Extras de carte funciară

Extras de carte funciară

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Te-ai întrebat vreodată de unde provine hârtia aceea ce îți atestă din punct de vedere juridic dreptul de proprietate asupra unui imobil? Ea provine dintr-un registru public din România, și anume Cartea funciară.

Întocmai cum există alte baze de date create și actualizate periodic cu ocazia recensământului populației, spre exemplu, și imobilele de pe teritoriul României au cartea lor de identitate – iar totalitatea acestor „cărți de identitate” poarte numele de Carte funciară.

Dicționarul explicativ al limbii române definește adjectivul funciarcare se referă la proprietatea particulară asupra pământului sau la averi imobiliare. Așadar, această carte este practic o condică a proprietăților imobile – terenuri sau construcții.

Ce este extrasul CF?

Un extras din această bază de date se referă la acel document aferent unei singure entități de tip imobil, fie aceasta un teren sau un teren pe care se află o construcție sau mai multe. 

Cartea funciară există atât în format fizic, cât și în format electronic și dovedește existența dreptului real înscris, în folosul persoanei care a dobândit sau constituit cu bună-credință un drept real imobiliar, cât timp nu se dovedește contrariul.

Publicitatea imobiliară se îndeplinește pe tot teritoriul țării prin carte funciară și are ca obiect înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate și a celorlalte drepturi reale care se transmit, se constituie, se modifică sau care, după caz, se sting și se radiază, ca urmare a actelor și faptelor juridice referitoare la un bun imobil. În cartea funciară se mai înscriu, sau, după caz, se radiază, și alte raporturi juridice, drepturi personale, interdicții, incapacități și litigii judiciare în legătură cu bunul imobil.

Cadrul legislativ este reprezentat de Legea cadastrului și a publicității imobiliare, cunoscută și ca Legea nr.7/1996, iar articolul 1 oferă următoarea definiție: 

Cadastrul și cartea funciară formează un sistem unitar și obligatoriu de evidență tehnică, economică și juridică, de importanță națională, a tuturor imobilelor de pe întregul teritoriu al țării. 

Ce conține extrasul CF

Ce conține extrasul CF?

În situația în care documentația cadastrală este la zi, extrasul CF cuprinde 3 părți scrise și o parte grafică, anexă a primei părți scrise. Dacă partea grafică nu există, probabil vei putea folosi acest extras pentru vânzare-cumpărare, însă nu și în cazul în care ai nevoie de eliberarea unui certificat de urbanism, spre exemplu, întrucât nu există informația necesară pentru a detalia aplicarea reglementărilor urbanistice, respectiv de Cod Civil.

Fiecare imobil va avea o singură carte funciară, ea fiind alcătuită din titlu, indicând numărul acesteia, și numele localității în care este situat imobilul, precum și din trei părți:

A. Partea I sau Descrierea imobilului (A), alături de Anexa I care este reprezentată de partea grafică, adică planul imobilului. Aici vei găsi informații precum numărul de ordine indicativ al terenului (A.1) și câte un număr de ordine indicativ pentru fiecare construcție (începând cu A.1.1), numărul cadastral al imobilului (unic pentru fiecare imobil), suprafețele de teren și construcție, categoriile de folosință, observații despre împrejmuire etc. 

B. Partea a II-a sau Proprietari și acte (B) conține înscrierile privind dreptul de proprietate. Aici sunt notate informații precum numele proprietarului, actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, după caz unele drepturi (de administrare, de concesiune și de folosință cu titlu gratuit), dacă există servituți, posibile aspecte juridice care se cer menționate, posibile interdicții de înstrăinare, grevare, închiriere, dezmembrare, comasare, construire, demolare, restructurare sau amenajare și orice alte informații relevante juridic.

C. Partea a III-a sau Sarcini (C) conține informații privind dezmembramintele dreptului de proprietate și sarcini, precum ar putea fi dreptul de uzufruct, cel de superficie, posibile ipoteci, sechestru etc.

Cum se obține și cât costă extrasul de carte funciară?

Poți accesa această bază de date cu ajutorul portalului ANCPI, unde îți poți crea un cont și poți achiziționa contra cost extrase de CF și extrase de plan cadastral. Aici este linkul: https://epay.ancpi.ro/epay/ . Întregul proces este foarte rapid, durând de regulă mai puțin de o oră!

După crearea contului personal, vei adăuga în coșul de cumpărături produsul dorit, îl vei configura completând câmpurile goale, vei achita online 20 RON și vei fi în scurt timp notificat prin e-mail că poți accesa din nou portalul, pentru a da un click de download documentului digital. 

Însă în situația în care imobilul nu este încă înregistrat în baza de date informatică, acest lucru va dura câteva zile în mod uzual.

