
- Categorii: Design interior
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Baia este coltul de relaxare care stie cum sa ,,va puna pe picioare” si sa va rasfete dupa o zi plina de provocari? Stim cu totii ca baia nu doar ca da startul unor dimineti productive, ci si ia toate grijile de pe umeri, la finalul unei zile aglomerate si obositoare, cu ajutorul unui ritual de relaxare.
Proiectul de design interior baie merita intreaga atentie, astfel incat sa va puteti bucura, in cele din urma, de o baie confortabila, spatioasa si moderna.
Nu trebuie sa fiti un specialist ca sa amenajati o baie de la zero intr-un mod deosebit, dar nici sa reganditi intr-un mod inedit proiectul de amenajare si s-o renovati dupa bunul plac. In continuare, gasiti o serie de trucuri de design interior pentru baie, cat si modul in care acestea trebuie puse in practica.
Cum stabilim corect un plan de amenajare?
Ca sa va bucurati de un rezultat armonios, asa cum ati visat, trebuie, inainte de toate, sa stabiliti un plan de amenajare. Un astfel de plan de design interior al baii va preveni o serie de cheltuieli extra, dar si eventualele erori sau greseli care pot aparea pe parcursul procesului de amenajare.
Iata cateva aspecte importante de care sa tineti cont:
- Luati in calcul dimensiunea baii: Cu cat baia e mai mica, cu atat posibilitatile sunt mai limitate si va trebui sa acordati o atentie deosebita dimensiunilor. Dar asta nu inseamna ca nu va puteti bucura de o baie moderna amenajata in cadrul unui spatiu mic;
- In functie de dimensiunea baii, stabiliti culorile ideale si/sau stilul de amenajare: Daca baia este mica sau lipsita de lumina naturala, culorile deschise vor oferi mai multa dimensiune din punct de vedere vizual. Evitati imbinarea a numeroase culori, indiferent de marimea spatiului, care pot obosi ochii si care vor oferi senzatia unei bai aglomerate. Prin aspectul sau, baia trebuie sa ofere o senzatie de libertate. Iar daca simtiti nevoia de mai multa culoare, puteti apela la piesele potrivite de decor in nuante complementare cu restul designului de interior al baii;
- Stabilti principalele elemente cheie ale baii: De exemplu, din baie nu trebuie sa va lipseasca piesele cheie, precum cada sau dusul, toaleta si chiuveta. Alaturi de acestea, pot fi integrate si piesele de mobilier, cu ajutorul carora sa depozitati accesoriile necesare. Intr-o baie mica sunt recomandate piesele de mobilier supraetajate, cele multifunctionale sau cele dimensionate la comanda, in timp ce o baie mai mare va ofera mai multe posibilitati;
- Stabiliti unde vor fi asezate piesele de mobilier: In functie de tipul si pozitionarea usii, respectiv a ferestrelor, piesele de mobilier trebuie asezate astfel incat accesul la toate elementele sa fie unul facil. De exemplu, deschiderea usii de la intrare nu ar trebui sa fie impiedicata de prezenta toaletei sau a dulapului in imediata vecinatate, fie de dimensiunile mult prea mari ale acestor piese. Iar finisajele date de gresie sau faianta nu trebuie sa aglomereze practic si vizual din prisma grosimii sau al frecventei de utilizare. De exemplu, intr-o baie mica se poate folosi tapetul in detrimentul finisajelor clasice sau peretele poate fi imbracat 1/4 sau 2/4 din dimensiunea acestuia.
- Iluminatul joaca un rol extrem de important: Daca aveti ferestre, nu inseamna ca trebuie sa acordati o atentie mai redusa iluminatului artificial. Corpurile de iluminat trebuie amplasate atent, astfel incat sa asigure o intensitate luminoasa, uniforma, ce acopera intreaga suprafata a baii. Mai mult de atat, acestea trebuie sa fie rezistente la umiditate.

Principalele dificultati intalnite in amenajarea mobilierului si a utilitatilor
Indiferent de dimensiunea baii, greselile se pot strecura cu usurinta intr-un moment lipsit de atentie sau de inspiratie.
