Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Folosirea piscinei nu trebuie sa fie conditionata de temperatura mediului ambiental. Pentru ca apa sa fie confortabila la imbaiere, trebuie sa aveti in vedere alegerea solutiei potrivite pentru incalzire piscina.
Informatii despre cum functioneaza un sistem incalzire piscina, ce variante aveti la dipozitie, precum si sfaturi legate de reducere cheltuielilor cu aceasta facilitate, gasiti in cele ce urmeaza.
Ce presupune si cum functioneaza incalzirea apei din piscina?
Conditionarea apei din piscina, in sensul ridicarii temperaturii, este o procedura ce poate fi asigurata prin diferite metode de incalzire piscina.
Primul aspect pe care trebuie sa-l cunoasteti este ca apa se poate incalzi in mod natural pana la circa 25 de grade, asta cu conditia ca temperatura exterioara sa fie extrem de ridicata, constanta si piscina sa nu fie folosita. In mod obisnuit, apa din piscina expusa complet radiatiei solare, fara zone umbrite, va atinge cel mult 22 de grade.
Temperatura apei dintr-o piscina rezidentiala trebuie sa aiba cel putin 29 de grade, uneori chiar mai mult daca este folosita de persoane sensibile. Pentru atingerea scopului este necesar sa folositi un sistem incalzire piscina corect dimensionat, care va oferi beneficii legate de:
- Crearea unui confort deosebit, chiar si atunci cand este innorat;
- Posibilitatea utilizarii de catre copii si persoane in varsta;
- Extinderea timpului de utilizare si dupa lasarea intunericului, sau dimineata devreme.
In functie de varianta de incalzire piscina pe care o veti adopta, timpul de incalzire al apei va fi diferit. Simultan, costurile operatiunii de incalzire pot fi mai mari sau mai reduse, in functie de temperatura exterioara, dar si de volumul de apa din bazin. Fiind vorba despre un domeniu sensibil si care opereaza cu date tehnice multiple, apelati la profesionisti pentru a calcula necesarul de putere si montarea unui incalzitor piscina eficient.
Cum determinam temperatura apei si necesitatea unui sistem de incalzire?
Temperatura apei din piscina poate sa varieze in functie de mai multi factori. Determinarea acestei valori este utila pentru a sti exact cand si cat este necesar sa incalziti apa, dar si daca este absolut necesara instalarea de aparatura specializata pentru incalzire piscina.
Iata care sunt factorii ce influenteaza temperatura apei:
- Caracteristicile generale climatice ale zonei in care se afla piscina;
- Daca pisicina este exterioara sau interioara;
- Temperatura exterioara si, in special, prezenta radiatiei solare directe;
- Timpul de expunere completa sau partiala la soare a luciului de apa;
- Intensitatea utilizatii piscinei;
- Folosirea unei prelate pentru acoperirea bazinului.
Cand acesti factori se cumuleaza, va fi dificil sa apreciati temperatura apei. Din acest motiv, folositi termometre moderne care pot determina cu mare precize aceasta valoare. Daca constatati ca in mod repetat si pe o durata de cel putin o luna de zile temperatura apei este mai mica de 22 de grade, va fi necesar sa gasiti o solutie eficienta si convenabila economic pentru incalzire piscina.
Tipuri de sisteme folosite pentru a incalzi apa
Chiar si atunci cand sezonul de vara este capricios si sarac in temperaturi ridicate, sau cand toamna este calda, puteti prelungi timpul de utilizare confortabila a bazinului. Nu trebuie sa va faceti griji in aceasta privinta, variantele de incalzire piscina fiind suficiente si configurabile fiecarui buget.
Va prezentam in continuare aceste sisteme incalzire piscina, oferindu-va informatii despre modul de functionare al fiecaruia, precum si beneficiile in raport cu dezavantajele inerente:
Pompe de caldura
Cand urmariti un raport foarte bun intre calitate si pretul platit, dar si eficienta sistemului de incalzire, pompa de caldura este recomandata de profesionisti.
