Acoperis in forma de L

acoperis forma de L

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Un acoperis in forma de L poate parea relativ simplu de construit, insa, in realitate, aceasta este una dintre cele mai complexe forme existente. De aceea, in cele ce urmeaza vom discuta despre tot ce ar trebui sa stiti referitor la constructia acoperisului, atunci cand casa este in forma de L.

In plus, pe langa forma acoperisului in sine, va vom oferi cateva sfaturi extrem de importante despre alegerea invelitoarei ideale pentru un astfel de acoperis. 

Ce este un acoperis in forma de L?

Constructia unui acoperis in forma de L se preteaza, in general, pentru acoperirea unei cladiri care consta din doua corpuri lipite. Desi nu este obligatoriu, unghiul care se formeaza intre cele doua corpuri este de cele mai multe ori de 90 de grade, creand astfel o forma care, vazuta de sus, duce cu gandul la litera L.

De asemenea, trebuie sa stiti ca acoperisurile in forma de L pot avea unul sau mai multi versanti, iar unghiul de inclinatie (panta) poate varia de la un caz la altul. Este demn de mentionat faptul ca subdiviziuni ale acoperisurilor in L sunt cele in forma de U sau de T. Astfel, putem afirma faptul ca acoperisurile in forma de L nu sunt limitate din punct de vedere al aspectului. 

constructie acoperis forma de L

Tipuri de invelitoare

Una dintre cele mai importante aspecte in constructia unui acoperis, indiferent de forma acestuia, este reprezentata de invelis. Astfel, desi un acoperis in forma de L poate fi invelit cu aproape orice tip de material, datorita formei speciale, specialistii recomanda urmatoarele solutii:

Tigla ceramica sau din beton

In ciuda greutatii crescute, tigla ceramica ramane una dintre cele mai performante materiale de invelire a acoperisurilor. Unul dintre avantajele principale ale acestei solutii este longevitatea si rezistenta in conditii meteo mai putin favorabile. In principiu, acoperisurile invelite cu tigla ceramica au o garantie de minim 50 de ani, insa, daca sunt intretinute corespunzator, pot rezista chiar si peste 100 de ani. 

De asemenea, tigla din beton este varianta mai moderna a acesteia si mosteneste cea mai mare parte a caracteristicilor avantajoase, adaugand, in plus, o mai buna rezistenta la impact. Mai mult decat atat, ambele variante sunt recomandate ca fiind ideale din punct de vedere al schimbului termic. Astfel, montarea tiglelor ceramice sau din beton pe acoperisuri in forma L poate spori raportul eficientei energetice al gospodariei. 

Tigla metalica sau tabla faltuita

Invelirea acoperisurilor cu materiale metalice s-a dovedit o solutie extrem de benefica, in special datorita faptului ca acestea nu aplica foarte multa greutate pe structura de rezistenta a constructiei. In acest sens, se poate spune ca tigla metalica imprumuta aspectul clasic al tiglei ceramice, dar nu ingreuneaza aproape deloc casa. Totusi, durata de viata a acesteia variaza intre 15 si 25 de ani. 

In ceea ce priveste tabla faltuita, aceasta varianta cunoaste o reala crestere in popularitate in ultimii ani. Acest lucru se datoreaza, in special, modului unic de prindere al acesteia, care nu presupune perforarea foilor de tabla, ci fixarea acestora prin intermediul unui sistem de tip click. In plus, tabla faltuita are, poate, cel mai bun raport calitate – pret, costand mult mai putin decat tigla ceramica si rezistand, de asemenea,  pana la 25 de ani, doar cu minimul de intretinere. 

Ardezie

Ardezia este o piatra naturala si are proprietati extrem de benefice in acoperirea acoperisurilor. Cu toate acestea, lipsa de informatie despre aceasta solutie face ca foarte multi constructori sa o treaca rapid cu vederea. Totusi, daca planuiti sa construiti sau sa renovati un acoperis forma L, iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru ardezie ca invelis:

