Fatada din lemn

Fatada din lemn

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Calitatile lemnului sunt cunoscute si apreciate in multe dintre operatiunile de constructie. Daca in unele dintre acestea lemnul nu este la vedere, sau este folosit doar temporar, cand vine vorba despre o fatada din lemn perceptia se schimba radical.

Varietatea de solutii pentru punerea in opera de fatade din lemn este suficient de buna astfel incat rezultatul obtinut sa fie unul mai mult decat multumitor. Vom arata in cele ce urmeaza ce tipuri de lemn puteti utiliza pentru placari fatade lemn, ce modele sau combinatii cu alte materiale se pot realiza, dar si cum poate fi intretinuta in mod corect acest tip de fatada.

Ce tipuri de lemn folosim pentru placarea fatadei?

Prelucrarea industriala a lemnului utilizat pentru fatada din lemn ofera arhitectilor solutii multiple pentru crearea unui stil arhitectural aparte.

Versatilitatea si usurinta cu care se lucreaza cu lemnul, sunt atuurile pe care acest material le ofera si de care merita sa profitati. Chiar si dupa debitarea la dimensiunea necesara, bucatile de lemn care rezulta pot fi prelucrate pentru a realiza piese de mici dimensiuni pentru etapa de placare fatada lemn.

Intretinerea pe termen lung este facila, atat timp cat lemnul este protejat corespunzator si la timp impotriva factorilor de clima si a altor atacuri ce-i pot deteriora structura. Va prezentam in continuare care sunt cele mai cunoscute tipuri de produse din lemn pentru care puteti opta cand construiti o fatada din lemn:

  • Placi cu lambriuri – Lambriurile din lemn sunt piese produse in regim industrial si pot fi folosite in varianta slefuita sau neslafuita. Cel mai important aspect la folosirea lor pentru o fatada din lemn este evitarea efectului de deformare. Din acest motiv, este recomandat sa achizitionati placi de fatada cu lambriuri, ce au o latime de cel mult 12 cm. In functie de gradul de izolare pe care il urmariti, puteti alege grosimi ale placilor ce incep de la 19 mm si pana la 24 mm. Cu o lungime cuprinsa intre 4 si 5 metri, aceste placi pentru placare fatada lemn sunt productive si foarte usor de adus la lungimea necesara. Este deosebit de important ca punerea in opera sa fie realizata in plan vertical pentru ca fibra lemnului sa fie protejata la actiunea continua a umiditatii din mediu;
  • Placari cu placi din lemn – Panourile din lemn multistrat sunt cele mai productive materiale cu care se poate realiza o fatada din lemn. Langa acest avantaj pretios se alatura si calitatea lor de a oferi un design deosebit, cu o uniformitate excelenta. Este important ca alegerea compozitiei acestor placi din lemn sa fie facuta in corelatie cu particularitatile locale ale climei. Este recomandat ca montajul sa fie pus in opera cu manopera profesionista pentru a fi realizate toate masurile de protejare a canturilor fiecarei placi din lemn. Oricat de bine ar fi asigurate prin masuri industriale placile pentru fatada din lemn, socurile mecanice asupra canturilor pot provoca pierderi de material si deteriorari ulterioare provocate de actiunea mediului;
  • Lemn tratat termic – Acesta procedura tehnica este una speciala si va oferi produselor pentru placarea de fatade din lemn o durata foarte mare de utilizare. In tehnologia de tratare termica a lemnului se folosesc temperaturi mari, fiind eliminat in procent semnificativ oxigenul pe durata productiei. Prin masuratori profesionale s-a dovedit ca aceste piese folosite la fatada din lemn vor avea o stabilitate a dimensiunilor foarte buna, iar riscul de fisurare extrem de redus. Este evident ca folosirea de lemn tratat termic este recomandata pentru zone expuse vremii nefavorabile.

In scopul luarii unei decizii potrivite in privinta alegerii tipului de material pentru o fatada casa lemn, cereti consultanta unui constructor specializat in acest domeniu. Aspectul legat de placari fatade lemn este unul sensibil, insa poate fi depasit cu rezultate foarte bune cand sunt implicate activitati profesionale si materiale de calitate.

