru a se usca in mod natural. Acest timp nu este unul pierdut in constructia de case busteni, ci mai curand unul castigat pentru un ritm normal de construire;
- Prelucrarea bustenilor semiuscati – Aceasta operatiune se face in fabrica si are mai multe etape. In prima etapa se debiteaza un sant semirotund (chertare) in care se va aseza pe vertical urmatorul bustean. Urmeaza taierea in lungime a altui sant subtire care previne craparea busteanului. Sunt realizate chertari si in plan transversal pentru imbinarile de la colturi, dar si gauri pentru tinerea laolalta a bustenilor cu elementele de fixare;
- Premontarea casei – Este o operatiune esentiala in care se observa daca exista greseli de prelucrare si daca structura este stabila;
- Montarea casei – Sunt realizate mici lucrari de ajustare ale bustenilor, inclusiv gauri pentru diferite facilitati de alimentare cu energie electrica, gaz, apa sau canalizare.
Aceste operatiuni includ in faza de calibrare si tratamentul lemnului impotriva umiditatii, a focului, atacului de insecte, rozatoare sau ciuperci. Prelucrarea lemnului necalibrat care se debiteaza in santier este o operatiune de durata si nu este recomandata pentru un proiect de dimensiuni mari, cum este o casa de locuit.

Trebuie sa ne facem griji in privinta izolarii termice?
Din start lemnul asigura cea mai mare parte de izolatie termica a casei. In functie de grosimea bustenilor, dar in special si de aspectul climatic al zonei, izolarea termica trebuie sa fie aleasa diferentiat. Pentru o izolare minima se pot adopta una dintre urmatoarele solutii:
- Izolare cu vata minerala – Acest tip de izolare se face doar in zona de imbinare a bustenilor afereti peretilor casei. Pentru mascarea materialului de izolare se vor monta lambriuni din lemn de esenta moale;
- Izolare cu spuma poliuretanica – Aceasta izolatie penetreaza bine orice iregularitate a bustenilor. Este usor si rapid de aplicat pentru ca face priza cu lemnul. Pentru finisare veti folosi aceeasi varianta cu lambriuri sau dupa caz cu placi din lemn aglomerat.
In principiu, grosimea izolatiei va fi dimensionata in functie de clima zonei in care este ridicata o casa busteni. Sunt situatii in care acest sistem nu este necesar. Daca alegeti o proiectare corecta a metodei de incalzire si climatizare, vor fi uficiente pentru confort la un cost decent.
Dat fiind ca locuintele din lemn rotund se aseaza in timp, la ce trebuie sa fim atenti de la inceput?
Fenomenul de azezare la case din busteni este cunoscut. Acest lucru se intampla in mod natural pentru ca lemnul „lucreaza” pana cand fibra lui atinge un anumit nivel de umiditate. Asezarea in sine mai poate fi datorata si unor mici iregularitati in procesul de prelucrare al bustenilor. In zonele de imbinare pot exista diferente mici de debitare si datorita fortelor de apasare apare acest fenomen. Pentru a evita sau minimiza cat mai mult acest lucru, iata la ce anume trebuie sa fiti atenti:
- Umiditatea lemnului – Solicitati certificat pentru gradul de umiditate al bustenilor. Partenerul de la care achizitionati lemn pentru case din busteni trebuie sa va puna la dispozitie acest document;
- Calitatea prelucrarii – Indiferent de locul prelucrarii, verificarea calitatii debitarilor este foarte importanta. Daca contractati serviciile de debitare la o firma profesionista aveti garantie pentru acest aspect. Prelucrarea bustenilor se realizeaza pe masini cu comanda numerica (CNC), prin urmare nu exista loc de greseala;
- Nefortarea inceperii lucrarilor – Impingerea pe repede inainte a finalizarii de case din busteni nu este o optiune buna. Orice termen scurtat, in special cel de uscare naturala a bustenilor in stive, poate amplifica fenomenul de asezare al casei mai mult decat in mod natural.
Aceste informatii reprezinta calea catre un rezultat de foarte buna calitate cand ati decis ca vreti o casa busteni. Cu cat lemnul va fi mai bine uscat si cu cat veti accepta ca prelucrarea sa fie facuta intr-o fabrica specializata, cu atat predarea la cheie va fi fara reprosuri.