Alegerea si imbinarea elementelor functionale cu cele decorative se poate transforma in cea mai mare provocare, dar nu si daca luati la cunostinta urmatoarele trucuri:
- Amplasarea principalelor piese functionale reprezinta una dintre cele mai mari dificultati ale utilizatorilor cand, in esenta, toate au o amplasare logica. Este indicat ca intre elementele de baza ale unei bai sa existe o distanta de cel putin 20-30 cm. Amplasarea cadei sau a dusului poate fi realizata pe peretele opus usii de la intrare. Chiar daca aveti un spatiu mic, nu inseamna ca nu puteti opta pentru o cada de colt, care sa va ajute sa economisiti spatiu. Vasul de toaleta poate detine un rezervor suspendat si fi amplasat in dreptul cabinei de dus sau a peretelui alaturat, la fel ca si masuta de toaleta, ce contine chiuveta si oglinda. Loavoarul se amplaseaza, in general, in vecinatatea toaletei, in timp ce unii utilizatori pot integra cu succes in spatiul ramas o masina de spalat rufe si un uscator, pe peretele ramas gol;
- Intr-o baie se pot regasi, cu usurinta, minim 2-3 corpuri de mobilier, de la acele corpuri in care se pot depozita produsele de ingrijire, pana la cele dedicate depozitarii prosoapelor si/sau a rufelor. Pentru a economisi spatiul, puteti amplasa dulapurile suspendate deasupra masutei de toaleta sau a cazii de baie. De asemenea, puteti alege piesele de mobilier realizate la comanda, cat si pe cele prevazute cu usi culisante de tip oglinda, care vor mari spatiul vizual;
- Ponderea obiectelor decorative in baie nu trebuie sa fie una ridicata. De obicei, alegerea acestora are loc la final, in contrast cu designul interior general al baii si, daca va doriti sa-i oferiti baii mai multa armonie prin intermediul acestora, le puteti amplasa direct pe masa de toaleta sau in dreptul rafturilor libere ale mobilierului;
- Finisajele vor avea un cuvant important de spus in obtinerea unui rezultat plin de armonie. Gresia trebuie sa fie aderenta si se amplaseaza inaintea faiantei sau a tapetului (dupa caz), iar dimensiunea acesteia trebuie aleasa in raport cu dorintele si necesarul baii. De exemplu, in baile de mici dimensiuni, e recomandat sa va orientati catre o gresie de culoare deschisa, a carei placi sa fie de dimensiuni mai mici, pentru amplificarea vizuala a spatiului. De asemenea, puteti opta pentru un efect de marire prin amplasarea unor bucati contrastante pe diagonala. Si faianta poate fi asezata la nivelul intregului perete, dar in cazul bailor mici, puteti opta pentru utilizarea acesteia pana la nivelul cazii sau pana la jumatatea peretelui, completand peretele ramas cu vopsea rezistenta la umiditate sau tapet specializat;
- Ca sa armonizati procesul de design interior baie, optati pentru spot-uri incorporate in mobilier si in jurul oglinzii pentru a delimita zonele, cat si pentru a beneficia de suficienta lumina;
- Baia poate fi organizata din punct de vedere al elementelor functionale intru-totul, prin utilizarea unor organizatoare si diferite cutiute amplasate fie in dulapuri, fie la exterior, pe marginea cazii, in vecinatatea acesteia, pe rafturile vizibile ale pieselor de mobilier, etc.

Stiluri decorative si trucuri generale de amenajare
Estetica baii, dar si functionalitatea acesteia, poate fi cu usurinta imbinata in mod armonios printr-un design interior baie care sa aiba la baza alegerea unui stil de amenajare conform dorintelor personale.
Bineinteles, nu e obligatoriu sa porniti de la un stil dedicat, insa garantat acesta va va indruma in directia cea mai facila de alegere a obiectelor si a elementelor decorative necesare. Puteti completa stilul de design interior baie cu o serie de trucuri de amenajare, care va vor ajuta sa accentuati zonele cheie si sa va bucurati de si mai mult confort.
