- Categorii: Case
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Pentru cei interesati de impactul materialelor de constructie asupra naturii, noile proiecte de case din baloti de paie sunt exact ceea ce cautati. Valoarea acestor constructii nu este cu nimic mai prejos fata de alte solutii arhitecturale, dimpotriva reactia lor in privinta confortului ambiental, costurilor si intretinerii sunt la superlativ. In plus, valoarea este data inclusiv de flexibilitatea proiectului, o casa din baloti de paie fiind usor de desenat dupa propriile dorinte. Cele mai importante informatii care tin de intregul proces de constructie si alegere a materialelor sunt explicate in cele ce urmeaza, astfel:
- Cum pregatim si ce criterii trebuie sa indeplineasca balotii din paie;
- Ce structuri pot fi ridicate din baloti de paie si etapele de construire;
- Ce tipuri de finisaje pot fi asociate cu acest material;
- Daca vor exista probleme cu izolatia si etansarea;
- Ce avantaje si dezavantaje au casele din baloti de paie.
Cum sunt pregatiti balotii de paie pentru folosirea in constructii?
Foarte putine materiale pentru constructia unei case pot fi puse in opera asa cum sunt produse. O minima pregatire va fi necesara de fiecare data, de aceea si acesti baloti din paie trebuie sa indeplineasca cateva criterii esentiale. In mod obisnuit, balotii vor fi comandati de la o fabrica care realizeaza in mod curent acest produs pentru case din baloti de paie. Chiar si in aceste conditii, sunt de urmarit o serie de aspecte:
- Umiditatea – Solicitati un certificat care atesta ca umiditatea sa nu fie mai mare de 20%;
- Structura – Verificati vizual ca balotii sa fie bine compactati si bine legati. Daca acest aspect nu este perfect si chiar daca umiditatea la achizitie este corecta, ulterior pana la punerea in opera si aplicarea finisajelor balotii pot aduna umezeala;
- Tratarea – Sunt necesare actiuni specifice de tratare cu substanta ignifuga si impotriva rozatoarelor sau insectelor. Aceasta operatiune este recomandat sa fie facuta de catre producator, altfel costurile vor fi mai mari;
- Dimensiunile – Cotele dimensionale trebuie sa fie conforme cu specificatiile din proiect. Chiar daca exista o standardizare pentru acest produs, verificati ca aceasta sa fie respectata. Pentru alte cote riscati sa aveti pierderi de material la punerea in opera;
- Depozitarea – In situatia in care nu incepeti imediat constructia la o casa baloti paie, depozitarea se poate face si in aer liber, insa balotii vor fi acoperiti temeinic cu o folie rezistenta. Este recomandat sa sincronizati cat mai bine achizitia cu inceperea constructiei intr-o perioada cu vreme buna.
Aceste etape sunt relativ simplu de rezolvat chiar si cand lucrati in regie proprie. Daca acceptati un contract de constructie de casa baloti de paie cu un antreprenor autorizat, puneti-i in vedere toate aceste masuri de pregatire a materialului principal.
La ce trebuie sa fim atenti cand construim cu paie?
Constructia de case din baloti de paie include cateva aspecte de care trebuie tinut cont. Fiind vorba despre un material moale, expunerea sa la factorii de mediu sau cei legati de locuire este mai mare fata de alte materiale. Masurile de protectie sunt cunoscute, insa trebuie realizate profesional, intr-un anumit moment si lasat suficient timp sa devina efective. Ne vom referi in continuare la cele mai importante masuri care ofera o conservare foarte buna a balotilor din paie:
- Rezistenta la umiditate – Apa si umezeala din aer nu sunt deloc de dorit in structura unei case baloti de paie. Nu trebuie sa credeti ca finisajele sunt suficiente pentru a pune o bariera solida in fata peretilor astfel construiti. Din acest motiv, chiar si cea mai mica infiltrare de apa ori umiditate pot conduce la crearea de mucegai in interiorul acestor pereti. Uscarea si impregnarea lor cu substante ce nu permit patrunderea apei sunt absolut necesare;
- Rozatoare – Prezenta rozatoarelor este intr-o oarecare masura naturala in special in zonele rurale. Acest aspect nu trebuie sa va ingrijoreze atat timp cat balotii de paie au fost tratati cu substante impotriva rozatoarelor. Un astfel de tratament este suficient pentru a nu permite atacul lor. Totusi, periodic, verificati integritatea peretilor pe ambele fete;
- Rezistenta la incendiu – Nu ignorati aceasta masura. Cereti producatorului de baloti certificare pentru acest aspect. Fiind vorba despre o suprafata mare de pereti care ar putea fi expusi accidental la foc, impregnarea cu substanta ignifuga este vitala. Aprinderea peretilor este in mare parte asigurata de o compactare perfecta, dar si de finisajele cu materiale naturale cum este lutul.
