Climatizare apartament

climatizare apartament

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Locuirea confortabila necesita masuri prin care aerul ambiental interior sa ramana la o temperatura si umiditate placute. Rezolvarea acestora necesita, de cele mai multe ori, o climatizare apartament potrivita, cu eficienta in orice anotimp.

Cea mai des utilizata metoda de conditionare a aerului este prin montarea aparatelor de aer conditionat. Despre aceasta si alte modalitati, dar si cum sa alegeti cea mai buna varianta pentru climatizarea apartamentului, gasiti detalii in cele ce urmeaza.

Ce reprezinta procesul de climatizare apartament?

Ridicarea sau scaderea temperaturii intr-o incapere, indiferent de temperatura exterioara, se bazeaza pe modificarea temperaturii aerului existent in camera.

In procesul de climatizare apartament se pot folosi mai multe solutii, unele dintre ele electromecanice, alte statice, rezultatul fiind unul mai mult sau mai putin similar. Este natural ca fiecare detinator de sistem climatizare apartament sa urmareasca beneficiile dintre consum si eficienta, astfel:

  • Temperatura selectata sa fie obtinuta intr-un timp scurt;
  • Sistemul sa nu poduca deranj fonic prin vibratii, sau alte neplaceri;
  • Aparatura de climatizare a apartamentului sa fie usor de integrat in design-ul incaperilor;
  • Consumul de energie electric anual sa fie cat mai redus;
  • Sa existe posibilitatea servisarii rapide si cu costuri usor de platit;
  • Sa poata fi intretinut usor de catre proprietar, iar mentenanta generala sa nu fie scumpa;
  • Sa aiba o durata cat mai mare de utilizare, fara a fi necesare servisari dese;
  • Sa poata fi programat fara dificultate si sa existe flexibilitate in setarile de functionare;
  • Pretul initial platit sa fie amortizat cat mai rapid.

Cu cat veti putea bifa cat mai multe dintre aceste beneficii, cu atat inseamna ca alegerea pentru solutia de climatizare apartament este exact ceea ce aveti nevoie. Fiind vorba despre o investitie importanta, este recomandat sa consultati un profesionist, indiferent de varianta pe care o alegeti pentru climatizarea spatiului rezidential.

ventilatie apartament

Tipuri de sistemele de climatizare folosite pentru apartament

Un sistem de climatizare apartament va fi cu atat mai apreciat daca poate fi utilizat atat pe timp de iarna, cat si vara. Aceasta caracteristica este salvatoare pentru a nu monta aparatura sau sisteme de conditionare a aerului dedicate unui anumit tip de climatizare.

Va prezentam in continuare variantele disponibile pentru fiecare dintre sezoane, punctand caracteristici de baza si mod de functionare:

Sisteme de climatizare pentru anotimpul rece

Cresterea temperaturii ambientale in interior trebuie sa se realizeze in mod echilibrat si cu un consum cat mai redus de energie. Oricat de eficient ar fi sistemul de incalzire, este absolut necesar ca pierderile de caldura din incaperi sa fie reduse prin masuri temeinice de termoizolare a peretilor, pardoselilor si tavanelor, precum si montarea de ferestre cu geam termoizolator. Iata cele mai importante solutii de climatizare pentru apartamente:

