Climatizare industriala

climatizare industriala

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Spatiile interioare cu scop de productie industriala trebuie sa mentina un climat optim pentru echipele de lucratori si, in anumite cazuri, specificatii concrete pentru calitatea productiei. Rezolvarea acestei necesitati este data de montarea unui sistem de climatizare industriala.

Capacitatea sistemului, eficienta si durata de utilizare sunt criterii importante pentru antreprenori. Informatii detaliate despre tipurile de aparate pentru climatizarea industriala, cum le alegem si cat de importante sunt, aflati in cele ce urmeaza.

Prezentare generala climatizare industriala

Importanta climatizarii in hale industriale este cel putin asemanatoare cu cea pentru spatii rezidentiale sau pentru birouri. Temperatura si umiditatea aerului dintr-o incapare, oricat de mare ar fi volumul acesteia, influenteaza direct activitatea umana. Cu atat mai mult, in scopuri de productie industriala, temperatura ambientala la interior va fi controlata in functie de temperatura exterioara. Cand aceasta valoare este confortabila, iata care sunt beneficiile pentru orice linie de productie:

  • Rata productivitatii atinge obiectivul propus;
  • Personalul este motivat sa lucreze datorita conditiilor optime;
  • Se pot realiza produse care necesita o anumita temperatura in procesul de productie;
  • Este eliminat riscul de neprezentare la program al personalului datorita imbolnavirii cauzata de temperatura nepotrivita;
  • Se pot crea conditii pentru folosirea unor spatii, altfel nepotrivite pentru productie.

Planificarea si gestionarea activitatii productive trebuie sa includa si metoda prin care este asigurat procesul continuu de climatizare industriala. In situatia in care aveti in constructie o hala de productie, sau modernizati una deja construcita, apelati la profesionistii in climatizare spatii industriale. Optimizarea climatizarii cu utilizare industriala este posibila datorita solutiile tehnologice actuale. Cu cat optimizarea este mai buna, cu atat rata aparitiei defectiunilor sau imposibilitatea climatizarii sunt mai scazute.

sistem de ventilatie industrial

Tipuri de aparate folosite pentru spatiile industriale

Variantele tehnice pentru climatizare industriala sunt adaptabile in functie de necesarul si specificul fiecarei industrii. Pentru a observa usor diferentele dintre acestea si modul lor de functionare, va prezentam in continuare solutiile tehnologice actuale:

  • Aer conditionat – Unitatile de climatizare mono sau multisplit sunt cele mai simplu de instalat si nu necesita lucrari suplimentare care sa afecteze spatiul de productie. In functie de volumul incaperilor, se va alege putere suficienta in BTU, astfel incat aportul de aer cald sau rece sa fie indestulator. Avantajul principal este ca furnizarea de aer conditionat se face rapid, insa imediat ce functionarea sistemului se intrerupe, temperatura va reveni la valoarea initiala. Cu toate acestea, faptul ca pot fi folosite pentru un anumit tip climatizare industriala in orice sezon, indica un avantaj pentru antreprenor. Nu sunt recomandate pentru spatii de productie in care se produc noxe sau nivelul de poluare cu praf sau alte particule este mare. Industria textila sau cea pentru producerea de ambalaje alimentare, ori subabsambluri auto, pot utiliza aparatura de aer conditionat. Aparatele de aer conditionat tip duct sunt cele mai eficiente. Functionarea se bazeaza pe montarea de tubulatura ce acopera toata suprafata incaperii si grile dedicate pentru captarea aerului viciat si cele pentru introducerea aerului conditionat;
  • Sisteme de ventilatie – Instalarea sistemelor de ventilatie implica un proiect atent realizat. Prin ventilarea incaperilor se poate asigura inclusiv scaderea temperaturii. In functie de volumul de aer conditionabil, dar si de nivelul de nocivitate produs de linia de productie, sistemele de ventilatie se dimensioneaza corespunzator. Avantajul principal este ca pot asigura climatizarea industriala pentru volume mari, fie in varianta cu recuperare de caldura, fie doar pentru climatizare. Proiectul, insa, este amplu si evident aduce un cost initial inevitabil. Sunt necesare instalarea de conducte separate pentru captarea aerului viciat si refularea celui proaspat, dar si grilele necesare acestui proces. Avand in vedere ca instalarea se realizeaza intr-un spatiu industrial, aspectul estetic nu este neaparat o problema importanta, prelavand in mod deosebit eficienta sistemului de climatizare industriala;
  • Ventiloconvectoare – Aceste dispozitive pentru climatizare industriala sunt pe cat de simple ca functionare, pe atat de eficiente. Primul avantaj este ca acelasi dispozitiv poate oferi la cerere atat incalzirea, cat si racirea aerului din spatiul industrial. Circulatia aerului se realizeaza prin captarea sa cu ajutorul unui ventilator atasat unitatii de covectie. Acesta va trece printr-un filtru de purificare inainte de a fi evacuat in incapere. Aceasta facilitate ofera angajatilor simultan un mediu cu temperatura controlata si aer respirat de buna calitate. Incalzirea sau racirea se produce datorita unitatii de convectie, reprezentata printr-un schimbator de caldura. Ventiloconvectoarele se pot alege din mai multe variante, fiecare avand particularitati de functionare. Este un avantaj pentru ca nu intotdeauna este necesara ventilarea, spre exemplu, sau sunt situatii in care productie are nevoie de aer rece, cald si ventilare;
  • Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura – Ventilarea cu recuperare de caldura este eficienta atunci cand temperatura interioara este mai ridicata decat cea exterioara. Prin urmare, aerul cald extras din incapere il va incalzi pe cel rece introdus de unitatea de ventilatie. Procesul poate fi inversat pentru racirea incaperilor cand este necesar, astfel ca aerul cald este evacuat pe un traseu separat si aerul rece filtrat este introdus in incinta.
climatizare si ventilatie industriala hvac

Cum alegem sistemul potrivit spatiului?

