Case din lemn

Case din lemn

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Amprenta caracteristicilor fiecarui material de constructie este in masura sa defineasca un stil de proiectare si, ulterior, de punere in opera. Lemnul ca materie prima pentru structura si peretii caselor este apreciat si merita folosit, in special, in zonele in care exista cu preponderenta case din lemn.

Va oferim in continuare o serie de amanunte despre eficienta, avantajele si variantele de constructie pentru case pe structura din lemn, dar si despre timpul de asteptare pana la predarea la cheie. De ce sa alegem o casa din lemn, care sunt costurile medii si cateva raspunsuri la intrebari frecvente, le veti regasi in continuarea articolului.

Cat de eficiente sunt casele din lemn?

Cand se pune problema eficientei utilizarii pe termen lung a unei case din lemn sunt de verificat cateva aspecte. De rezultatul obtinut vor depinde confortul locuirii, costurile de functionare ale casei (consumul de resurse pe timp de vara si iarna), precum si cele de intretinere curenta. Indiferent de tipul de proiect pe care il veti agrea, fie unul ce cuprinde structura de rezistenta din lemn, sau unul care foloseste o stuctura de rezistenta clasica din beton si lemn pentru peretii exteriori si interiori prefabricati, solicitati amanunte detaliate despre:

  • Rezistenta elastica – Lemnul este un material rezistent pana la un anumit punct. Cu toate acestea, o proiectare profesionala va conduce la posibilitatea construirii de case din lemn cu parter, nivel si mansarda. Pe langa calculul de rezistenta este foarte important ca materialul lemnos sa fie de foarte buna calitate, din esenta specificata in proiect si sa beneficieze de prelucrare si asamblare execlusiv profesionale. In aceste conditii, casa din lemn va fi suficient de rezistenta si se va comporta foarte bine in cazul unei miscari seismice. Punctul de pornire pentru case structura din lemn ramane clasica funcatie din beton armat (sau doar piloni din beton) pe care se vor fixa toate elementele structurii;
  • Durata de utilizare – Timpul de utilizare pentru case pe structura din lemn este conditionat, simultan, de mai multe aspecte. Cel mai important este cel legat de tratarea lemnului cu substante ignifuge, impotriva patrunderii umezelei si a atacului insectelor sau rozatoarelor. Avand aceasta protectie, proprietarului ii ramane necesitatea intretinerii periodice, in special atunci cand vorbim despre case lemn cu structura la vedere. Cand aceste conditii sunt respectate, o casa din lemn poate fi utilizata in conditii optime de locuire cel putin 50 de ani;
  • Eficienta sezoniera – Detaliile de executie nu trebuie sa afecteze in niciun fel nivelul de eficienta energetica sezoniera. Pentru oricare dintre solutiile de asamblare ale caselor din lemn se vor utiliza materiale izolatoare termic si fonic. Dimensionarea acestor materiale, in speta grosimea si tipul, vor fi strans legate de zona climatica in care se lucreaza proiectul. Cand aceasta etapa este corect realizata, veti avea siguranta ca orice casa pe structura din lemn va fi eficienta energetic in orice anotimp;
  • Spatiu interior disponibil – De la caz la caz, pentru aceeasi amprenta la sol, spatiul interior disponibil ar putea sa fie diferit. Aici sunt de luat in calcul grosimea peretilor si a structurii de rezistenta. In timpul proiectarii trebuie sa colaborati cu arhitectul pentru a gasi cea mai rentabila solutie din acest punct de vedere. In orice caz, diferentele sunt minime in comparatie cu alt tip de structura, prin urmare sa optati pentru case lemn nu va afecta confortul locuirii.

Este ideal ca efortul de informare prealabil inceperii constructiei sa fie directionat catre biroul de proiectare si, simultan, catre cel al constructorului de case din lemn. O serie de amanunte sau neclaritati pot fi eficient rezolvate si puse la punct din vreme. Astfel, rezultatul va fi excelent si va pune laolalta tot ceea ce tine de eficienta caselor pe structura din lemn.

