Ce trebuie sa stim despre soclul casei?

Distribuie articol:

Elementele structurale ale unei case nu se rezuma doar la fundatie sau pereti. Partea de soclu casa este inclusa in structura de rezistenta, asigurand simultan protejarea fundatiei si peretilor de infiltrarea apei. In plus, soclul casei joaca si rol estetic prin integrarea culorii sale cu restul constructiei. Vom prezenta in continuare informatii utile despre ce reprezinta scolul unei case si care sunt metodele pentru a monta o izolatie eficienta. Veti afla de ce este important sistemul de hidro si termoizolatie a soclului, ce trebuie sa stiti in legatura cu alegerea culorii si materialelor de finisare, dar si cateva indicatii in legatura cu punerea corecta in opera pentru partea de soclu casa.

Ce reprezinta soclul casei?

Aceasta parte a constructiei este cunoscuta si sub denumirea de braul casei. In planurile arhitectului acest soclu casa nu trebuie confundat cu fundatia propriu-zisa, chiar daca este o continuare a acesteia. Tot ceea ce se vede deasupra solului si pana la pereti este in fapt suportul pe care se vor sprijini acestia, prin urmare soclul casei. Beneficiile pe care acest brau al casei le va transmite intregii constructii se refera la:

  • Crearea unei zone tampon intre fundatie si pereti;
  • Protejarea peretilor impotriva atragerii umiditatii din sol;
  • Pastrarea curata a peretilor fata de stropirea cu apa de ploaie sau zapada;
  • Asigurarea continuitatii termoizolatiei si hidroizolatiei peretilor;
  • Alegerea unui design placut ce va pune in valoare aspectul constructiei.

Fiecare dintre aceste beneficii vor contribui la mentinerea integritatii peretilor si protejarea cladirii impotriva temperaturilor scazute si in special a factorilor meteo manifestati prin umiditate. Folosirea de materiale de constructie calitative pentru soclu casa reprezinta o necesitate. Daca soclul casei este pus in opera conform cu cerintele de calitate in privinta materialelor si beneficiaza de manopera profesionista, atunci locuirea pe termen lung va fi confortabila.

Soclul casei

Ce metode putem folosi pentru izolarea soclului?

Pentru ca un soclu casa sa fie corect izolat sunt necesare doua etape. Prima se refera la hidroizolarea si termoizolarea soclului fata de sol si fundatie, iar cea de-a doua la izolarea prin finisare a suprafetei acestuia care se afla deasupra solului. A doua etapa joaca si rol decorativ odata cu folosirea de materiale de finisaj specifice pentru aceasta parte de constructie. Vom prezenta in continuare cele doua etape de izolare pentru soclul casei, oferindu-va amanunte importante pentru fiecare pas in parte.

