- Categorii: Fatade
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Primul impact vizual asupra unei constructii este, desigur, cel la nivel de fatada casa. Toata suprafata experioara vizibila de la nivelul solului nu va indica doar stilul de constructie, ci va transmite inclusiv si personalitatea proprietarului. Din aceste motive, atunci cand luam decizii legate de modul in care va fi construita fatada casei, trebuie sa tinem cont de mai multi factori.
Despre materiale utilizate, ce trebuie avut in vedere si factorii ce influenteaza alegerile, gasiti informatii in cele ce urmeaza.
Prezentare generala
Contributia generala pe care o are o fatada casa in proiectul de constructie este deosebit de importanta. Pentru toata aceasta suprafata se vor lua in considerare aspecte multiple, care trebuie sa se regaseasca atat in legatura cu materiale utilizate, cat si in aspectul estetic general care se obtine. Cand construiti o casa rezidentiala, este esential sa colaborati cu arhitectul pentru a-i impartasi doritele pe care le aveti legate de fatada casei.
Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care le veti pune in discutie:
- In ce zona climatica construiti casa;
- Ce nivel de iluminare naturala interioara doriti;
- Daca este o casa de vacanta sau una de resedinta permanenta;
- Ce tip de izolatie termica si fonica este potrivita;
- Ce tip de placare se va folosi pentru fatada casa.
Cand aceste amanunte primesc raspunsuri si sunt luate in considerare la realizarea proiectului, aveti intrunite toate conditiile pentru a beneficia in final de o fatada casa adaptata preferintelor si mediului in care casa va exista. Pentru a va usura decizia din punct de vedere estetic, ati putea face o incursiune online cautand modele de fatade case tipice zonei in care veti locui.
Tipuri de materiale folosite pentru fatada casei
In prezent, varietatea de materiale pentru placari fatade este atat de mare, incat este imposibil sa nu gasiti cea mai buna solutie estetica si, simultan, financiara. Ceea ce ramane de luat in calcul este legat de adaptarea cat mai buna a materialului ales la mediul in care va fi construita casa.
Acestui criteriu trebuie sa-i fie acordata prioritate in fata celui estetic. Altfel, veti avea o fatada pentru casa deosebit de atragatoare, insa pentru scurt timp, deoarece materialul nu va rezista mediului inconjurator.
Avand in vedere acest considerent, va prezentam in continuare cele mai des folosite materiale, care intrunesc fara execeptie atat criteriul de rezistenta la mediu, cat si cel estetic:
- Fatada cu piatra naturala – In multe variante arhitecturale, piatra naturala este dorita pentru brauri de fatade case. Cu toate acestea, cu piatra naturala puteti acoperi intreaga fatada, insa costurile vor fi importante. Rezistenta pentru o fatada casa din piatra naturala este foarte mare si se intinde pe zeci de ani, daca nu mai mult. In zonele de deal si munte, fatada casei din piatra naturala de rau sau de cariera, este foarte des intalnita si face parte din estetica naturala a zonei. Pentru orase, puteti opta pentru fatada casa placata cu marmura, granit, travertin, dar si cu ardezie;
- Fatada cu caramida aparenta – Cu caramida aparenta se poate construi o fatada casa in aproape orice loc geografic. Fiind vorba despre un material relativ usor, care se pune destul de rapid in opera, placarea fatedei casei cu piese din caramida aparenta ofera un aspect estetic clasic si ingrijit. Odata cu folosirea acestui material se obtine inca un strat de protectie termica si fonica pentru incaperile casei, insa nu trebuie sa va bazati doar pe acesta. Izolarea termica se realizeaza cu un termosistem corespunzator, care se monteaza in spatele acestei fatade casa din caramida aparenta;
- Fatada cu lemn – Lemnul este un material cu care se pot construi fatade casa deosebit de usor. Este important ca lemnul pentru fatada casei sa fie tratat pentru folosire la exterior si impotriva aprinderii in caz de incendiu. Efectul traditional pe care il produce din punct de vedere estetic a adus lemnul pentru fatade de casa in centrul atentiei. Chiar daca la inceput pretul este convenabil, tineti cont ca fara o intretinere permanenta lemnul de fatada casa va mucegai si va deveni loc de cuibarit pentru insecte si alti daunatori;
