Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Proiectarea partii superioare a unei constructii este necesara pentru ca spatiul sa devina unul util. O mansarda din lemn poate sa fie cuprinsa in proiectul initial, sau poate fi adaugata ulterior constructiei. Scopul acestei completari a cladirii este unul versatil, cu numeroase avantaje, dar si costuri in functie de amploarea spatiului si materialele utilizate.
Despre toate acestea, dar si amanunte despre pasii de lucru pentru construirea mansardelor din lemn, gasiti amanunte in cele ce urmeaza.
Ce este o mansarda din lemn?
O mansarda din lemn se bazeaza pe suprainaltarea unui acoperis plat cu pereti verticali sau inclinati. Peste acest suport se va monta noul acoperis, ce va defini noul spatiu util al casei. Cand cladirea are deja un pod suficient de inalt, atunci chiar acest spatiu poate beneficia de lucrari suplimentare de adaptare pentru ca zona sa devina locuibila.
In general, mansarda trebuie sa devina un spatiu locuibil, sigur si confortabil din punct de vedere termic si fonic. Cand lucrarile se executa peste o cladire deja construita, este absolut obligatoriu sa urmati cativa pasi premergatori, in speta:
- Intocmirea unui studiu de rezistenta elaborat de un inginer structurist;
- Realizarea unui proiect de arhitectura in baza studiului de structura;
- Obtinerea avizelor necesare de construire de la autoritatea locala;
- Contractarea lucrarilor cu un constructor autorizat.
Omiterea sau realizarea neprofesionala a acestor etape nu este recomandata. Chiar daca vorbim despre o mansarda din lemn, presiunea pe structura cladirii este mare si siguranta locuirii trebuie sa ramana in cei mai buni parametri.
De ce sa optati pentru o mansarda din lemn?
Spatiul definit de mansarde din lemn, indiferent de volumul pe care il pot pune la dispozitia locatarilor, va fi unul special. Inaltimea fata de sol, caldura si textura specifice lemnului, dar si stilul caracteristic aparte pe care il au aceste spatii, vor atrage intotdeauna interesul beneficiarilor.
Cateva dintre argumentele in baza carora puteti pune in aplicare ideea de construire de mansarde din lemn sunt prezentate in continuare:
- Extinderea spatiului util pentru locuire;
- Separarea unor activitati creative, individuale care necesita liniste;
- Protejarea termica si fonica suplimentara a ultimului nivel al cladirii;
- In scopuri de renovare, conservare si transformare a unui pod nelocuibil;
- Pentru obtinerea unei vizibilitati deosebite spre mediul inconjurator.
Prima viziune despre acest poiect de mansarda din lemn o puteti desena chiar dumneavoastra. Pasii urmatori vor fi, insa, realizati de persoane abilitate pentru aceast tip de lucrare, in speta un proiectant si un constructor.
Caracteristici si avantaje
Mansarda din lemn trebuie privita ca oricare alt spatiu locuibil al casei. Cand proiectul este realizat profesional, aceasta va putea include, in functie de spatiul disponibil si preferintele beneficiarului, urmatoarele caracteristici:
- Spatii clasice pentru dormitor, baie si zona de relaxare tip living;
- Ferestre dimensionate in functie de inaltimea mansardei;
- Cale de acces directa dinspre exterior, sau prin interiorul cladirii;
- Posibilitati de separare a utilitatilor primare – energie electrica, incalzire, climatizare.
Cu aceste caracteristici principale, este natural si justificat interesul pentru mansarde din lemn. Se va contrui practic inca o locuinta peste cea deja existenta, aceasta din urma putand beneficia de toate dotarile pentru confortul locatarilor. Sunt, asadar, de mentionat avantajele concrete pe care le veti primi:
- Dormitor si/sau living propriu;
- Grup sanitar si bucatarie proprii;
- Spatii de depozitare;
- Control si consum independente al rerurselor fata de restul casei;
- Posibilitati de reamenajare sau recompartimentare facile cu pereti usori;
- Conditionarea confortului in orice anotimp in functie de preferinte;
- Separarea activitatilor fata de restul locatarilor.
Datorita acestei game suficient de variata de avantaje, nu e de mirare de ce din ce in ce mai multi oameni isi doresc o mansarda din lemn. Copii vor fi mai mult decat incantati sa aiba propria camera si loc pentru joaca. Si adultii vor fi atrasi de un astfel de proiect, ce le va permite sa isi puna in practica pasiunile legate de pictura, scris, lectura, sau bricolaj in cadrul unui mic atelier.
