- Categorii: Betoane
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Dezvoltarea durabila in domeniul constructiilor edilitare, industriale si de infrastructura rutiera se bazeaza pe folosirea betonului. Acest material ofera proiectantilor posibilitati multiple pentru calcularea structurilor de rezistenta. Calitatea materialului si modul in care se realizeaza etapa de turnare beton sunt esentiale pentru reusita oricarui proiect.
Turnare beton in functie de destinatie
De la cele mai simple utilizari ale betonului si pana la proiecte grandioase, turnarea betonului reprezinta cea mai importanta operatiune dupa prepararea retetei.
Din moment ce un proiectant a stabilit un anumit tip de reteta pentru beton, pasii de lucru pentru turnare trebuie respectati intru-totul. Exista, astfel, doua metode de obtinere ale betonului:
- Beton procesat de statia pentru betoane – Este livrat si turnat mecanizat. In plus, va avea intotdeauna aceeasi caracteristica de calitate atunci cand este necesara o cantitate mai mare ce va fi livrata in mai multe transe;
- Beton procesat cu betoniera de santier – Va fi pregatit in transe cantitative mici in functie de modul in care progreseaza lucrarile. Exista, insa, pericolul ca reteta sa nu fie respectata in amanunt.
Fiecare dintre variante ofera constructorului anumite oportunitati, dar, in special, siguranta lucarii realizate. Pentru aceste motive, exista diferente de punere in lucru in functie de destinatia utilizarii, astfel:
- Turnare beton in curte – Este considerata o operatiune clasica prin care se pun in opera lucrari simple legate de cresterea confortului pentru accesul si deplasarea in spatiul rezidential. In functie de intinderea suprafetei pe care se doreste turnare beton sub forma de alee, dale sau suport pentru o terasa, se alege unde se va prepara materialul. Este recomandat sa existe un proiect pentru oricare astfel de lucrare pentru indentificarea retetei de beton adecvata;
- Turnare beton la placa – Placile din beton sunt, de regula, suprafete mai mari, prin urmare trebuie utilizata armarea cu bare din otel. In functie de destinatia acestor placi, cofrajul in care se executa turnarea betonului trebuie sa fie solid si etans. Barele din otel vor fi dimensionate conform cu proiectul atat ca grosime, cat si ca densitate. Este recomandat ca pentru turnare beton la placi sa fie utilizata varianta de turnare mecanizata si continua, direct din cifa;
- Turnare beton pentru fundatie – Piesele ce compun o fundatie necesita atentie sporita si utilizarea de manopera si materiale de cea mai buna calitate. Lucrarile de turnare beton pentru fundatii implica coordonare intre etapa de realizare a cofrajelor si montarea armaturii cu etapa de turnarea betonului. Indiferent de amploarea unei fundatii, continuitatea turnarii si vibrarii betonului sunt necesare. In aceasta situatie se lucreaza direct cu centrala pentru betoane pentru a pastra ritmul si umplerea completa a cofrajelor.
Timpul de excutie trebuie stabilit cu atentie pentru a nu exista intreruperi in turnarea betonului. In mod deosebit, pentru lucrarile in care este prezenta armatura si piesele cu grosime sau inaltime mare, betonul se toarna continuu si se vibreaza pana la umplerea cofrajului.
Reguli pentru turnare beton in mod corect
Cand se lucreaza cu beton, rezultatul optim este garantat doar atunci cand sunt respectate regulile si normele de punere in opera. Etapa de proiectare, faza de preparare, turnarea betonului si timpul de uscare sunt doar primele aspecte de care se va tine cont. Iata in continuare si alte amanunte care sunt necesare pentru un rezultat foarte bun:
- Colaborati cu un arhitect si ulterior cu proiectantul pentru a defini coordonatele lucrarii;
- Folositi-va de specificul zonei pentru a nu turna beton in cantitate mare;
- Pregatiti din vreme terenul de lucru si asigurati acces usor pentru utilaje, materiale si constructori;
- Alegeti din start unde va fi preparat betonul;
- Preparati sau comandati o cantitate suficienta de beton;
- Pretindeti construirea si armarea corecta a cofrajelor;
- Nu intrerupeti turnarea betonului pana cand piesa la care se lucreaza nu este completa;
- Folositi utilajul de vibrare pentru piese din beton inalte sau cu grosime mare;
- Protejati sectiunile cu beton proaspat turnat impotriva uscarii rapide sau inghetului;
- Respectati indicatiile referitoare la timpul in care se intareste betonul;
- Nu incepeti lucrarea de turnarea betonului cand temperatura este foarte scazuta.
