Acoperis bituminos

acoperis bituminos

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Metodele de hidroizolare pentru acoperisuri sunt multiple si usor adaptabile configuratiei si structurii acestora. Pentru obtinerea unui acoperis bituminos de calitate, este necesara utilizarea unor materiale in continutul carora sa fie predominant bitumul. Despre proprietatile acestui material de hidroizolare, variantele lui, unde poate fi utilizat si cum se pune in opera, gasiti informatii in cele ce urmeaza.

Ce este acoperisul bituminos?

Construirea unui acoperis bituminos este o operatiune clasica si relativ usor de realizat. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, materialului care poate fi pliat si taiat la dimensiunea necesara fara prea multa efort. Aceasta caracteristica este data de includerea in reteta de producere a membranelor pentru acoperisuri bituminoase a unor materiale elastice si plastice.

Aceste materiale, impreuna cu calitatea bitumului de a fi foarte aderent pe suprafete, conduc la usurinta cu care se monteaza membrana pe un acoperis bituminos.

Drept urmare a acestor caracteristici, se obtin diverse beneficii viitoare, precum:

  • Flexibilitate si elasticitate ce pot fi alese in functie de caracteristicile tehnice ale produselor disponibile;
  • Durabilitate extinsa cand este folosita o varianta ce include armatura din polyester;
  • Poate fi pus in opera in plan orizontal sau vertical;
  • Este compliant fata de alte materiale cand este folosit in componenta unui sistem de termoziolare.

Alegerea materialului potrivit cu versiunea de acoperis bituminos aflat in constructie reprezinta o decizie ce revine proiectantului. Retineti ca nu toate acoperisurile, in speta forma sau locatia in care se afla cladirea, sunt pretabile pentru a deveni acoperisuri bituminoase.

instalare acoperis bituminos

Tipuri de acoperisuri bituminoase

Avand in vedere ca membranele bituminoase sunt expuse mediului inconjurator, este recomandat sa fie verificat si aspectul estetic. Din acest motiv, si in functie de tipul acoperisului, sunt disponibile produse dedicate pentru doua variante generale de construire a acoperisurilor. Fiecare dintre acestea asigura acelasi scop, hidroizolarea fiind de foarte buna calitate.

In continuare va prezentam cu ce varianta de material puteti obtine acoperisuri bituminoase:

Acoperis din sindrila bituminoasa

Acoperisul cu sindrila bituminoasa este apreciat pentru oportunitatile pe care le ofera in timpul si dupa momentul punerii in opera. Este un material economic si practic, deoarece durata de punere in opera este convenabila, iar timpul de utilizare pe termen lung excelent.

Faptul ca piesele din sindrila cu care veti proteja viitorul acoperis bituminos sunt de dimensiuni mici si sunt usoare, indica un efort minim in momentul montarii. Sunt, de asemenea, apreciate si pentru faptul ca inlocuirea in caz de nevoie se realizeaza foarte simplu si strict pentru suprafata deteriorata.

Aria de utilizare este dedicata pentru ca au fost proiectate special pentru a fi montate pe acoperisuri inclinate, sau in orice caz cu o panta minima. Din punct de vedere estetic sunt preferate, deoarece sunt disponibile in culori clasice si forme care se adapteaza foarte bine in contextul arhitectural rezidential. Fie ca veti alege sindrila bituminoasa drepunghiulara, in forma de solzi, sau hexagonala, efectul clasic va fi apreciat.

acoperis sindrila bituminoasa

Acoperis din membrane bituminoase

Membranele bituminoase sunt produse a caror destinatie este legata in mod direct de hidroizolarea acoperisurilor plate. Orice constructie al carui acoperis este paralel cu solul poate fi protejata cu acest tip de material.

Pentru blocurile de locuinte, hale pentru productie, sedii de institutii, sau oricare alte cladiri cu acoperis plat, montarea de membrane bituminoase reprezinta cea mai rentabila si rapida solutie. Productivitatea la un acoperis bituminos plan este foarte buna pentru ca materialul este livrat in role.

Materialul va fi lipit prin termosudare, sau lipire la rece, pe masura ce este derulat sulul. In functie de tipul acoperisului, circulabil sau necirculabil, va fi ales tipul de membrana potrivita. In combinatie cu alte materiale termoizolatoare, membranele bituminoase pot fi incluse intr-un sistem multistrat, care va asigura atat hidro cat si temoizolatia pentru acoperisuri bituminoase.

Corelarea variantei de material bituminos folosit pentru fiecare proiect este o masura binevenita. Chiar daca ati putea monta membrana bituminoasa pe un acoperis inclinat, cu siguranta nu este recomandat sa procedati astfel. Particularitatile oferite de producator merita sa fie puse in valoare cand construiti un acoperis bituminos.

acoperis plat cu membrana bituminoasa

Avantajele si dezavantajele unui acoperis bituminos

In mod curent, orice material de constructie va fi apreciat in functie de avantajele si dezavantajele pe care le ofera pe doua planuri: la punerea in opera si in functie de durata de utilizare. Este ideal sa folositi materiale conforme cu indicatiile din proiect, altfel pot aparea consecinte care ridica costurile de construire.