Etape de constructie mansarda din lemn
Este foarte important ca lucrarea pentru mansarda din lemn sa nu inceapa fara avizul unui inginer structurist. Suprainaltarea cu mansarde din lemn nu poate fi realizata cand avizul este negativ si in acest caz este necesar sa fie intarita fundatia cladirii. Daca acest pas este depasit cu bine, iata care sunt principalele etape de constructie a unei mansarde:
1. Realizarea structurii de rezistenta
Structura de rezistenta se refera strict la componentele care vor sustine ulterior acoperisul mansardei. Pentru realizare, se vor folosi stalpi si grinzi de sustinere. Peretii vor fi realizati din placi din lemn aglomerat, insa fara a avea vreo implicare structurala.
Acceasi structura se poate realiza cu bare din otel, cand suprafata acoperisului este foarte ampla. Tot materialul lemnos, care tine de structura, trebuie sa fie tratat profesional impotriva umezelei, riscului de incendiere, a fungiilor, rozatoarelor sau insectelor.
Inainte de demararea lucrarilor de stuctura este necesar sa fie deja definit locul unde se va construi scara de acces, fie in interior, fie in exterior. Design-ul scarii va fine cont de economia de spatiu, astfel ca poate fi construita drept sau in spirala.
2. Acoperis
Folosirea lemnului implica precautii pentru realizarea acoperisului. Izolarea ocupa un loc important in pasii de lucru, dat fiind ca orice constuctie din lemn fara protectie termica nu poate oferi confort. Atat pentru pereti, cat si pentru acoperis se va folosi un termosistem din vata de sticla sau vata minerala.
Aceasta lucrare se executa la interior si tine strict de protectia termica. Inainte de montarea invelitorii pentru acoperis, se va monta in exterior un sistem de hidroizolatie. Membrana impotriva vaporilor este esentiala pentru a nu permite umezelii sa patrunda in mansarda din lemn. Partea de proiect pentru acoperis va contine si sistemul de ventilatie al acestuia.
Lipsa ventilarii acoperiului poate sa conduca foarte rapid la degradarea structurii prin acumulare de umezeala. La fel de neplacuta este situatia in care supraincalzirea pe timp de vara face imposibila locuirea in mansarde din lemn.
3. Izolarea mansardei
Solutiile tehnice de izolare pentru mansarda din lemn sunt deja puse la punct. Va trebui sa alegeti intre variantele de material disponibil. Producatorii acestor materiale de izolatie termica pentru mansarde din lemn ofera date tehnice precise legate de coeficientul de izolare termica, fonica si hidro.
Cele mai cunoscute si apreciate sunt vata din sticla, vata bazaltica, spuma poliuretanica, polistirenul expandat sau extrudat, celuloza. Punerea in opera difera de la material la material. Fiind vorba despre o etapa esentiala pentru viitorul confort al locuirii, este necesar sa lucrati cu o echipa profesionista.
Nu uitati ca izolarea la o mansarda lemn se realizeaza atat in interior pe pereti si tavan, cat si in exterior peste elementele de structura ale acoperisului. Avantajele unei izolari corecte conduc la mentinerea unei temperaturi echilibrate in orice sezon, pastrarea finisajelor si obiectelor in bune conditii si protejarea spatiului impotriva actiunii focului sau insectelor.
4. Incalzire si climatizare
Solutiile de conditionare a aerului din interiorul mansardelor din lemn trebuie proiectate in functie de mai multi parametri. Cel mai important aspect este suprafata disponibila pentru utilizare, la care se adauga zona climatica si orientarea cardinala.
Cand etapa de termoizolare a beneficiat de materiale si manopera de calitate, incalzirea si climatizarea vor fi eficiente si vor inregistra costuri reduse. Pot fi utilizate pentru incalzire centrale termice, dar si aparatura de aer conditionat cu pompa de caldura.
Pentru spatii de mansarda lemn mici se pot folosi si panouri radiante sau incalzire in pardoseala. Ambele solutii sunt apreciate pentru ca nu ocupa loc si sunt aproape invizibile. In oricare varianta de incalzire sau climatizare, ventilatia este deosebit de importanta.
Daca nu doriti sa o folositi sau este ineficienta ventilatia naturala prin ferestre, montati o solutie de ventilatie cu recuperare de caldura.
5. Finisaje
Finisarea spatiului interior este o etapa importanta pentru ca va defini preferinta generala de design. Prezenta lemnului in aceasta etapa de amenajare trebuie fructificata la maxim. Stalpii si grinzile merita sa ramana complet la vedere.
Prezenta lemnului natur este cu atat mai speciala pentru un astfel de spatiu, definindu-l in esenta sa. Peretii vor fi acoperiti cu panouri din rigips, ce vor fi ulterior vopsiti in culoare dorita. Este cel putin de dorit ca pardoseala sa fie realizata tot din lemn.
