Design interior bucatarie

Design interior bucatarie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Bucataria nu e doar sufletul locuintei, ci si sufletul intregii familii. Iar o bucatarie amenajata cu stil poate reusi cu succes sa starneasca pasiunea fata de domeniul culinar sau sa contribuie la petrecerea unui timp de calitate intr-o incapere moderna si amenajata cu stil.

Unii privesc procesul de design interior bucatarie drept o adevarata provocare, dar nu si cand aveti indrumarea potrivita. Milioane de utilizatori au reusit sa transpuna in realitate bucataria visurilor si sa imbine utilul cu placutul, punand in practica o serie de trucuri de amenajare, trucuri pe care le vom impartasi in cele ce urmeaza.

Asadar, va invitam intr-un univers al cunoasterii, unde subliniem cele mai frecvente greseli ce apar in procesul de amenajare, dar si trucuri ce demonstreaza cat este de simplu sa obtineti o bucatarie precum cele din reviste.

Cum stabilim corect planul de amenajare al bucatariei?

Orice bucatarie cocheta si eficienta din punct de vedere functional are la baza un plan de amenajare realizat in mod corect. Acest plan de amenajare va ajuta sa proiectati bucataria in timp si spatiu, pentru a obtine o incadrare cat mai corecta a electrocasnicelor, dar si a pieselor de mobilier sau a decoratiunilor.

Asadar, iata cateva aspecte cheie pe care trebuie sa le contina planul de amenajare al bucatariei:

  • Inainte de a face investitii, analizati cu atentie spatiul. Cat este de mic? Cat este de mare? Dimensiunea spatiului va ajuta sa stabiliti cu exactitate o imagine privind numarul de lucruri ce pot fi depozitate, modalitatea de asezare a acestora in incapere, cat si posibilele compromisuri;
  • In bucatariile mici se prefera, in general, o abordare minimalista, in care sunt prezente elementele cheie, precum aragazul (plita si cuptorul, dupa caz), frigiderul, chiuveta si hota, toate asezate astfel incat sa existe un acces facil intre acestea;
  • Piesele de mobilier sunt esentiale in bucatarie si, in functie de buget, puteti opta pentru corpuri de mobilier contrastante sau ,,bucatarii la cheie”, fie pentru corpurile executate pe dimensiuni la comanda (recomandat cu precadere in cazul bucatariilor mici);
  • Bucataria este vazuta drept un loc curat, chiar si din prisma libertatii pe care trebuie sa o emane. Asta inseamna ca este indicat ca paleta de culori sa fie una deschisa si armonioasa, dar nu e gresit sa integrati in planul de amenajare si cateva decoratiuni sau un perete intr-un contrast puternic. Insa, daca vorbim de o bucatarie open-space, pentru un rezultat armonios, este recomandat sa se tina cont si de designul incaperii cu care aceasta comunica;
  • Materialele din care sunt realizate electrocasnicele sau mobilierul, tipul acestora si modul de utilizare sunt un alt aspect important de care sa tineti cont. Cat de numeroasa este familia? Cat de des gatiti? Care sunt echipamentele cheie? Raspunsul la toate aceste intrebari va poate ajuta sa stabiliti cu exactitate caracteristicile pe care trebuie sa le aiba fiecare element in parte. 
  • Spatiul detine ferestre? Cat de mari sunt acestea? Cu cat ferestrele sunt mai mari, cu atat bucataria va fi mai usor de aerisit in mod natural si va parea mai spatioasa. 
Design interior bucatarie stil minimalist

Principalele dificultati intalnite in amenajarea bucatariei

Intr-o bucatarie sunt numeroase elemente de care trebuie sa tineti cont pentru a va bucura de un rezultat armonios. Dar nu va descurajati! Pe cat pare de dificil sa stabiliti modalitatea de amplasare a elementelor cheie pentru design interior bucatarie, pe atat e de usor sa le imbinati. 

Iata cu ce dificultati se intalnesc utilizatorii in amenajarea bucatariei si cum sa faceti fata cu brio acestei provocari:

Pozitionarea mesei si a electrocasnicelor

Daca vorbim de o bucatarie mica si/sau ingusta, ideale sunt mesele pliabile, cele la comanda sau o masa ce se poate plia direct pe perete si folosita exclusiv la nevoie. 

