Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Parchetul stratificat reprezinta una dintre cele mai moderne solutii pentru pardoseli, imprumutand deopotriva calitatile lemnului masiv, cat si cele ale pardoselilor laminate, popularitatea acestei tehnologii fiind intr-o continua crestere. Nu e de mirare de ce din ce in ce mai multi proprietari de case exploreaza ideea de montaj parchet stratificat, fie cu ocazia unei constructii noi, fie cu ocazia unei renovari.
Acestea fiind spuse, in cele ce urmeaza vom discuta despre cum se monteaza parchetul stratificat pas cu pas.
Materiale si unelte necesare
Lucrarile de montaj parchet stratificat au un nivel de dificultate relativ scazut. Cu toate acestea, pentru a putea obtine un rezultat de calitate, ar trebui ca pe langa minimul de experienta, sa dispuneti de materialele optime unei astfel de lucrari, dar si de un set de unelte profesionale.
Asadar, inainte de a discuta despre pasii de lucru, iata care sunt materialele si ustensilele necesare pentru montarea parchetului stratificat:
#1: Materiale necesare
- Parchet: Parchetul din lemn stratificat poate fi de mai multe tipuri. In primul rand, sortimentele de parchet se diferentiaza intre ele prin esenta lemnului din care sunt construite. In acest sens, majoritatea producatorilor ofera atat solutii clasice (cum ar fi, de exemplu, stejarul), cat si solutii exotice (cum ar fi, de exemplu, mahonul african). In al doilea rand, parchetul stratificat poate fi format din doua sau mai multe straturi;
- Folie pentru parchet: Stratul de baza (dintre sapa si parchet) poate consta fie dintr-o folie PPE, aluminizata, fie din fibre de lemn sau chiar din pluta;
- Plinte: Plintele sunt, de regula, fabricate din lemn sau din PVC si asigura finisarea trecerii dintre pardoseala si perete. Acestea pot avea, de asemenea, rol practic, mascand cablurile electrice sau cele TV.
Sfat util: Pentru alegerea materialelor potrivite, va recomandam sa consultati cu atentie specificatiile tehnice ale fiecarui tip sau model in parte. De asemenea, consultarea unui profesionist v-ar putea ajuta pe termen lung, atat prin optimizarea costurilor cu achizitia materialelor, cat si prin calitatea materialelor achizitionate.
#2: Materiale optionale
- Termoizolatie: Lemnul (si, implicit, parchetul stratificat) este un bun izolator termic. Solutiile de izolatie termica sunt, de asemenea, recomandate pentru placile dintre etaje, pentru a impiedica transferul termic de la nivelele inferioare catre cele superioare;
- Incalzire prin pardoseala: Fiind o tehnologie moderna, parchetul din lemn stratificat functioneaza foarte bine in legatura cu un sistem de incalzire prin pardoseala. In plus, cele doua solutii combinate pot conduce la reducerea consumului de energie cu pana la 30%.
#3: Unelte
- Instrumente de masurare: Veti avea nevoie de o rigla si o ruleta pentru a putea efectua corect masuratorile. De asemenea, utilizati un creion pentru tamplarie pentru marcarea placilor de parchet care trebuie taiate;
- Instrumente de taiere: Taierea placilor se poate realiza manual sau mecanizat. Pentru a eficientiza timpul de lucru, insa, va recomandam cea de-a doua varianta. Astfel, asigurati disponibilitatea unui fierastrau electric (circular sau pendular) pe santier;
- Distantiere: Penele de dilatare pentru montarea parchetului stratificat sunt un accesoriu optional, insa va vor ajuta sa mentineti o distanta corecta fata de perete;
- Kit de montaj parchet: Seturile de montare parchet contin, de regula, trei piese – ciocan, levier pentru tractiune si pana pentru imbinare.
Cum se monteaza parchetul stratificat?
Acum ca stiti care sunt materialele si echipamentele de care veti avea nevoie pentru acest proiect, puteti trece la treaba.
Iata, deci, care sunt lucrarile de montaj parchet stratificat, intr-un ghid pas cu pas:
Pasul 1: Necesarul de materiale
Inainte de demararea lucrarilor de montare a parchetului stratificat, vom proceda la calcularea necesarului de materiale. In acest sens, vom masura, in primul rand, suprafetele care urmeaza placate cu parchet.
Atentie! Tineti cont de faptul ca, la margini, placile vor trebui taiate. Acest lucru genereaza, implicit, anumite pierderi. Asadar, cand calculati cantitatea de materiale necesare, aveti in vedere o marja de eroare de cel putin 5%.
Pasul 2: Pregatirea suprafetelor
Dupa efectuarea masuratorilor, intreaga suprafata suport trebuie, in primul rand, inspectata. Daca identificati anumite nereguli (precum eventuale denivelari) procedati la repararea degraba a acestora. Dupa reparatii, permiteti materialelor sa se usuce (daca este cazul) si curatati suprafata de mizerie si praf.
