Fatada din piatra

Fatada din piatra

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Finisarea fatadei unei case trebuie sa fie aleasa cu multa atentie in raport cu zona in care se construieste si modul in care va fi folosita. Avantajul este ca avem la dispozitie o varietate mare de materiale de constructie, lucru care necesita o atentie deosebita in momentul alegerii si, implicit, a realizarii fatadei.

Una dintre cele mai aspectuase si longevive variante este fatada din piatra naturala. Acest material este suficient de atractiv pentru ca ofera o diversitate foarte mare de solutii de placari pentru fatada.

In cele ce urmeaza, va invitam sa aflati care sunt cele mai frecvent utilizate tipuri de piatra, cum sa faceti o alegere potrivita si avantajele pe care va puteti baza cand construiti o fatada din piatra.

Tipuri de placari ale fatadei cu piatra naturala

Piatra naturala a fost si va ramane cel mai cautat material pentru constructii. Durabilitatea nativa a pietrei contribuie la reducerea cheltuielilor de intretinere a fatadelor, oferind, in acelasi timp, posibilitati arhitecturale deosebite.

Bazandu-va pe aceste informatii preliminare, va oferim in continuare detalii despre cele mai folosite tipuri de piatra ce pot fi incluse in proiectele pentru fatada din piatra naturala:

Fatade de marmura

Se poate afirma ca marmura este unul dintre materialele preferate pentru o fatada din piatra. Calitatile native ale marmurei sunt recunoscute ca fiind extrem de pretioase in raport cu comportarea in timp fata de factorii de mediu.

Marmura de calitate este imuna la umiditate si nu reactioneaza la radiatia UV. Rezistenta sa mecanica este deosebita, astfel ca zeci de ani nu veti avea nevoie de reparatii. Aspectul estetic este inca un atuu important pentru marmura. In functie de preferinte, pot fi alese placi pentru fatada din piatra naturala cu aspect curat, alb si care contine nuante fine de gri.

O alta varianta este marumura colorata, fie in nunate mai deschise sau mai inchise, insa cu prezenta unor nervuri de diferite dimensiuni in culori de gri, bej sau auriu, care vor crea un model neregulat cu aspect foarte placut. Acest tip de fatada piatra naturala necesita un minim de intretinere, care se realizeaza prin deprafuire si spalare cu apa in jet.

Ramane, totusi, de interes faptul ca suprafata marmurei reactioneaza prin decolorare si patare in caz ca este afectata de substante acide. Marmura este un material scump si va recomandam sa il achizitionati din surse recunoscute pe plan national.

Punerea in opera necesita personal calificat si materiale consumabile dedicate acestui material pentru fatade din piatra naturala;

Fatade casa de marmura

Fatade de granit

Cand vorbim despre granit, asociem aceasta piatra naturala cu duritatea. In comparatie cu marmura, granitul este mai dur, iar acest lucru se datoreaza modului natural in care s-au format rocile din granit. In clasificarile stiintifice, granitul este al doilea material dur dupa diamant.

O fatada din piatra naturala construita cu granit este in masura sa asigure constructiei la acest nivel o durata foarte mare de utilizare, fara a fi necesare reparatii. Aspectul general al granitului este unul puternic si ofera o prestanta aparte intregii cladiri.

Din punct de vedere estetic, placile din granit sunt cu mult mai ofertante in comparatie cu marmura. Amestecul de culori si nuante, dar si densitatea acestora de la zone mici la zone mari, vor face ca alegerea sa fie dificila. Pentru aceasta faza a proiectului, bazati-va pe ideile pe care vi le propune arhitectul si vizitati cat mai multe centre profesionale care comercializeaza granit pentru fatada din piatra.

Este foarte important sa alegeti un constructor experimentat in placari fatada piatra naturala. Lucrarile cu granit implica atat manopera adecvata, cat si utilaje speciale pentru taierea pieselor mici care se folosesc la colturile fatadelor. Pentru intretinere este suficient sa folositi apa si ocazional o perie cu asprime medie;

Fatade de ardezie

Cand urmariti ca fatada casei sa aiba un aspect unic, ardezia este materialul cel mai potrivit. Desi nu poate fi comparata cu marmura sau granitul, ardezia ofera caracterisctici foarte bune de durabilitate in timp, cu conditia sa nu fie expusa socurilor mecanice.