Casa din lemn

Care sunt avantajele unei case din lemn?

Oricare viitor proprietar de casa trebuie sa puna in discutie avantajele pe care le va primi in functie de optiunile pe care la are la dispozitie in privinta stilului de construire. Si pentru o casa din lemn este valabila aceasta situatie, motiv pentru care vom prezenta in continuare care sunt cele mai pretioase avantaje cand veti locui zeci de ani intr-o casa lemn:

  • Izolatia fata de mediul exterior – Eficienta lemnului este recunoscuta in ceea ce priveste izolarea. Transferul de energie intre medii este mai bun fata de peretii din caramida, chiar si atunci cand sunt construite case din lemn fara insertia unui sistem termoizolator in peretii exteriori;
  • Elasticitatea structurii si peretilor – Datorita caracterisiticilor de rezistenta si izolare, structura si peretii la case din lemn nu vor avea o grosime mare. In aceste conditii, elasticitatea este foarte buna, aspect care contribuie la rezistenta casei in caz de seism;
  • Prelucrare flexibila – Prelucrarea pana la forma dorita se realizeaza usor. Corectiile de finete pot fi executate fara a se pierde intregul material, iar punerea in opera poate suferi modificari, fara a fi afectate rezistenta si estetica generala;
  • Prelucrarea in santier sau in atelier – In functie de tipul de casa pe structura din lemn, prelucrarea componentelor se poate realiza in atelier, sau direct in santier prin folosirea de material brut;
  • Punerea in opera – Montajul structurii si peretilor este o operatiune care se realizeaza de catre o echipa cu experienta, profesionista. Nu este recomandat sa lucrati in regie proprie, deoarece exista amanunte constructive pe care ati putea sa nu le realizati, sau sa le puneti in practica in mod gresit;
  • Aspectul estetic – Cu lemn se pot construi case deosebit de estetice. Capacitatea de prelucrare si finisare a lemnului este una aparte. Lemnul va capata o patina speciala odata cu trecerea timpului. Din punct de vedere economic, o casa din lemn va consuma mult mai putine fonduri pentru finisari.

Discutati fara graba despre toate aceste avantaje impreuna cu un antreprenor specializat in construirea de case din lemn. Nu trebuie sa fiti suprinsi sa aflati si alte detalii importante ce vor contribui la realizarea unui proiect ce poate dura cel putin o generatie.

constructie casa lemn

Tipuri de case din lemn

Variantele de constructie pentru case din lemn pot sa satisfaca majoritatea preferintelor viitorilor proprietari. Astfel, in functie de locul construirii, fondurile disponibile si preferinta estetica, aveti de ales una dintre cele trei variante pe care constructorii le propun. Pentru fiecare dintre acestea, va prezentam in continuare detalii:

Case din lemn asamblate din prefabricate

Elementele prefabricate in domeniul constructiilor nu sunt o noutate si sunt foarte des propuse si ulterior incluse de catre profesionisti in proiecte. In mod deosebit, in ultima perioada de timp s-a dovedit ca a construi case din lemn din prefabricate ofera numeroase avantaje, precum:

  • Durata de ridicare a unei case este redusa considerabil;
  • Realizarea in ateliere a panourilor prefabricate pentru case pe structura din lemn nu este conditionata de conditiile meteo. Cand vremea este buna exista posibilitatea ca peretii din lemn sa fie executati direct in santier;
  • Structura acestor panouri este configurabila in functie de necesitati. Pe fata lor interiora sunt placate cu panouri din rigips, iar la exterior panoul este din placi tip OSB. La interior se monteaza un strat termizolator din vata minerala. Dupa montaj peretii prefabricati sunt acoperiti suplimentar in exterior cu un termosistem din polistiren cu grosimea ceruta de proiect. Este necesara si o acoperire cu pelicula speciala ingnifuga.

