- Categorii: Ventilatie
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Adoptarea tehnologiilor noi pentru improspatarea si decontaminarea aerului interior reprezinta o necesitate in contextul actual al poluarii. Solutia de ventilatie cu recuperare de caldura este, in prezent, cea mai performanta optiune.
In acest articol veti regasi informatii despre principalele tipuri de ventilatie cu recuperare caldura, metode de sustinere a functionarii acestora, dar si setul cu avantaje si dezavantaje legate de proiectarea, montarea si utilizarea acestora.
Ce reprezinta ventilatia cu recuperare de caldura?
Ventilarea cu recuperare de caldura are drept principiu inlocuirea aerului contaminat dintr-o incapere cu altul proaspat si filtrat, fara a se inregistra o diferenta semnificativa de temperatura si umiditate ambientala. Este bine stiut faptul ca in sezonul rece sau in cel de vara, aerisirea naturala este problematica tocmai pentru faptul ca aerul foarte rece sau foarte cald va perturba incalzirea ori climatizarea incaperilor.
Folosind aceasta metoda in locuinte sau alte spatii in care se lucreaza, ori sunt activitati pentru servicii, beneficiile resimtite se vor concretiza in:
- Functioneaza cu efect continuu si constant indiferent de temperatura exterioara;
- Aport de aer curat si oxigenat datorita filtrelor incluse;
- Regleaza umiditatea aerului, scotand astfel din folosinta echipamentele pentru dezumidificare;
- Incalzeste aerul intrat prin transfer de caldura dinspre aerul evacuat;
- Modifica temperatura interioara cu cel mult 8%;
- Aduce economii de circa 25% la consumul de energie;
- Elimina necesitatea instalarii altor ventilatoare suplimentare pentru extractie;
- Nu afecteaza design-ul interior si reduce costurile de punere in opera;
- Cost de montaj mai mic;
- Intretinerea se face usor, fara consum de materiale sau substante speciale;
- Mentenanta si reparatiile se realizeaza rapid si cu costuri decente.
In functie de volumul pentru care este necesar un proiect de ventilatie cu recuperare de caldura, va trebui sa aveti o discutie cu profesionistii acestui domeniu. Dimensionarea corecta a acestor echipamente sau adoptarea unui anumit tip vor conduce la inca o economie in proiectul modern de aerisire a cladirii.
Principiul de functionare al ventilatiei cu recuperare de caldura
Functionarea acestor echipamente se bazeaza pe urmatoarele concepte:
- Ventilatia descentralizata cu recuperare de caldura – Fiecare incapere va fi dotata cu propriului dispozitiv de ventilatie cu recuperare de caldura. Este recomandata pentru spatii de tipul apartamentelor, caselor rezidentiale si, in general, cladiri cu volum redus;
- Ventilatia centralizata cu recuperare de caldura – Are la baza folosirea unui schimbator de caldura si a mai multor puncte de refulare a aerului in incaperi. Se foloseste tubulatura de ventilare care va acoperi intreaga suprafata. Se proiecteaza special pentru spatii interioare largi, de tipul birourilor de firma, centrelor comerciale, spatiilor pentru productie.
Prin functionarea lor continua, aceste doua variante asigura ventilarea spatiului si simultan compenseaza pierderea de caldura sau aer racit din incapere. Acolo unde este posibil se recomanda sa fie adoptata o ventilatie hibrida pentru reducerea costurilor.
In cazul bailor si bucatariilor, considerate spatii unde evacuarea aerului este preponderenta, se vor folosi ventilatoare de extractie. Acest mix intre un sistem recuperare caldura si ventilatoare dedicate pentru baie si hote pentru bucatarie (ambele avand un cost redus), va reduce costurile intregului proiect.
Categorii principale de ventilatie cu recuperare de caldura
Decizia in privinta adoptarii unui anumit sistem de ventilatie cu recuperare de caldura trebuie luata impreuna cu un profesionist. In cele mai multe dintre situatii, volumul spatiului interior reprezinta criteriul principal ce este luat in calcul. Pentru volume reduse sunt folosite recuperatoare de caldura descentralizate. Pentru cele cu volume mari se va calcula necesarul pentru recuperatoare de caldura centralizate. In continuare, analizam ambele situatii pentru a observa diferentele:
- Recuperatoare centralizate – Reprezinta intreaga aparatura de ventilatie, ce este dimensionata si pusa in functiune intr-un spatiu interior cu volum mare. Este compusa dintr-un schimbator de caldura si tubulatura prin care se face refularea in incapere a aerului proaspat, curatat de impuritati si poluatori. Setarea nivelului de filtrare va fi decis in functie de necesitatile fiecarui spatiu. Beneficiile utilizarii acestui sistem recuperare caldura se concretizeaza in:
- Furnizarea continua a aerului proaspat;
- Eliminarea noxelor din activitatile curente, a dioxidului de carbon si retinerea in filtre a prafului;
- Mentinerea temperaturii si umiditatii la nivelul cererii in functie de utilizarea spatiului;
- Reducerea consumului suplimentar de energie pentru incalzire, atunci cand este folosita o varianta clasica de ventilatie.