Din punct de vedere al aspectului, se vor obtine modele ce contin nunate cu variatii de intensitate care difera de la o piesa la alta. Contextul in care se formeaza aceasta piatra naturala este cheia acestor variatiuni de nuanta.

Astfel, aveti la dispozitie ardezie pentru fatada din piatra naturala in culori si nunate de ocru, crem, verde, rosu si multe nunate de gri pana la negru. Veti obtine un aspect usor patinat, pamantiu, lucru care se potriveste perfect pentru proiectele ce vor sa atinga latura traditionala sau pe cea rustica.

Punerea in opera necesita abordare strict profesionala pentru ca placile din ardezie sunt sensibile la montaj si nu doriti pierderi de material. Intretinerea o veti realiza strict cu produse sau substante dedicate pentru ardezie. Nu folositi pentru curatare perii sau ustensile abrazive;

fatada ardezie

Fatade de travertin

Travertinul este o roca speciala prin prisma aspectului sau. In functie de calitatea rocii, se deosebesc placile din travertin cu cat mai putine si mai mici goluri, fata de cele ce contin exact opusul acestei caracteristici. Cu toate acestea, folosirea pietrei de travertin este posibila si pentru fatade din piatra naturala gratie metodei de punere in opera.

Este absolut obligatoriu ca aceasta etapa de construire sa fie lasata in seama profesionistilor care vor utiliza materiale speciale de umplere a acestor mici goluri. Atat adezivul de lipire a placilor, cat si chitul de umplere, trebuie sa fie dedicate pentru piatra naturala. Pentru impermeabilizare se foloseste o solutie speciala care se aplica in cel putin 2 straturi.

Travertinul reactioneaza la apa, ca atare este strict necesar sa existe un strat eficient care sa impiedice patrunderea apei. Pentru intretinere, evitati sa folositi apa din belsug, mai curand realizati o deprafuire periodica. O fatada piatra din travertin care isi schimba culoare initiala, indica faptul ca este necesara o noua etapa de impermeabilizare.

Pentru ca vorbim despre fatade din piatra naturala, acest material va avea o grosime de cel putin 3 cm. Cu cat nuanta materialelor de umplere este mai bine aleasa, cu atat vor fi indentificate mai greu locurile unde a fost aplicat materialul de umplere.

Design-ul care se obtine cu travertin la fatada din piatra se bazeaza pe culoarea si textura inconfundabila ale acestui material. Pornind de la bej clasic, la ivoriu (culoarea fildesului) si galben spre portocaliu, diversitatea este suficienta pentru a alege cea mai atractiva culoare pentru noua fatada din piatra naturala;

Fatada din piatra de travertin

Alte tipuri

Quartit, Sandstone, Limestone – Piata de material pentru fatada din piatra naturala include si alte tipuri de piatra. Quartitul este o roca naturala ce este disponibila sub forma de panouri de diferite dimensiuni.

Este caracterizata prin duritate si o gama de irizatii metalice in nuante diferite. Montajul este asemanator cu cel realizat la fatadele din caramida aparenta, intretinerea se face usor, iar durata de utilizare suficient de mare astfel incat investitia sa merite.

Sandstone si Limestone, sunt la randul lor piese de constructie realizate din piatra naturala. In functie de contextul crearii, acestea au un aspect in nuante nisipoase sau in nuante de lamaie supracoapta. Aceste culori si nuante sunt ofertante fie pentru o constructie cu aspect antichizat, fie pentru una cu tenta patinata de vreme. Duritatea acestor ultime doua materiale pentru fatada din piatra naturala este foarte buna si vor rezista ani la rand, fara reparatii.

Asa cum se poate observa, calitatile si aspectul pietrei naturale variaza de la un material la altul, insa punctul lor comun este rezistenta in timp. Conveniti cu arhitectul vizionarea a mai multor variante, asociati-le cu locatia si intrebuintarea cladirii si alegeti un constructor axat pe montarea de fatada din piatra.

Fatade din piatra

Ce trebuie sa avem in vedere inainte de a alege fatada din piatra?