Va prezentam in continuare lista generala cu avantaje si dezavantaje ce pot aparea in momentul construirii unui acoperis bituminos:

Avantaje:

  • Pretul platit pe material reflecta o calitate foarte buna;
  • Timp redus de punere in opera cand se lucreaza cu o echipa profesionista;
  • Rezistenta si elasticitatea sunt remarcate ca fiind foarte bune, timp de circa 20 de ani, expuse fiind la temperaturi variate si radiatia solara;
  • Pe acoperisuri plane se pot monta mai multe straturi cu rol diferit;
  • Se pot executa reparatii generale, aplicandu-se un strat nou peste unul deteriorat, nu inainte de realizarea reparatiilor punctuale;
  • In functie de material se pot construi acoperisuri bituminoase circulabile;
  • Pot fi incluse in straturi succesive cu rol de termoizolare;
  • Destinatie de utilizare variata, de la cladiri rezidentiale pana la constructii industriale.

Dezavantaje:

  • La acoperisuri plane montajul pe timp de vara poate crea disconfort, datorita necesitatii folosirii flacarii deschise pentru lipirea membranei;
  • La acoperisuri in panta este necesara asigurarea lucrului la inaltime;
  • Pentru oricare tip de montaj, experienta este decisiva in privinta calitatii obtinute.

Este recomadnat ca lucrarea la un acoperis bituminos sa fie realizata de catre o echipa profesionista. Timpul de punere in opera va fi redus in raport cu suprafata aflata in lucru. Nu vor exista pierderi de material sau alte incidente legate de protectia muncii.

Calitatea hidroizolarii este direct legata de modalitatea punerii in opera a oricarei variante de membrana bituminoasa. Urmariti in capitolul dedicat care sunt etapele generale de instalare.

montaj acoperis bituminos din sindrila

Utilizari principale

Multe proiecte rezidentiale, comerciale sau industriale sunt prevazute cu acoperis bituminos. Flexibilitatea si durata mare de utilizare sunt primele avantaje pe care utilizatorul le va primi. Impermeabilizarea cu membrane bituminoase a acoperisurilor plane sau inclinate este posibila pentru urmatoarele tipuri de cladiri:

  • Constructii civile, hale de productie, centre comerciale, cladiri administrative;
  • Centre de sanatate, sali de spectacol, restaurante, mall-uri;
  • Depozite pentru alimente sau marfuri, centre sportive, centre SPA;
  • Blocuri de locuinte, case individuale, vile, cabane, hoteluri.

Pentru oricare dintre aceste constructii, modalitatea de instalare este similara, avand insa particularitati specifice in functie de configuratia fizica a suportului.

impermeabilizare acoperis plat cu membrana bituminoasa

Etape generale de instalare

Aprecirea proprietatilor si durabilitatii unui material se va face odata cu trecerea timpului. Pentru ca informatiile din fisa produsului sa fie in totalitate obtinute, este recomandat ca instalarea acestui produs pentru acoperisuri bitumunoase sa fie realizata profesional.

Astfel, se remarca urmatorii pasi de lucru pentru ambele tipuri de straturi:

  • Pregatirea suportului – Suportul pentru montaj trebuie sa fie solid si curat. Nu se monteaza membrana inainte de a fi realizate reparatii atunci cand acoperisul este vechi. La acoperisurile in panta se scot toate cuiele si se curata suportul cand este inlocuita invelitoarea;
  • Sensul de aplicare – Se verifica si se stabileste care este cel mai eficient sens de montaj. Instalarea se face intr-un singur sens, indiferent daca acoperisul este plan sau inclinat;
  • Instalarea – Pe acoperisul plan, membrana bituminoasa este derulata si incalzita treptat cu arzatorul cu flacara concentrata. Pentru o termosudare eficienta la imbinari se foloseste o rola metalica pentru presarea zonei de suprapunere a materialului. Se folosesc benzi din aluminiu pentru fixarea membranei cand este montata pe marginea acoperisului in plan vertical. La acoperisul inclinat, randurile de sindrila bituminoasa se suprapun de la coama spre baza, rand dupa rand;
  • Uscarea adezvului – Daca membrana bituminoasa este instalata la rece, se respecta timpul de uscare asa cum prevede producatorul. Acoperisul nu va fi traversat in tot acest timp. Timpul de fixare este recomandat sa fie pastrat inclusiv cand instalarea se face la cald;
  • Proba de impermeabilizare – Inundarea terasei plane este cea mai buna metoda pentru verificarea etanseitatii la acoperisuri bituminoase. Aceeasi metoda se poate practica si pentru acoperisurile inclinate, insa cu un consum mai mare de apa.

Corectitudinea cu care vor fi pusi in opera acesti pasi echivaleaza cu obtinurea unui rezultat foarte bun. Este util ca informatiile din proiect sa fie respectate, atat din punct de vedere al materialului recomandat, cat si al manoperei.

De ce sa apelati la un profesionist?

O echipa profesionista poate sa desfasoare activitati calitative la acoperisuri bituminoase datorita experientei. Valoarea lucrarii este cea mai importanta masura prin care un acoperis plan sau inclinat va fi protejat impotriva infiltratiilor. Incercarea de a lucra in regie proprie ar putea avea consecinte neplacute, atat in legatura cu propria siguranta, cat si cu consumul de materiale si calitatea obtinuta.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.