- Recuperatoare descentralizate – O varinata eficienta de ventilare cu recuperare de caldura este cea descentralizata. Va fi folosita in toate spatiile interiore unde nu se poate monta tubulatura de ventilare necesara solutiei de tip centralizat. Caracteristica principala a unui sistem recuperare caldura descentralizat este usurinta cu care poate fi instalat fara a perturba design-ul incaperilor. Aceasta facilitate este apreciata, in special, in cazul apartamentelor si caselor individuale, unde inaltimea camerelor nu permite instalarea accesoriilor dedicate ventilatiei centralizate. Functionarea este bazata pe extragerea aerului poluat si umed din incaperi si trimiterea lui spre exterior. Aerul proapat ce urmeaza sa fie introdus in camera va fi incalzit chiar de aerul extras. Aici este secretul functionarii si recuperarii de caldura. Inca din prima ora de functionare veti bifa urmatoarele beneficii:
- Dimensionare facila in functie de volumul incaperii;
- Minim invaziv la montaj in privinta degradarii structurii sau finisajelor;
- Nivel de zgomot redus si functie speciala pentru functionare pe timp de noapte;
- Alimentare directa la tensiunea uzuala din retea;
- Randament de peste 93%;
- Filtre care se curata usor prin spalare.
Avand aceste informatii, puteti planifica mai usor punerea in opera a sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura. Este, totusi, util ca pentru calculul necesarului de ventilare, alegerea modelului si instalarea propriu-zisa sa colaborati cu o firma profesionista.
Modele de ventilatie cu recuperare de caldura: HRV vs. ERV
Diferentierea aparaturii de ventilatie cu recuperare de caldura trebuie inteleasa, astfel incat sa puteti opta pentru cea mai rentabila varianta. Pentru locuintele rezidentiale sunt disponibile doua modele, pe care le vom prezenta in continuare. Se va retine ca ambele variante joaca acelasi rol: indepartarea aerul viciat din casa si inlocuirea lui cu aer proaspat.
- Recuperare de caldura (HRV) – Ventilarea in acest caz aduce recuperarea caldurii din incaperi. Aerul curat nu va perturba confortul in incaperi. Drept urmare, se produce o economie substantiala de energie consumata pentru incalzire. Principiul de functionare este urmatorul:
- Captarea aerului poluat;
- Trecerea aerului prin celula nepermeabila a HRV;
- Aerul interior cald si umed isi transfera proprietatile catre aerul rece si uscat din exterior;
- Aerul introdus in incapere va avea o umiditate de circa 40% pana la 60% si o temperatura foarte apropiata cu cea din interior. Efectul reprezinta un beneficiu confortabil in sezonul de iarna.
- Recuperare de caldura cu entalpie (ERV) – Folosirea acestei variante ofera recuperarea energiei consumata cu climatizarea in timpul verii. Principiul de functionare este diferit fata de varianta HRV si se datoreaza structurii celulei cu care este dotat acest sistem ventilatie recuperare caldura. Iata cum functioneaza;
- Absorbtia aerului viciat;
- Conducerea coloanei de aer prin celula permeabila a ERV;
- O parte din umiditatea aerului evacuat va fi transferata spre aerul uscat din exterior;
- Aerul exterior cald si uscat este absorbit de celula si va intra in incapere la valori asemanatoare cu cele deja produse de sistemul de climatizare. Efectul devine foarte convenabil pentru sezonul de vara.
Alegeti unul dintre aceste sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura tinand cont si de clima zonei. Optand corect, beneficiati si de eliminarea aparaturii suplimentare cu care se indeparteaza sau suplimenteaza umiditatea din incaperi.
Avantaje si dezavantaje ale sistemelor cu recuperare caldura
Inainte de a demara acest proiect, este util sa va informati in privinta consecintelor pozitive sau negative ce vor aparea inainte si dupa punerea lui in functiune. Vom prezenta in continuare pachetul cu avantaje generale ale aparaturii de ventilatie cu recuperare caldura, precum si dezavantajele inerente ce apar la orice echipament.
