- Categorii: Izolatii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Materialele de constructie clasice sunt cele mai des folosite, deoarece durabilitatatea acestora in decursul timpului a fost deja verificata. In aceasta categorie se incadreaza si membranele hidroizolatoare.
O hidroizolatie bituminoasa este apreciata pentru avantajele pe care le ofera. Va fi folosita, in special, pentru terase si acoperisuri, dar este la fel de utila si la hidroizolatia fundatiilor.
Ce este hidroizolatia bituminoasa?
Bitumul este un material cu proprietati impermeabile si aderente. Este folosit drept constituent de baza pentru hidroizolatii cu membrane bituminoase.
Alaturi de bitumul modificat, se regasesc, in covorul hidoizolator, aditivi din gama elastomerilor si plastomerilor. Aceste materiale vor juca un rol important in asigurarea factorului de impermeabilizare si aderenta cu suportul peste care se monteaza hidroizolatia. In plus, pentru rezistenta membranei este inclusa o armatura din polyester netesut sau din fibra de sticla.
Desi nu ar parea necesar, lucrarea de hidroizolatie cu membrana bituminoasa ofera si un aspect estetic, pe care producatorul a ales sa-l realizeze fie cu ardezie naturala, folie din aluminiu sau nisip. Dupa punerea in opera, membrana va feri cladirea de infiltratii si deteriorari prin:
- Rezistenta mecanica, care se poate obtine in functie de tipul amestecului dintre bitum si armatura inclusa;
- Elasticitate, ce este conferita de constituentii inclusi in reteta;
- Flexbilitate pentru orice montare in plan orizontal, inclinat sau vertical;
- Durabilitate mare, indiferent de locul in care este montata: in aer liber sau sub nivelul solului;
- Posibilitatea de a fi folosita si pentru terase circulabile;
- Alaturarea la masuri specifice de termoizolare, devenind parte a termosistemului.
Oricare dintre aceste beneficii arata ca o lucrare de hidroizolare cu membrana bituminoasa ramane metoda recomandata de toti constructorii, cu conditia ca solutia aleasa sa ofere maximul de avantaje.
Ce metode de aplicare exista?
Pentru o firma profesionista, lucrarile de hidroizolare cu membrana bituminoasa sunt, in principiu, usor de realizat. Tocmai de aceea, este important sa colaborati cu profesionisti, deoarece stabilirea cantitatii de material si modul de punere in opera sunt decisive.
Primul pas consta in masurarea suprafetei suport. Valoarea obtinuta se suplimenteaza cu circa 12% pana la 15% in plus, pentru a fi acoperite portiunile in care materialul se suprapune pentru termosudare. Montajul se face in conditii normale de temperatura si pe un suport uscat si curat.
Nu se lucreaza in conditii de umezeala excesiva sau precipitatii. Punerea in opera se realizeaza prin doua metode, pe care le prezentam in continuare:
- Fixare la cald – Metoda este clasica si poate fi intalnita pe majoritatea santierelor. Particularitatea consta in faptul ca manopera implica folosirea unei surse de caldura activa, cu flacara deschisa. Se foloseste o butelie cu gaz si un arzator. Pregatirea suportului nu implica lucrari speciale, insa este recomandat sa fie curat si, eventual, aspirat de praf. Este necesar sa fie facut un plan de montare. Fie se va lucra longitudinal, fie transversal. In ambele situatii materialul trebuie suprapus si termosudat cu atentie pe aceasta portiune. In timpul termosudarii se folosesc scule de mana pentru presarea membranei;
- Fixare la rece – Solutia este aplicata atunci cand sunt necesare precautii in legatura cu folosirea unei flacari deschise. Este absolut necesar ca suprafata pe care se executa lucrarea sa fie curatata in amanunt. Fixarea cu mastic pentru materiale bituminoase se executa, in general, pe zone mici sau in locuri greu accesibile. Motivul este legat de productivitatea relativ mica pe care aceata metoda o are in raport cu varianta anterioara.
Se va retine, deci, ca exista posibilitatea de a aplica hidroizolatie cu membrana bituminoasa in doua straturi. In acest caz se va tine cont ca partea interioara a celui de-al doilea strat sa fie pozitionata peste marginile deja suprapuse ale primul strat.
Pentru oricare dintre metode, rezultatul este un spatiu care nu poate fi circulat. Pentru a deveni un spatiu circulabil, este necesar sa fie turnata o sapa si, eventual, aplicat un material de finisare, cum este gresia.