Trebuie să fii atent ca nu cumva în grabă să accesezi un alt portal – există în acest moment un număr de site-uri care oferă aceste servicii la tarife augumentate – de circa până la 60 RON, și care au o vizibilitate mai bună datorita promovării online contra cost. 

Costurile reale și fără intermediari pentru acest serviciu sunt reglementate de Anexa I la Ordinul nr. 39/2009.

Extrasul CF obținut conține un cod de verificare, astfel încât pe același portal poți verifica autenticitatea, în caz că ai dubii, la adresa http://www.ancpi.ro/verificare/dc_index.php .

Este interesant de știut că înainte de implementarea acestei facilități, ca să intri în posesia documentului era necesar să te prezinți în persoană la instituția în cauză și să soliciți eliberarea actului în virtutea completării unei cereri de mână la fața locului. Desigur, eliberarea nu se întâmpla pe loc, astfel încât întreaga procedură costa în total două deplasări. În mod curent, era preferabil de achitat unei singure persoane un mic onorariu, iar aceasta se ocupa de drumuri, obținând mai multe extrase pentru mai multe persoane cu ocazia fiecărei deplasări.

Pentru ce este necesar un extras de carte funciară

Pentru ce este necesar un extras de carte funciară?

Unde îți este de folos acest document? În interacțiunea cu diverse instituții din România care solicită să prezinți extrase de informare: administrațiile locale în vederea obținerii unei autorizații de construire/demolare sau a unui certificat de urbanism, direcțiile de evidență a populației pentru reînnoirea cărților de identitate, băncile pentru a verifica situația juridică a unui imobil când aplici pentru un credit, furnizorii de utilități la care dorești să ai racord etc. 

De asemenea, orice intabulare a unui contract de vânzare-cumpărare trebuie precedată de deschiderea cărții funciare. Extrasul de carte funciară este un document fără de care nu vei putea nici vinde, nici cumpăra în mod legal un bun imobil.

Conform Legii 7/1996, sistemul format din cadastru și cartea funciară are următoarele scopuri:

a) determinarea informațiilor tehnice, economice și juridice referitoare la imobile;

b) asigurarea publicității drepturilor reale imobiliare, a drepturilor personale, a actelor și faptelor juridice, precum și a oricăror altor raporturi juridice, prin cartea funciară;

c) furnizarea de date instituțiilor publice ale statului, necesare sistemului de impozitare și pieței imobiliare;

d) contribuie la asigurarea securității tranzacțiilor imobiliare și la facilitarea creditului ipotecar

Tipuri de cărți funciare

Extrasele CF pot fi subdivizate pe categorii în funcție de scopul acestora, respectiv în funcție de natura sau configurația imobilului.

Cu referire la scopul pentru care pot fi utilizate, extrasele pot fi de două tipuri: de informare sau de autentificare. 

Extrasele de informare pot fi obținute de orice persoană, chiar și de către neproprietari, și acestea nu au nicio consecință juridică. De menționat că acestea pot avea și varianta in extenso, adică în plus față de informațiile specificate în cele 3 părți și anexa grafică, vor conține și istoricul imobilului.

Extrasele de autentificare sunt necesare atunci când un imobil își schimbă proprietarul și pot fi obținute doar de notarii publici. Efectul acestora este blocarea cărții pentru 10 zile (adică nu se poate efectua nicio înregistrare în acea carte funciară), pentru a asigura protejarea tranzacției de vânzare-cumpărare. După scurgerea acestui termen, valabilitatea extrasului în cauză încetează.

În ceea ce privește natura imobilului, vorbim de extrase CF individuale și colective. Dacă în situația unui teren, spre exemplu, lucrurile sunt simple și extrasul este individual, complexitatea documentului sporește atunci când un imobil construit conține mai multe unități.

În cazul unui bloc de apartamente, cartea funciară colectivă va nota informațiile specifice fiecărei unități componente și în plus va conține date și despre părțile comune indivize, precum terenul, circulații orizontale și verticale etc., după caz. De asemenea, este frecvent întâlnit cazul în care unui apartament îi sunt atribuite și alte spații din imobil în mod individual – precum un loc de parcare sau un spațiu de depozitare.      

Concluzii

La ora actuală în România sunt introduse în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară 42,97% dintre imobilele documentate, și anume 19.500.000 dintr-un total estimat de circa 40.000.000. În acest moment este în curs de implementare

Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023, care prevede înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților din România, realizarea planului cadastral în funcție de necesitate și deschiderea cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale.

Dacă îți dorești să te informezi suplimentar pe această temă, îți recomandăm să vizitezi site-ul ANCPI, unde vei găsi informații de natură legislativă, proiecte, hărți și grafice cu privire la evoluția sistemului informatic etc., și mai ales strategia ANCPI, care îți va oferi o sinteză bine documentată!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.