- Categorii: Design interior
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Exuberant si impunator, un stil asupra caruia se pune o amprenta luxurianta peste care se asterne patina timpului – asa poate fi descris un design interior baroc.
Stilul baroc impresioneaza prin eleganta finisajelor si al aspectului unitar, care spune o poveste teatrala de succes, ce captivează cu usurinta privirea si induce o stare de opulenta prin formele deosebite, imprimeuri luxoase si materiale dintre cele mai sofisticate.
Nu este nicicum facil de reprodus, insa, daca rezonati pe deplin cu acest stil de amenajare, va prezentam o serie de sfaturi utile care sa va ajute sa descoperiti istoria si caracteristicile stilului, care sa va ajute sa amenajati un interior baroc pe deplin.
Ce inseamna stilul baroc?
Stilul baroc s-a conturat in anii 1500-1600 in Italia, finisajele acestuia transformandu-l intr-unul dintre cele mai admirabile stiluri de amenajari de interior.
Acest stil a capatat o ascensiune si mai deosebita, reusind sa reflecte opulenta si puterea caselor regale, transmitand deseori puterea absoluta prin expresivitatea de design interior baroc.
Si acest lucru nu a fost deloc dificil, tinand cont de toate detaliile sofisticate si finisajele care duc acest stil de amenajare la cu totul si totul alt nivel. Formele si detaliile sunt bogate si expresive, reflectand putere, eleganta si lux, lucruri pe care doar marii inalti ai societatii le-au putut detine din toate timpurile. Din incaperile de odinioara cu design interior baroc nu lipseau decoratiunile impunatoare, de dimensiuni generoase, din materiale pretioase, precum aurul.
Stilul baroc a facut inconjurul lumii, fiecare colt si cultura diferita influentand stilul in mod caracteristic si specific. Astfel, influentele frantuzesti, cu elementele sale romantice, au oferit stilului baroc o nota aparte, proprie. In zilele noastre, stilul a evoluat atat de mult, incat putem spune, cu siguranta, ca s-a ajuns intr-o etapa moderna a stilului baroc, care, desi acum are influente din diferite stiluri de amenajare, inca pastreaza aparentele somptuoase, ceea ce il fac, adesea, mai dificil de reprodus.
Bineinteles, daca va doriti sa amenajati in acest mod o incapere sau o intreaga locuinta, este necesar, in primul rand, sa aveti un spatiu generos care sa va permita sa va jucati cu formele si caracteristicile sale. Mai presus de toate, insa, va trebui sa aveti in vedere o investitie vizibila in piesele veritabile si luxoase care, de altfel, domina acest stil.
Principalele caracteristici ale stilului baroc in designul interior
Locuintele cu interior baroc sunt extrem de simplu de caracterizat, fiecare element fiind o extrema din sfera luxului. Totusi, daca nu aveti o experienta in materie de amenajari interioare, nu inseamna ca nu puteti realiza un plan pentru interior baroc pe care sa-l reproduceti in propria locuinta. Pentru asta este necesar sa cunoasteti principalele trasaturi ale stilului, o caracterizare generala si specifica a elementelor care va vor ajuta sa obtineti un design interior cat mai ferm.
Iata care sunt trasaturile stilului baroc:
- Mobilier din lemn masiv, de dimensiuni generoase;
- Decoratiuni si tesaturi din materiale pretioase;
- Forme si finisaje geometrice, simetrice, cu precadere ovale si rotunde;
- Paleta cromatica din nuante naturale si impunatoare si/sau pastelate;
- Finisaje durabile, mate sau lucioase, cu suprafete plane sau curbate.
Cum oferim locuintei touch-ul unui design interior baroc?