In cazul bucatariilor mari, masa se amplaseaza, adesea, central pentru a armoniza spatiul din punct de vedere geometric. 

In ceea ce priveste electrocasnicele, in bucatariile mari le puteti amplasa divers, deseori pe doi pereti care comunica intre ei, dupa regula triunghiului (acces facil la fiecare aparat). In bucatariile mici si inguste, acestea sunt amplasate doar pe un singur perete sau incorporate in piesele de mobilier pentru a castiga vizual mai mult spatiu. 

Alegerea si amplasarea mobilei

Mobilierul masiv este ideal in bucatariile mari, in timp ce mobilierul minimalist se va potrivi de minune unei bucatarii mici. Bineinteles, veti dori materiale de calitate pentru o mai mare durabilitate.

In bucatariile mici predomina alegerea corpurilor suspendate si amplasarea lor pe un singur perete. In procesul de design interior bucatarie mare se pot folosi corpuri mai impunatoare, amplasate pe doi sau mai multi pereti, insule de bucatarie pentru a delimita zona de gatit de cea de servit, un bar, etc. 

Cu cat mobilierul este mai bine compartimentat, cu rafturi, cu atat va fi mai usor sa va organizati lucrurile. Specialistii recomanda ca intre piesele de mobilier sa existe o distanta medie de aproximativ 35 cm, respectiv de 80 cm intre mobilierul de pe perete si insula centrala. 

Cromatica bucatariei

Intr-o bucatarie ca in reviste, accentul cade pe culori deschise, asa cum mentionam si la inceput. Cromatica inferioara trebuie sa fie in armonie cu cea superioara, fie dintr-o singura paleta de culoare, fie prin imbinarea a cel mult 2-3 nuante contrastante. 

Blatul de lucru

In zilele noastre, exista numeroase optiuni de blaturi, de la cele din granit sau marmura, pana la cele clasice de lemn. Cele mai durabile sunt, insa, si printre cele mai scumpe. Blatul de lucru trebuie sa fie generos in dimensiune, iar spatiul de lucru sa va ofere libertate de miscare, astfel incat sa cuprinda spatiul dintre chiuveta si aragaz. 

Alegerea finisajelor

Finisajele joaca un rol extrem de important intr-o bucatarie, indiferent de cum se prezinta celalalte elemente de design interior bucatarie. Acestea trebuie alese in contrast cu stilul de amenajare, asa ca ar trebui sa fie printre primele lucruri pe care le alegeti. 

Pardoseala trebuie sa fie de trafic intens, cu o rezistenta si o durabilitate crescuta. Puteti apela aici la gresie, pardoseala epoxidica, dar si la cea din lemn. Asigurati-va ca aceasta este aderenta si tratata cu un luciu special pentru a preveni degradarea rapida a acesteia. 

Peretii pot fi finisati cu faianta, tapet sau lavabil. Totusi, lavabilul trebuie sa fie rezistent la umiditate si cu proprietati antibacteriene impotriva aparitiei mucegaiului. Faianta poate fi dispusa doar pana la jumatate, daca bucataria este mica si/sau daca bucataria va fi completata cu corpuri de mobilier supraetajate.

Indiferent de finisajele alese, acestea trebuie stabilite in cele dintai, asemenea culorii peretilor, care trebuie sa fie in contrast cu stilul de amenajare si celelalte elemente. 

Alegerea si amplasarea corpurilor de iluminat

Chiar daca bucataria beneficiaza de ferestre generoase, iluminatul artificial joaca, in continuare, un rol important. Este necesar sa alegeti corpuri adecvate de iluminat ambiental central si de lucru, pentru zilele cu vreme inchisa sau pentru lasarea serii.

Pot fi utilizate candelabre mari sau cu picior alungit, in cazul incaperilor inguste, care au nevoie de dimensiune vizuala, spot-uri sau led-uri incadrate de-o parte si de alta a usii, integrate in mobilier sau pe acesta. Amplasati surse de iluminat si in apropierea blatului de lucru pentru un confort sporit in atributiile casnice.

Obiecte decorative

Bucataria poate deveni o incapere senzationala atunci cand folositi diferite obiecte decorative. Pentru un plus vizual, puteti apela la plante vii sau artificiale, la utilizarea unor panouri pe care-ti poti nota listele de cumparaturi, anumite programe, etc. In general, se are in vedere alegerea unor piese functionale, contrastive, care ies in evidenta prin aspectul lor, ponderea decoratiunilor fiind redusa.