In prima faza, trebuie sa va asteptati la un cost de achizitie mare, insa valoarea va fi amortizata rapid. Sistemul de incalzire bazat pe pompa de caldura foloseste doar 1 kW pentru a produce caldura echivalenta a 5 kW. Functionarea se bazeaza pe extragerea caldurii din mediul inconjurator si transmiterea acesteia catre apa.
Acest dispozitiv este eficient cand temperatura mediului este peste 10 grade Celsius. Principiul de incalzire se bazeaza pe aducerea apei prin intermediul pompei de recirculare si trimiterea ei spre incalzitorul pompei de caldura. In acest moment, un ventilator introduce aerul exterior in vaporizator.
Agentul frigorific capteaza caldura aerului ce este convertita in gaz. Gazul este dirijat spre compresor, unde i se ridica temperatura. Condensatorul instalatiei de incalzire va transfera caldura gazului spre apa venita din piscina. In acest moment, apa este deja incalzita si retrimisa in bazin prin conductele de refulare.
Ciclul este repetitiv, astfel ca dupa incalzirea apei, gazul trece din nou in stare de agregare lichida si este condus spre vaporizator, ciclul de incalzire reluandu-se. Folosirea unei pompe de caldura pentru incalzirea piscinei ofera atat avantaje, cat si o serie de dezavantajele, astfel:
Avantaje:
- Eficienta, durabilitate si silentiozitate;
- Costuri mici de functionare;
- Nu polueaza mediul;
- Usor de utilizat si intretinut.
Dezavantaje:
- Cost de achizitie mare;
- Randamentul depinde de temperatura mediului;
- Timpul de incalzire al apei este relativ mare si depinde de volum bazinului.
Panouri solare
Energia alternativa cu impact ecologic pozitiv important merita sa fie folosita si intr-un sistem de incalzire piscina. Panourile solare sunt disponibile pentru aceasta aplicatie, astfel ca aveti la dispozitie alegerea unuia dintre cele trei variante existente:
Panouri solare fotovoltatice: Sunt capabile, in conditii optime, sa converteasca in energie electrica circa 20% din radiatia solara. Energia produsa poate alimenta un sistem clasic de incalzire a apei. In continuare va prezentam avantajele si dezavantajele acestora:
Avantaje:
- Impact negativ minim asupra mediului;
- Pot fi utilizate in extrasezon pentru completarea necesarului de energie electrica al resedintei
Dezavantaje:
- Pierderea de caldura in functionare este mare;
- Dependenta fata de lumina solara directa;
- Necesita un spatiu disponibil relativ mare si protejat pentru montaj;
- Costul initial este proportional cu necesarul de energie electrica pe care il pot produce.
Panouri solare tubulare – Functioneaza pe acelasi principiu ca si panourile fotovoltaice, singura diferenta fiind cea ca nu produc energie electrica, ci termica. In interiorul tuburilor acestor panouri va fi pompata o parte din apa din piscina, care va fi incalzita prin radiatia solara.
Apa incalzita va reveni in piscina cu ajutorul pompei de recirculare. Faptul ca sunt de culoare negru, maximizeaza captarea radiatiei solare. Iata ce avantaje si dezavantaje in utilizarea lor am identificat:
Avatanje:
- Contribuie la reducerea emisiilor pentru producere conventionala de energie electrica sau termica;
- Economie in bugetul familiei.
Dezavantaje:
- Suprafata activa a acestui sistem trebuie sa fie echivalenta cu cel putin jumatate din suprafata piscinei;
- Necesita o suprafata mare pentru instalare;
- Nu pot fi montate vertical;
- Pretul va creste cu cat suprafata necesara este mai mare.
Panouri solare cu tuburi vidate – Este cel mai performant sistem de incalzire piscina, crescand temperatura unei parti din cantitatea de apa recirculata de pompa piscinei. Functionarea nu depinde neaparat de prezenta radiatiei solare, acestea producand incalzirea apei chiar si atunci cand cerul este acoperit de nori.