Avantaje
- Conservarea si imbunatarirea conditiilor de locuire, munca, productie, comert;
- Gestionarea suficient de precisa a nivelului de ventilatie in orice anotimp;
- Inregistrarea de economii in legatura cu energia care se consuma pentru incalzire si/sau climatizare;
- Eliminarea consistenta din aerul interior a prafului, alergenilor, bacteriilor si virusilor;
- Metode de intretinere care se realizeaza fara efort in functie de modelul de sistem recuperare caldura ales;
- Solutii de mentenanta si reparatii profesionale accesibile;
- Integrare configurabila cu designul incaperilor.
Dezavantaje
- Costuri diferite legate de dimensionarea proiectului in functie de volumul incaperilor;
- Costuri pentru aparatura si materialele consumabile in functie de numarul de camere;
- Afectarea si necesitatea modificarii design-ului interior cand este montata o ventilatie recuperare caldura cu tubulatura;
- Accesarea serviciilor de mentenanta si reparatii profesionale la sistemele centralizate.
Cercetarea avantajelor si dezavantajelor este folositoare pentru a sti exact care sunt beneficiile si masurile ce trebuie luate pentru a estompa punctele mai putin placute. Per total, solutiile profesionale de ventilatie cu recuperare de caldura ofera confort si economie.
De ce trebuie sa ne asiguram inainte de realizarea sistemului de ventilatie?
Din cele prezentate pana acum, reies clar beneficiile pe care sistemele de ventilatie cu recuperarea caldurii le produc. Fie ca veti opta pentru un sistem descentralizat, fie pentru unul centralizat, va asteptati ca efectul sa fie cel putin egal cu descrierea performantelor aratate de producator. Presupunand ca dimensionarea si montajul sunt realizate ca la carte, iata care sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont inainte de inceperea acestui proiect:
- Cladirea, indiferent de modul de utilizare, trebuie sa detina un sistem eficent de termoizolatie la toate nivelurile (subsol, pereti, tavan, pod, acoperis). Acest sistem va retine caldura produsa si va contribui la economia de energie;
- Montarea de tamplarie termoizolatoare la ferestre, usi de interior si exterior. Varietatea acestor produse ofera o buna sansa de a asigura toate golurile dedicate pentru usi si ferestre cu o bariera termoprotectoare eficienta;
- Dotarea constructiei cu puncte dedicate pentru aerisire naturala, pentru amplasarea de ventilatoare cu grila la bai si spatiu pentru montarea tubulaturii de evacuare a hotei de bucatarie;
- In faza de proiect este necesara o descriere cat mai apropiata a modului in care vor fi utilate incaperile. In acest mod, proiectarea sistemului de ventilare cu recuperare de caldura va tine cont de aceste pozitionari si efectul se va resimti in aerisirea echilibrata a spatiului.
Aceste masuri preliminare sunt utile si vor amplifica aportul adus de oricare model de ventilatie recuperare caldura. Cu cat pasivitatea cladirii fata de mediul exterior este mai buna, cu atat confortul va fi mai ridicat.
Cand si de ce sa optam pentru o ventilatie centralizata sau descentralizata?
Punctul de plecare in alegerea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este reprezentat de particularitatile constructive ale cladirii. In anumie conditii climatice, sau aspecte legate de functionalitatea cladirii, este posibil ca variantele de ventilatie clasice sa nu fie eficiente. Va prezentam care sunt aceste situatii si ce tip de ventilatie cu recuperare de caldura este recomandata:
- Conditiile de clima – Cand clima are un aspect preponderent pentru cel putin jumatate din an, este necesar sa optati pentru sisteme de ventilatie. Pentru case si apartamente va fi suficienta ventilarea descentralizata cu recuperarea caldurii. In cazul spatiilor interioare deschise, cu volum mare, ventilarea centralizata este solutia recomandata de specialisti;
- Destinatia cladirii – Daca aspectul climatic nu prezinta un interes aparte, ventilarea pe baza de recuperare de caldura se va adapta strict in functie de volumetria incaperilor. Tipul de ventilare centralizata va fi adoptat, de regula, pentru cladirile cu tavan inalt, iar versiunea descentralizata pentru incaperi clasice, in care tavanul este situat la cel mult 3 metri de pardoseala.
Aceste precizari tin de eficientizarea costurilor initiale pentru proiectarea, achizitia si montajul oricarui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura.