Aspectul legat de punerea in opera a materialelor pentru placari fatade case cu piatra decorativa este deosebit de important. Nu este recomandat sa decideti in mijlocul lucrarilor de construire ca o fatada proiectata ca fiind de tip clasic si finisata cu vopsea lavabila sa devina o fatada din piatra naturala. Pentru a fi siguri ce trebuie sa aveti in vedere si ce solutii exista, daca, totusi, va schimbati planurile, aveti in vedere:

  • Tipul materialului – Alegeti materialul pentru fatada piatra in corelatie directa cu zona geografica in care construiti. Sunt materiale care reactioneaza negativ in functie de conditiile de clima, in special in raport cu aciditatea precipitatiilor;
  • Greutatea materialului – Exista diferente de luat in considerare in raport cu greutatea materialului pe metru patrat la o fatada din piatra, fata de una clasica. Incarcarea suplimentara a structurii ar putea sa produca pagube importante. Consultati un inginer de structuri cand modificati planurile initiale si optati pentru fatade din piatra naturala;
  • Solutii tehnice viabile – Optati pentru solutia punerii in opera a unei fatade ventilate, cand lucrati dincolo de planul initial, sau la o cladire deja construita. Fatada ventilata implica folosirea unei strucuri metalice solide pe care se vor monta placile din piatra naturala. Structura casei nu va fi incarcata cu greutate, ci va oferi doar punct de ancorare a structurii metalice;
  • Aspect estetic – Nu ratati coordonarea estetica cand alegeti material natural de constructie fatade din piatra naturala. Avand la dispozitie atat de multe variante de nuante si culori, cautati-o pe cea mai convenabila. La o asemenea investitie, merita ca rezultatul sa fie usor si placut asimilat vizual in contextul urbanistic.

Toate avantajele ce vor coexista ani la rand dupa finalizarea lucrarilor pentru o fatada din piatra naturala sunt usor de primit atata cat timp respectati reguli minime. Cand aveti intrebari si nu gasiti raspunsuri, sau nu sunteti decisi in alegerea materialului, bazati-va pe un arhitect profesionist.

Fatada casa din piatra

Avantajele si dezavantajele placarii fatadei cu piatra naturala

Inainte de a incepe orice lucrare in constructii, puneti in cumpana si verificati care sunt avantajele si dezavantajele pentru toate materialele implicate in construirea casei. O suma de bani alocata suplimentar in acest moment, pentru un anume material, devine salvatoare pentru multi ani de zile.

Aceeasi suma poate fi eliminata atunci cand nu este neaparat necesar sa cheltuiti suplimentar cu un anume tip de produs. Iata care sunt cele mai importante avantaje si dezavantaje atunci cand va doriti o fatada din piatra naturala:

  • Avantaje:
    • Durabilitate – Ofera la propriu un sentiment de stabilitate, siguranta si prestanta intregii cladiri;
    • Intretinere – Nicunul dintre materialele pentru fatada piatra nu necesita lacuire sau vopsire la intervale regulate. Este suficienta o spalare cu apa sub presiune, insa de cele mai multe ori deprafuirea este adecvata;
    • Apect natural si unic – Pentru cei care isi doresc folosirea a cat mai multe materiale de provenienta naturala, fatada piatra naturala este exact ceea ce urmaresc. Aspectul unic este caracteristica de baza a pietrei. Este practic imposibil sa existe doua bucati identice din punct de vedere coloristic.
  • Dezavantaje:
    • Pretul – Costurile implicate sunt pe masura pentru ca extragerea, prelucrarea si, in final, punerea in opera implica logistica, utilaje si efort din partea producatorilor si constructorilor;
    • Precautii – Unele dintre aceste materiale sunt sensibile la anumiti factori externi, sau sunt relativ usor deteriorabile mecanic in caz de manevrare gresita. Solicitati producatorului amanunte despre aceste aspecte pentru a sti exact la ce sa va asteptati;
    • Renovare totala – In caz de renovare completa, considerati ca toata suprafata pentru o fatada din piatra naturala trebuie decopertata. Nu sunt recomandate placari fatade case cu piatra decorativa peste un material asemanator deja existent.

Cu aceste precizari, aveti un tablou bine conturat a tot ceea ce puteti primi pozitiv, dar si mai putin placut, atunci cand lucrati cu piatra naturala pentru fatade. O viziune cat mai apropiata o puteti acum descifra din planurile designer-ului, dar si din calculele pe care le face constructorul.

O lucrare de finisare pentru fatada din piatra naturala este un proiect in sine si trebuie analizat si construit cu multa atentie. Trebuie stiut ca materialul este unul dificil de pus in opera datorita masei proprii si a altor precautii legate de transport, manipulare, depozitare si construire.

Pentru ca rezultatul final sa contina absolut toate calitatile pentru care ati ales o fatada din piatra, contractati exclusiv aprovizionarea din centre specializate si manopera executata profesional.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.