Randamentul este foarte bun datorita faptului ca tuburile vidate pot procesa radiatia solara venita din orice unghi. Proiectarea lor s-a axat special pentru a fi folosite in scop de incalzire al piscinei. Instalarea se poate face si in pozitie verticala. Ca orice tehnologie, si aceasta vine cu avantaje si dezavantaje:
Avantaje:
- 100% ecologice;
- Usor de instalat si cu durata de utilizare de pana la 20 ani;
- Eficienta de pana la 92% la conversia energiei solare, ceea ce le face extrem de competitive.
Dezavantaje:
- Este recomandat sa fie folosite drept sistem complementar de incalzire;
- Costurile de cumparare sunt mari, insa se pot amortiza usor.
Schimbatoare de caldura
Este o varianta de ridicare a temperaturii apei care se bazeaza pe folosirea partiala a caldurii produsa pentru cladire. Este important ca energia produsa pentru incalzirea casei sa fie suficienta, astfel incat schimbatorul de caldura sa poata functiona corespunzator.
Apa incalzita pentru utilizare casnica circula prin corpul schimbatorului de caldura pe un traseu distinct. Un manunchi de tuburi prin care trece apa pompata din piscina trece prin interiorul si de-a lungul zonei prin care circula de apa incalzita.
Cele doua trasee sunt complet distincte. Astfel se face transferul de caldura intre cele doua fluide si apa incalzita revine in piscina. Tuburile prin care circula apa sunt fabricate din titan, prin urmare durata de utilizare a sistemului de incalzire piscina este mare. Cu toate acestea, metoda prezinta si dezavataje, dar si avantaje importante, astfel:
Avantaje:
- Costurile pentru produs si manopera sunt mici;
- Timpul de incalzire al apei este mic;
- Poate fi folosit impreuna cu panouri solare clasice sau vidate.
Dezavantaje:
- Pot fi considerate neprietenoase cu mediul pentru ca folosesc apa incalzita prin metode conventionale;
- Eficienta incalzirii creste daca este suplimentata operatiunea cu un alt tip de incalzire.
Incalzitoare electrice
Pentru piscinele cu volum mic de apa puteti utiliza incalzitoare electrice. Fuctionarea este continua atat timp cat incalzitorul este alimentat cu energie electrica si rezistenta incorporata produce energie calorica.
Apa pompata din piscina preia caldura rezistentei, fiind astfel incalzita si returnata in bazin. Apa rece care continua sa alimenteze incalzitorul are si scop de evitare a supraincalzirii sistemului de incalzire pisicina.
Timpul de incalzire este mic, dar variaza in functie de dimensiunea piscinei si temperatura exterioara. Pentru acest mod de functionare am indentificat urmatoarele avantaje si dezavantaje:
Avantaje:
- Functionarea si randamentul nu depind de temperatura exterioara;
- Achizitia si instalarea nu sunt atat de costisitoare in comparatie cu alte sisteme de incalzire piscina.
Dezavantaje:
- Consumul de electricitate poate fi insemnat;
- Nu sunt rentabile pentru bazine mari datorita consumului;
- In principiu, nu sunt prietenoase cu mediul, insa pot deveni daca sunt alimentate cu energie alternativa.
Incalzitoare pe baza de gaz
Incalzirea apei avand drept sursa de energie gazul natural sau gazul propan este o solutie relativ convenabila, insa nu tocmai recomandata datorita impactului asupra mediului si cresterii costului gazului.
Incalzirea se realizeaza prin transferul caldurii produsa in incalzitor prin arderea gazelor. Apa care isi urmeaza traseul clasic de recirculare va fi incalzita si va fi returnata in bazin. Acest tip de incalzire piscina este convenabil cand piscinele nu sunt folosite zilnic.
Incalzirea rapida a apei devine un beneficiu pentru utilizatori, pe langa faptul ca vremea nu poate avea influenta pentru functionarea sistemului. Detaliem in continuare avantajele si dezavantajele unui incalzitor piscina pe gaz:
Avantaje:
- Eficienta mare si timp foarte mic pentru incalzirea apei;
- Rentabile, daca sunt folosite pe durata scurta de timp;
- Usor de instalat si de intretinut.
Dezavantaje:
- Costuri mari pentru proiect si instalare, avand in vedere necesitatea unui traseu dedicat pentru alimentare cu gaz;
- Variatia costului de incalzire in functie de tariful gazelor;
- Nu este o solutie ecologica.
