Design interior Feng Shui

Design interior Feng Shui

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.


Popoarele asiatice ofera o atentie deosebita nu doar alimentatiei, ci si modului in care se prezinta locuinta lor. Fiecare element de design interior are propriul folos, care contribuie, in acelasi timp, si la restabilirea unui echilibru psihologic si spiritual. Daca personalitatea dumneavoastra se regaseste in filozofia popoarelor asiatice, cu precadere in cea a poporului chinez, un design interior Feng Shui este alegerea perfecta pentru (re)amenajarea locuintei.

Designul poate fi reprodus cu usurinta indiferent de forma sau dimensiunea locuintei sau a incaperii, insa reproducerea acestuia poate fi, deseori, o adevarata provocare. 

Insa, urmand materialul pe care vi l-am pregatit astazi, veti obtine intreaga inspiratie si trucuri pretioase despre cum puteti transforma un interior Feng Shui intr-un stil decorativ de amenajare care va emana doar energie pozitiva, ce va contribui la bunastarea zilnica.

Ce inseamna stilul Feng Shui?

Stilul Feng Shui a aparut in urma cu mii de ani, ultimele decenii fiind decisive pentru transformarea acestuia intr-un adevarat stil de amenajare design interior Feng Shui. Esenta stilului o reprezinta principalele elemente care guverneaza acest Pamant, respectiv apa, focul, pamantul, lemnul si metalul.

Fiecaruia dintre aceste elemente i se atribuie o serie de decoratiuni sau piese functionale alese cu grija si amplasate in locuinta conform filozofiei Feng Shui, astfel incat rezultatul final sa fie unul unitar, pe deplin functional, ordonat si care sa emane vitalitate. 

De asemenea, fiecare element este asociat unei palete de culoare care are un rol definitoriu, spiritual, precum:

  • Elementul foc – Este reprezentat de formele triunghiulare si pune in evidenta nuantele inflacarate, precum rosu, portocaliu si mov, determinand pasiunea si entuziasmul, cu recomandarea ca elementele definitorii sa fie amplasate in partea de sud a incaperii;
  • Elementul apa – Apa influenteaza conexiunile interumane, emotiile, zona creativitatii si a inspiratiei, si nu numai, contribuind la reproducerea unui design interior Feng Shui prin alegerea unor elemente neregulate sau cu forme geometrice nedefinite/curbate, in nuante inchise, precum albastru sau negru, in zona nordica;
  • Elementul lemn – Este reprezentantul creativitatii si al progresiei, iar prin amplasarea S-E a elementelor definitorii si prin alegerea unor forme inguste si inalte de culoare verde sau albastru;
  • Elementul metal – Formele circulare si nuantele in care se regasesc metalele pretutindeni sunt caracteristicile definitorii ale elementului metal care determina si influenteaza ordinea prin amplasarea acestora in N-V, dar si capacitatea de concentrare;
  • Elementul pamant – Acest element prevede alegerea si asocierea elementelor cu forme joase, plate si patrate in zona de S-V, determinand stabilitatea la toate nivelurile prin nuante de pamant (maro, galben, portocaliu).

Bineinteles, amenajarea unei locuinte sau a unei incaperi in stil de design interior Feng Shui se poate axa pe doar cateva dintre aceste elemente Feng Shui sau pe toate, in functie de specificul spatiului si de propriile dorinte, respectiv de emotia si de aspectele cheie pe care doriti sa le imbunatatiti in viata dumneavoastra. Iar o alta abordare a acestor elemente in ceea ce priveste alegerea si utilizarea lor este in functie de modul de amplasare al locuintei vizavi de teritoriul in cauza.

Astfel, acest design interior Feng Shui este o abordare perfecta pentru a resimti caldura pe care o ofera ,,acasa”, dar si o modalitate prin care va puteti imbunatati performantele. Dupa implementarea acestui stil de amenajare, fiecare incapere va fi pe deplin organizata, luminoasa, spatii usor de accesat intr-un mod cat mai liber, un mediu asupra caruia detineti un control deplin.

