Incalzire mansarda

Incalzire mansarda

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Cladirile cu mansarda sunt apreciate in special de catre familiile cu copii. Acest spatiu poate fi amenajat atat drept camera pentru copil, cat si drep spatiu de joaca sau studiu. Pentru ca locuirea oricui sa fie confortabila, la acest nivel al casei este necesara o solutie eficienta si simultan economica de incalzire mansarda. Inainte de a lua o decizie in aceasta directie, trebuie sa va preocupati de calitatea lucrarilor care se realizeaza in acest spatiu interior, dar si la exterior. Va prezentam in cele ce urmeaza idei despre cum face eficient incalzirea mansardei, precum si importanta izolatiei si a etanseizarii spatiului fata de mediul exterior.

Ce solutii de incalzire pot fi folosite pentru mansarda?

Variantele de incalzire mansarda este bine sa fie incluse in solutie generala care s-a adoptat pentru intreaga locuinta. Cu alte cuvinte, daca aveti in plan sa folositi o centrala termica (indiferent de sursa combustibilului), atunci si incalzirea mansardei se va realiza prin intermediul acestui echipament. Dimensionarea initiala a sistemului este esentiala, dar si atunci cand se monteaza o solutie independenta de cea existenta. Atunci cand detineti o mansarda neamenajata si ati hotarat sa o folositi drept spatiu locuibil aveti doua optiuni:

  • Prelungirea instalatiei actuale de incalzire, daca echipamentul este dimensionat sa faca fata acestei completari;
  • Instalarea unui sistem dedicat pentru incalzire mansarda.

Indiferent de situatie, eficienta sezoniera este factorul cheie pentru aceste sisteme de incalzire. Consumul multisezonier redus poate sa ofere confort indiferent de temperatura exterioara. Pentru acest motiv, folositi-va de experienta unui instalator profesionist in echipamente de incalzire mansarda. In continuare va oferim o prezentare concisa a celor mai uzuale variante pentru incalzirea mansardei. Fiecare dintre acestea ofera flexibilitate in utilizare si este suficient sa fie corect dimensionate in functie de spatiul de incalzit, caracteristicile constructiei si clima unde aceasta este folosita, pentru un rezultat optim.

  • Calorifere – Caloriferele sunt prima optiune pentru casele ce sunt dotate cu centrale termice. Incalzirea mansardei cu calorifere este cea mai putin invaziva lucrare ce se poate realiza chiar si dupa terminarea constructiei. Cel mai important aspect este cel legat de capacitatea echipamentului de a produce cu randament maxim suficienta apa incalzita pentru calorifere. Dotarea cu calorifere in scop de incalzire mansarda trebuie sa se faca rational, urmarind trei criterii:
    • Tipul de calorifer – Exista variante de radiatoare cu un singur panou, cu doua panouri sau chiar trei panouri, ori variante cu elementi. Consultati un specilist in instalatii termice pentru a gasi cel mai bun randament raportat la tipul caloriferului si la volumul mansardei;
    • Dimensiune calorifer – Lungimea si inaltimea radianta a caloriferului sunt elemente care pot decide calitatea locuirii in conditii optime, insa fara a inregistra un consum exagerat. Se tinde spre supradimesionarea acestor radiatoare, lucru ca nu va imbunatati neaparat temperatura ambientala, ci mai curand va mari factura pentru combustibilul centralei termice. In plus caloriferele cu dimensiuni mari ocupa loc si nu sunt tocmai estetice. Izolarea mansardei este factorul cheie care decide inclusiv marimea caloriferelor pentru incalzire mansarda;
    • Numarul de calorifere si pozitionarea lor – In mod obisnuit, sub fiecare fereastra ar trebui sa fie montat cate un calorifer. Acest lucru este posibil, insa nu trebuie exagerat. Puteti obtine incalzirea mansardei chiar si cu un singur calorifer corect dimensionat. Atat timp cat nu exista pierderi de caldura, peretii si tavanul sunt bine izolate si eventual ati montat un sistem de recuperare a caldurii, confortul va fi excelent. 
  • Incalzire in pardoseala – Acest tip de incalzire a incaperilor este perfect pentru spatiile de mansarda ce nu au fost inca locuite si pentru care nu s-a prevazut initial un sistem dedicat de incalzire mansarda. Incalzirea in pardoseala poate fi realizata prin doua metode:
    • Incalzire in pardoseala cu energie electrica.
    • Incalzire in pardoseala cu agent termic (apa produsa de centrala termica a casei).

In oricare dintre variante trebuie sa tineti cont ca pardoseala existenta va trebui decopertata pentru montarea instalatiei de incalzire mansarda prin pardoseala. Finisarea pardoselei se va realiza cu materiale care suporta acest tip de incalzire. Tineti cont si de proprietatile fiecarui material de a inmagazina caldura si de a o radia mai mult timp.