Stilul baroc in designul interior se implementeaza plecand de la caracteristicile generale mentionate anterior, dar, suplimentar, putem enumera si o serie de elemente care sa-i accentueze specificitatea. De la decoratiuni specifice, la mobilier si finisaje, fiecare detaliu este important intr-un design interior baroc:
- Finisaje: Pardoseala caracteristica stilului baroc este cea din lemn masiv, parchet lacuit si, respectiv, marmura (ce poate fi aplicata in baie, bucatarie, etc.), cu suprafata lucioasa. De asemenea, peretii sunt vopsiti in nuante deschise, dar si inchise, pastelate, decorati cu lambriu sau tapet cu model floral/luxuriant;
- Cromatica: Culorile sunt extrem de impunatoare si atrag atentia in proportii foarte mari asupra elementelor de design interior baroc. Acestea sunt din sfera regala, precum mov si albastru regal, roz, rosu, etc., dar nu lipsesc accentele metalizate in care primeaza tonurile de auriu;
- Materiale: Materialele utilizate sunt cele scumpe, elegante, durabile, totodata, atat cand vorbim de decoratiuni, tesaturi, cat si de mobilier. Puteti opta si pentru materiale eco atata timp cat acestea sunt prevazute cu detalii elegante si rafinate;
- Mobilier: Piesele de mobilier au forme drepte sau curbate, deseori fiind vintage si/sau din lemn masiv lacuit, tapitate si/sau reconditionate in ton, prevazute cu numeroase detalii sofisticate si definitorii, uneori pictate sau sculptate, pentru un design interior baroc autentic. Puteti opta pentru mobilier din nuc, fag, stejar, trandafir, etc.;
- Iluminat: Corpurile de iluminat sunt la fel de impunatoare, fiind de nelipsit candelabrele multiple cu cristale. Bineinteles, este recomandat ca spatiile incarcate in astfel de detalii si materiale sa dispuna de ferestre la fel de generoase ca si spatiul aferent, pentru a le ilumina amplu. Insa, iluminatul trebuie sa fie unul cald, dat indeosebi de lumina galbena. Puteti folosi si lumanari sau spot-uri vintage amplasate suspendat de-a lungul peretilor, lampadare, in preajma zonelor de tranzitie intre incaperi sau a pieselor functionale, etc.;
- Textile: Materialele si texturile trebuie sa fie in contrast unele cu altele din punct de vedere al paletei cromatice, cat si in ceea ce priveste tipul de material. In general, ambientul prezinta finisaje curbate chiar si din prisma materialelor si a elementelor texturale. Se alterneaza nuantele deschise cu cele inchise, nonculori cu nuante puternice sau usor pastelate, texturi moi si placute la atingere, din casmir, catifea, matase, cu elemente in nuante si cu forme metalizate (franjuri, dantela, etc.).
- Accesorii: Decoratiunile tin cont de o geometrie bine definita, decoratiunile specifice stilului fiind oglinzile mari cu detalii vintage care, totodata, ,,imprastie” lumina si dimensioneaza spatiul vizual extra, tablourile mari, vaze impunatoare cu flori, statuiete, etc.
Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?
Puteti reproduce specificitatea unui design interior baroc si pe un ambient de dimensiuni relativ mai redus sau printr-o adaptare in functie de nevoi, dorinte si buget. Pentru acest lucru, puteti apela la combinarea a doua stiluri de amenajare, a unui interior baroc cu un alt stil auxiliar. Aceasta abordare este ideala si pentru cei care-si doresc sa accentueze o serie de piese si/forme cu ajutorul unui stil de amenajare opulent, dar si pentru cei care nu se regasesc pe deplin intr-un design interior in stil baroc. Totusi, aceasta asociere nu se face nicicum, ci cu o mare atentie pentru a nu rezulta un haos in detrimentul unui aspect unitar.
Iata cum puteti combina doua stiluri de amenajare si cu ce stiluri se potriveste/poate fi asociat designul interior baroc:
Cum sa combinati doua stiluri decorative
- Combinati orientativ un procent de 80% trasaturi si elemente de design interior baroc cu 20% din stilul dorit. Acel procent de 20% poate reprezenta cateva piese de mobilier, cateva decoratiuni, textile;
- Pentru a evita compromisurile, va puteti orienta catre pastrarea unei palete cromatice comune, evidentiind o culoare de accent;
- Nu este obligatoriu sa va reinventati intreaga locuinta daca deja exista o serie de piese pentru ambient. Puteti reconditiona mobilierul vechi sau sa alegeti piese accesibile, la mana a doua, carora sa le oferiti touch-ul baroc.
Combinatii de stiluri decorative
Opulenta designului baroc se regaseste si in alte stiluri de amenajare care pot deveni o adevarata inspiratie in ceea ce priveste asocierea cu un alt stil decorativ si obtinerea unui design interior care sa va reprezinte pe deplin.
De exemplu, finisajele durabile si in linii drepte sau curbate le putem regasi si in cadrul stilului clasic. Asadar, daca dispuneti de piese de mobilier vechi, le puteti pastra si/sau reconditiona, transformandu-le in piesele principale de accent ale designului de interior. De asemenea, puteti pastra un fundal cromatic in nuante comune, precum notele de maro si nuante pastel, cu o nota impunatoare de accent data de o tapiterie din catifea, de exemplu.
Si stilul vintage prezinta o serie de elemente comune si poate fi asociat cu cel baroc. Asadar, pastrand formele vechi, sculptate si tesaturile de-o seama, puteti adauga un plus de valoare combinatiei de stiluri printr-o serie de decoratiuni romantice, prin utilizarea unui tapet cu elemente vintage, etc.