Iata cateva stiluri de amenajare si trucuri care sa va vina in ajutor la nevoie:
Stiluri decorative
- Stilul contemporan: Pune accentul pe simplitatea proiectului de design interior baie si pe functionalitatea pieselor integrate. De aceea, acest stil presupune asocierea unui mobilier practic, din materiale de calitate, care sa fie asezate armonios, mizand, totodata, si pe naturaletea culorilor in tonuri deschise. Corpurile suspendate contribuie la dimensionarea spatiului fara a omite nevoia prezentei unor spatii de depozitare generoase.
- Stilul industrial: Este o optiune din ce in ce mai cautata, nu doar in ceea ce priveste stabilirea de design interior baie, ci si pentru a evidentia trasaturile moderne ale baii. Acesta se caracterizeaza pe finisaje in culori inchise si reci, cat si prin materiale durabile precum beton, piatra sau roca. Deseori, instalatiie sunt pozitionate la vedere, fiind o forma de expresivitate a propriei personalitati a stilului.
- Stil modern: In cadrul stilului modern, nu doar ca se pune accentul pe practica, ci si pe un decor in tendinte, care sa impresioneze prin variante de design interior baie inedite. De exemplu, finisajele clasice pentru pereti si podea sunt inlocuite de cele 3D si/sau de podele epoxidice, tapet, mozaic. Piesele functionale sunt durabile si executate din materiale de calitate, elegante. Predomina nuantele neutre, accentuate de note de auriu sau alte culori indraznete, precum negrul sau griul, fara a omite formele geometrice si/sau liniile drepte.
- Stil vintage: Baile vintage accentueaza senzatia de design armonios prin mobilier de lemn, ornamente tipice unei epoci demult apuse, imprimeuri florale si nuante pastelate, dar si prin materiale impunatoare si elegante.
- Stil rustic: In cadrul designului interior baie in stil rustic, regasim atat abordarile vechi, cu accent pe lemn si piatra, cat si noile combinatii, in care finisajele cu aspect de ceramica se imbina perfect cu decoratiuni naturale. Culorile sunt predominant neutre, dar plantele si/sau peretii contrastanti pot fi integrati cu usurinta pentru un stil rustic modern.
Trucuri de amenajare
- Prezenta oglinzii intr-o baie are atat rol functional, cat si o contributie estetica majora. Cu cat oglinda este mai mare, cu atat spatiul va fi marit, cel putin din punct de vedere vizual;
- Amplasarea spot-urilor in apropierea oglinzii, de exemplu, pe-o parte si pe cealalta, fie pe peretele opus, astfel incat lumina sa se reflecte in aceasta, contribuie la cresterea gradului de iluminare;
- Mobilierul si sistemul de iluminat trebuie sa fie rezistent la umiditate. Ideal e ca mobilierul sa nu fie asezat direct pe podea (ci a se folosi picioruse sau despartitoare), astfel incat sa preveniti contactul cu apa si degradarea acestuia;
- Pentru a preveni incidentele neplacute, prizele din baie trebuie pozitionate pe perete, la inaltime fata de sol sau sa detina un sistem/o carcasa de protectie. E recomandat, de altfel, ca acestea sa nu fie pozitionate in apropierea cazii sau a dusului.

7 greseli de evitat in amenajarea baii
Sunt momente in care intregul design baie pare ca decurge atat de simplu si rapid, incat nici nu va veti da seama de greselile ce pot aparea pe parcurs.
Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le comit utilizatorii si care trebuie evitate pe deplin:
- Materiale de lucru in minus sau de o calitate inferioara: Asigurati-va ca achizitionezi vopsea si mobilier cu protectie impotriva umiditatii, respectiv a mucegaiului, silicon rezistent, etc. Folositi cantitatile necesare de materiale pentru o calitate absoluta;
- Evitarea masuratorilor: Cand baia este mica, chiar si un milimetru va poate da peste cap planul de amenajare. Asadar, evitati sa aproximati din ochi si masurati atent chiar si de 2 ori planul pentru fiecare detaliu de design interior baie;
- Lipsa unui sistem de ventilatie: Daca baia nu detine ferestre si/sau se formeaza adesea umiditate, un sistem de ventilatie previne deteriorarea finisajelor si a piselor de mobilier;
- Ponderea mult prea mare a unor nuante: Chiar daca albul este folosit, cu precadere, in cazul bailor mici (si nu numai), o pata de culoare poate ajuta la personalizarea baii si la restabilirea armoniei. Apelati la decoratiuni mai colorate sau optati pentru finisaje mai indraznete, care sa completeze baia perfect;
- Corpuri de iluminat insuficiente sau iluminare deficitara: Majoritatea utilizatorilor includ, in general, in proiectul de design interior baie doar un corp central de iluminare artificiala, un corp mult prea mic sau lumina mult prea galbena sau mult prea albastra. Cu cat baia este mai mare, cu atat si ponderea lor trebuie sa fie in crestere. De altfel, prezenta unor lumini reglabile si alternarea intensitatii de culoare poate oferi mai multa armonie;
- Prea multe decoratiuni: Spre deosebire de living, dormitor sau alte incaperi cheie din locuinta, baia impresioneaza prin simplitate, astfel ca e recomandat ca insusi articolele functionale si modul de aranjare al acestora sa fie atractia centrala. Asadar, numarul decoratiunilor prezente trebuie sa fie cat mai simplist.
- Prea multe piese de mobilier: In loc sa aglomerati baia cu numeroase spatii de depozitare, mai bine optati pentru un dulap mai generos, facut la comanda.

Cum personalizam si transformam baia in ,,acasa”?
Dincolo de tendintele de amenajare si de reguli, baia trebuie sa reprezinte un loc in care sa se regaseasca fiecare membru al familiei. Asadar, din proiectul de design interior baie nu trebuie sa lipseasca si cateva alegeri care s-o transforme in ,,acasa”.
Utilizarea unor alternative similare celor clasice pot fi mult mai practice, mai durabilitate si mai eficiente, oferindu-va posibilitatea de a personaliza pe deplin aspectul baii dupa propriul plac si nevoi.
De exemplu, cada sau cabina de dus clasica poate fi inlocuita de variantele cu hidromasaj. Peretii pot fi amenajati cu tapet, panouri murale sau placi de ciment, in loc de faianta. Pardoseala poate fi realizata din pardosea epoxidica sau puteti opta pentru pardoseala cu incalzire. In detrimentul unei toalete clasice, puteti opta pentru o toaleta cu rezervor de podea sau de perete, care la randul sau poate fi decorata divers cu stickere sau textile care sa va scoata personalitatea in evidenta.
Va puteti inspira din propriile pasiuni pentru a stabili o culoare pe care s-o evidentiati cu precadere sau sa va orientati catre modele si decoratiuni care sa va incante de fiecare data cand pasiti in baie. La nevoie, puteti sa realizati propriul vostru proiect de amenajare, de exemplu sa personalizati manual peretii sau sa construiti handmade cutiile de depozitare, etc.

Care sunt beneficiile colaborarii cu un designer de interior?
Atunci cand timpul nu va permite sa elaborati si sa parcurgeti un proiect de amenajare, cu o atentie sporita la detalii, cea mai buna solutie e sa apelati la un designer de interior.
Acesta va ofera posibilitatea sa:
- Obtineti aspectul dorit al baii intr-un timp mai scurt;
- Sa reduceti costurile de amenajare sau sa va bucurati de un rezultat cat mai identic cu dorintele proprii, in baza unui buget predefinit;
- Va veti asigura ca nu vor aparea erori si ca nu veti omite detalii care vor duce la o serie de compromisuri functionale sau estetice.
In concluzie, amenajarea unei bai poate fi o adevarata placere atat pentru incepatori, cat si pentru adevarati profesionisti. Speram ca materialul de astazi sa va fi fost de folos si sa va bucurati de un succes desavarsit prin punerea in practica a acestor trucuri si sfaturi de design interior pentru baie.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.