Fie veti include in etapa de constructie o dusumea din lemn, fie veti monta pe suportul din beton parchet laminat sau natural. Sistemul de iluminare va fi ales in corelare cu scopul utilizarii. Folositi surse de iluminat LED, fie amplasate pe tavan, fie in zonele de interes montati corpuri de iluminat.
Tipuri de mansarde
Arhitectura pentru o mansarda din lemn poate fi aleasa din mai mult tipuri deja consacrate. Chiar si cu aceste tipuri consacrate la indemana, dorinta beneficiarului de a incepe un proiect personalizat este perfect realizabila.
Tot acest demers legat de forma mansardei trebuie sa ramana ancorat in siguranta utilizarii pe termen lung pentru mansarde din lemn, dar si pentru cladirea ce le sustine. Va prezentam in continuare cele mai cunoscute si apreciate modele de mansarda din lemn din care va puteti inspira:
- Mansarda tip frantuzeasca – Stilul arhitectural francez este recunoscut usor prin mansarda tip frantuzeasca. Aspectul general se bazeaza pe folosirea de pereti laterali inclinati peste care se construieste un acoperis in doua ape. Iluminarea naturala se realizeaza prin ferestre ce pot fi montate oblic, sau vertical sub streasine proiectate special;
- Mansarda tip portal – Acest tip de mansarda lemn se remarca prin lipsa stalpilor de sustinere amplasati pe suprafata utila. Pentru acest motiv este foarte apreciata cand se umareste obtinerea a cat mai mult spatiu. Peretii laterali sunt perpendiculari pe suport, iar acoperisul este de tip doua ape;
- Mansarda cu suprainaltarea peretilor – Prin suprainaltarea peretilor peste nivelul plafonului cladirii se urmareste fie eliminarea peretilor laterali cu structura din lemn, fie obtinerea unei inaltimi mari a incaperiilor de sub viitorul acoperis de mansarda lemn;
- Mansarda tip arcuit – In plan estetic, acest tip de mansarda din lemn este catalogat drept modern. Partea arcuita se refera la acoperis care va avea forma de aripa. Suportul acoperisului poate fi realizat din lemn cand suprafata totala nu este foarte mare. Altfel, sunt folosite pentru suport bare din otel, peste care se va construi structura arcuita a acoperisului.
Dincolo de designul atragator al acestor modele de mansarde din lemn, ramane partea practica legata de siguranta constructiei. Fara o analiza profesionala asupra structurii suport peste care se va aseza noua mansarda lemn, nu este recomandat sa incepeti constructia.
Care este pretul constructiei unei mansarde din lemn?
Transformarea podului casei in mansarda din lemn, sau construirea uneia noi peste un acoperis plat, este o lucrare cu impact financiar. Valoarea acestui impact este corelata in mod direct cu urmatorii factori:
- Costul proiectului de adaptare a mansardei pe constructie;
- Taxe pentru avize de incepere a lucrarilor;
- Decopertarea vechiului acoperis;
- Masuri suplimentare, daca este necesar, pentru consolidarea fundatiei casei;
- Ridicarea structurii de rezistenta pentru acoperis;
- Instalarea noilor retele utilitare pentru mansarda lemn;
- Montarea acoperisului si invelitorii acestuia;
- Instalarea ferestrelor pentru mansarda din lemn si a gurilor de ventilare;
- Montarea sistemelor de temoizolatie, hidroizolatie si a pardoselilor;
- Lucrari de finisare la interior si exterior;
- Instalarea aparatajului electric, obiectelor sanitare, instalatiei de apa si de canalizare;
- Mobilarea spatiului.
Materialele implicate si manopera pentru punerea lor in opera difera de la caz la caz. Un pret estimativ pentru ca aceasta lucrare sa fie predata la cheie este de circa 250 de euro/m2. Timpul mediu estimat pentru finalizarea lucrarii din momentul in care este primit avizul de construire este de circa 2 luni, cu coditia ca toate materialele si echipa constructorului sa fie disponibile.
Aspectul final deosebit si utilitatea spatiului sunt motive suficient de puternice care sa determine realizarea unei masarde din lemn. Este recomandat sa studiati informatiile prezentate anterior si sa le completati cu alte resurse disponibile.
Cautati sa alegeti simlitatea arhitecturala atat la interior, cat si la exterior. Aceste mansarde din lemn trebuie percepute drept un spatiu intim si simultan elegant, iar aceste aspecte pot fi obtinute cand lucrati cu personal calificat si dedicat muncii in acest domeniu.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.