Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
O lucrare de montaj gresie tip parchet nu este cu mult diferita fata de gresia clasica, insa prezinta mici diferente. Dupa cum veti vedea, aceste diferente sunt date, in primul rand, de stilul decalat al placilor ceramice.
Asadar, daca ati mai montat gresie clasica in trecut, cu siguranta va veti descurca si de data aceasta. In plus, chiar daca nu aveti experienta in montarea gresiei, materialul de mai jos ar trebui sa va ofere cel putin bazele necesare pentru a demara un astfel de proiect. Pana la finalul articolului, veti cunoaste in detaliu:
- Care sunt materialele si uneltele necesare pentru montarea gresiei tip parchet;
- Cum se monteaza gresia tip parchet intr-un ghid pas cu pas;
- Ce greseli trebuie sa evitati in procesul de montare gresie tip parchet;
- Cat costa acest serviciu daca decideti sa apelati la un profesionist.
Materiale si unelte necesare
Conform specialistilor, ponderea succesului unui proiect de montaj gresie tip parchet este impartita in mod egal intre calitatea materialelor si uneltele folosite. Pe de-o parte, materialele de calitate sunt de regula mai rezistente pe termen lung, iar uneltele profesionale va ajuta sa evitati eventuale greseli.
Iata, deci, care este minimul necesar pentru a avea succes in proiectul de montare a gresiei:
Materiale necesare
- Placi ceramice tip parchet – Spre deosebire de gresia normala, cea care imita parchetul se distinge prin forma usor mai alungita, dar si prin modelul imprimat;
- Amorsa pentru aderenta – Se aplica pe pardoseala pentru a imbunatati aderenta dintre suportul din beton, adeziv si placile ceramice;
- Adeziv pentru gresie si faianta – Consumul de material in cazul adezivului difera de la un caz la altul. De regula, producatorii propun un consum intre 2 si 5 kg pe mp;
- Distantiere – In mod normal, distantierele sunt optionale. Daca insa alegeti o pardoseala fara rosturi, aveti in vedere sa achizitionati placi ceramice rectificate;
- Chit de rosturi – Asemenea distantierelor, chitul de rosturi este optional;
- Decapant – Se foloseste la final, pentru indepartarea urmelor de ciment de pe suprafata placilor ceramice.
Unelte necesare
- Rigla de masurare lunga;
- Ruleta;
- Mistrie;
- Spatula zimtata;
- Echer de zidarie;
- Poloboc;
- Trafalet (de preferat de lana);
- Galeata;
- Bormasina cu malaxor;
- Ciocan din cauciuc;
- Masina pentru taiat placi ceramice (manuala sau electrica);
- Polizor unghiular cu disc diamantat;
- Ac de trasat si creion cu mina groasa;
- Burete si drisca din cauciuc.
Sfat util: Nu uitati faptul ca siguranta pe santier este poate cea mai importanta. Asadar, inainte de a proceda la montarea gresiei tip parchet, asigurati-va ca dispuneti de echipamente de protectie adecvate (ochelari, manusi, genunchiere etc.).
Cum se monteaza gresia tip parchet?
Lucrarea de montaj gresie tip parchet are un nivel de dificultate mediu spre ridicat. In plus, lipsa uneltelor de specialitate poate ingreuna cu atat mai mult un astfel de proiect. Asadar, de regula, este de preferat sa evitati montajul in regie proprie si, in schimb, sa apelati la un profesionist.
Totusi, daca doriti sa continuati, iata care sunt etapele de montare gresie tip parchet:
Pasul #1: Realizarea proiectului
Orice lucrare de constructie trebuie precedata de redactarea unui proiect. De altfel, o lucrare eficienta este 70% planificare si doar 30% efort fizic. Pe scurt, un proiect bine pus la punct usureaza munca de implementare. In aceasta etapa, va trebui sa:
- Masurati suprafetele care urmeaza a fi finisate;
- Realizati planul lucrarilor pentru a avea o viziune grafica asupra proiectului la final;
- Identificati solutiile (materiale, echipamente etc) potrivite;
- Calculati necesarul de materiale.
Sfat util: De regula, producatorii indica pe ambalaj consumul de material. Pentru a calcula necesarul de materiale, tot ce trebuie sa faceti este sa impartiti dimensiunea suportului la valoarea indicata de producator. Astfel, veti cunoaste cu exactitate numarul de pachete necesare pentru a acoperi suprafata.
Pasul #2: Pregatirea suprafetei suport
Suprafata suport pe care urmeaza sa montati gresia tip parchet trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte de baza:
- Sa fie curata;
- Sa fie solida;
- Sa fie uscata;
- Sa fie plana (cu o toleranta de maxim 3 mm).
Asadar, incepeti prin a identifica daca aceasta prezinta asperitati. In acest caz, razuiti asperitatile si aspirati intreaga suprafata suport, pentru a indeparta mizeria. Nu in ultimul rand, inainte de a trece mai departe, degresati sapa cu un produs alcalin.
Pasul #3: Aplicarea amorsei
Veti aplica amorsa folosind trafaletul, dupa care asteptati ca aceasta sa se usuce. Tipul de uscare ar trebui sa fie indicat de catre producator pe ambalaj sau pe fisa tehnica a produsului.