Modernismul poate fi introdus subtil in amenajarile in stil baroc prin incorporarea elementelor functionale, utilizarea unor electrocasnice vechi sau inglobate intr-un design usor vintage, dar care se bucura de o functionalitate deplina, folosirea lemnului masiv si utilizarea pieselor necesare, care vor fi puse in centrul atentiei accentuand functionalitatea spatiului.
Care este diferenta dintre stilul baroc si cel rococo?
Ambele stiluri de design, baroc si rococo au aparut aproximativ in aceeasi decada, astfel ca influentele celor doua stiluri sunt destul de similare si pot fi diferentiate cu dificultate.
Insa, designerii de interior cu experienta pot distinge cele doua stiluri de amenajare cu usurinta, lucru pe care-l veti putea face si dumneavoastra dupa o analiza atenta a acestora. Caracterizarea stilului rococo si paralela dintre cele doua este menita sa va ajute sa realizati diferentele ca un adevarat specialist, evitand sa reproduceti influentele nepotrivite pentru obtinerea unui interior 100% in stil baroc.
Caracteristici stil rococo
- Mobilier din materiale durabile, cu un aspect feminin si delicat;
- Decoratiuni romantice, cu iz istoric;
- Materiale pretioase, rafinate;
- Paleta cromatica calda, cu accent pe alb si elemente de contrast mai putine;
- Finisaje durabile.
Desi cele doua stiluri de amenajare au cateva puncte de interes comune, dincolo de perioada in care aceste curente s-au transformat in stiluri impunatoare de amenajare, pot fi subliniate cu usurinta o serie de diferente.
Chiar daca, in principal, mobilierul este de inspiratie vintage, din lemn, forma pieselor de mobilier in stil rococo este mai orientata catre forme curbate si feminine, delicate, in timp ce mobilierul in stil baroc este simetric.
Paleta cromatica a stilului rococo pune accent pe alb, pe nuante pastelate subtile armonizate intr-un cadru romantic, in timp ce stilul baroc este mai indraznet prin culori expresive, mai puternice. Nu lipsesc accentele metalizate care ofera un ton luxuriant, precum sculpturile, gravarile si detaliile vopsite cu un aspect vechi.
Decoratiunile si piesele functionale realizeaza o tranzitie de la acele elemente impunatoare si atat de rafinate care duc intr-o dimensiune teatrala, catre o lume cu accent pe confort, emotie, inspiratie mitologica, portrete, romantism. Materialele sunt rafinate, matasea si catifeaua fiind deseori regasite in ambele stiluri de amenajare, dar textura acestora este mult mai simpla.
In incaperile rococo lumina predomina in linii mult mai mari si, de asemenea, nu lipsesc acele candelabre cu forme impunatoare care armonizeaza spatiul unitar, curentul de inspiratie religioasa al stilului baroc devenind o arta a armoniei vietii de zi cu zi, care transmite o stare de bine prin povestile elementelor definitorii.
Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?
Daca timpul nu va permite sa amenajati locuinta conform viselor dumneavoastra si a principiilor baroc, cea mai buna optiune e sa apelati la un specialist. Colaborarea cu un designer de interior va pune la dispozitie numeroase avantaje, printre care amintim:
- Vasta experienta si baza informativa care va poate ajuta sa reproduceti intru totul o incapere/locuinta in stil interior baroc, evitand acele posibile erori de amenajare ce pot fi fatale;
- Puteti realiza o combinatie de stiluri, astfel incat rezultatul obtinut sa fie unitar si sa avantajeze pe deplin forma si dimensiunea incaperii/locuintei;
- Veti economisi timp pretios, dar, totodata, la finalul procesului de amenajare, rezultatul va fi asa cum ati visat, designul obtinut avand si o parte din propria personalitate si emanand o senzatie deplina de ,,acasa”.
Asadar, daca doriti sa apelati la un stil de amenajare impunator care sa evidentieze luxul si puterea ce va reprezinta in viata de zi cu zi, stilul baroc va fi optiunea potrivita.
Acest stil de amenajare nu este deloc simplu de reprodus, mai ales din prisma considerentelor financiare si a caracteristicilor pe care trebuie sa le indeplineasca spatiul de amenajare (dimensiune generoasa pentru a evidentia forme de dimensiuni mari si expresive). Insa, prin colaborarea cu un designer de interior veti putea cu usurinta sa reproduceti influentele stilului pe deplin, transformand acest stil de amenajare intr-un adevarat stil de viata.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.