Nerespectarea oricarei reguli de mai sus are drept consecinta obtinerea unei calitati slabe a produsului construit. Cand se lucreaza cu beton armat nu trebuie sa existe vreo suspiciune in aceasta directie.
Etape turnare beton in mod corect
Folosind tehnologia actuala de preparare si turnare beton, sunt intrunite toate conditiile pentru durabilitatea si rezistenta lucrarilor. In continuare va prezentam etapele principale pe care le puteti urmari atunci cand echipa constructorului executa turnare beton. Aceleasi etape sunt valabile si cand lucrati in regie proprie:
- Pregatire teren / zona – Suprafata pe care se vor incepe lucrarile trebuie sa fie decopertata si curatata de resturi vegetale sau alte materiale;
- Construire cofraje – Cofrajele sunt elemente ce asigura temporar pastrarea formei piesei ce rezulta dupa turnarea betonului. Nivelul de etansare trebuie sa fie foarte bun pentru a nu pierde laptele de beton ce asigura intarirea progresiva a acestuia. Cofrajele se construiesc din materiale solide ce pot rezista la presiunea exercitata de masa de beton;
- Legare si montare armatura – Executarea armaturii se realizeaza cu respectarea dimensiunilor interioare ale cofrajului si a informatiilor legate de grosimea si densitatea barelor din otel;
- Turnarea si vibrarea betonului – Turnarea se poate realiza mecanizat sau manual, dupa caz. Manopera mecanizata este folosita pentru constructii ample si se bazeaza pe aducerea betonului direct de la centrala pentru betoane. Indiferent de marimea piesei care este in lucru, este util ca turnarea betonului sa nu fie oprita. Utilajul pentru vibrarea betonului asigura eliminarea aerului si contribuie la indepartarea riscului de segregare a betonului;
- Finisare beton turnat – Finisarea va fi facuta la nivel grosier in cazul pieselor de rezistenta. Pentru placi, alei, dale, finisarea poate sa cuprinda si alte proceduri prin care betonul proaspat turnat este prelucrat in scop estetic (beton amprentat, beton elicopterizat).
Odata cu respectarea acestor reguli de turnare beton, planul pe care il aveti in lucru este tot mai aproape de a fi finalizat. Prin sumare, regulile si etapele de punere in opera ajuta direct la obtinerea unor produse cu rezistenta sporita si, implicit, utilizare indelungata.
Ce alegem: beton preparat pe santier sau beton pregatit la centrala?
Diferenta dintre cele doua solutii de preparare ale betonului ar putea fi minima daca reteta si calitatea materialelor sunt respectate. Intre cele doua solutii intervin o serie de factori, care, in mod cert, vor face diferenta atunci cand lucrarea este de anvergura. Iata, totusi, care sunt avantajele fiecarei metode:
- Preparare beton in santier:
- Se pot prepara rapid cantitati mici sau medii ca volum;
- Se poate trece pe loc de la o reteta la alta, in functie de cerinta;
- Se asigura alimentarea rapida cu beton;
- Se elimina cheltuielile de transport si pompare ale betonului.
- Preparare beton la centrala:
- Se pot prepara cantitati mari de beton;
- Se poate mentine cu mare exactitate reteta de beton;
- Sunt asigurate ciment si agregate de foarte buna calitate;
- Se poate livra la distanta in conditii de calitate maxima;
- Se poata asigura continuitate in umplerea cofrajelor.
Este evident ca amploarea unei lucrari reprezinta si factorul care decide unde va fi preparat betonul necesar. Recomandarea generala este de a contracta beton preparat la centrala pentru considerentele deja prezentate.
Ce reteta de beton alegem?