Hidroizolatia bituminoasa aplicata in plan vertical pe parapetul unei terase se va fixa cu benzi din aluminiu. Etansarea intre benzi si parapet se face cu mastic bituminos.
Care sunt principalele avantaje ale unei hidroizolatii cu membrana bituminoasa?
Inainte de a decide care va fi materialul ce va asigura protectia impotriva infiltrarii apei, trebuie sa verificati care sunt avantajele pe care le ofera. Daca ati primit drept recomandare sa montati o hidroizolatie bituminoasa, trebuie sa treceti in revista lista cu avantaje:
- Raportul calitate/pret este foarte bun;
- Isi va mentine pentru multi ani elasticitatea si rezistenta la actiunea factorilor de mediu: temperaturi negative si factor UV;
- Poate fi montata in straturi succesive, fiecare dintre acestea avand rol particularizat;
- Poate fi refacuta impermeabilizarea prin aplicarea unui singur strat peste cel vechi, din acelasi material;
- Suporta configurare pentru terase circulabile;
- Rezista cel putin 20 de ani;
- Este compatibila pentru aplicarea pe beton, tabla, carmida, zidarie BCA;
- Se poate pune in opera la orice tip de cladire cu utilizare industriala, comerciala, publica sau rezidentiala;
- Acopera necesarul mai multor parti din constructie: terase, fundatii, pardoseli.
Un rezultat calitativ se obtine cu o lucrare executata de catre specialisti. In acesta situatie, se va face o evaluare corecta a complexitatii si necesarului de material, incat rezultatul sa ramana stabil si conform cu specificatia producatorului de hidroizolatie bituminoasa.
Care sunt principalele utilizari?
Sunt putine piese ale unei cladiri la care nu se opteaza pentru hidroizolatii cu membrane bituminoase. De regula, pentru pardoselile de bai sau terasele rezidentiale sunt folosite alte materiale ce ofera impermeabilizarea necesara.
In schimb, pentru tot ceea ce inseamna terase necirculabile sau circulabile, fundatii sau acoperisuri, membrana de hidroizolatie bituminoasa este regasita la:
- Cladiri rezidentiale, comerciale sau industriale;
- Centre comerciale, institutii publice si culturale, centre de sanatate;
- Arene sportive, depozite, blocuri de locuinte;
- Orice piesa a unei constructii, ce este pedispusa contactului direct cu apa.
Sfaturi generale de aplicare
Tehnologia de aplicare pentru o hidroizolatie bituminoasa se refera, in principal, la doua aspecte. Primul este legat de asigurarea ca suprafata este pregatita pentru montarea membranei, iar cea de-a doua este reprezentata de operatiunea in sine. Va prezentam succint etapele de lucru:
- Pregatirea suprafetei – Indiferent de vechimea suportului si de faptul ca a fost sau nu hidroizolat anterior, suprafata trebuie sa fie curata. In cazul in care se decide pastrarea membranei anterioare, se verifica daca exista deteriorari sau desprinderi de material si se efectueaza reparatiile;
- Stabilirea sensului de montaj – De la bun inceput, se va decide care este sensul de montaj. Nu este recomandat sa se lucreze simultan pe ambele directii ale suportului (longitudinal / transversal);
- Montajul propriu-zis – Sulurile cu hidroizolatie bituminoasa se desfasoara treptat, pe masura ce suprafata lor inferioara este incalzita cu ajutorul flacarii. Zona de suprapunere se preseaza cu ajutorul unei role metalice, pentru ca termosudarea sa fie eficienta. In zonele cu acces dificil se lucreaza cu unelte potrivite ca marime, astfel incat lipirea corecta sa fie asigurata pana la cel mai indepartat punct. Pentru zonele verticale se fixeaza benzi din aluminiu peste membrana hidroizolatoare bituminoasa;
- Timp pentru uscare – Pentru membranele care se lipesc cu mastic bituminos, se lasa suficient timp pentru uscarea adezivului. In mod similar, si pentru celelalte membrane este recomandat sa fie lasat un timp de uscare, inainte de orice alta operatiune;
- Realizarea probei prin inundarea terasei – Pentru certificarea rezultatului, spatiul de terasa este umplut cu apa pentru a verifica etanseitatea. Se realizeaza mici reparatatii unde este necesar.
Valoarea unei astfel de lucrari este recunoscuta, pentru ca reprezinta singura modalitate cu care poate fi protejata structura unui acoperis sau a oricarui suport ce intra in contact cu apa. Prin urmare, grija in aceasta privinta poate fi uitata, atunci cand montajul este asigurat cu materialul potrivit si de catre o echipa profesionista.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.