- Categorii: Case
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Bugetul alocat pentru constructia unei case poate sa varieze considerabil in functie de multe criterii. Cu toate acestea ar putea sa va intereseze cat costa o casa la gri. Acest stadiu al constructiei este superior din punct de vedere al evolutiei lucrarilor in comparatie cu aceeasi casa predata de constructor in stadiul la rosu. Cu toate acestea chiar daca au fost finalizate o mare parte dintre lucrari, casa nu este inca locuibila. Aceasta etapa va ofera insa siguranta ca investitia este in acest moment protejata impotriva intemperiilor, urmand ca ulterior sa fie puse in opera finisajele si dotarile care asigura confortul. Aici vom dezbate amanunte ce va sunt utile pentru a afla un cost casa la gri, astfel:
- Care sunt etapele principale de construire a unei case la gri;
- Prin ce este definita o casa la gri;
- Ce buget trebuie sa puneti in joc pentru o casa in stadiul la gri;
- Prin ce se deosebeste acest stadiu de cel „la rosu” sau „la cheie”;
- Recomandari pentru alegerea echipelor care vor construi.
Ce implica procesul de construire al unei case?
O casa construita nu inseamna doar materiale si echipe de muncitori. Pana a se ajunge la acest stadiu sunt de parcurs cateva etape ce definesc legal si tehnic construirea casei. Fiecare dintre etape va avea rol determinant in obtinerea rezultatului. Prin rezultat se intelege ca noua proprietate locuibila este apta din toate punctele de vedere pentru acest scop. Este de asteptat ca fiecare etapa sa adauge un pret la cat costa o casa la gri. Pentru a nu omite nicio etapa, vi le prezentam in mod succint:
- Documentatii tehnice – Suma acestor documente va pune bazele inceperii constructiei atat din punct de vedere legal, cat si al sigurantei obiectivelor rezultate din constructii. Fiecare teren detine particularitati specifice in plan topografic si geotehnic. Rolul documentatiei tehnice pentru aceste doua specialitati este de a oferi proiectantului informatii clare despre calitatea solului si a panzelor freatice. La acestea se adauga certificatul de urbanism, proiectul de arhitectura, cel de structura si instalatii, pentru ca in final sa fie obtinuta autorizatia de constructie. Toate aceste documente vor conta economic la cat costa o casa la gri;
- Proiect – Lucrarile pentru realizarea proiectului sunt complexe si separate pe specialitati. Veti include in cost casa la gri un proiect general al structurii ce include cantitati si tipuri de materiale care se vor pune in opera. Va fi necesar cate un set de proiecte pentru instalatii sanitare, canalizare si instalatie electrica. Daca lucrati cu un atreprenor autorizat, acesta se poate ocupa de fiecare proiect in parte, oferidu-va detalii despre cat costa o casa la gri in aceasta varianta;
- Constructie – Cand toate piesele dosarului sunt avizate si aveti deja angajat un constructor si un diriginte de santier, puteti da unda verde inceperii lucrarilor. Este recomandat ca pe langa cat costa o casa la gri, sa aveti in plus un procent de circa 5% din aceasta valoare. Acest procent ar putea acoperi cheltuieli neprevazute legate de aprovizionarea cu materiale, lucrari de curatare si indepartare a rezidurilor rezultate din constructie etc.
Aceasta lista cu pasi de realizat trebuie sa o verificati permanent pentru a nu omite vreun aspect. Este singura metoda prin care nu veti fi nevoiti sa reveniti asupra vreunei lucrari si sa ridicati inutil tot ceea ce inseamna cost casa la gri. Pot aparea diferente intre cat costa o casa la gri in functie de localitate. Acestea se datoreaza multor cauze, insa in principal calitatea terenului este cea care dicteaza arhitectura, structura si costurile pentru studiile topografic si geotehnic.
Ce inseamna casa la gri?
