
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Aveti o gospodarie cu cateva animale sau administrati o ferma vasta si va puneti problema ce tip de grajd este mai potrivit? In mod obisnuit, aveti de ales dintre doua variante: grajduri din lemn sau grajduri din fier.
Bineinteles, sunt atuuri de o parte si de alta. In cele ce urmeaza, veti afla mai multe despre grajdurile din lemn, de la avantaje, beneficii, la principalele tipuri. In final, ce ramane de facut este sa decideti ce se potriveste mai bine in propria gospodarie sau ferma.
Cat de eficiente sunt grajdurile din lemn?
Lemnul poate fi prelucrat in forma de placi, scanduri, grinzi, sau chiar poate fi folosit in forma naturala de trunchi de copac. Astfel, grajdul pentru animale poate fi proiectat in diferite feluri. Poate fi mai aerisit, cu o zona de gard in loc de perete sau poate fi inchis complet din placi de lemn. De asemenea, etajarea fermelor de pasari poate fi realizata din lemn. Depozitarea hranei si adapatoarele mamiferelor pot fi si acestea realizate din lemn.
In cadrul proiectului se tine cont de suprafata disponibila, sistemul de cusete sau boxe, tipul de pardoseala dorit, sistemul de adapare, sistemul de furajare, sistemul de gestionare al dejectiilor, manipularea asternutului, iluminatul, ventilatia, etc.
In general, este nevoie de o zona de curte aferenta grajdului. Se poate folosi acelasi tip de lemn pentru gardul curtii. Astfel, senzatia de natural va fi completa.
Indiferent ca cresteti porci, vite, cai sau pasari, trebuie sa tineti cont de efectul amoniacului rezultat. Lemnul este rezistent la actiunea amoniacului, iar grajdurile de lemn tratat cu gudron sunt rezistente zeci de ani.
Pentru o buna eficienta a grajdului lemn este bine ca fundatia sa fie continua din beton. Impotriva infiltratiilor de apa se poate aplica suplimentar un strat de material de impermeabilitate.
Pardoseala este recomandat sa fie din beton, eventual armat cu plasa de otel. Pentru eficienta i se poate da o inclinatie pardoselii, spre zona de colectare a dejectiilor. In boxele de animale se poate aplica un covor de cauciuc, pentru si mai multa eficienta.
Peretii pot fi prevazuti cu ferestre si asa este si recomandat. Astfel, lumina naturala va ajunge la animale sau pasari pe tot parcursul zilei si se va asigura o mai buna ventilatie.
Frontoanele trebuie sa aiba dimensiuni generoase pentru a fi eficiente. Acestea permit accesul pentru distribuirea de furaje, accesul animalelor in incinta si evacuarea dejectiilor.
Tavanul din placi de lemn va fi invelit cu acoperis si termoizolat. Acoperisul poate fi din lemn stratificat, panouri ondulate sau tabla.
Grajdurile din lemn sunt cu atat mai eficiente, cu cat se tine seama mai mult de toate aspectele enumerate mai sus.

Care sunt avantajele unui grajd din lemn?
Printre cele mai importante avantaje, amintim:
- Natural: Animalele iubesc natura si naturalul. Grajdul lemn confera o armonie intre ferma sau gospodarie si mediul inconjurator;
- Estetica: Un adapost de animale sau pasari din lemn va avea un aer distinctiv, elegant. Este greu de obtinut un avantaj estetic folosind fierul in detrimentul lemnului;
- Respirabilitate: Lemnul asigura un transfer lent si firesc cu exteriorul. Astfel, mediul de crestere al animalelor este respirabil si placut;
- Rezistenta la umiditate: Animalele cresc in zonele vii ale planetei, cu verdeata, natura si apa la dispozitie. Cel mai probabil, si ferma se afla intr-o astfel de zona. O problema in ariile naturale vii este reprezentata de umiditate. Grajdurile din lemn natural, eventual tratate cu lac nontoxic, vor asigura o buna protectie impotriva umiditatii;
- Confort: Lemnul este un izolator natural. Asigura, astfel, un confort de cateva zeci sau sute de ori mai bun decat zidaria sau metalul. Animalele vor avea un spor de racoare vara si un plus de caldura iarna in grajdul din lemn;
- Siguranta pentru animale: Lemnul atenueaza socurile. Astfel, riscurile de accidentare pentru animale, pasari si chiar ingrijitorii grajdurilor sunt mult mai mici. De asemnea, lemnul este un material complet netoxic;
- Constructie rapida: Daca proiectul este bine facut, ansamblarea pieselor din lemn pentru construirea grajdului este facila. Astfel, in cateva zile, pana la 2 saptamani, se pot ansambla grajduri de sute de metri patrati. Nimeni nu doreste sa piarda timp cand vrea sa deschida o ferma;
- Intretinere usoara: Grajdurile lemn nu necesita operatiuni deosebite de intretinere in timp si sunt foarte durabile. Daca o anumita zona se deterioreaza, se schimba foarte usor cu o piesa corespondenta tot din lemn;
- Costul: Raportul cost – beneficiu al grajdurilor din lemn este foarte bun. In tara noastra veti gasi lemn de constructie la preturi decente. Daca tinem seama si de durabilitate si de intretinerea usoara, observam un avantaj net.

Tipuri de grajduri din lemn
Pana acum ne-am referit la grajdurile integral din lemn. Este alegerea cea mai autentica si ecologica.
Dar pot fi construite si grajduri pe structura din lemn. Si peretii pot fi din caramida, frontoanele din metal, s.a.m.d.
Pentru o eficienta si o estetica deosebita, recomandarea noastra merge spre grajdurile construite integral din lemn. Sunt mai respirabile, mai functionale si mult mai ecologice.
De asemenea, am descris pana acum grajdurile de lemn exterioare, ridicate de la zero in aer liber.
Putem avea, insa, si grajduri interioare, ansamblate in cadrul unor cladiri deja existente. Daca ati inchiriat sau cumparat hale dezafectate, puteti contacta o echipa care sa va ajute cu construirea de grajduri din lemn in interiorul acestor hale.

De ce sa alegem un grajd construit din lemn?
Un aspect important de care tinem cont in alegerea tipului de grajd este sa fie practic. Practic pentru animale si pentru ingrijirea lor: furajare, adapare, curatenie. Grajdul din lemn este practic din toate punctele de vedere. Relativ rapid de montat, respirabil, functional si cu o intretinere usoara.
Ne intereseaza si sa fie eficient. Daca se proiecteaza riguros si se tine cont de toate sfaturile proiectantului, nu putem obtine un adapost de animale mai eficient decat cel din lemn. Nu doar eficient in exploatare si intretinere. Inclusiv productia rezultata in ferma va fi superioara. Animalele si pasarile se simt mai bine si produc mai mult in mediu natural.
Stalpii metalici si panourile din fier nu reprezinta un mediu optim pentru acestea. Lemnul, in schimb, este parte din ambientul natural de sute de mii de ani. Administrarea unei ferme avicole sau de animale este un business. Costul trebuie sa ne intereseze in fiecare aspect al afacerii. Din punct de vedere al costului, adaposturile din lemn reprezinta cea mai buna solutie. Atat in ceea ce priveste construirea lor, cat si pe partea de intretinere.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.