  • Hidroizolare soclu casa:
    • Amorsa – In zona de contact a soclului cu solul si fundatia, dar si pe toata inaltimea oricarui soclu, se va aplica o amorsa speciala cu proprietati hidroizolante;
    • Placare polistiren extrudat – Se monteaza placi din polistiren extrudat. Grosimea va fi mai mare cu cel putin 3 cm fata de grosimea celui montat pe peretii exteriori. Se foloseste adeziv dedicat care rezista la temperaturi extreme. Nu se folosesc dibluri pentru montaj;
    • Adancimea de hidroizolare – Veti cobora cu sistemul hidroizolator minim 50 cm sub linia planseului. Este recomandat ca izolatia sa ajunga pana la placa de fundare.
  • Finisare soclul casa (cu rol de hidroizolare):
    • Vopsire soclul casa – Este cea mai rapida si usoara metoda pentru finisarea unui soclu casa. Chiar si asa trebuie sa folositi vopseluri decorative cu specificatii pentru rezistenta la socuri si potential hidroizolant. Culoarea pe care o alegeti va fi una complementara in raport cu nuanta peretilor exteriori, sau cu mediul incojurator;
    • Tencuire mozaicata – Un soclu casa acoperit cu tencuiala decorativa dura mozaicata va spori rezistenta in tip a acestei suprafete. Duritatea zonei finisate este apreciata pentru rezistenta la loviri accidentale, la mucegai si in general la intemperii. Componentele acestui material de finisare ajuta la uscare rapida, dar are si un grad ridicat de aderenta la majoritatea suprafetelor de scolul casa (beton, caramida, ipsos, rigips sau vopseluri vechi);
    • Placare decorativa – Prin placare decorativa soclul casei va primi de regula o finisare neteda, uniforma si cu aspect deosebit. In functie de arhitectura dorita, de aspectul general al cladirilor din zona, ori a amenajarilor din curtea casei, puteti alege:
      • Piatra naturala – Aspectul rustic al unui soclu casa placat cu piatra naturala este tot mai dorit. Umiditatea, radiatia solara si temperaturile oscilante nu pot pricinui niciun fel de degradare pietrei naturale. Rezistenta este aspectul forte al acestui material, iar design-ul ofera casei senzatia reala de trainicie. Cu cat pozitionarea pietrelor naturale va fi mai apropiata una de alta, cu atat excludeti aparitia infiltratiilor in zonele de umplure cu amestec din ciment. Se pot folosi pietre poligonale din calcar, ardezie, piatra scapitata (marmura pentru exterior), dar si mult apreciata piatra de rau;
      • Siding din polimeri – Cu aceasta solutie de placare soclu casa veti rezolva rapid si relativ ieftin finisarea. Aceste sidinguri sunt totusi deficitare in privinta repiratiei soclului, insa exceleaza in legatura cu paleta de culori si imitatii de materiale naturale;
      • Gresie de exterior – Varietatea foarte mare de modele si culori de gresie de exterior pentru soclul casei recomanda acest material. Se monteaza destul de repede si rezista foarte bine in timp, inclusiv la socuri mecanice de medie intensitate.
    • Caramida aparenta – Alternativa mai putin scumpa la piatra naturala este caramida aparenta. La o casa al carui acoperis este invelit cu tigla ceramica, puteti asocia estetic un soclu casa placat cu caramida aparenta. Trebuie sa stiti ca nu vorbim despre caramida clasica, ci doar de aspectul de caramida. Materialul este sintetic si detine toate artibutele pentru hidroizolare si rezistenta in timp.

Diversitatea de metode si materiale pentru a izola soclul casei este suficienta incat sa obtineti un rezultat foarte bun. Este important ca de la bun inceput sa alegeti materialul pentru placarea soclului astfel incat lucrarile anterioare de izolatie hidro sa permita o aplicare sau un montaj eficient al acestui material.

Este importanta hidroizolatia si termoizolatia soclului? 

Lucrarile premergatoare punerii in opera a stratului de finisaj pentru soclul casei vor fi realizate excelusiv de un constructor profesionist si cu materiale dedicate pentru acest pas al constructiei. Importanta in privinta hidro si termoizolarii soclului trebuie sa fie egala cu cea a turnarii fundatiei. Cand aceste lucrari sunt corect realizate vor fi excluse urmatoarele neajunsuri:

  • Infiltrarea apei la nivelul fundatiei si degradarea structurii de rezistenta a casei;
  • Deteriorarea treptata a structurii peretilor exteriori;
  • Distrugerea finisajului exterior aplicat pe soclul casei;
  • Exfolierea materialului de finisare a peretilor;
  • Degradarea confortului locativ datorita aparitiei mucegaiului in interior si a mirosului specific;
  • Deteriorea aspectului vizual al constructiei datorita petelor de umezeala de pe pereti;
  • Pericol de prabusire partiala sau totala a constructiei datorat distrugerii structurii de rezistenta daca nu se intervine la timp.

Desi un soclu casa nu este in definitv o fundatie, acesta joaca un rol deosebit de important in mentinerea stabilitatii structurii unei cladiri. Solicitati in mod special atentie suplimentara constructorului la aceasta parte a cladirii. Cu cat soclul casei va fi mai bine termo si hidroizolat (interior / exterior), cu atat durata de viata a casei va fi mai mare.