Similar cu climatizarea unui apartament, excesul de putere de climatizare sau subdimensionarea aparaturii, vor conduce la rezultate de slaba calitate. Iata care sunt principalii factori care intra in calcularea necesarului de climatizare pentru spatii industriale:

  • Volumetria incaperii;
  • Pozitionarea cardinala si zona geografica;
  • Numarul de ferestre si usi, precum si amplasarea incaperii in plan vertical in cadrul constructiei;
  • Numarul de puncte de lucru care produc, dupa caz, caldura sau noxe;
  • Numarul maxim de angajati prezenti intr-o zi de lucru;
  • Alte specificatii aparte legate de procesul de productie in privinta mentinerii unei anumite temperaturi;
  • Prezenta, sau nu, a celor trei functii: incalzire, racire, ventilare.

Fluiditatea verificarii acestor factori este evidenta. Particularitatile productiei industriale difera, ca atare studierea lor este obligatorie atunci cand este conceput proiectul de climatizare industriala. Este, de asemenea, recomandat ca aparatura pentru climatizarea spatiului de productie sa detina o marja pozitiva de capacitate.

Aceasta este necesara pentru situatii dificile legate de conditiile meteo, dar si pentru eventuala extindere a liniilor de productie. Consumul de resurse in timpul utilizarii poate fi tinut sub control atunci cand capacitatea climatizarii industriale a fost calculata corect.

ventilatie industriala

Importanta climatizarii spatiilor industriale

Activitatile lucrative sunt conditionate in mare masura de factorii meteo. Cu toate ca multe unitati industriale isi desfasoara productia in spatii inchise, acest lucru nu inseamna in totalitate un aspect pozitiv. Necesitatea pentru punerea in functiune a unei solutii de climatizare industriala este certa si acest aspect il evidentiem in continuare:

  • Cresterea calitatii activitatii la fiecare punct de lucru;
  • Protejarea sanatatii personalului prin evitarea imbolnavirilor;
  • Valorificarea potentialului intregului spatiu industrial;
  • Diversificarea productiei prin acceptarea realizarii de produse ce impun un anumit tipar legat de temperatura si umiditatea mediului in care sunt realizate;
  • Mentinerea aceluiasi nivel de productivitate, indiferent de sezon;
  • Evitarea stoparii productiei pe considerente legate de calitatea aerului ambiental interior respirat.

Obiectivele productiei industriale se bazeaza pe doua mari componente: aprovizionarea continua cu materie prima si existenta unui spatiu de productie climatizat industrial. Cand aceste aspecte sunt igonoate, rezultatele pozitive vor intarzia sa apara.

Considerati cel putin esentiala recomandarea de a colabora cu furnizori si instalatori profesionisti de aparatura pentru climatizare industriala. Efortul initial legat de costul priectului si al aparaturii instalate este justificat si va fi recuperat prin mentinerea deschisa a liniilor de productie.

sistem ventilatie si climatizare de uz industrial

Cum intretinem aparatura de climatizare industriala?

Avand in vedere ca toate variantele de climatizare industriala se bazeaza pe incalzirea, racirea sau ventilarea aerului, acestea folosesc grile de admisie si evacuare. Aerul este de cele mai multe ori contaminat cu diversi poluatori, de la praf si resturi fine rezultate din procesul de productie, pana la noxe si microorganisme. Va prezetam in continuare ce masuri de intretinere sunt recomandate pentru a fi realizate individual, dar si pe cele ce tin de o mentenanta specializata:

  • Masuri individuale:
    • Deprafuirea si spalarea filtrelor din unitatilor interioare ale sistemelor clasice de climatizare;
    • Curatarea prin aspirare si spalare a grilelor de admisie si evacuare ale sistemelor de ventilatie;
    • Protejarea cu huse a unitatilor exterioare ale aparaturii de aer conditionat atunci cand nu sunt utilizate.
  • Masuri specializate:
    • Igienizarea si decontaminarea profesionala a unitatii interioare si exterioare a aparaturii de aer conditionat;
    • Igienizarea si curatare profesionala a ventilatoarelor din sistemele de ventilatie, a tubulaturii aparaturii de aer conditionat tip duct si a sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura.

Masurile individuale si specializate converg spre acelasi scop – mentinerea in stare de functionare perfecta a sistemelor pentru climatizarea industriala. Cu cat curatarea si igienizarea lor va fi aplicata periodic la intervale egale, cu atat riscul de defectiune sau functionarea precara vor fi indepartate.

Aspectul climatizarii industriale este in stransa legatura cu tipul productiei care se realizeaza. Pentru activitati obisnuite, cum sunt cele din ateliere de reparatii, depozite cu marfa nealimentara, sau lucrari de service, poate fi folosita solutia de climatizare industriala cu sisteme de aer conditionat.

In schimb, pentru productia realizata in industria grea, alimentara sau fabrici de asamblare auto, sunt necesare conditii speciale de temperatura ce pot fi obtinute doar cu aparatura dedicata pentru climatizarea industriala.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.