Cum intretinem si curatam sistemele de ventilatie?
Pentru ca sistemele de ventilatie sa ramana functionale la capacitatea proiectata va fi necesar ca periodic sa beneficieze de intretinere. Curatarea acestora este o operatiune ce poate fi realizata, pentru cele mai multe dintre acestea, de catre beneficiar. Este important sa fie repectate informatiile din fisa produsului. Veti gasi detalii despre modalitatea de curatare, solutiile de curatare care se pot utiliza, dar si intervalul de timp optim pentru intretinere. Pentru simplificare, sfaturile generale sunt urmatoarele:
- Urmati intotdeauna instructiunile de curatare oferite de producator;
- Curatati strict doar acele parti ale sistemului de ventilatie care sunt indicate in manualul de utilizare;
- Nu folositi substante de curatare daca nu sunt precizate;
- Actionati cu atentie la curatarea lamelelor ventilatorului;
- Nu curatati excesiv filtrele. Curatarea lor se face doar prin metoda indicata de producator;
- Verificati ca dupa curatare sa nu existe obiecte straine lasate in proximitatea sau in interiorul sistemului de ventilatie.
Aceste recomandari sunt valabile pentru sistemele de ventilatie descentralizate, unde utilizatorul poate efectua intretinerea curenta. Pentru restul sistemelor, daca nu este precizat clar ca se poate interveni pentru intretinere, nu actionati. Manopera de intretinere in aceasta situatie va fi realizata doar in maniera profesionala.
De ce sa optam pentru o astfel de ventilatie?
Necesitatea ventilarii eficiente a cladirilor este extrem de importanta pentru sanatate. Acumularea poluantilor din surse diferite se face pe nesimtite si in fiecare secunda. Atingerea unui anumit nivel de poluare in incapere poate sa conduca la accidente periculoase pentru sanatatea ocupantilor, dar si pentru integritatea cladirii. Pentru toate aceste motive, iata argumentele pentru care merita din plin sa optati pentru acest tip de ventilatie:
- Functioneaza continuu, in orice anotimp, adaptand din mers nivelul temperaturii si umiditatii aerului in functie de cel prezent in interior;
- Nu trebuie sa aveti grija sa porniti sau sa opriti sistemul de ventilare mecanica;
- Asigura filtrarea si purificarea aerului trimis in incapere;
- Mentine calitatea bunurilor si finisajelor interioare;
- Limiteaza drastic riscul de imbolnavire provocat de aerul viciat din incaperi;
- Stopeaza pierderile de caldura sau aer rece produs de climatizoare;
- Aduce economii anuale considerabile;
- Poate fi intretinut usor, fara efort sau costuri cu materiale consumabile;
- Poate fi reparat sau inlocuit rapid apeland la o firma specializata.
Daca cel putin unul dintre aceste argumente va este pe plac, atunci este de inteles ca nu trebuie sa intarziati mult cu demararea acestui proiect. Verificarea volumetrica si calculul pentru necesarul de ventilatie cu recuperare de caldura lasati-le in seama profesionistilor.
Cat costa realizarea unei ventilatii cu recuperare caldura?
Costurile pentru punerea in functiune a acestui sistem recuperare caldura sunt diferite. O evaluare sigura puteti primi contactand o firma specializata in acest domeniu. Iata care sunt criteriile generale ce influenteaza costul:
- Volumul efectiv ce trebuie ventilat;
- Configuratia cladirii, numar de etaje, camere clasice sau spatii deschise;
- Tipul de ventilatie recuperare caldura care este stabilit prin proiect;
- Masuri suplimentare pentru mascarea tubulaturii de ventilare;
- Masuri de perforare a peretilor exteriori pentru ventilatia descentralizata;
- Daca lucarea este relizata odata cu constructia cladirii, sau se refera la o cladire aflata in renovare.
Costurile proiectului de ventilatie cu recupereare de caldura pot fi diminuate atat timp cat veti respecta informatiile legate de termoizolarea cladirii. In acelasi timp, nu uitati ca recuperarea investitiei se va face relativ rapid prin reducerea consumurilor de energie electrica sau termica.
Performanta tehnologica in acest domeniu a atins o cota excelenta pentru multumirea beneficiarilor. Acest aspect reprezinta cel mai bun motiv pentru care merita sa investiti in ventilatie cu recuperare de caldura. Efectele acestei solutii se vor resimti imediat, in timp ce beneficiile promise isi vor mentine efectul pe termen lung.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.