- Fatada din fibrociment – Pentru acest tip de placare fatada casa sunt folosite placi din fibrociment. Productia lor se face industrial prin amestecarea cimentului cu apa si fibre de celuloza. Evitati montarea unor astfel de placi care au in compozitie azbest. Principala caracteristica a acestui material este rezistenta foarte buna la foc si socuri mecanice. In plus, cand locatia constructiei este intr-o zona preponderent umeda, placile din fibrociement sunt preferate pentru rezistenta lor la umezeala;
- Fatada din sticla – Orice s-ar spune, sticla este cel mai estetic material cu care se poate imbraca o fatada de casa. Perspectiva pe care o percepe beneficiarul dinspre interior spre exterior va fi spectaculoasa. Cu toate acestea, aveti in vedere ca zona adiacenta casei cu fatada din sticla sa constituie in sine o priveliste pe care merita sa o admirati. Nu uitati, insa, un element esential. Cand optati pentru fatade casa din sticla, costurile vor fi importante. Este recomandat sa optati pentru sticla securizata de foarte buna calitate si cu o grosime suficienta, astfel incat sa ofere protectie termica si fonica. La fatada de casa din sticla nu poate fi aplicat un termosistem;
- Fatada cu tencuiala decorativa – Varianta de finisare cu tencuiala decorativa este cea mai des folosita pentru fatade case. Oricare ar fi materialul din care sunt contruiti peretii exteriori, tencuiala decorativa este in masura sa ofere peretilor protectie fata de mediul exterior. Aspectul estetic poate fi controlat cu usurinta, pentru ca puteti colora asa cum doriti acest material pentru fatada case. Paletarul de culori pentru o fatada cu tencuiala decorativa este mai mult decat suficient. Textura este si ea importanta si merita sa va bazati pe acest beneficiu in functie de efectul decorativ pe care il urmariti. La acest tip de fatada casa este important sa fie creat un contrast placut intre tamplaria ferestrelor, usilor, corniselor si culoarea predominanta a noii fatade casa;
- Fatada din placi compozit – Placile compozit reprezinta cea mai moderna varianta pentru a realiza un finisaj de fatada casa. In esenta, acest material se bazeaza pe folosirea unui suport din material rigid (otel sau aluminiu), peste care se suprapun, in functie de model, alte materiale. Un astfel de panou poate avea in componenta inclusiv un strat de material termoizolant. Partea exteriora a panoului poate fi din aluminiu, sticla, sau chiar piatra naturala prelucrata industrial. Cu siguranta ca astfel de fatade casa sunt costisitoare, iar implicarea lor in arhitectura zonei trebuie atent studiata;
- Fatada cu finisaj din PVC – Panourile din PVC nu sunt o noutate, acestea fiind des folosite in constructii. Este de preferat ca acest tip de finisaj sa fie folosit pentru constructii care au alt scop de utilizare fata de cel rezidential. Aportul lor in cadrul constructiei este bun pentru ca pot oferi rapiditate in finalizarea lucrarilor la fatada casei si aduc un plus de eficienta termica si fonica.
Faptul ca aveti la dispozitie atat de multe variante de materiale pentru fatade case este un bun prilej pentru a le explora cu atentie beneficiile. Fiti prevazatori atunci cand alegeti alt material pentru fatada casa fata de cel recomandat. Este posibil ca aspectul final sa iasa prea mult in evidenta in contextul natural si arhitectural al zonei, lucru care nu va fi tocmai placut.
Ce trebuie sa avem in vedere inainte de a incepe lucrarile?
Cele mai multe dintre materialele cu care se poate pune in opera o fatada casa nu ofera un aport semnificativ in legatura cu izolarea cladirii. Din acest motiv, este important sa observati daca proiectul primit are in componenta masuri eficiente pentru termo si fonoizolatie.
In ordinea lucrarilor, se vor realiza urmatorii pasi:
- Constructia in sine a peretilor casei;
- Tencurirea peretilor;
- Aplicarea sistemului de termoizolatie si fonoizolatie, daca este necesar;
- Realizarea operatiunilor specifice fiecarui material pentru finalizarea fatadei casei.
Acesti pasi vor fi bifati in ordine, pe masura ce constructia avanseaza. Amplitudinea termosistemului, in speta a materialul utilizat si grosimea acestuia, vor tine cont de conditiile de clima, dar si de propriile preferinte.