  • Incalzire cu aparate de aer conditionat – Aparatura moderna de aer conditionat este capabila sa functioneze la temperaturi foarte scazute. In prezent sunt disponibile echipamente ce pot avea randament maxim si la mai putin de -15 grade Celsius. Puterea de incalzire in unitati BTU trebuie corect ajustata in functie de volumul ce intra in discutia pentru incalzirea mansardei. Si aici, sub sau supradimensionarea pot aduce neajunsuri. Aparatul de aer conditionat fie va functiona continuu pentru ca nu face fata volumului camerei cand este subdimensionat, fie va consuma mult cand este supradimensionat.

Pentru orice dintre variantele de incalzire mansarda veti opta exista o recomandare. Lucrarile sa fie proiectate de un constructor autorizat. Punerea lor in opera va fi realizata de firme specializate pentru fiecare versiune de incalzire a pardoselei. Nu ezitati sa solicitati folosirea celor mai bune materiale consumabile in scopul unei instalari corecte. Solicitati de asemenea folosirea de echipament profesional pentru montaj asa cum prevad normele fiecarui producator de instalatii pentru incalzire mansarda.

Incalzire mansarda casa

De ce izolatia si etanseizarea joaca un rol important?

Solutiile pentru incalzire mansarda sunt variate si pot fi personalizate in functie de suprafata si specificul climatic al zonei in care se afla constructia. Daca acest aspect este acum la indemana, ramane ca intregul volum de aer incalzit sa ramana cat mai mult timp in interiorul mansardei. Acest lucru inseamna ca pierderile de caldura sa fie minime, fiind considerate intr-o oarecare masura naturale. Pentru ca acest scop sa fie atins sunt necesare masuri specifice in constructii care se refera la doua lucrari cu efect diferit, respectiv:

  • Lucrari pentru izolare mansarda – Prin izolarea unei spatiu interior se inteleg toate metodele prin care se adauga un strat suplimentar de material special cu scop de blocare a transmiterii caldurii sau frigului prin pereti. Acest termosistem se poate aplica pe ambele parti ale peretilor, insa de regula este recomandat sa fie montat in exterior. Montajul termosistemului pe fata interioara nu suplimenteaza cu mult incalzirea mansardei, in schimb reduce spatiul disponibil. Nu uitati ca stratul de izolare a mansardei se va monta inclusiv pe tavan. Prin urmare folositi un termosistem corect dimensionat in exteriorul cladirii si veti beneficia de un randament foarte bun al sistemelor montate pentru incalzire mansarda. Retineti ca aceasta etapa a lucrarilor de izolare nu are nimic de-a face cu sistemul de etanseizare pentru acoperis;
  • Lucrari pentru etanseizare mansarda – Etanseizarea cu scop de sustinere a efectului dorit pentru incalzirea mansardei se refera in mod unilateral la partea de acoperis. Tinta urmarita este de a crea o bariera eficienta impotriva infiltratiei apei din ploi si zapezi si simultan pentru limitarea scurgerilor curentilor de aer sub invelitoarea acoperisului. Daca aceasta masura nu este realizata cu materiale de foarte buna calitate si cu manopera profesionista, efortul de izolare a mansardei va fi insuficient. In timpul verii aerul cald va patrunde si va incalzi atat peretii, cat si tavanul si iarna efectul de racire va fi patrunzator. Pierderea de energie produsa pentru incalzirea mansardei poate sa ajunga si la 30% daca nu exista o etanseizare eficienta. 

Cele doua masuri sunt dependente una de cealalta, drept urmare nu puteti pune baza doar pe lucrarile de izolare termica. Cu toate ca etanseizarea ar putea fi perceputa drept o sigilare a invelitorii acoperisului, in realitate aceasta lucrare lasa sufienct spatiu pentru ventilarea naturala a partii de sub astereala. Practic, daca lucrarile sunt corect realizate si se folosesc materiale moderne, atat izolatia cat si etanseizarea vor corespunde necesitatii de sigilare, insa in acelasi timp vor ramane ventilate. Aceasta este singura varianta prin care veti primi toate beneficiile legate de necesitatea pentru incalzirea mansardei.

Pentru ca locuirea la acest nivel al casei sa fie declarata confortabila, masurile luate si dimensionarea pentru sistemul de incalzire mansarda trebuie sa fie respectate. Diminuarea atentiei asupra oricareia dintre acestea va conduce la un rezultat imprevizibil, uneori chiar neplacut. Este recomandat ca sistemul de incalzire in pardoseala sa fie corelat atat cu suprafata, cat si cu materialul de finisaj pentru pardoseala din mansarda. Consultanta in aceasta etapa a constructiei este de mare ajutor, atat pentru solutia de incalzirea mansardei, cat si pentru realizarea pasilor de lucru pentru izolatie si etanseizare.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.