Indiferent de modelul de incalzitor piscina pe care decideti sa-l achizitionati, verificati in prealabil posibilitatile de montaj si costurile ulterioare pentru punerea in functiune si utilizarea obisnuita. Aceste produse vin cu particularitati si necesitati speciale pentru functionare si montaj. Pentru siguranta rezultatului, colaborati cu o firma specializata in comercializarea si instalarea de sisteme incalzire piscina.
Sfaturi pentru minimizarea costurilor aferente incalzirii piscinei
Cresterea confortului pentru folosirea piscinelor implica si costuri diferentiate in functie de dimensiunile acesteia si pretentiile celor care o acceseaza.
Eliminarea acestor costuri este practic imposibila, insa diminuarea lor si stoparea risipei efectului de incalzire piscina pot fi tinute sub control. Am identificat cateva solutii care ajuta considerabil la minimizarea costurilor legate de incalzirea piscinei:
- Instalarea de copertine solare – Copertinele solare sunt proiectate special pentru a amplifica energia calorica provenita de la soare. Efectul de incalzire se produce datorita faptului ca radiatia solara incalzeste apa de sub copertina, insa nu permite pierderea caldurii acumulate. In acest mod se reduce timpul de functionare al oricarui incalzitor de piscina. In plus, aceste copertine protejeaza luciul apei impotriva contaminantilor adusi de vant;
- Utilizarea incalzirii doar la nevoie – Cand piscina nu este folosita in fiecare zi, nu exista motiv intemeiat ca incalzirea sa fie pornita. Daca o veti utiliza doar la sfarsit de saptamana, atunci este suficient sa porniti incalzirea incepand cu ziua de vineri pentru ca peste weekend sa aveti apa calda. Nu uitati, insa, ca inainte de a incepe o noua saptamana de lucru sa opriti incalzirea;
- Folosirea alternativa a incalzirii solare cu pompa de caldura – Oricand este posibil, bazati-va si pe incalzirea naturala. Cu cat piscina este mai mult expusa la soare, apa va fi mai calda si timpul de utilizare al sistemului de incalzire va fi mai redus. Folositi, asadar, o pompa de caldura pentru suplimentarea incalzirii apei;
- Montarea unor panouri solare – Panourile solare sunt renumite pentru eficienta pe care o au in raport cu costurile de operare. Daca locuiti intr-o zona in care vremea este predominant insorita, aceasta este cea mai rentabila varianta de incalzire piscina.
Este recomandat sa acordati atentie in legatura cu modul in care operati incalzirea piscinelor. Consumurile nejustificate pot fi tinute sub control, fara a periclita confortul necesar pentru folosirea piscinei.
De ce sa optam pentru un incalzitor piscina?
Cand ati decis sa construiti piscina, primul gand a fost relaxarea si distractia in apa curata si incalzita. Daca pentru partea de curatare si intretinere piscina stiti deja ce trebuie facut, atunci merita sa argumentam si de ce este important sa folositi un incalzitor piscina:
- Asigura temperatura optima a apei, indiferent de conditiile temperaturii sau nebulozitatii exterioare;
- Permite folosirea piscinei inclusiv de catre copii mici sau persoane in varsta;
- Previne socul termic la intrarea sau iesirea din bazin;
- Extinde folosirea piscinei dincolo de sezonul clasic din timpul verii.
Consideram ca aceste argumente va ofera o imagine completa in legatura cu utilitatea instalarii unui sistem de incalzire piscina. Coordonati informatiile despre tipurile de incalzitor piscina si avantaje versus dezavantaje ale fiecaruia pentru a lua o decizie corecta.
Sa profitati complet de oportunitatea folosirii unei piscine rezindentiale exterioare sau interioare, este un lucru perfect realizabil. Tehnologiile actuale pentru incalzire piscina sunt variate si adaptabile pentru orice necesitate sau buget. Asa cum ati putut observa, costurile pentru incalzirea pisicinelor pot fi tinute sub control prin diferite metode.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.