Sfat util: Turnarea unei sape epoxidice autonivelante inainte de montarea parchetului este indicata atat pentru nivelarea, cat si pentru sigilarea suprafetelor.
Pasul 3: Aclimatizarea parchetului stratificat
Inainte de montaj, parchetul stratificat are nevoie de o anumita perioada de timp pentru a se aclimatiza. In acest sens, depozitati parchetul in camera unde urmeaza a fi montat pret de 48 – 72 de ore inainte de a il monta.
Sfat util: In cazul in care umezeala din incapere depaseste cotele normale, aerisiti foarte bine incaperea inainte de aclimatizarea parchetului.
Pasul 4: Montarea foliei pentru parchet
Folia pentru parchet se monteaza direct pe sapa. Asadar, intindeti folia pe podea de la un capat la altul al camerei si taiati astfel incat folia sa „urce” aproximativ 5 cm pe perete. Continuati astfel pe toata latimea camerei, incalcand straturile de folie intre ele si fixand imbinarile utilizand o banda adeziva.
Pasul 5: Montarea placilor de parchet
Placile de parchet se monteaza pe lungime, rand cu rand. De regula, sistemul de montaj parchet laminat este de tip click, astfel ca fixarea se realizeaza prin presarea placilor. Puteti utiliza, de asemenea, ustensilele din setul de montaj pentru asigurarea unei imbinari cat mai uniforme.
Sfat util: Inainte de montarea parchetului, aplicati distantierele pentru dilatare pe tot conturul camerei.
Pasul 6: Finisarea pardoselii
In cazul parchetului stratificat, finisarea suprafetelor se realizeaza, in principiu, prin montarea plintelor de jur imprejurul pardoselii. In functie de producator, plintele se pot fixa fie prin insurubare, fie prin lipire. De asemenea, inainte de a monta plintele, nu uitati sa decupati excesul de folie.
Greseli de evitat in procesul de executie
Chiar si cele mai mici greseli de montaj pot avea efecte negative si, mai rau, permanente asupra investitiei. Din fericire, lista de mai jos are rolul de a preveni tocmai aceste situatii neplacute.
Iata, deci, ce greseli ar trebui sa evitati in procesul de montare a parchetului stratificat:
- Montarea parchetului imediat dupa achizitionare: Daca nu veti permite placilor de parchet sa se aclimatizeze, acestea vor absorbi umiditatea din incapere pe parcursul exploatarii. Pentru dumneavoastra, acest lucru se va traduce prin umflarea parchetului la scurt timp dupa montaj. In urma acestui efect, nu doar ca va trebui sa demontati pardoseala, dar veti fi nevoiti sa achizitionati alte placi de parchet;
- Decuparea incorecta a placilor de parchet: Decuparea placilor de parchet este inevitabila intr-un proiect de montare. Fie la capete, fie la intalnirea cu anumite elemente din incapere, veti fi nevoiti sa taiati corect placile, astfel incat sa se poata potrivi perfect. Efectul principal al decuparii gresite este reprezentat de generarea unui surplus de deseuri, conducand astfel costuri suplimentare;
- Fixarea placilor in cuie: Sistemul de prindere al parchetului este extrem de simplu si intuitiv. Cu toate acestea, nu de putine ori, persoanele lipsite de experienta fixeaza placile folosind cuie. Aceasta practica este ferm descurajata si trebuie evitata cu orice pret
Care este pretul pentru montarea unui parchet stratificat?
Avand in vedere ca fiecare proiect este unic, pentru a putea calcula un pret montaj parchet stratificat, trebuie sa aveti in vedere o serie de factori. De exemplu, pentru o lucrare de renovare, trebuie sa tineti cont nu doar de solutiile pe care le veti monta, dar si de demontarea vechilor materiale de pe pardoseala. De asemenea, factori precum suprafata placata sau forma incaperilor pot influenta costul final asociat manoperei.
Asadar, daca doriti sa stiti cu exactitate cat va va costa montajul parchetului, va recomandam sa luati legatura cu un profesionist caruia sa ii detaliati particularitatile proiectului. Altfel, daca doriti doar sa calculati un buget estimativ, va putem spune ca manopera pentru montarea parchetului (stratificat sau din lemn masiv) porneste de la 50 de lei pe metru patrat si poate depasi 150 de lei, in functie de tehnologia utilizata.
Acestea fiind spuse, speram ca am raspuns tuturor intrebarilor dumneavoastra si ca acum stiti cum se monteaza parchetul stratificat. In incheiere, retineti ca:
- Montajul parchetului stratificat se poate realiza in regie proprie, cat timp dispuneti de ustensilele necesare (in caz contrar, apelati, mai degraba, la un profesionist);
- Exista mai multe tipuri (modele si esente) de parchet stratificat, dar etapele de montaj sunt, de regula, asemanatoare;
- Sistemul tip click permite un montaj rapid al parchetului stratificat, iar fixarea in cuie este o practica ce trebuie evitata.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.