Design interior bucatarie in stil clasic

Stilul decorative si trucuri generale de amenajare

Designul interior pentru bucatarie poate fi usor de stabilit atunci cand se alege de la bun inceput un stil de amenajare, care sa se potriveasca propriei personalitati. Retineti ca orice stil poate fi personalizat in functie de caracteristicile incaperii, de bugetul disponibil, cat si in raport cu dorintele personale.

Iata cateva stiluri de amenajare si cateva trucuri care va vor ajuta sa obtineti o bucatarie deosebita:

Stiluri de amenajare bucatarie

  • Stilul minimalist: Daca aveti o bucatarie mica, acest stil este cu precadere indicat. Pune accentul pe alegeri cu rol practic, bine incadrate intr-un ambient in culori deschise, care sa mareasca spatiul vizual, si pe investitia in materiale de calitate.
  • Stilul modern: Este o combinatie intre tendintele actuale in materie de design interior, calitate si simplitate. Se aleg piese de mobilier si finisaje calitative din lemn, sticla si/sau inox, combinatii de maxim 2-3 culori, astfel incat sa se poata obtine un design interior bucatarie in linii drepte. 
  • Stilul rustic: Lemnul si decorul inspirat din natura este predominant intr-o bucatarie cu stil rustic. Deseori, se aleg piese de mobilier cu un design indraznet, modele aparent nefinisate. 
  • Stilul hi-tech: Tehnologia s-a transformat intr-un stil de amenajare ideal pentru orice bucatarie! Iar acest stil impune alegerea celor mai performante electrocasnice, precum si un accent asupra spatiilor numeroase de depozitare. Aceste bucatarii prezinta finisaje in nuante neutre, metalice, dar si alegeri, precum mov, albastru sau verde.
  • Stil vintage: Utilizatorii romantici se pot exprima cel mai bine printr-un design interior bucatarie in stil vintage. Vom regasi omniprezent si lemnul masiv, piese de mobilier cu aspect vechi, nuante pastelate si linistitoare.

Trucuri de amenajare bucatarie 

Iata si cateva trucuri care vor eficientiza cu succes procesul de amenajare al bucatarei:

  • Transformati bucatariile mici in bucatarii open-space pentru a avea senzatia de mai multa libertate, eliminand peretii de contact si amplasand in locul acestora o insula pentru delimitarea spatiului. Cele open-space pot fi convertite in bucatarii clasice prin utilizarea panourilor de plexiglas sau a usilor culisante;
  • Inainte de alegerea electrocasnicelor sau a pieselor de mobilier, asigurati-va ca instalatiile sunt conforme si pe deplin functionale;
  • Integrati electrocasnicele in mobilier pentru a castiga vizual spatiul;
  • Evitati amplasarea aragazului sub ferestre si a celorlalte electrocasnice in imediata a apropiere a usii, blocand accesul. 
Design interior bucatarie in stil modern

7 greseli de evitat in amenajarea bucatariei

Chiar daca aveti o schita in minte a planului de design interior bucatarie, nu inseamna ca greselile nu pot aparea oricand pe parcursul procesului de amenajare. Sunt foarte multe greseli care pot fi realizate, dar care pot fi prevenite in timp util.

Iata care sunt acestea:

