- Categorii: Electricitate
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Obtinerea unei constructii solide este posibila prin folosirea unui proiect profesional si a unor materiale de calitate puse in opera cu manopera profesionala. Dincolo de acest prim aspect, este necesar sa fie intocmit si un audit energetic.
Acest proiect va creste beneficiile exploatarii cladirii in sensul obtinerii unor performate de consum energetic scazut. Aceasta etapa trebuie sa fie lasata in seama profesionistilor in audit instalatii electrice. Rezultatul obtinut va fi coordonat cu intocmirea si derularea proiectului de construire.
Ce este un audit energetic?
Notiunea de audit energie electrica reprezinta suma solutiilor pe care auditorul le propune pentru imbunatatirea performantei energetice a unei cladiri. Pana la finalizarea unui audit instalatii electrice sunt de realizat mai multe etape de lucru, care se diferentiaza in functie de starea in care se gaseste cladirea pentru care a fost solicitat serviciul.
Astfel, aveam in fata urmatoarele doua situatii:
- Audit energie electrica pentru o cladire veche – In aceasta situatie, auditarea poate sa scoata in evidenta necesitatea realizarii unor modificari sau inlocuirea de componente sau instalatii ce tin de producerea de energie electrica;
- Audit instalatii electrice pentru o cladire noua – Pentru cladirile noi, auditul trebuie sa fie realizat in colaborare cu proiectantul. In acest mod, se vor gasi de la bun inceput cele mai bune solutii pentru ca performanta energetica din acest punct de vedere sa fie maxima.
Deoarece un audit instalatii electrice implica cunoasterea unor notiuni complexe si analizarea lor in raport cu diferite criterii, este recomandat ca aceasta operatiune sa fie realizata de catre un auditor profesionist. In urma analizei se va emite un raport de audit energie electrica. Informatiile din raport vor fi puse in practica atat de constructor, cat si de echipa care realizeaza de la zero, sau modernizeaza instalatia electrica a cladirii.
Ce reprezinta reabilitarea locuintelor si auditul energetic?
Scopul reabilitarii locuintelor este ca exploatarea acestora din punct de vedere al instalatiei electrice sa fie aliniata la normativele actuale. Chiar daca o cladire este in pefecta stare din punct de vedere a structurii de rezistenta, utilitatile ce o fac locuibila sunt, cu siguranta, depasite, mai ales cand aceasta a depasit un anumit numar de ani de la darea ei in folosinta.
Aici intervine beneficiul unui audit energie electrica, care va aduce aceasta utilitate esentiala la standardele actuale de eficienta.
Iata care sunt directiile asupra carora se actioneaza:
- Reabilitarea termica – Se concentreaza pe indentificarea celor mai bune solutii prin care structura exterioara si cea interioara a cladirii vor fi protejate cu materiale performante pentru diminuarea pierderilor de energie din cladire;
- Reabilitatea energetica – Se axeaza pe refacerea completa a instalatiei electrice, incepand cu bransamentul si continuand cu conductorii electrici.
Rezultatele acestui audit energie electrica sunt in masura sa reduca drastic pierderile de energie consumata pentru mentinerea confortului de locuire sau pentru activitati comerciale care se desfasoara in cladiri. Atingerea acestui scop este posibil prin implicarea unui auditor instalatii electrice ce detine certificare profesionala de un anumit rang.
Cum se efectueaza auditul energetic?
Pentru realizarea rapida si cu rezultate foarte bune a unui audit energie electrica sunt necesar de parcurs etape de lucru precise. Aceste etape au rolul de a indentifica si propune un set de masuri pentru cresterea eficientei energetice a cladirii.
Primii pasi ai lucrarii de audit instalatii electrice se refera la:
- Realizarea unei evaluari in privinta performantei energetice a cladirii in raport cu modul in care este izolata fata de mediul exterior;
- Verificarea starii instalatiilor utilitare si intocmirea unui grafic de cheltuieli ce rezulta din cumularea facturilor pentru fiecare utilitate in parte, pentru o perioada de cel putin un an de zile;
- Discutarea raportului intocmit impreuna cu beneficiarul, aratandu-se aspectele prezente ale consumului si variantele de imbunatatire, ce rezulta conform serviciului de audit energie electrica;
- Prezentarea mai multor variante, fiecare dintre acestea avand calculate noile performante, care respecta normele in vigoare si care se vor resimti dupa aplicarea variantei de audit instalatii electrice aprobata de client;
- In raportul de audit energie electrica va fi motivata decizia adoptarii unei anumite solutii.