Fatada casa din lemn

Modele de aranjament

Modalitatea de aranjare prin montaj pentru o fatada din lemn va oferi de la caz la caz o alta estetica fatadei. La alegerea modelului de punere in opera trebuie sa se tina cont si de tipul de material pentru care s-a optat, in speta dimensiunile pieselor din lemn.

Va oferim in continuare trei dintre metodele clasice pe care le puteti solicita arhitectului pentru finalizarea proiectului de placare fatada lemn:

  • Montare pe verticala, in sistem lamba-uluc – Pentru aceasta varianta de montaj este necesar ca piesele sa fie deja prelucrate pentru imbinare. Acest lucru inseamna ca pe fiecare latura lunga sa existe debitate formele specifice pentru lamba si uluc, astfel ca imbinarea dintre acestea sa fie eficienta si cat mai etansa. Prin aceasta procedura de montaj, fatada din lemn pare sa devina mai inalta, iar aspectul general este unul suficient de neted. In ordinea lucrarilor, dupa montaj, sunt necesare lucrari specifice de izolare a liniilor de contact intre lamba si uluc, precum si aplicarea unui strat de protectie pe toata suprafata;
  • Montare pe orizontala, in sistem suprapus – Montajul in plan orizontal al elemetelor ce compun o fatada lemn este asemanator cu cel al montarii tiglelor pe acoperis. Fiecare piesa din lemn o va acoperi pe cea de sub ea, astfel ca infiltrarea apei nu mai este posibila. Cu siguranta, acest rezultat devine efectiv cand lucarea este executata corespunzator;
  • Montare cu elemente mici de lemn, regulate sau nu – Fatadele din lemn pot fi realizate si cu folosirea unor piese din lemn cu dimensiuni diferite. Aceasta abordare implica gasirea unei solutii de montaj care sa poata sustine fiecare piesa de cealalta. In aceasta situatie, se folosesc piese mici din lemn ce au o forma asemanatoare cu a solzilor de peste. Fiecare dintre ele va trebui sa acopere cel putin 3 cm din laturile pieselor alaturate. Acest tip de montaj nu este uniform din punct de vedere estetic, insa tocmai acest aspect poate fi urmarit de designer.

In asamblu, modelele de montaj pentru fatada din lemn pot fi considerate versatile pentru ca ofera variante de aliniere diferita in functie de scopul estetic urmarit. Este recomandat sa vizionati cateva modele finalizate, cel putin virtual, pentru a va face o idee despre cum arata fiecare dintre aceste variante de placari fatade lemn.

Fatade case din lemn

Cu ce alte materiale putem combina lemnul?

Aspectul unei fatade este determinant pentru estetica generala a cladirii. Acesta trebuie coordonat cu mediul, scopul utilizarii cladirii, dar si cu stilul predomiant care se regaseste intr-o anumita zona.

Pentru aceste motive, imaginatia trebuie sa fie tinuta sub control pentru ca lemnul nu poate coexista pe o fatada cu orice tip de material. Iata cateva dintre variantele posibile in care puteti combina o fatada din lemn cu alte materiale de constructie:

  • Lemn si granit – Stilul nordic al cladirilor este usor de recunoscut prin imbinarea estetica a fatadelor din lemn si granit. Dozarea celor doua materiale este la indemana arhitectului, insa trebuie sa existe un echilibru. Ambele trebuie sa fie vizibile si sa isi joace rolul atat in zona estetica, dar si in cea structurala;
  • Lemn si piatra de rau – Reprezinta clasicul in domeniul constructiilor din zonele montane. Cu o structura bazata pe stalpi ridicati din piatra naturala si pereti din lemn, casele construite astfel au o latura autentica puternica;
  • Lemn si sticla – Modernismul in construirea cladirilor nu inseamna neaparat metal si sticla. Lemul isi va gasi perfect locul in proiectele moderne in care panourile din sticla pot coexista vizual si functional langa pereti de fatada din lemn.

Solutia finala intr-un proiect in care doriti sa implicati si alte materiale pe langa o fatada lemn trebuie sa vina in urma unei analize atente. Cand nu sunteti siguri daca luati o decizie buna, arhitectul poate fi de mare ajutor.

Fatade din lemn

Cum intretinem o fatada placata cu lemn?