  1. Alegerea finisajelor nepotrivite: Persoanele adepte ale unui stil clasic vor opta, adesea, pentru finisajele clasice, in ideea ca vor obtine un design interior bucatarie simplu si accesibil. Dar acest principiu nu e intotdeauna corect. De exemplu, pentru bucatarie se poate folosi tapetul cauciucat in detrimentul celui clasic, iar podeaua trebuie sa fie rezistenta mereu la socuri;
  2. Alegerea unui blat de lucru mult prea mic: Blatul ideal are o lungime de cel putin 120 cm, dar in functie de dimensiunea spatiului, de posibilitati si nevoi, marimea bucatariei si forma acesteia, poate varia. Blatul nu trebuie sa fie nici minuscul, dar nici sa ocupe jumatate din incapere. In acelasi timp, blatul trebuie sa fie din materiale de calitate, de preferat tratat impotriva socurilor mecanice la care va fi supus;
  3. Folosirea unei culori sau viceversa: Prea putin e prea mult si prea mult este exagerat. Intotdeauna trebuie sa existe un echilibru, chiar si la capitolul cromatica. Punerea in aplicare a procesului de design interior bucatarie nu trebuie sa se axeze pe prea mult alb, dar nici pe o sumedenie de culori. Optati pentru maxim 2-3 nuante sau culori, care sa fie complementare;
  4. Obiecte vechi: Unele obiecte, fie ca vorbim de mobilier sau de electronice, pur si simplu nu-si au locul intr-o bucatarie moderna. Aici ne referim, cu precadere, la cele care au defecte din punct de vedere functional si care pot afecta negativ estetica, dar si functionalitatea celorlalte elemente. Asigurati-va ca nu exista probleme la echipamente sau instalatii, ca piesele de mobilier nu pun sanatatea si confortul in pericol. Evitati sa cumparati echipamente mult prea uzate sau sa le pastrati pe cele vechi, care deja nu mai corespund;
  5. Amplasarea gresita a elementelor functionale: Nu amplasati electrocasnicele la distante mult prea mari sau mult prea mici. Tineti mereu cont de regula triunghiului;
  6. Lipsa hotei sau amplasarea gresita a acesteia: Daca de aragaz, frigider, cuptor cu microunde, sunteti de nedespartiti, de ce ar lipsi si o hota din design interior bucatarie? Chiar daca va mandriti cu o serie de ferestre mari, hota ofera numeroase beneficii extra. In plus, in zilele noastre, sunt si hote performante si compacte, incorporabile in mobilier sau in blatul de lucru, astfel incat sa nu ocupe mult spatiu. Tineti cont ca unele variante de hote necesita o gura de aerisire, astfel ca hota devine un element pe care trebuie sa-l luati in calcul la demararea proiectului de amenajare pentru a preveni investitiile ulterioare;
  7. Prea multe piese de depozitare: Desi spatiile de depozitare sunt necesare, nu inseamna ca trebuie sa exageram si cu acestea. In detrimentul dulapurilor mult prea mari, pot fi folosite dulapioare mici sau rafturi, care ne ajuta sa ne organizam mai usor. 
amenajare bucatarie

Cum personalizam si transformam spatiul in ,,acasa”?

O bucatarie plina de armonie e ,,acasa”! Iar acasa nu este locul in care gasiti toate lucrurile de care aveti nevoie intr-o bucatarie, ci un spatiu cu un design interior bucatarie realizat dupa preferintele personale. Indrazniti, asadar, sa amenajati bucataria nu doar dupa tendinte, ci si dupa bunul plac, avand in vedere preferintele personale in materie de stiluri, culori, functionalitate, etc.

Iata cateva idei de personalizare ale bucatariei:

  • Decorati piesele standard de mobilier cu stickere, picturi manuale, decoratiuni handmade, etc.;
  • Optati pentru un plan de amenjare in baza pasiunilor preferate, alegand in acest mod culorile de impact, stilul de amenajare, pozitionarea facila a elementelor;
  • Combinati finisajele accesibile cu electrocasnice si sisteme de calitate. De exemplu, puteti apela la iluminatul cu senzori, incalzire in pardoseala, integrarea unui sistem smart home pentru controlul echipamentelor de la distanta sau de pe canapea, etc.;
  • Alegeti finisaje indraznete in detrimentul celor banale. 
design bucatarie apartament

Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?

Daca nu aveti timp sa va ocupati ca la carte de amenajarea unei bucatarii sau de punerea in practica a acestor sfaturi si trucuri de amenajare, apelati la un designer de interior specializat.

Acestea poate sa:

  • Realizeze schita proiectului in detaliu, prezentandu-va optiunile disponibile de amenajare si elementele cheie necesare;
  • Va poate ajuta sa stabiliti un buget necesar sau sa gasiti alte variante de amenajare mai accesibile;
  • Contribuie cu sfaturi pentru a obtine, in cele din urma, o bucatarie pe deplin functionala, frumoasa si armonioasa.

In concluzie, orice bucatarie, indiferent de forma sau dimensiunea acesteia, poate deveni o opera de arta, atat din prisma designului interior, cat si al functionalitatii. Proiectul de amenajare al unei bucatarii nu trebuie sa va sperie! Acesta va ofera posibilitatea de a va exprima personalitatea in mod divers si de a va bucura de confortul mult visat, indiferent de aspiratii sau buget.  

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.