Rezistenta structurala a betonului este determinata prin teste de laborator. Din acest motiv, pentru fiecare piesa turnata se alege o anumita reteta de preparare. Aceasta alegere este util sa fie facuta de proiectant, nicidecum direct in santier.
Pentru a indetifica mai simplu de tip de reteta beton veti alege pentru anumite lucrari, va prezentam cateva dintre acestea:
- Beton tip B200 – Aceasta reteta este indicata pentru lucrari de mica anvergura in ceea ce priveste incarcarea structurala. Este important de tinut cont ca inaltarea pieselor folosind beton B200 nu trebuie sa depaseasca 1,5 metri. Astfel, se pot turna alei, dale, suport pentru terase, sape de egalizare, pardoseli, placi intre parter si etaj, placi pentru fundatie, centura de rezistenta si stalpi pentru cladiri cu parter. Se poate realiza, de asemenea, zidarie autoportanta. Betonul B200 poate fi turnat direct in cofraj, sau pot fi folosite cofraje cu armatura;
- Beton tip B250 – Aceasta marca de beton va fi intalnita in proiectele care ofera posibilitatea de a ridica cladiri cu peste un etaj. Conditia de respectat este ca turnarea betonului sa se face exclusiv in cofraje armate pentru a obtine rezistenta prevazuta. Prin urmare, limita de inaltime de 1,5 metri poate fi depasita cand se toarna stalpi de sustinere. Altfel, placa pentru fundatie, centuri, grinzi, pardoseli, placa intre etaje, sunt cele mai comune piese la care se utilizeaza marca de beton B250. Nu uitati ca este recomandat ca lucrarile sa fie executate la o temperatura pozitiva;
- Beton tip B300 – Cu betonul tip B300 sunt usor de obtinut piese ce compun structura de rezistenta. Acest lucru inseamna ca o cladire se poate inalta la nivelui de cel putin P +2 sau P +3. Incepand cu fundatia, sapa pentru subsol, pardoseala fiecarui nivel, centurile si stalpii, toate aceste piese vor avea suficienta rezistenta dupa turnare beton peste armatura din cofraje. Sunt de respectat normele de vibrare si timpul de uscare. Conditia de incepere a turnarii betonului la o temperatura adecvata este vitala. Aceasta reteta contine agregate de dimensiuni mai mari si este necesar ca fluiditatea sa nu fie afectata;
- Beton tip B350 – Prima caracteristica a acestei retete este ca ofera un beton greu. Cantitatea si dimensiunea agregatelor induc acest lucru, drept urmare turnarea se executa cu atentie si obligatoriu cu vibrare secventiala. Proiectele unde se lucreaza cu B350 sunt, de regula, din domeniul industrial, insa pot fi si rezidentiale in cazul cladirilor mari. Astfel, se pot executa sape pentru locuri de parcare in sau outdoor, drumuri pentru trafic greu, piese de rezistenta pentru poduri, majoritatea structurilor de rezistenta ale halelor industriale (stalpi, grinzi, placi sau fundatii specializate). Limita de inaltime nu mai constituie o problema. Expunerea la variatii mari de temperatura nu afecteaza chiar si atunci cand nu este protejat.
De ce sa apelam la un profesionist?
Specificatiile in constructii sunt dezirabile pentru orice proiect. Nu este suficient sa folosim doar materiale de calitate, in speta beton produs la centrala, ci si manopera profesionista. Respectarea urmatoarelor recomandari va fi suficienta pentru ca rezultatul sa ofere siguranta in folosire pe termen indelungat:
- Initiati orice proiect apeland la un arhitect atestat si ulterior la un proiectant profesionist;
- Cautati cea mai buna solutie de lucru discutand cu o firma de constructii;
- Respectati indicatiile referitoare la furnizorul de materiale;
- Angajati un diriginte de santier pentru urmarirea lucrarilor;
- Ascultati recomandarile pe care le primiti in legatura cu folosirea ulterioara a pieselor rezultate din beton turnat.
Cu aceste informatii puteti porni proiecte personale, sau de firma, fara sa aveti grija in privinta calitatii si rezistentei pe termen lung.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.