
- Categorii: Automatizare
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Rulourile exterioare reprezinta atat o metoda de control al iluminatului natural dintr-o incapere, cat si o metoda suplimentara de preventie a intrarilor prin efractie. De asemenea, in contextul digitalizarii, sistemele de automatizare rulouri exterioare au devenit mult mai interesante pentru publicul din tara noastra. In acest sens, daca o astfel de investitie prezinta interes, va invitam sa cititi cu atentie materialul urmator, care este destinat sa va ofere informatii complete cu privire la tehnologia de automatizare.
Ce reprezinta automatizarea rulourilor exterioare?
O lucrare de automatizare rulouri exterioare presupune inlocuirea sistemului manual de actiune al rulourilor, cu unul automat, actionat electronic. Echipamentul motorizat va actiona, asadar, miscarea rulourilor, care la randul lor se vor deplasa pe sina in sus sau in jos, in functie de setarile prestabilite.
Aveti, totusi, in vedere faptul ca, atunci cand demarati un astfel de proiect de modernizare sau de montaj a unor rulouri exterioare electrice noi, trebuie sa acordati atentie anumitor aspecte, respectiv tipul rulourilor exterioare si modul de actionare al acestora.

Tipuri de automatizari rulouri exterioare
Asadar, atunci cand planuiti montarea unui sistem de automatizare rulouri exterioare, tipul rulourilor poate reprezenta unul dintre principalii factori de interes. Regasiti mai jos caracteristicile principalelor tipuri de rulouri exterioare automate:
- Automatizare rulouri suprapuse: Acest tip de rulou pentru fereastra se monteaza, de obicei, in acelasi timp cu tamplaria (PVC sau de lemn). Rulourile suprapuse se remarca prin posibilitatea de mascare completa a casetei in care sunt rulate lamelele ruloului. De asemenea, distanta dintre rulouri si fereastra este adesea foarte mica. Acest ultim aspect, alaturi de amplasarea casetei rulourilor suprapuse in interiorul cladirii, sporeste semnificativ siguranta locatarilor.
- Automatizare rulouri aplicate: Rulourile aplicate se monteaza, de regula, dupa finisarea casei, sub buiandrug sau direct pe fatada, iar caseta acestora se afla in exteriorul casei. Desi dimensiunea rulourilor poate fi personalizata, acestea sunt adesea prefabricate si expediate pentru a fi gata de montaj. Fiind mai flexibile decat rulourile suprapuse, cele aplicate se pot utiliza atat pentru constructiile noi, cat si pentru cele vechi si sunt preferate de majoritatea persoanelor care investesc in proiecte de renovare.
- Automatizare rulouri tip tunel: Caseta rulourilor tip tunel se afla incastrata in structura casei, drept pentru care trebuie luata in considerare inca de la realizarea proiectului de constructie. Desi mascarea acestora este perfecta, aveti in vedere faptul ca accesul la caseta se realizeaza mai greu. In cazul in care veti monta un echipament de automatizare rulouri exterioare cu caseta tip tunel, eventualele interventii (reparatii) se vor realiza cu o oarecare dificultate.
- Automatizare rulouri cu lamele reglabile: Rulourile cu lamele reglabile au doua tipuri de deschidere. Principalul tip, asemanator rulourilor expuse anterior, se realizeaza pe plan vertical prin glisarea lamelelor pe sinele laterale. Suplimentar, insa, acestea se deschid si pe plan orizontal, pentru a controla unghiul de patrundere al luminii in interiorul cladirii. In cazul acestora, automatizarea presupune montarea unui sistem electronic cu o complexitate medie.
- Automatizare rulouri inclinabile: In timp ce in cazul rulourilor prezentate anterior doar lamelele se inclina in plan orizontal, in cazul celor inclinabile, cel care se inclina este chiar cadrul metalic din jurul rulourilor. Acestea sunt recomandate de obicei pentru facilitarea ventilatiei naturale in case si pentru protejarea interiorului de razele solare. Asemenea rulourilor exterioare cu lamele reglabile, cele inclinabile pot fi automatizate pe doua niveluri: pentru controlul ruloului, dar si pentru controlul rabatarii ramei.
- Automatizare rulouri pentru mansarde: Nu in ultimul rand, rulourile pentru mansarde sunt cele montate direct pe acoperisul casei, pe luminatoare, asigurand locatarilor o mai buna izolare a mansardei. Principiul de functionare al acestora este asemanator cu cel al rulourilor aplicate, iar automatizarea se realizeaza prin montarea unui echipament motorizat in interiorul casei.