O casa aflata in stadiul de lucrari „la gri” reprezinta un pas important spre finalizarea constructiei. Daca s-a atins acest pas al punerii in opera inseamna ca lucrarile sunt avansate si casa deja prinde contur. Nu trebuie insa sa considerati ca nivelul cheltuielilor se va reduce drastic de aici inainte pentru ca urmeaza etapa de aducere a casei in stadiul „la cheie”. Pentru a fi cat mai informat despre cat costa o casa la gri, va prezentam in mod sumarizat setul de lucrari ce vor aduce casa in acest stadiu:
- Trasarea liniilor de fundatie si saparea acesteia;
- Construirea cofrajelor necesare pentru fundatie si a celor pentru piesele de rezistenta (centura, stalpi, grinzi, planseu);
- Pomparea si vibrarea betonului in cofraje;
- Decofrarea si ridicarea zidariei intre piesele de structura (exterior / interior);
- Construirea scarilor de acces in casa si a celor de interior pentru casa cu etaj;
- Turnarea sapelor si instalarea sistemului de incalzire (incalzire cu radioatore sau incalzire in pardoseala);
- Montarea invelitorii acoperisului si realizarea sistemului pluvial;
- Montarea tamplariei la ferestre si usi;
- Montarea instalatiilor: electrica, canalizare, alimentare cu apa, infrastructura IT (fara aparataj);
- Tencuirea peretilor in exterior si interior.
Odata cu finalizarea acestor lucrari veti avea si mai clar bugetul final pentru cat costa o casa la gri. Este evident ca acum casa este inchisa si nu mai pot aparea probleme legate de efectul mediului exterior asupra constuctiei. Trebuie sa retineti ca in acest moment casa nu este inca locuibila pentru ca nu sunt realizate finisajele pentru pereti, nu este montata o pardoseala, nu sunt instalate obiectele sanitare si nici cele pentru functionarea unei bucatarii. Drept urmare la acest cost casa la gri, actualizati bugetul in consecinta.
Cat costa o casa la gri?
Informatiile despre cat costa o casa la gri sunt importante. Cand aveti drept tinta acest stadiu in care trebuie sa ajunga constructia, vreti neaparat sa stiti daca bugetul este suficient. O structura a pasilor de urmat este deja prezentata, prin urmare va oferim in continuare, tot structurat, cele mai importante cheltuieli care se vor cumula in cost casa la gri. Preturile prezentate sunt atat medii, cat si maxime, insa retineti ca oricand ar putea aparea diferente in plus. Diferentele sunt date de evolutia preturilor atat la materiale cat si la servicii si manopera. Aceleasi diferente pozitive se pot referi la volumul lucrarilor si calitatea materialelor pe care le alegeti pentru a fi puse in opera:
- Documente specifice constructiilor noi
- Plan de cadastru + Extras din cartea funciara: intre 35 si 50 de lei;
- Document topografie: intre 1000 si 2000 de lei – valoarea difera in functie de intinderea terenului supus verificarii;
- Document geotehnic: intre 1000 si 1500 de lei – valoarea difera in rapot cu numarul de sondari necesare;
- Document urbanism: aproximativ 30 de lei – taxa este diferita pentru mediul rural si cel urban;
- Alte avize specificate a fi necesare in documentul de urbanism: intre 500 si 1000 de lei;
- Avizul de constructie: 0,5% raportat la valoarea din devizul lucrarilor;
- Taxa la Inspectoratul de stat in constructii: 0,1% la startarea lucrarilor si inca 0,5% raportat la valoarea prezentata in autorizatia de constructie.
- Manopera
- Cost casa la gri, mediu, in functie de dotari: de la 500 de lei / mp, pana la 1700 lei / mp. Aici nu sunt incluse materialele;
- Pret minim: 350 de lei / mp.
- Materialele
- Beton la cifa: in medie 350 de lei / mc;
- Pompare beton direct din cifa: cel putin 450 de lei;
- Bare din otel pentru armare: de la 20 de lei bara cu diametru 8 mm, la 230 de lei bara cu diametru 20 mm;
- Lemn cofraj: de la 25 de lei scandura de 24/200/3000 mm, pana la 50 de lei scandura de 24/200/4000 mm;
- Caramida: de la 2 lei/buc (caramida simpla), pana la 50 lei/buc (caramida cu insertie de vata bazaltica);
- Tencuiala interior/exterior: circa 20 de lei / sac 30 kg;
- Sapa: tip autonivelanta, circa 55 de lei / sac 25 kg;
- Tamplarie ferestre/usi: pretul variaza in functie de tipul de profil si sticla, dar si de numarul de deschideri;
- Instalatii electrice, sanitare, canalizare, etc: pretul este dat de dimeniunea fiecarei instalatii, calitatea materialelor si facilitatile solicitate.
- Diriginte de santier
- Serviciu clasic de verificare lucrari: cel putin 2000 de lei;
- Serviciu clasic si cautare constructor: cel putin 4000 de lei;
- Serviciu complet (include verificari lucrari finisare): cel putin 7000 de lei.