  • Sisteme de ventilatie – Sistemele de ventilatie joaca un rol special, fiind capabile sa furnizeze deodata aer proaspat si incalzit. Principiul de functionare se bazeaza pe o miscare simultana a aerului din interior si a celui din exterior. Aerul cald din incapere este trimis afara si in acelasi timp aerul proaspat si rece va fi incalzit si trimis in interior. Avantajul consta in faptul ca veti respira mereu aer curat si filtrat. In plus, montarea unui astfel de sistem este minim invaziv si nu pericliteaza deloc design-ul apartamentului. In functie de necesitati, sistemele de ventilatie se pot dimesiona astfel incat sa faca fata volumului fiecarei incaperi;
  • Incalzirea prin calorifere sau prin pardoseala – Este vorba despre incalzirea clasica care se produce prin calorifere cu elemente radiante. Alimentarea lor cu agent termic (apa incalzita) se face fie centralizat, fie de la o centrala proprie de apartament. In acelasi stil va functiona si incalzirea prin pardoseala, cu diferenta ca alimentarea se face din centrala proprie. Diferenta intre cele doua solutii de climatizare apartament este ca radiatoarele pe baza de apa incalzita modifica design-ul camerei. Incalzirea in pardoseala este invizibila pentru ca foloseste conducte montate sub stratul de finisaj al pardoselei. Ambele pot fi configurate dupa necesitati pentru ca sunt dotate cu dispozitive de control al nivelului de temperatura (termostate);
  • Aer conditionat – Climatizorul reprezinta un aparat complex care functioneaza pe principiul schimbarii starii de agregare a unui gaz, denumit freon. Expansiunea sau contractarea acestui gaz in sistemul de climatizare va produce dupa caz incalzirea sau racirea aerului colectat de unitatea interioara. Avantajul acestui aparat este faptul ca timpul de obtinere a aerului climatizat se realizeaza foarte rapid, insa imediat dupa oprirea functionarii, aerul camerei se va raci sau incalzi relativ repede. Cu toate acestea, solutia este preferata pentru climatizare apartament;
  • Alte sisteme (panouri radiante, calorifere cu ulei, convectoare) – Fiecare dintre aceste aparate functioneaza pe principiul incalzirii aerului prin radiere de caldura. Consumul de energie electrica este diferentiat in functie de puterea fiecaruia si necesitatea practica de climatizare a incaperii. Cel mai bun avantaj este legat de faptul ca majoritatea sunt mobile si pot fi mutate usor in alta camera. Folosite in mod curent ar putea sa aduca costuri mari cu energie consumata. Sunt, insa, practice si pot fi folosite ocazional, sau atunci cand intampinati dificultati cu sistemul principal de climatizare apartament.
ventilatie naturala apartament

Sisteme de climatizare pentru anotimpul cald

In anotimpul cald, cererea de scadere a temperaturii ambientale in paralel cu reducerea umiditatii este o necesitate fara de care locuirea este aproape imposibila. In mod similar cu incalzirea pe timp de iarna, termoizolarile structurii sunt lucrari ce contribuie decisiv la cresterea confortului din incaperi. Va prezentam cateva dintre cele mai des folosite solutii de conditionare a aerului in timpul verii:

  • Sisteme de ventilatie – Cu toate ca sistemele de ventilatie functioneaza in pricipal pe principiul de recuperare de caldura, acestea pot fi folosite si vara. Functionarea se bazeaza pe faptul ca temperatura exterioara pe timp de noapte scade fata de cea din interior. Astfel, se va face extragerea aerului incalzit si contaminat din camere si inlocuirea lui cu unul mai rece si proaspat. Sistemul poate fi folosit drept racitor de aer pentru interior pe timp de vara. Sistemul este cunoscut cu denumirea de Bypass si este diferit fata de sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura in varianta clasica. Avand componente suplimentare, volumul necesar pentru montare este ceva mai mare, prin urmare trebuie sa tineti cont de acest lucru;
  • Aer conditionat – Aparatura de aer conditionat este cel mai frecvent folosita pe timp de vara. Functia de racire, combinata cu cea de dezumidificare, reprezinta cea mai buna si rapida metoda prin care aerul din incaperi devine respirabil si, in acelasi timp, este curatat de impuritati, bacterii sau virusi. In functie de performanta tehnica a climatizorului, calitatea aerului va fi atat de buna incat se va resimiti imediat. Cu toate acestea, spatiul ocupat de unitatea interioara pe peretele incaperii si de cea exterioara pe fatada, ar putea sa creeze disconfort estetic;
  • Racitoare de aer – Sunt dispozitive care beneficiaza de avantajul de a putea fi folosite oriunde in apartament, deoarece sunt portabile. Sunt un inlocuitor convenabil al climatizorului atunci cand, din diferite motive, nu poate fi instalat, sau nu este suportat de anumite persoane. Principiul de functionare se bazeaza pe evaporarea apei dintr-un recipient. Vaporii reci vor racori aerul ambiental. Recirclarea aerului se face cu ajutorul unui ventilator puternic. Dezavantajul este ca recipientul cu apa trebuie incarcat periodic, la circa 3 ore de functionare, altfel principiul de evaporare nu poate fi activ. In plus, daca umiditatea este ridicata, racirea aerului nu este atat de eficienta. Este o solutie provizorie care merita luata in considerare atunci cand este considerata utila;
  • Racirea in pardoseala/perete/tavan – Pentru ca acest sistem sa functioneze invers celui clasic de incalzire prin pardoseala, este necesara o modificare. Aceasta consta in adaugarea unei pompe de caldura ce detine si functia de racire, sau pur si simplu a unui agregat frigorific. Functionarea in aceasta varianta aduce scaderea temperaturii aerului. In functie de proiect, apa racita va circula prin conductele de sub pardoseala, sau acest traseu cu conducte se instaleaza in anumite zone ale peretilor si chiar pe tavan. Avantajul consta in faptul ca sistemul poate furniza caldura sau racorire, asa cum este solicitat, folosind acelasi traseu de conducte. Costurile initiale sunt de luat in considerare si difera in functie de solutia adoptata.