Soclu locuinta

Aspecte de avut in vedere in alegerea culorii pentru soclu casa

Arhitectura casei este un cumul de forme si culori. Daca forma casei determina stilul arhitectural, culorile alese pentru soclu casa, pereti, ferestre, usi si acoperis vor completa vizual constructia. Alegerea culorii pentru soclul casei este importanta pentru ca o casa este privita de la baza spre acoperis. Aceasta culoare trebuie sa se imbine cromatic armonios cu stilul constructiei si peisajul. Va prezentam cateva aspecte pe care trebuie sa le verificati atunci cand decideti care va fi culoarea pentru soclul casei:

  • Mediul inconjurator – In curtea casei, oricat de mica ar fi, veti sadi plante sau arbusti. Cu cat densitatea acestor plante verzi sau multicolore este mai mare, cu atat culoarea pentru soclu casa trebuie sa fie mai deschisa. Folositi culoare crem sau bej. Aceasta este solutia pentru a face casa sa iasa in evidenta fata de verdeata din curte;
  • Efect vizual – Daca aveti o casa cu un singur nivel, culoarea pentru soclul casei poate ajuta la amplificarea senzatiei vizuale de inaltime a casei. Alegeti tonuri deschise din gama de nuantelor de alb, bleu sau orange;
  • Integrarea in peisaj – Culorile casei pot fi alese in asa fel incat casa sa fie „ascunsa” in peisajul inconjurator din jurul proprietatii. Folositi pentru soclul casei nuante inchise de gri, maro sau chiar negru, cu conditia ca peretii, ferestrele si usile, dar si invelitoarea acoperisului sa fie in acelasi ton de culori.

Este recomandat ca fiecare parte a constructiei casei sa beneficieze de atentie din doua planuri: partea structurala si partea estetica. Daca folositi varianta de vopsire pentru soclu casa, modificarile ulterioare ale culorii nu sunt atat de dificile. Acelasi lucru nu se va intampla daca ati placat soclul casei cu piatra naturala sau placi ceramice pentru exterior. Manoperele pentru decopertare, achizitia materialului si refacerea finisajului sunt costisitoare. Vizualizati mai multe variante de culori pentru soclu casa impreuna cu arhitectul si luati o dezicie pentru cativa zeci de ani.

Care sunt indicatiile de construire pe care trebuie sa le indeplineasca soclul casei?

Asa cum aratam anterior atentia acordata construirii casei trebuie sa fie primordiala. Rezistenta si beneficiile pe care le ofera zona de soclu casa sunt atat de importante incat trebuie sa le cunoasteti inainte de a fi puse in opera. Stiind aceste detalii veti putea solicita oricand sa fie facute verificari atat pe partea de proiectare, dar mai ales in etapa de punere in opera. Nu uitati ca ulterior finalizarii lucrarilor veti avea de rezolvat odata cu trecerea timpului si etape de intretinere periodica pentru soclul casei.

Iata care sunt indicatiile de construire pentru un soclu casa rezistent si simultan estetic:

  • Sistemul de scurge a apei de pe acoperis sa fie pozitionat la cel putin 50 cm de baza casei;
  • Solul la baza casei trebuie sa fie inclinat spre exteriorul soclului pentru ca drenarea apei sa fie rapida si sa fie evitata baltirea;
  • Separarea partii de soclu casa fata de sol sa fie realizata cu materiale potrivite pentru a preveni inghetul pe suprafata construita;
  • Ventilarea interioara a fundatiei (chiar daca nu exista un beci) trebuie sa fie eficienta si suficienta pentru a nu induce umezeala in soclul casei;
  • Sistemul de termo si hidroizolatie sa respecte normele de pozitionare in adancime fata de fundatie;
  • Intretinerea perimetrala a soclului casei pe timp de iarna este recomandata. Veti eliminati cat mai repede zapada si gheata depuse.

Daca metodele constructive sunt respectate si materialele folosite sunt de calitate sunt exluse pentru cel putin 50 de ani probleme legate de rezistenta unui soclu casa. Chiar si asa, este util sa verificati periodic starea acestuia si sa faceti cat mai curand reparatii daca este necesar. Cand soclul casei are structura neafectata, atunci si casa va ramane in siguranta.

Valoarea acestei parti a casei este indiscutabila. Prin cumulare, informatiile anterioare conduc la continuitatea mentinerii integritatii structurii casei. Orice infiltratie sau deteriorare mecanica la nivel de soclu casa reprezinta un punct de plecare pentru multe neajunsuri legate de pereti, plafoane si chiar acoperis. Daca in exterior se pot depista vizual pe soclul casei anumite fisuri sau desprinderi de material de finisaj, in interior degradarea poate continua fara sa stiti de aceasta. Sunt suficiente motive pentru a tine cont de recomandarile prezentate. Acum stiti ca un soclu casa durabil echivaleaza cu locuirea confortabila si indeparteaza cheltuieli pe care nu vi le doriti.

martie 14, 2022