Atentie! Amorsa trebuie aleasa in functie de nivelul porozitatii suportului. Puteti verifica porozitatea simplu, picurand putina apa pe sol si observand timpul de absorbtie.
Pasul #4: Trasarea reperelor
In special in cazul gresiei in stil decalat, este recomandat sa trasati reperele in spatiu inainte de a proceda la montarea acestora. In acest sens, specialistii recomanda sa incepeti prin montarea unei placi intregi la intrarea in camera si sa continuati in functie de aceasta. Asadar, pentru a trasa reperele:
- Asezati o placa de gresie tip parchet centrata la intrarea in incapere;
- Trasati o linie pe una dintre laturile placii;
- Folositi echerul pentru a verifica unghiul;
- Continuati cu trasarea liniilor pana la peretele opus.
Sfat util: Pentru a verifica traseul placilor, asezati un rand fizic pe podea, de la un capat la altul al incaperii, tinand de asemenea cont de distantiere, dar si de decalarea placilor.
Pasul #5: Montarea gresiei tip parchet
Montarea propriu-zisa a placilor de gresie consta la randul ei dintr-o serie de pasi. Asadar, iata ce va trebui sa faceti in aceasta etapa:
- Amestecati adezivul respectand reteta indicata de producator pe ambalaj;
- Aplicati uniform un strat de adeziv pe suport folosind mistria (lungimea stratului trebuie sa fie putin mai mare decat cea a 3-4 placii ceramice);
- Folosind spatula zimtata, striati stratul de adeziv;
- Aplicati un strat subtire si neted de adeziv pe spatele placii ceramice;
- Asezati usor placa pe stratul de adeziv;
- Fixati placa folosind ciocanul de cauciuc;
- Verificati planeitatea placii cu polobocul si ajustati prin batai usoare de ciocan unde este cazul;
- Montati distantierele si continuati astfel cu restul randurilor.
Sfat util: Folosind buretele, curatati placile ceramice dupa finalizarea fiecarui rand. Veti evita astfel uscarea adezivului pe suprafata placilor.
Pasul #6: Finisarea suprafetelor
In final, nu va ramane decat sa finisati suprafetele de gresie. In primul rand, indepartati distantierele dintre placi. Sfat: Ar fi de preferat ca indepartarea distantierelor sa se realizeze odata cu finalizare fiecarui rand in parte.
La 24 de ore de la finalizarea lucrarilor de montaj gresie tip parchet, puteti proceda la chituirea rosturilor. Iata cum veti face acest lucru:
- Razuiti surplusul de adeziv dintre rosturi si aspirati suprafata;
- Preparati chitul de rosturi urmand instructiunile fabricantului;
- Aplicati chitul intre rosturi folosind drisca pe o suprafata de maxim 2 mp;
- Eliminati surplusul de chit cu racleta;
- Dupa ce chitul s-a uscat, puteti curata suprafetele cu carpe uscate;
- La 24 de ore dupa, puteti curata suprafata cu solutie lichida pentru pardoseli.
Greseli de evitat in procesul de executie
Montarea gresiei in regie proprie poate fi un proiect dificila, mai ales pentru cei care nu au mai realiza o astfel de lucrare. Iata totusi care sunt principalele greseli de montaj gresie tip parchet, pe care ar trebui sa le evitati pentru un rezultat de succes:
#1: Planeitatea
Principala problema cu care se confrunta o persoana fara experienta atunci cand monteaza gresie este planeitatea. Astfel, de foarte multe ori, nivelul placilor nu este perfect plan, iar rezultatul este o pardoseala neuniforma. Pentru a evita aceasta greseala, secretul consta in rabdare. Nu treceti la urmatoarea placa ceramica decat atunci cand v-ati asigurat ca nivelul celei la care lucrati este plan.
#2: Latimea rosturilor
Pastrarea unei distante uniforme intre placi poate fi de asemenea dificila, chiar si utilizand distantiere. Desi poate lua mai mult timp, specialistii recomanda masurarea rosturilor intre placi aleatorii pentru a verifica daca latimea acestora este uniforma. Desigur, perfectiunea este imposibila, asa ca asteptati-va la mici erori. Acestea din urma insa nu ar trebui sa depaseasca 1 mm.
Costuri montaj gresie tip parchet
Oferta de pret montaj gresie tip parchet difera in general de la un profesionist la altul si este calculata in functie de nivelul de dificultate al proiectului. De exemplu, placile de dimeniuni mari sunt mai dificil de montat si, in consecinta, manopera costa mai mult. Asadar, cel mai indicat mod de a obtine o oferta de pret este sa contactati direct un montator profesionist.
Acesta nu doar ca ar putea estima costurile pe baza informatiilor pe care i le veti furniza (suprafata acoperita, dimensiunea placilor etc.), dar ar putea chiar efectua o vizita pe santier pentru inspecta suportul si a va oferi un pret cat mai real.
Totusi, pentru a calcula un buget estimativ, tineti cont de faptul ca manopera poate costa intre 40 si 80 de lei pe metru patrat, in functie de tipul placilor.
Retineti, asadar, faptul ca:
- Montarea gresiei tip parchet in regie proprie este dificila, dar nu imposibila;
- Succesul lucrarilor este influentat de materiale, dar si de uneltele montatorului;
- Pretul pentru manopera variaza in functie de complexitatea proiectului.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.