Design Feng Shui

Principalele caracteristici ale stilului Feng Shui in design-ul de interior

Stilul Feng Shui este, inainte de toate, un stil ordonat, ale carui caracteristici trebuie reproduse cu atentie. Este, cu si fara poate, unul dintre cele mai dificile stiluri de amenajare, dar oferind o atentie sporita la fiecare element in parte, puteti reproduce cu mai multa simplitate un astfel de design interior Feng Shui in stil traditional sau modern. 

Iata care sunt principalele caracteristici care ar trebui sa insoteasca orice proiect de amenajare al unui interior Feng Shui:

  • Amenajarea camerei in deplina ordine, fara supraaglomerare;
  • Piese de mobilier din materiale usoare sau asocieri de materiale care ofera un aspect vizual liber, aerisit, simetrice;
  • Paleta cromatica asociata elementelor de baza Feng Shui;
  • Decoratiuni putine care amplifica libertatea si luminozitatea, la care se adauga cele cu rol functional sau cele inspirate din natura.

Cum oferim locuintei touch-ul unui design interior Feng Shui?

Pentru a oferi locuintei acel vibe unic pe care-l emana un design interior Feng Shui reprodus in locuintele chinezesti, alegerea si amplasarea finisajelor, a pieselor de mobilier si a decoratiunilor reprezinta cea mai mare provocare. 

Va recomandam, in primul rand, sa analizati hartile Bagua care va pot ajuta sa stabiliti cu exactitate ce elemente, materiale si culori se potrivesc cel mai bine incaperii. Dar nu uitati ca acestea trebuie sa va reprezinte pe deplin, pentru ca amenajarea obtinuta sa fie pe placul dumneavoastra si sa-si atinga scopul spiritual. 

Cat despre elementele necesare intr-o incapere, va oferim cateva sfaturi cu privire la specificitatea stilului in cele ce urmeaza:

  • Finisaje: Pardoseala din lemn, gresie sau pardoseala epoxidica (pentru zonele de trafic intens), preponderent in nuante deschise sau Ying-Yang, asociata cu pereti in contrast, deseori varuiti in alb, nonculori si preponderent nuante deschise;
  • Cromatica: Paleta cromatica este caracterizata de nuantele dominante ale elementelor ce guverneaza ordinea in Feng Shui, respectiv nuante pastelate, acorduri calde si reci, si pot fi alese si amplasate in functie de amplasarea locuintei sau de amplasarea elementelor/camerei;
  • Materiale: Materialele inspirate din natura, care contribuie la restabilirea unui echilibru interior si exterior, din piatra, lemn, marmura;
  • Mobilier: Mobilierul nu trebuie sa fie de dimensiuni exagerate, ci, de preferat, ingust si/sau alungit, eventual cu suprafata plana si in cele mai simple forme, din materiale ,,usoare” (se evita finisajele brute). Amplasarea acestuia este strategica, mobilierul fiind unul dintre principalele elemente cheie. De exemplu, patul trebuie lipit de perete si niciodata asezat in dreptul usii, masa poate fi amplasata in apropierea ferestrelor, biroul trebuie amplasat pe un alt perete fata de cel de la intrare, cu fata spre geam, canapelele pot fi amplasate central si cu spatele la perete, dar spatarele scaunelor si al fotoliilor nu trebuie intreptate catre usa, etc.;
  • Iluminat: Lumina in design interior Feng Shui este bogata, astfel ca vom regasi lumina naturala din plin si/sau corpuri de iluminat reprezentate de lampi, lampadare, aplice si spot-uri;
  • Texturi: Materialele utilizate trebuie, de asemenea, sa fie predominant din materiale naturale, precum in, bumbac, ratan, matase, iar texturile, in general, sunt simple sau cu forme geometrice, in asociere cu decorul de ansamblu si fara exagerari;
  • Accesorii: Principalele obiecte decorative sunt oglinzile de dimensiuni mari, cu forme neregulate, care multiplica si transmit energiile pozitive in incapere, alaturi de plante vii, decoratiuni Feng Shui, cristale, decoratiuni inchise la culoare sau metalice care pot indica prosperitate, etc.
Design interior living Feng Shui

Cum combinam doua stiluri decorative fara sa dam gres?