Retineti ca preturile prezentate pentru cat costa o casa la gri pot fi influentate de multe criterii. Chiar si asa, aveti acum un punct de pornire in stabilirea unui buget cat mai apropiat pentru cost casa la gri. Nu trebuie insa sa ignorati oferta de consultanta in acest domeniu, in special cea legata de obtinerea documentelor necesare demararii lucrarilor. Mergeti pe aceeasi idee si atunci cand decideti cui atribuiti lucarea si cine vor fi furnizorii de materiale.
Cum difera o casa la gri de una la rosu sau la cheie?
Acest stadiu difera in mod esential de cel „la rosu”. Datorita acestor diferente cunoasteti deja cat costa o casa la gri. Fiind vorba despre un stadiu intermediar intre „la rosu” si „la cheie”, merita sa aveti o imagine clara a diferentelor care exista in comparatie cu celelalte stadii. Iata, asadar, prin ce se remarca, in afara de cost, etapa de casa construita la gri:
- Casa inca nu poate fi locuita;
- Sunt realizate instalatiile utilitare, insa nu sunt functionale. Nu sunt montate aparatajul electric si obiectele sanitare;
- Toti peretii interiori si exteriori sunt tencuiti, insa nu exista finisaje;
- Pardoselile sunt turnate, insa nu exista finisaje montate (parchet, gresie);
- Ferestrele si usile sunt montate, insa nu sunt finisate glafurile si pervazele;
- Instalatia de incalzire are montate conductele de alimentare pentru radiatoare, insa acestea nu sunt instalate;
- Casa poate fi deja conectata la apa, energie electrica, canalizare, gaz, insa toate instalatiile nu sunt date in folosita;
- Acoperisul este functional;
- Casa este protejata integral impotriva efractiei si capriciilor vremii.
Casa este foarte aproape de a fi finalizata si puteti spune ca deja ati platit pretul pentru cat costa o casa la gri. Dincolo de aceste lucrari va urma etapa de aducere a cladirii la stadiul „la cheie”. Este important ca in acest moment casa poate ramane in perfecta conservare pentru o eventuala perioada de timp. Nu este recomandat insa ca durata intre etapa „la gri” si cea „la cheie” sa fie mai mare de un sezon rece.
Cum alegem echipa de meseriasi?
Cele mai multe dintre pierderile care se inregistreaza si automat sunt cumulate la cat costa o casa la gri, sunt datorate partii de executie a lucrarilor. Aici pot interveni diferite situatii. De la echipe de lucratori slab instruiti si pana la nerespectarea specificatiilor legate de varianta corecta de material ce trebuie folosita. Prin urmare calitatea lucrarilor trebuie sa fie foarte buna si timpul de lucru exploatat la maxim. Cum sa ocoliti o situatie neplacuta in acest sens, va prezentam in continuare. Informatiile se aplica pentru toti cei cu care veti colabora, de la constructor, la instalatori de utilitati:
- Folositi exclusiv serviciile oferite de un birou de arhitectura profesionist. Cereti recomandari inainte de a semna un contract pentru realizarea planului arhitectural. Calitatea arhitecturii trebuie sa sustina confortul locativ pentru cel putin 50 de ani;
- Nu acceptati sa lucrati cu echipe sezoniere. O firma profesionista in constructii ofera in primul rand garantie pentru tot ceea ce pune in opera. In plus, timpul de lucru si siguranta ca termenul de predare va fi respectat pot scadea din bugetul pentru cat costa o casa la gri;
- Toate materialele trebuie achizitionate de la furnizori din domeniu. De regula exista promotii si oferte de transport gratuit daca santierul este aproape de depozitul in cauza.
Fiecare dintre indiciile prezentate isi vor cumula beneficiile spre multumirea finala. In mod deosebit echipa de meseriasi este importanta pentru ca de aceasta depinde cea mai mare parte din cat costa o casa la gri. Fara pierderi de materiale inseamna ca veti economisi bani pentru urmatoarea etapa, cea de aducere a casei in stadiul „la cheie”.
Daca intre informatiile prezentate exista unele ce nu sunt suficient de clare, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa discutati direct cu fiecare prestator de servicii. Este pana la urma o masura eficienta pentru ca aveti ocazia sa aflati per total care este pretul actualizat pentru cat costa o casa la gri. Daca doriti ca valoarea estetica, practica si de confort a noii case sa fie excelente, atunci luati-va drept puncte de sprijin calitatea serviciilor, a manoperei si a materialelor puse in opera.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.