Cu aceste avantaje este de inteles de ce solicitantii de case structura din lemn sunt interesati de aceasta varianta de construire.

casa lemn prefabricat

Case pe structura din lemn

Structura din lemn clasica este inca des folosita pentru a construi o casa cu parter si cel mult un etaj si/sau mansarda. Calculul de rezistenta nu recomanda depasirea acestui nivel de inaltime cand structura de rezistenta este bazata pe lemn. In aceste conditii, clasicele case din lemn vor oferi o experienta de locuire excelenta, indiferent de zona de amplasare sau de caracteristica climei.

O casa din lemn realizata din busteni va fi suficient de calduroasa pentru ca lemnul are capacitatea de a retine caldura in comparatie cu caramida sau betonul armat. In plus, in zonele cu activitate seismica cunoscuta, sunt de preferat case din lemn pentru ca acest material se comporta foarte bine la miscarile telurice.

Din punct de vedere estetic, casele din lemn brut sunt foarte atragatoare si elementul rustic iese in evidenta. Daca se doreste, proiectantii pot include si parti de constuctie realizate din alte materiale, cum sunt caramida aparenta, piatra naturala sau sticla decorativa.

casa structura lemn

Casa sau cabana din lemn prelucrat

Conceputul de casa din lemn prelucrat, sau case din lemn rotund, este tot mai des intalnit in optiunile viitorilor proprietari. Prin acest concept se intelege ca veti obtine o casa lemn ale carei componente sunt realizate exclusiv intr-o fabrica specializata. Acest lucru inseamna, in realitate, producerea tuturor elementelor de construire in asa fel incat asamblarea lor pe locul constructiei sa se faca fara nicio alta prelucrare.

Practic, casa sau cabana din lemn prelucrat reprezinta un proiect ce este finalizat in prima instanta in fabrica, pentru ca mai apoi sa fie dezasamblat si montat pe terenul detinut de proprietar. Si pentru aceasta alegere in care lemnul prelucrat este preponderent ca material de constructie, sunt de mentionat beneficii importante:

  • Rapiditate de predare la cheie scoate din competitie orice alta solutie. Din momentul in care proiectul este finalizat si predat in lucru fabricii si pana la intrarea efectiva intr-o casa de circa 250 de metri patrati, vor trece circa 3 luni;
  • Elasticitatea acestor case din lemn este remarcabila, astfel ca inginerii au calculat rezistenta lor la un cutremur de circa 8,5 grade Richter;
  • Consumul de fonduri pentru incalzire si climatizare este cu cel putin 40% mai redus fata de consumul inregistrat la case din caramida sau beton, cu aceeasi dimensiune si amplasate in aceeasi zona climatica.

Pentru a sti exact care este cea mai convenabila solutie de constructie pentru case din lemn, initiati o discutie cu un antreprenor specializat in case pe structura din lemn. Detaliile in privinta modului de asamblare si prelucrare a lemnului va pot aduce si alte beneficii de care merita sa va bucurati in noua casa.

cabana din lemn

Care este timpul mediu de constructie a unei case din lemn?

De la inceput trebuie precizat ca exista o serie de criterii care influenteaza durata de constructiei pentru orice tip de casa lemn. In principiu, pentru o casa al carui proiect are o suprafata la sol cuprinsa intre 200 si 300 de metri patrati, este avansat un timp mediu de predare de la 10 pana la 12 saptamani.

Iata care sunt criteriile ce trebuie puse in discutie cu constructorul pentru a afla un raspuns cat mai exact:

  • Suprafata amprentei la sol;
  • Nivelul de inaltime;
  • Necesitatea realizarii unei fundatii si tipul acesteia;
  • Locul de constructie: tipul solului, distanta pana la un drum de acces practicabil;
  • Panouri prefabricate sau lemnul prelucrat;
  • Posibilitatea cazarii sau deplasarii zilnice a echipei de constructori.

Detaliile acestor amanunte pot creste sau diminua timpul mediu de construire pentru o casa din lemn. De acestea va depinde si valoare finala a costului casei.