Lucrarea de audit energie electrica va produce efecte evidente in cresterea nivelului energetic al cladirii, insa trebuie sa fie corelata si cu alte lucrari de reabilitare si modernizare a constructiei.
Auditorul trebuie sa prezinte in raportul de audit instalatii electrice si urmatoarele lucrari:
- Necesitatea aplicarii unei solutii de termoizolare a peretilor exteriori, hidroizolarea si termoizolarea acoperisului si subsolului;
- Montarea de ferestre termopan, usi termopan cu performante ridicate pentru profile termopan si sticla termopan;
- Lucrari de refacere si modernizare a canalelor ce tin de un sistem integrat de HVAC (incalzire / ventilatie / aer conditionat).
In propunerea sa, auditorul va evidentia posibilitatile ce tin explicit de audit energie electrica prin folosirea urmatoarelor variante de producere a energiei electrice necesara in cladire, astfel:
- Inlocuirea echipamentelor invechite care produc energia necesara pentru incalzire sau racire: cazane, boilere, aparate de aer conditionat;
- Inlocuirea integala a conductorilor electrici si a aparatajului necesar;
- Indentificarea, montarea si exploatarea unor noi surse regenerabile, precum:
- Panouri fotovoltaice, care, in conditii optime, sunt capabile sa produca suficienta energie electrica pentru o locuinta mica-medie;
- Panouri solare pentru producerea de apa calda menajera;
- Pompe de caldura ce pot asigura independenta in sezonul rece;
- Centrala termica cu functionare pe baza de biomasa;
- Sisteme eoliene pentru producerea de energie electrica.
In urma acestor propuneri, ce rezulta din raportul de audit instalatii electrice, beneficiarul este tot mai aproape de a obtine ceea ce se numeste o cladire cu consum extrem de scazut de energie conventionala. In situatia optima, este posibil ca, dupa un audit energie electrica, cladirea sa devina una pozitiva. Acest lucru insemna ca va exista un surplus de energie electrica neconsumata ce poate fi trimisa in sistemul energetic national.
Cine poate realiza un audit energetic?
Este deosebit de important sa fie inteles faptul ca acest serviciu este unul profesional. Datorita faptului ca un audit instalatii electrice este strans legat si de alte aspecte pe care le-am prezentat anterior, auditorul trebuie sa aiba certificarea de auditor grad 1. Lista oficiala cu auditorii grad 1 este disponibila pe site-ul guvernamental www.mlpda.ro.
Intrebari frecvente
Pentru ca beneficiile acestui serviciu sa fie mai simplu de inteles, am ales sa va prezentam cateva dintre cele mai des puse intrebari pe care clientii le au pentru audit instalatii electrice. Fiecare intrebare este insotita si de raspuns.
- Care sunt beneficiile unui audit energie electrica?
Tinta acestui tip de audit este de a fi identificate toate variantele posibile pentru reducerea consumului nejustificat de energie electrica si, simultan, de a o alege pe cea mai buna si convenabila financiar pentru beneficiar.
- In cazul unei renovari de amploare, este necesar un audit energie electrica?
Atunci cand este vorba despre o renovare, se presupune ca toata cladirea va avea parte de inlocuirea instalatiilor utilitare. Auditul pentru instalatia electrica este esential si necesar, deoarece vechea instalatie nu mai corespunde normativelor in vigoare.
- Este util un audit energie electrica pentru o cladire in stare buna, insa care inregistreaza consumuri ridicate?
In cazul in care se constata ca eficienta energetica este precara, chiar si atunci cand constructia este in stare buna, un audit instalatie electrica este deosebit de util. Cu aceasta ocazie, se pot pune in evidenta neajunsurile la acest nivel, sau alte cauze inca neidentificate.
- Cat dureaza un audit instalatii electrice?
Dimensiunea cladirii si starea in care se gaseste aceasta sunt primele criterii care conduc la stabilitea unui termen de predare al rezultatului unui audit energie electrica. De regula, pentru o cladire mica-medie, acest serviciu dureaza cel putin 3 zile.
- Orice auditor din domeniul energiei poate sa realizeze un audit energie electrica?
Nu. Sunt acreditati si calificati profesional pentru acest serviciu doar auditorii ce au gradul profesional 1.
Este recomandat ca aceste informatii sa fie primele de care sa tineti cont atunci cand sunteti in dilema in legatura cu oportunitatea solicitarii unui audit instalatii electrice.
Veti primi cele mai bune solutii care vor conduce la o crestere semnificativa a eficientei energetice multianuale. La aceasta se va adauga, ca efect direct, scaderea cheltuielilor cu facturile si cresterea confortului locativ sau lucrativ.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.