  • Acoperisurile invelite cu ardezie pot rezista chiar si peste 150 de ani, daca sunt montate corect si intretinute corespunzator; 
  • In principiu, lucrarile de mentenanta ale unui acoperis din ardezie consta, pur si simplu, din curatarea periodica a acestora si inspectia regulata;
  • Ardezia este 100% ignifuga si reduce considerabil riscul formarii si intretinerii unui eventual incendiu;
  • Datorita densitatii crescute, ardezia este un excelent izolator termic si poate reduce facturile cu incalzirea, dar si cu racirea locuintei.
montaj tigla pe acoperis forma de L

Utilizari ale acoperisurilor in forma de L

Asa cum mentionam anterior, un acoperis in forma de L se potriveste, in principiu, oricarei constructii in forma de L, indiferent de scopul acesteia. Totusi, pentru a va putea forma o idee, iata cateva exemple punctuale in care se poate utiliza un astfel de acoperis:

  • Case cu un singur nivel: Constructiile in forma de L pe un singur nivel faciliteaza nu doar eficientizarea spatiului interior, dar si amenajarea unei terase exterioare accesibile din fiecare corp al cladirii. In plus, in cazul unei case modulare, acoperisul in forma de L si intr-o singura apa va fi usor de realizat si va oferi constructiei un aspect extrem modern. De asemenea, in cazul unei constructii traditionale, puteti opta pentru un acoperis in doua ape, avand, de asemenea, posibilitatea de a utiliza spatiul respectiv pentru stocarea bunurilor;
  • Case cu garaj: Accesul rapid la autoturism, precum si posibilitatea de a reamenaja spatiul respectiv in viitor, fac din anexarea garajului langa casa o solutie din ce in ce mai populara in randul constructorilor din tara noastra. In acest caz, pentru a evita constructia a doua acoperisuri separate, acoperisul in forma de L va putea fi utilizat atat pentru constructia principala, cat si pentru anexa;
  • Foisoare: Foisoarele in forma de L permit atat amenajarea unui spatiu exterior mai mare, cat si separarea zonei de gatit de cea in care se serveste masa. Pentru acestea, avand in vedere ca structura de rezistenta se realizeaza de cele mai multe ori din lemn, expertii recomanda un acoperis forma L invelit cu tabla. 
acoperis casa in forma de L

Caracteristici de calitate

Atunci cand planuiti constructia unui acoperis in forma de L, pentru a beneficia de o lucrare de calitate, care sa reziste foarte bine in timp, va recomandam sa aveti in vedere urmatoarele caracteristici:

  • Izolatia: Una dintre cele mai des intalnite probleme ale acoperisurilor in forma de L este scaderea rezistentei termice si a impermeabilitatii in zona de imbinare a celor doua corpuri. In acest sens, izolatia folosita trebuie sa fie de foarte buna calitate, dar si montajul trebuie efectuat corespunzator. Fapt care ne conduce la cea de-a doua caracteristica;
  • Montajul: Pentru ca este o forma aparte, acoperisul in L trebuie executat doar de profesionisti cu experienta dovedita in acest domeniu. In caz contrar, lipsa experientei executantilor poate atrage probleme foarte mari in viitor;
  • Greutatea: Nu in ultimul rand, atunci cand construiti un acoperis, aveti in vedere ca greutatea materialelor sa nu dauneze structurii de rezistenta a cladirii. Daca, de exemplu, casa este realizata pe structura usoara din lemn, cu fundatie pe cuzineti, optati pentru un invelis metalic. 

De ce sa optam pentru un acoperis in forma de L?

Desi realizarea unui acoperis in forma de L poate parea dificila, alegerea va fi cu siguranta una extrem de avantajoasa. Dupa cum ati observat mai sus, acestea sunt extrem de versatile si se pot adapta cu usurinta oricarui tip de constructie. Mai mult decat atat, acoperisurile in forma de L pot adauga constructiei un surplus de spatiu, facilitand amenajarea unei eventuale mansarde. Nu in ultimul rand, acestea sunt indubitabil unice si vor scoate in evidenta cladirea. 

Retineti faptul ca un astfel de acoperis este printre cele mai dificile tipuri de acoperisuri. De aceea, atunci cand aveti o casa in forma de L, pentru realizarea acoperisului, se impune contractarea unei firme specializate. Doar astfel veti putea evita problemele pe termen lung. In plus, o echipa de profesionisti va va oferi consultanta de specialitate pe tot parcursul proiectului. Acestea fiind spuse, va dorim spor in noul proiect imobiliar.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.