Se poate observa ca variantele de sisteme de climatizare apartament sunt suficiente, astfel incat sa poata multumi orice necesitate si buget. Ramane, insa, de vazut care dintre acestea sunt convenabile si, in special, care ofera un raport bun intre consum si beneficiile primite. Este recomandat sa colaborati cu un specialist din domeniu pentru ca rezultatul sa fie unul perfect.

climatizare apartament cu aer conditionat

Factorii de avut in vedere in alegerea sistemelor de climatizare potrivite

Inainte de a lua o decizie pentru instalarea unei solutii de climatizare apartament, verificati care sunt cei mai importanti factori de care trebuie sa tineti cont. In majoritatea cazurilor, lipsa de putere sau puterea exagerata a acestor sisteme vor aduce prejudicii. Fie consumuri mari de energie, fie imposibilitatea atingerii scopului de climatizare a apartamentului.

Aici aveti lista cu factorii ce trebuie luati in calcul:

  • Volumul ce trebuie climatizat;
  • Nivelul de termoizolare al incaperilor;
  • Numarul de pereti expusi in exterior;
  • Orientarea cardinala si dimensiunea ferestrelor;
  • Pozitionarea fata de sol a incaperii (parter / etaj intermediar / etaj superior);
  • Numarul de persoane care folosesc zilnic incaperea;
  • Nivelul de radiatie calorica proprie camerei (aparatura ce produce caldura);
  • Dimensionarea corecta a sursei de energie pentru alimentarea dispozitivului de climatizare apartament.

Toti acesti factori trebuie bifati, de acestia depinzand si performanta noului sistem de climatizare al apartamentului.

Avantajele si dezavantajele climatizarii apartamentului

Notiunea de climatizare apartament acopera toate metodele si variantele de aparatura dedicata acestui scop. Prin interventia directa asupra nivelului de temperatura si umiditate dintr-o camera, se obtine un spatiu locuibil confortabil din acest punct de vedere. Este de la sine inteles ca avantajele sunt incontestabile, insa exista si o serie de dezavantaje. Pe ambele le regasiti in cele ce urmeaza:

  • Avantaje:
    • Posibilitatea de control rapid asupra cresterii, scaderii si mentinerii valorii optime pentru temperatura ambientala;
    • Folosirea unui program de incalzire si racire saptamanal;
    • Declansarea de la distanta a programului de functionare pentru climatizare apartament;
    • Control asupra consumului de energie electrica;
    • Particularizarea conditionarii aerului pe camere, in functie de preferinta si varsta ocupantilor;
    • Mentinerea calitatii aerului respirat si indepartarea riscului de imbolnavire.
  • Dezavantaje:
    • Costuri initiale mari in functie de amplitudinea sistemului de climatizare apartament si a solutiei tehnice adoptata;
    • Posibilitatea ca un anumit sistem de climatizare a apartamentului sa nu fie suportat de unele persoane;
    • Impactul estetic interior sau exterior difera in functie de gabaritul solutiei alese;
    • Consum inutil de energie cand sistemul este supra sau subdimensionat.

Pentru ca lista cu dezavantaje sa nu va afecteze, cel mai simplu este sa cereti consultanta de specialitate. Oricand aveti nelamuriri in acest domeniu, este evident convenabil sa lucrati cu o firma specializata.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.