Care este costul de constructie al unei case din lemn?

Costurile sunt intotdeauna importante cand un proiect de casa cu structura din lemn este demarat. O estimare precisa nu va putea fi facuta de niciun constructor, pentru ca pot aparea detalii sau impedimente ce tin, sau nu, de acesta.

Cu toate acestea, orice doritor de casa lemn trebuie sa stie daca bugetul ii permite acest demers, prin urmare va oferim cateva valori medii in functie de materialele utilizate:

  • Grinzi de 40 – 42 mm grosime: 180 euro/m2, fara izolatie;
  • Grinzi de 40 – 42 mm grosime: 330 euro/m2, cu izolatie;
  • Panouri prefabricate: 450 – 500 euro/m2, semifinisate si cu suprafata totala de peste 150 m2. Aceste preturi sunt fara TVA.

Va recomandam ca in discutiile premergatoare semnarii unui contract de executie case pe structura din lemn, sa aveti cat mai multe detalii despre:

  • Dimensiunea casei;
  • Grosimea si nivelul de izolatie al peretilor si acoperisului;
  • Materialul pentru invelitoarea acoperisului;
  • Numarul de usi, ferestre si dimensiunea lor;
  • Unde se va construi casa si cat de usor se ajunge in acel loc.

Cea mai apropiata valoare pe metru patrat, sau totala, este in mod evident conditionata de complexitatea proiectului si tipul de construire pe care il alegeti. Diferenta de pret intre semifinisat si la cheie poate fi importanta, prin urmare cereti consultanta antreprenorului de case din lemn.

casa lemn

De ce sa alegem o casa din lemn?

Sa alegi o casa din lemn ar putea parea pentru cei mai multi ceva nedurabil. Majoritatea este convinsa ca acest material nu este unul suficient de rezistent, necesita permanent intretinere, poate fi expus usor degradarii sau focului si inca alte asemenea.

In realitate, actualmente sunt suficiente argumente care indica faptul ca pentru case din lemn sunt deja rezolvate toate problemele ce ar putea pune in pericol locuirea confortabila pe termen lung. Va prezentam cateva dintre acestea, pentru a fi la zi cu informatiile oficiale despre case lemn:

  • Se pot construi in timp scurt, avantaj neoperabil la casele din beton sau caramida;
  • Conditiile meteo nu opresc punerea in opera;
  • Fundatia este simpla, ieftina si usor de realizat;
  • Se pot folosi doar piloni din beton;
  • Ofera in camin cald si sigur pentru familie;
  • Pretul final este cu cel putin 20-25% mai mic fata de alte materiale.

Oferta de case din lemn cu proiecte deja realizate este atat de buna incat puteti opta si pentru aceasta varianta. Faptul ca un proiect este deja functional si a mai fost pus in opera este un alt avantaj pe care va puteti baza. Micile ajustari estetice si care nu pun in pericol structura vor fi usor de realizat.

Intrebari frecvente

Sa va puneti cat mai multe intrebari despre case pe structura din lemn este intotdeauna un lucru pozitiv. Sa stiti cat mai multe raspunsuri corecte, este, de asemenea, un lucru bun. Va lasam aici cateva dintre aceste raspunsuri la posibile intrebari:

  • Care este garantia oferita de constuctor pentru o casa lemn?

De regula, perioada de garantie este de circa 25 de ani, cu conditia ca modalitatea de exploatare a constructiei sa fie respectata, conform contractului.

  • O casa din lemn poate fi mutata ulterior pe alta locatie?

Daca in urma unei expertize profesionale se constata ca structura este in perfecta stare, da. In mod special, casele din lemn prelucrat se pot demonta si remonta in alta locatie.

  • Regimul de asigurare pentru case din lemn este acelasi cu cel pentru case din beton sau caramida?

Da, nu exista niciun fel de diferenta ce ar putea fi pusa la indoiala de asigurator din perspectiva materialului din care este construita casa.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.