Avantajele caselor din busteni
Prima asteptare pe care o veti avea de la o casa este confortul. Obtinerea lui fara a cheltui sume importante cu incalziarea sau racirea aerului interior tine de materialul din care este construita si de calitatea executiei lucrarilor. Pentru case din busteni sunt de remarcat o serie de avantaje ce pot fi obtinute mai greu si cu cheltuiala mai mare in cazul altui tip de material. Tocmai aceste avantaje sunt cele care au convins noii proprietari ca o casa busteni merita sa fie luata in considerare cand este ales un proiect.
Despre cele mai importante avantaje aflati amanunte in continuare:
- Eficienta economica – Pretul platit pentru case din busteni este mai mic fata de alte materiale folosite drept structura, pereti si finisaje. Proiectarea si planificarea constructiei sunt usor de realizat datorita standardelor deja existente. Acest lucru nu inseamna ca modificarile sau extinderile de suprafata nu ar putea fi solicitate in faza de proiect, sau chiar dupa realizarea caselor din busteni. Chiar si asa nu vor aparea costuri exagerate;
- Eficienta energetica – Prin natura lui lemnul este unul dintre cele mai bune materiale de izolatie. Va fi o bariera foarte buna in fata caldurii sau a frigului, ca atare sitemul de izolatie nu trebuie sa fie unul costisitor. Economia de energie consumata pentru incalzire sau climatizare este substantiala. In interior temperatura dorita va persista fara a fi pierduta prin pereti sau acoperis. Linistea in case busteni este la cel mai bun nivel datorita calitatii fonoabsorbante a lemnului;
- Ecologice – Fiecare centimetru patrat la case din busteni reprezinta o contributie personala la protejarea mediului. Regenerarea acestui material este posibila prin impaduriri si colectare responsabila. Obtinerea si prelucrarea materialului lemnos nu implica consum de combustibili fosili ori gaze de sonda. Durabilitea la case busteni este suficient de mare incat amprenta lor de CO2 sa fie foarte mica;
- Arhitectura flexibila – Doar bugetul este cel care indica cat de mare va fi noua casa busteni. Oricand in timpul proiectului si mai ales ulterior puteti face modificari sau adauga noi spatii la structura initiala. Personalizarea este punctul forte la case busteni pentru ca lemnul este oricand prelucrabil si poate accepta completari in planul de arhitectura. Fie un proiect de arhitectura traditionala, fie un proiect modern de case din busteni, alegerea va este la indemana;
- Intretinere si reparatii – La oricare casa busteni intretinerea si reparatiile se fac mult mai usor si mai ieftin. Daca ati ales sa folositi de la bun inceput busteni prelucrati si ignifugati, atunci ani de zile nu veti avea mare lucru de intretinut la nivelul peretilor, in exterior sau interior. Refacerea stratului de protectie pe ambele fete ale peretilor se face usor si nu costa foarte mult. Reparatiile pot fi realizate in asa fel incat nu vor exista diferente majore de aspect intre zonele vechi si cele reparate;
- Timp de realizare – Daca toate materialele sunt pregatite, o casa busteni de pana la 300 de metri patrati poate fi construita in circa 3 luni;
- Durata de utilizare – Este foarte mare si puteti anticipa justificat ca aceste case din busteni pot fi lasate mostenire nepotilor. Daca au fost respectate intocmai rigorile in privinta alegerii bustenilor si punerea lor in opera a fost facuta de catre o echipa profesionista, o casa busteni poate rezista mult peste 100 de ani.
Analizand aceste avantaje, este deja greu sa va mai indepartati atentia de la case din busteni. Este recomandat sa verificati si mediul inconjurator al zonei in care doriti sa fie ridicata noua casa busteni. Nu intotdeauna spatiul inconjurator se preteaza la un astfel de proiect. Daca inca nu ati cumparat terenul, cautati un loc in care viitoarea casa din busteni sa se acomodeze perfect cu zona.
Fie doar si poate, atingerea unui stalp din lemn sau a peretilor exteriori va ofera senzatia de confort si siguranta pentru locuire. Acest sentiment este exact ceea ce inseamna sa locuiti in case din busteni. Nu uitati ca exista case si alte constructii din lemn care sunt folosite si locuite astazi dupa cateva sute de ani de la constructie. Lemul este capabil sa reziste fizic si estetic asa cum niciun alt material nu o poate face. Bustenii rotunzi nu se vor demoda niciodata pentru ca insasi aspectul lor natural incanta orice privire.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.