Chiar daca stilul Feng Shui este, in esenta, unul care descrie cel mai bine ordinea si armonia si pe care oricine si le-ar dori reproduse in propria locuinta, nu e gresit sa fiti atrasi si de influentele altor stiluri de amenajare cu care l-ati putea combina in mod eficient. 

Pentru a mentine aspectul si filozofia de baza in design interior Feng Shui, chiar si atunci cand il asociati cu alte stiluri de amenajare, trebuie sa respectati o serie de reguli. De asemenea, nu toate stilurile de amenajare vor fi o alegere excelenta in ceea ce priveste asocierea cu acest stil cu iz spiritual, tinand cont de principalele lui caracteristici, care trebuie sa domine rezultatul final. Dar despre toate acestea vom vorbi in cele ce urmeaza.

Cum sa combinati doua stiluri decorative pentru a nu da gres:

  • Alegeti o paleta cromatica comuna si evidentiati o serie de zone sau elemente prin evidentierea unei nuante de accent;
  • Utilizati materiale similare, accentuand o forma deosebita a unei piese de mobilier in contrast;
  • Respectati regula 80-20 care presupune asocierea unui procent de aproximativ 80% elemente si principii Feng Shui cu 20% din cele ale stilului secundar.

Sugestii de combinatii decorative cu stilul Feng Shui

Stilul Feng Shui este usor de asociat cu o serie de stiluri decorative, printre care putem aminti stilul minimalist, cel contemporan sau cel vintage. 

De exemplu, pentru asocierea unui design interior Feng Shui cu cel vintage, puteti evidentia materialele naturale si piesele de mobilier vechi aranjandu-le conform filozofiei Feng Shui si optand pentru un plus de decoratiuni vii (plante verzi).

De asemenea, minimalismul isi va gasi cu usurinta loc in orice incapere, chiar si in cele de dimensiuni reduse. Piesele de mobilier compacte si/sau cu forme geometrice si suprafete plane, accentul asupra functionalitatii si paleta neutra de culoare pot evidentia cu succes armonia unei locuinte cu design interior Feng Shui in proportii unitare. 

De asemenea, puteti sa va imbunatatiti calitatea vietii utilizandu-va si de piesele puse la dispozitie de modernism sau cotidian, folosindu-va de culorile in tendinte, respectiv de tehnologie si amplasarea strategica a acesteia, pentru a oferi locuintei un plus de valoare si inovatie. De exemplu, ideal este sa nu amplasati televizorul in dormitor, ci cu precadere in living, lucru ce va ofera posibilitatea de a dispune de un somn linistit si odihnitor, intr-o incapere plina de energii pozitive si relaxare.

amenajare interioara Feng Shui

Care este diferenta dintre stilul Feng Shui si cel Zen?

Stilul de amenajare Zen este destul de similar cu cel Feng Shui si doar cateva diferente minore va despart de posibilitatea de a confunda cele doua stiluri de amenajare. Iar confuziile nu sunt de dorit atunci cand doriti sa reproduceti un plan de amenajare 100% in stil Feng Shui in design interior. De aceea, dorim sa va prezentam caracteristicile definitorii ale stilului Zen, precum si o paralela comparativa intre cele doua stiluri de amenajare.

Caracteristici stil Zen:

  • Finisaje simple, din materiale naturale;
  • Piese de mobilier confortabile, predominant joase, in special de dimensiuni generoase sau cu forme geometrice, atipice;
  • Paleta cromatica deschisa, in nuante pastelate, inspirata de natura;
  • Decoratiuni putine.

