- Categorii: Design interior
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Daca tendintele de amenajare prezente pe retelele de socializare va lasa deseori fara cuvinte si, in acelasi timp va pun in dificultate, nestiind ce vi se potriveste, e normal. Sunt atat de multe stiluri decorative incat, de multe ori, chiar e o provocare sa ne dam seama de ce e potrivit. Chiar daca e relativ complicat sa alegem un stil decorativ, mai ales atunci cand nu stim ce vrem, din fericire exista solutii si variante care ne pot veni in ajutor. Noi ne-am gandit sa va prezentam astazi un stil superb de design interior shabby chic.
Este un mod de amenajare romantic, jucaus, feminin, cald, cu o doza de creativitate infinita. Despre cum sa definiti locuinta sau incaperile in stil shabby chic, haideti sa aflam in cele ce urmeaza.
Ce inseamna stilul shabby chic?
Stilul shabby chic, care inseamna uzat si elegant, s-a definitivat in Marea Britanie, fiind o abordare cu influente boeme, romantice, cu un decor primitor si cald, ce aminteste de casele de la tara. Conturarea stilului de amenajare si-a facut aparitia in mod oficial in anii 1980, ca urmare a ideii unui arhitect de a transforma mobilierul vechi si a il reutiliza. Este un stil ce face posibila tranzitia de la vechi la nou, oferind o noua poveste si un vibe mai romantic si relaxant.
Acest stil de amenajare si-a dorit sa fie mai usor de adaptat oricarui spatiu de locuit, mizand pe sentimentul de reciclare si refolosire a ceea ce avem deja. A aparut oarecum intr-o perioada in care erau la moda stilurile disco si pop art-ul, plasticul fiind un must in aceste design-uri. Cumva, o reamintire ca reciclarea e importanta, ce militeaza inca din 1980. Astfel, printr-un plan de design interior shabby chic se readuc la viata acele elemente si finisaje vechi prin reconditionarea acestora, pastrand naturaletea, materialele de calitate ale unor decade demult apuse, dar si culorile calde si imprimeurile floare, rezultand un design interior feminin, romantic.
Shabby chic este opusul designului retro francez sau a stilului provensal, un stil de amenajare cu care adesea este confundat, datorita elementelor decorative similare, precum piesele de mobilier din lemn cu aspect vechi, finisajelor si atmosferei pe care rezultatul acestor amenajari ajung sa il emane.
De asemenea, putem zice ca shabby chic poate fi asociat si cu stilul cottage, datorita influentelor subtile care amintesc de aerul rustic ale unor case de vacanta.
Astfel, daca aveti o fire romantica, orientata catre mediile de trai prietenoase si vesele, catre grija fata de mediul ambiant si conceptele eco, catre protejarea traditiilor si transformarea acestora in piese de arta si integrarea intr-un interior rafinat si, totodata, modern, alegerea unui design interior shabby chic va fi optiunea ideala pentru locuinta in care va petreceti timpul zi de zi.
Principalele caracteristici ale stilului shabby chic in design-ul interior
Conceptul de design interior stil shabby chic este unul accesibil si usor de reprodus in orice tip de incapere, indiferent de forma spatiului.
Totodata, daca tocmai v-ati mutat intr-o locuinta din mediul rural, care prezinta o serie de elemente vechi, o mare parte din acestea le veti putea pastra drept baza pentru design interior shabby chic, realizand in acest mod economii financiare si un design interior original.
Caracteristicile design-ului interior shabby chic reprezinta, de altfel, secretul unor amenajari de succes, aspecte pe care vi le vom prezenta in cele ce urmeaza:
- Mobilier vechi, reconditionat;
- Paleta cromatica neutra si cu nuante pastelate;
- Materiale predominant naturale;
- Finisaje naturale, durabile si luminoase;
- Decoratiuni romantice, functionale.
Cum oferim unei locuinte touch-ul unui design interior shabby chic?