Odata ce lucrarile au fost finalizate si sunteti deja proprietarul unei cladiri cu fatada din lemn, nu veti avea, la inceput, cel putin, vreo grija deosebita in privinta intretinerii acesteia.

Acest ragaz este binevenit pentru ca inca de acum este timpul sa cunoasteti care sunt metodele de intretinere pentru o fatada placata cu lemn si intervalul de timp la care trebuie puse in practica. Va prezentam cele mai simple si, totodata, eficiente solutii de intretinere fatada lemn:

  • Curatarea periodica – Reprezinta cea mai simpla metoda de intretinere pentru ca implica doar un simplu efort fizic. Cu ajutorul unei perii conectata la o tija telescopica, curatati de praf si alte impuritati fatada din lemn. Este suficient ca o data pe trimestru sa faceti aceasta manevra, sau atunci cand in urma unor evenimente meteo, precum furtuni, cand peretii din lemn devin tinta pentru praf si resturi de vegetatie. Sedimetarea lor in conditii de umiditate conduce la degradarea stratului de finisare si aparitia microorganismelor;
  • Refinisarea suprafetei – Daca prima masura nu a fost realizata periodic, sau daca se observa zone deteriorate la nivel de strat de finisare, aplicati aceasta metoda neintarziat. Afectarea structurii lemnului se produce rapid cand nu este protejat. Verificati ce pelicula de protectie este potrivita pentru fatada din lemn pe care o detineti si folositi-o conform cu indicatiile producatorului. Refinisarea fatadelor din lemn este absolut necesara o data la cativa ani, chiar daca nu sunt urme vizibile de degradare;
  • Inlocuirea sectiunilor deteriorate – Daca, din diferite motive, fatada din lemn a fost deteriorata, nu intarziati sa inlocuiti acea sectiune. Operatiunea nu este dificil de realizat, insa necesita indemanare, scule potrivite si un material indentic cu cel existent. Bazati-va pe experienta profesionistilor pentru o astfel de actiune de remediere fatada din lemn.

Trebuie constatat ca lemnul este un material sensibil, insa, totodata, deosebit de rezistent, daca este tratat si intretinut cum se cuvine. Nu lasati sa treaca prea mult timp intre operatiunile usoare de intretinere, refinisare sau inlocuire pentru sectiuni la fatade lemn.

placare fatada casa cu lemn

Avantajele si dezavantajele fatadei din lemn

Inainte de a planifica construirea de fatade lemn, raman de interes avantajele si dezavantajele acestei solutii. Privind aspectul estetic al acestor fatade, este practic imposibil sa nu fiti atrasi de acestea. Cu toate acestea, nu trebuie sa va decideti pe loc, ci mai curand sa analizati care sunt atuurile sau neajunsurile pe care lemnul le poate oferi. Iata cateva dintre acestea:

  • Avantaje:
    • Folositi un material pur ecologic si regenerabil;
    • Rezistenta remarcabila, atat timp cat este prelucrat in mod corespunzator, pus in opera profesional si intretinut la timp;
    • Costuri de achizitie si montaj suportabile;
    • Pentru proiecte restranse, manopera poate fi realizata in regie proprie.
  • Dezavantaje:
    • Este absolut necesar sa fie respectate termenele si manopera de intretinere prin curatarea, refacerea stratului de protectie si finisare;
    • Exista risc de deteriorare grava prin deformare, crapare sau putrezire, cand nu este intretinut, sau cand manopera de montaj a fost gresita;
    • Pot aparea deteriorari provocate de invazia de microorganisme, insecte sau daunatori.

Oricare dintre aceste situatii, pozitive sau negative, pot fi controlate in asa fel incat rezultatul sa fie durabil, iar neplacerile sa fie tinute cat mai departe. Oricand puteti solicita consultanta profesionistilor despre cum, cand si cu ce se intretine o fatada din lemn.

Oricat de mult va doriti o fatada din lemn, este util sa tineti cont de informatiile prezentate in acest articol. Lemnul este un material cu potential foarte bun de constructie si durata de viata, insa nu intotdeauna se preteaza a fi folosit in anumite contexte. Adoptandu-l ca material de finisare pentru fatada, trebuie sa va asumati atat aspectul estetic, cat si pe cel legat de intretinere.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.