Factori de care sa tinem cont cand alegem fatada casei
Majoritatea beneficiarilor de locuinte rezidentiale isi doresc ca fatada casei sa iasa din comun in comparatie cu cele aflate in apropiere, sau chiar in zona. Este o dorinta justificata, insa trebuie inteles ca nu pot fi incalcate anumite principii arhitecturale. In acelasi timp, nu orice material se potriveste pentru a fi folosit pentru fatade case cu scop rezidential. La aceasta se adauga si faptul ca nu toate ofera un balans echilibrat intre eficienta, costuri de intretinere si aspect general.
Pentru aceste motive, iata de ce anume veti tine atunci cont cand alegeti materialul si culorile pentru fatada casei:
- Aspectul urbanistic local, criteriu pentru care trebuie sa obtineti avize conform legii;
- Aportul materialului la protejarea sub aspect termic, fonic, umezeala, radiatie UV;
- Rata de incarcare cu greutate a structurii la nivelul peretilor de fatada;
- Adaptarea aspectului fatadei cu detaliile decorative aplicabile pe fatada casei: ferestre, usi, soclu casa, coloane, jaluzele exterioare, etc.
Fiind vorba despre detalii ce tin simultan de pregatirea profesionala a unui arhitect si a unui inginer de structura, colaborati cat mai bine cu acestia pe toata durata realizarii proiectului unei case noi, sau atunci cand renovati.
De ce alte detalii decorative trebuie sa tinem cont in realizarea fatadei casei?
Etapa de finisare pentru o fatada casa are in componenta mai multe aspecte. Acestea se refera la toate detaliile care compun fatada casei si, in special, la modul in care sunt armonizate. Aceasta etapa este deosebit de importanta in timpul proiectarii si merita sa tineti cont de recomandarile arhitectului.
Iata care sunt cele mai bune sfaturi pe care un profesionist in arhitectura vi le poate oferi:
- Dimensiunea si forma pentru ferestre si usi exterioare in functie de suprafata peretilor;
- Amplitudinea suplimentarii cu elemente estetice de tip ancadramente pentru ferestre si usi;
- Montarea de cornise corelate ca marime cu suprafata fatadei;
- Construirea de coloane sau brauri decorative in dreptul intrarii principale sau in partile laterale ale ferestrelor;
- Determinarea inaltimii soclului casei si metoda de finisare in raport cu fatada casei.
Fiind vorba despre amanunte specifice domeniului arhitectural, dar si aspecte ce tin de etapa de construire pentru fadade case, cereti cat mai des cu putinta amanunte profesionistilor pentru fiecare etapa in parte.
Ce alegem dintre fatada ventilata si placarea normala?
Nu toate materialele pot fi puse in opera in scopul obtinerii de fatade casa ventilate. Pentru a va decide daca este avantajos sau nu sa optati pentru o fatada ventilata, iata care sunt argumentele:
- Creste eficienta energetica a cladirii – Circulatia aerului ofera o mai buna protectie la nivelul peretelui pe care se sprijina finisajul de fatada casa. Consumul energetic pentru climatizare in interior, in orice anotimp, va fi mai redus;
- Impiedica formarea umezelei – Un perete de sprijin ce este ventilat natural, nu va suferi din cauza umezelei care produce condens, mucegai, ciuperici si alte bacterii. Drept urmare, umiditatea interioara nu va fi afectata de schimbarile din mediul exterior;
- Impiedica extinderea focului – Pot fi utilizate materiale ignifuge la contruirea scheletului fatadei ventilate. Astfel, focul este tinut la distanta fata de peretii casei;
- Imbunatarirea izolarii fonice – Impactul sonor este respins de materialul din care este realizata fatada ventilata. Pot fi realizate economii in privinta sistemului fonosistemului de protectie;
- Scade simtitor transferul de energie intre medii – Caldura sau frigul nu vor afecata atat de mult confortul ambiental interior. Patura de aer dintre perete si o fatada casa ventilata preia si controleaza diferentele de temperatura.
Observand aceste argumente, este clar ca o fatada casa la care se folosesc materiale de placare aplicate direct pe perete, necesita montarea obligatorie a unui termosistem clasic si, cand este cazul, folosirea de materiale pentru fonoizolatie.
Solutiile prezentate, atat pentru materiale disponibile, cat si pentru tipul de fatada pentru care optati, arata ca tot ceea ce tine de o fatada casa trebuie decis si executat cu maxim de profesionalism. Respectand aceasta recomandare, oricat de mari ar fi costurile de executie, sunteti siguri ca la acest nivel al constructiei ati pus in opera cea mai buna varianta pentru fatada casei.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.