Locuintele cu design interior shabby chic sunt elegante si organizate, chiar daca, deseori, numarul elementelor introduse in cadrul unei amenajari pot avea proportii generoase atat din punct de vedere al marimilor, cat si al cantitatilor folosite.
Accentul se pune, in primul rand, pe functionalitatea pieselor si pe necesitatile utilizatorilor, rezultatul amenajarii fiind intotdeauna unul cossy. Dar puteti realiza cu usurinta si un design interior shabby chic cu influente minimaliste si la fel de placut, tinand cont, in principal, de caracteristicile principale ale stilului, dar si de specificitatea elementelor decorative.
Iata care sunt detaliile care definesc un design interior shabby chic:
- Finisaje: Finisajele dominante sunt date de pardoseala din materiale naturale, precum lemnul sau parchetul lacuit, si de peretii din caramida sau varuiti in alb, fie in nuante neutre deschise/nuante pastelate, asupra carora se poate aplica tapet floral pentru un accent romantic;
- Cromatica: Specifice stilului sunt culorile inspirate din natura sau culori usoare, pastelate, nuantele de verde, bej, roz, mult alb, gri, etc.;
- Materiale: Materialele sunt naturale, folosindu-se lemnul sau piatra, in timp ce la capitolul tesaturi vom regasi bumbacul, iuta, dantela, etc.;
- Mobilier: Mobilierul este vechi, retro sau vintage, bineinteles, din lemn. Asadar, puteti reinventa cu usurinta piesele vechi de mobilier pentru a le oferi un aspect usor nefinisat care prevede o patina a timpului, dar ofera un efect decorativ deosebit;
- Iluminat: Incaperile cu design interior shabby chic prefera lumina naturala din abundenta, deci ferestre impunatoare, dar lasarea serii si lipsa luminii naturale poate fi rezolvata prin utilizarea lumanarilor si a felinarelor, a lampadarelor si a candelabrelor cu pene, volane sau cristale, cu iz romantic;
- Texturi: Joaca materialelor si a texturilor descrie specificitatea unui decor interior shabby chic, iar utilizarea unor culori usor contrastante pe alocuri, a unor texturi in forme geometrice sau asocierea a doua-trei tipuri de materiale ofera un touch de efect;
- Accesorii: Principalele decoratiuni de nelipsit dintr-un interior shabby chic sunt oglinzile si ceasurile in stil vintage, decoratiuni ornamentate (manere de mobilier cu forme romantice si in stil vechi), vase de flori, decoratiuni brodate cu elemente florale, etc.
Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?
Stilul shabby chic este un stil decorativ aparte. Dar daca amenajarea locuintei in acest stil va impune din diferite considerente o serie de provocari, puteti oricand sa asociati acest stil de amenajare cu o influenta secundara, respectiv un alt stil de amenajare. Retineti, insa, ca combinarea a doua stiluri decorative trebuie facuta cu atentie, respectand o serie de reguli.
Reguli de combinare a doua stiluri decorative
- Transformati o piesa de mobilier in esenta spatiului de locuit prin reconditionarea acesteia in stilul de amenajare adiacent;
- Pastrati paleta cromatica comuna si introduceti o nuanta-doua de accent din stilul adiacent, pentru a evidentia unicitatea combinatiei de stiluri;
- Folositi regula 80/20 prin asociarea unor proportii aproximative din elementele celor 2 stiluri de amenajare, unde 20% reprezinta proportiile stilului adiacent. Proportiile sunt orientative si le puteti aproxima, fara a exagera cu elementele, finisajele, culorile, etc.
Stiluri decorative cu care puteti combina shabby chic
Poate fi cu usurinta asociat cu stilul rustic, datorita patinii timpului a pieselor de mobilier/decorative, care este prezenta ca un element comun intre cele doua. Puteti oferi designului interior o nota mai masculina eliminand romantismul in exces, culorile si formele dulci, feminine. In schimb, puteti lasa finisajele naturale la vedere (grinzi, tamplarie, finisaje, placaje din materiale naturale, etc.), iar nuantele predominante pot fi cele neutre si/sau asociate cu nuante pastelate de albastru, verde, etc.