Cum se realizeaza actionarea electrica a rulourilor?
Actionarea electrica a tehnologiei de automatizare rulouri exterioare este, de regula, de doua tipuri: cu intrerupator sau cu telecomanda. Asadar, principiul de functionare al mecanismului de angrenare este asemanator, insa comanda se realizeaza diferit. In acest sens, iata cum difera cele doua solutii:
- Intrerupator: Principiul de functionare al acestui tip de automatizare este asemanator cu cel al iluminatului interior. Practic, motorul electric va fi cuplat la un intrerupator cu dublu sens montat in proximitatea ferestrei si, odata actionat intrerupatorul rulourile vor putea fi lasate sau ridicate. Totusi, spre deosebire de actionarea cu telecomanda, avantajul principal al acestui tip de automatizare este acela ca intrerupatorul montat poate fi smart. In prezent, intrerupatoarele smart sunt extrem de accesibile si se bucura de faptul ca pot fi controlate de la distanta cat timp sunt conectate la internet. Astfel, veti putea controla rulourile exterioare chiar si atunci cand nu sunteti acasa.
- Telecomanda: In cazul acestui tip de automatizare rulouri exterioare, asa cum sugereaza denumirea, punerea in functiune a motorului se face cu ajutorul unei telecomenzi. Raza de actiune a acestora poate varia de la un echipament la altul si de la producator la producator, insa, de cele mai multe ori, aceasta nu depaseste cativa metri. Totusi, aceasta distanta este adesea suficienta pentru a controla rulourile casei fara a fi nevoiti sa va ridicati din pat ori canapea. Mai mult decat atat, acest tip de tehnologie este mai putin predispus atacurilor cibernetice spre deosebire de intrerupatoarele inteligente.

De ce sa alegem rulouri exterioare motorizate?
Exista nenumarate motive pentru care oricine v-ar recomanda instalarea unui sistem de automatizare rulouri exterioare in detrimentul sistemelor clasice actionate manual. Totusi, pentru ca a avea o imagine de ansamblu asupra avantajelor de care veti beneficia, iata care sunt principalele motive pentru care ar trebui sa optati pentru un astfel de echipament:
- Sunt usor de inchis si de deschis: Daca aveti deja rulouri exterioare manuale, cu siguranta stiti ca uneori deschiderea sau inchiderea acestora pot provoca probleme: fie mecanismul se blocheaza, fie cablul se innadeste ori altceva poate aparea. Prin montarea unor rulouri exterioare electrice aceste probleme se vor reduce simtitor. Mai mult decat atat, actionarea rulourilor se va realiza doar dintr-o simpla apasare de buton, fara efort fizic din partea dumneavoastra.
- Sporesc securitatea cladirii: Rulourile exterioare actionate electric sunt mai greu de deschis decat cele manuale. De cele mai multe ori, cladirile dotate cu astfel de echipamente sunt mai putin predispuse la patrunderile prin efractie. De asemenea, este de notat faptul ca anumite echipamente de automatizare dispun de senzori capabili de a detecta obstacole si care pot impiedica eventuale accidente.
- Reduc consumul de energie: Desi echipamentele in sine sunt actionate electric, per total, rulourile exterioare sunt capabile de eficientizarea consumului de energie al cladirii, prin simplul fapt ca actioneaza ca un strat suplimentar de izolatie. De asemenea, acest aspect poate ajuta si in reducerea zgomotului ambiental din interior.
- Ajuta in controlul ventilatiei si al iluminatului: Proiectele mai complexe de automatizare pot presupune programarea rulourilor astfel incat acestea sa se inchida si sa se deschida doar in anumite conditii. De exemplu, acestea pot fi setate astfel incat sa se deschida atunci cand lumina din incapere este deficitara, ori la anumite intervale orare, atunci cand camera necesita ventilatie.
- Rezista mai mult: Spre deosebire de rulourile clasice, actionate manual, cele electronice sunt de obicei mai robuste si au o durata de exploatare mai mare. De asemenea, prin precizia de deschidere si inchidere, acestea sunt mai putin predispuse uzului prematur si se bucura, in general, de garantie extinsa.
Acestea fiind spuse, speram ca am raspuns tuturor intrebarilor legate de conceptul de automatizare rulouri exterioare. Daca totusi considerati ca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa contactati o echipa de profesionisti. Acestia nu doar ca va vor oferi informatii personalizate, dar va vor putea asista si in procesul de punere in aplicare al unei astfel de investitii. Spor la treaba!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.