Diferentele intre stilul Zen si cel Feng Shui

Chiar daca ambele stiluri de amenajare isi au influentele din cultura asiatica, stilul Feng Shui este de origine chineza, cel Zen este de origine japoneza. 

In timp ce stilul Feng Shui este o adevarata filozofie aparent stricta de amenajare, menita sa amplifice o serie de stari armonioase/dorinte si pline de bucurie, cu o atentie extrem de sporita si o amplasare atenta a nuantelor, a elementelor functionale si decorative despre care se considera ca au o influenta definitorie, Zen se concentreaza, cu precadere, pe echilibrul si relaxarea pe care o induce rezultatul de ansamblu.  Practic, Feng Shui sustine starile Zen, motiv pentru care ambele amenajari pot fi transpuse plecand de la cele 5 elemente. 

De asemenea, ambele pun in evidenta necesitatea unui spatiu organizat care sa emane o libertate deplina, dar ponderea elementelor in stilul Zen este mult mai redusa spre deosebire de cea in Feng Shui. 

In timp ce la Feng Shui putem vorbi aparent de decoratiuni versatile, cel Zen scoate in evidenta decoratiunile de inspiratie asiatica (statuiete, cristale, lumanari), cat si pe cele realizate din materiale naturale (de nelipsit fiind bambusul, orhideele in detrimentrul plantelor complet verzi).

Feng shui pune accent pe elemente de inspiratie chinezeasca, forme dramatice, nuante indraznete, mobilier simplu si/sau cu ornamentatii, iar Zen este intru totul dedicat naturii si al conexiunii care se poate realiza cu aceasta prin elementele decorative si functionale aferente. 

La capitolul tesaturi, in ambele stiluri predomina fibrele naturale, insa in stilul Zen domina tesaturile din matase si/sau imprimeurile asiatice. Iar daca in Feng Shui nivelul pieselor de mobilier este la o inaltime de cel putin cativa centimetri de podea, cel Zen prefera formele joase, chiar insirate la nivelul pardoselii.  

Paleta cromatica Zen este cu precadere mai luminoasa si mai deschisa, calda, unde la stilul Feng Shui se prefera alternantele cald-rece, cu accent pe foc. Iar lemnul de exemplu, un material comun in cazul ambelor stiluri de amenajare, se regaseste intr-o forma masiva spre deosebire de prelucrarile ,,usoare” disponibile intr-un design Feng Shui. 

Bineinteles, daca aveti dorinta, puteti, inclusiv, sa combinati cele doua stiluri de amenajare pentru o armonie fizica si vizuala desavarsita. 

stil feng shui

Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?

Fie ca doriti sa reproduceti stilul Feng Shui ca atare, fie ca apelati la o serie de combinatii, cea mai simpla modalitate de a va amenaja locuinta cu succes e sa apelati la un designer de interior. Prin intermediul unei persoane specializate in reproducerea unor amenajari interioare care se bazeaza atat pe tendintele actuale, cat si pe vaste cunostinte de specialitate, puteti sa:

  • Obtineti cel mai frumos design interior in stilul Feng Shui;
  • Realizati o amenajare cu un buget redus, adaptata nevoilor personale si celor fizice, ale locuintei;
  • Evitati producerea unor greseli care pot avea un impact negativ ridicat.

In concluzie, stilul Feng Shui este un stil de amenajare care va incarca atat casa, cat si sufletul, cu multa energie pozitiva. Acesta va fi baza dezvoltarii profesionale si personale, dar si spirituale, care va echilibra dorintele si nevoile de pretutindeni.

Chiar daca reproducerea acestuia pare o adevarata provocare, urmarind acest material cu atentie vei reusi sa intelegi mai bine filozofia acestuia si s-o adaptati cu usurinta necesarului dumneavoastra. Iar daca acest lucru vi se pare coplesitor, nu inseamna ca trebuie sa renuntati la dorinta de a va amenaja o incepere sau intreaga locuinta in stil Feng Shui. Un designer de interior va poate veni in ajutor, astfel incat sa obtineti rezultatul mult visat.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.