Shabby chic poate fi asociat si cu design-ul contemporan, punand in evidenta piesele tehnologizate moderne, incorporate in piesele de mobilier, cu piesele de mobilier ce detin suprafetele plane, o paleta cromatica neutra de ansamblu, eventual cu accente de culoare pe alocuri.
Si stilul minimalist poate fi o optiune buna, in special daca nu aveti la dispozitie foarte mult spatiu. In acest caz, piesele de mobilier cu forme in linii drepte sau curbate, respectiv de dimensiuni reduse, incaperi axate, in principal, pe functionalitate si elemente de decor putine.
Alegerea unui stil corespondent in vederea unei combinatii de stiluri poate fi mult mai vasta, acest lucru depinzand, in principal, de preferinte.
Care este diferenta dintre stilul shabby chic si cel provence?
Cele doua stiluri de amenajare se aseamana cu usurinta datorita pieselor de mobilier cu aspect vechi si a elementelor de ansamblu inspirate din natura, cat si prin intermediul paletei cromatice pastel. Insa, intre acestea exista diferente majore care trebuie avute in vedere atunci cand nu doriti sa faceti confunzii si sa reproduceti un alt stil de amenajare fata de cel dorit – shabby chic.
Iata care sunt elementele definitorii ale stilului provence si cum se deosebeste de shabby chic.
Caracteristici stil provence
- Piese de mobilier din lemn masiv sau forjat, de dimensiuni reduse;
- Palea cromatica in tonuri de alb si nuante pastelate;
- Materiale naturale in forma simpla;
- Finisaje cu forme expuse, din materiale naturale, usor nefinisate;
- Decoratiuni inspirate din natura, cu forme geometrice.
Spre deosebire de shabby chic, care pune accent pe romantism si pe astfel de detalii, nuantele predominante ale stilului provence se bazeaza pe nuantele albastre si accentele de lavanda, unde din seria decoratiunilor nu lipsesc florile de camp si piese rustice/vintage autentice si mult roz. Astfel, la stilul provence regasim lavanda, la cel shabby chic bujorii si trandafirii.
In timp ce finisajele din shabby chic sunt procesate si adaptate intr-o forma mai romantica si mai moderna, delicata, cele provence sunt majoritar naturale si/sau sculptate, reprezentand trecerea autentica a timpului. Formele mobilierului si a elementelor sunt de dimensiuni mai reduse, mai compacte, dar nu lipsesc detaliile naturale cu un aspect volatil, usor.
Chiar daca, in aparenta, cele doua sunt stiluri de amenajare par destul de similare, exista cateva mici diferente care le deosebesc.
Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?
In general, amenajarea unui spatiu in stil shabby chic nu impune probleme majore de amenajare. Insa, daca timpul nu va permite sa acordati o atentie deosebita acestui stil de amenajare sau daca doriti sa aveti garantia ca veti realiza si veti derula un plan de amenajare stil shabby chic in design interior care sa reprezinte locuinta si propria personalitate, designerii de interior va ofera cele mai bune solutii.
Colaborand cu un designer de amenajari interioare veti obtine:
- Un rezultat unitar la un pret accesibil;
- Un design interior shabby chic modern, adaptat gusturilor si nevoilor;
- Puteti evita aparitia unor erori si sa eficientizati, inclusiv, combinarea a doua stiluri decorative.
In concluzie, shabby chic este alegerea perfecta pentru iubitorii de traditie, pentru persoanele romantice care-si doresc sa transmita un sentiment placut si relaxant prin intermediul vibe-ului pe care-l emana acest stil de amenajare, dar si un design potrivit persoanelor care doresc sa abordeze un stil de decor interior absolut ,,instagramabil”.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.