Valoarea acestor masuri se va reflecta in siguranta locuirii in general, dar si a eliminarii unor cheltuieli ocazionate de reparatiile necesare in caz de umiditate excesiva, atacul daunatorilor sau izbucnirii unui incendiu. Diferenta intre a lucra in regie proprie o casa din baloti de paie si a contracta un firma profesionista se refera tocmai la bifarea acestor masuri de siguranta.
Tipuri de structuri pentru case din baloti de paie
Cele mai importante doua aspecte ce tin de construirea de case din baloti de paie se refera la tipul structurii si la dimensiunea balotilor. In functie de tipul structurii va fi aleasa dimensiunea potrivita a balotilor. Cand sunteti interesati sa gasiti cea mai buna structura inseamna ca aceasta sa fie solida si la un cost decent in comparatie cu cea mai mare parte a noii case din baloti de paie. Aceste structuri se realizeaza din barne de lemn si se deosebesc de modul in care este asezat lemnul in cadrul structurii.
Iata in continuare cele mai des folosite structuri pentru case din baloti de paie:
- Structura tip GREB – Structura este rodul inovatiei unor ingineri canadieni. Asigura o solutie de construire ieftina si simultan rezistenta. Tehnologia GREB este disponibila si tot mai des aleasa de arhitecti si clienti. Detaliile acestei maniere de executie arata inclusiv cum si ce materiale trebuie utilizate, inclusiv pentru tencuiala de exterior. In cea mai mare parte structura GREB va consuma foarte putin material lemnos. Pentru o casa de circa 100 m2 sunt necesari cel mult 2 m3 de dulapi din lemn cu dimensiunea de 10x4cm. Nu sunt necesare multe scule sau elemente de asamblare complexe datorita dimensiunii si masei reduse a dulapilor din lemn. Oricand poate fi demontata si stramutata fara vreo pierdere insemnata de material;
- Structura pe stalpi – Desi nu pare sa fie cea mai convenabila solutie de structura, totusi poate fi aleasa daca proiectul este bine gandit. Atat timp cat aveti la dispozitie stalpi din lemn, ii veti putea utiliza si integra intre acestia baloti din paie. Este de mentionat faptul ca se va evita montarea de stalpi in mijlocul peretilor. Din pricina formei materialului de constructie, debitarea balotilor se poate face rezonabil doar pe lungime. Altfel, debitarea va crea probleme de compactare si de aici risc de aparitie a puntilor temice si umezeala in pereti. Asezati, asadar, stalpii fie la interiorul fundatiei, fie in exterior acesteia si astfel comprimarea lor va fi mai usoara;
- Structura tip scara – Poate fi considerata cea mai usor de executat structura pentru case din baloti de paie. Se va folosi cherestea cu dimensiunea de 10×5 cm din care se construiesc pereti tip „scara”. „Treptele” scarii de monteaza la o distanta de 2, maxim 5 cm, fata de lungimea unui balot. Si inaltimea acestor scari este putin mai mica fata de cat ar insemna 7 sau 8 baloti, pentru a se realiza comprimarea si in plan vertical. Comprimarea se face folosind chingi speciale cu cremaliera (din cele folosite la camione pentru fixarea marfurilor). Fixarea definitiva a balotilor de „scari” se face cu scandura sau dulapi prinse in suruburi de structura;
- Structura prefabricata – Acest tip de structura este cea mai moderna in prezent, fiind dezvoltata de firme specializate in constructia de case din baloti de paie. Structura se va baza pe panouri prefabricate in care sunt presati balotii din paie. In practica, aceasta structura este foarte curata si scurteaza semnificativ durata de predare a casei. Spre exemplu, cantitatea de tencuiala folosita peste paiele din panourile prefabricate este de doua ori mai mica fata de cea necesara la balotii de paie obisnuiti. Montajul este executat de catre o firma specializata si instruita de catre producatorul acestei structuri prefabricate. Totusi, tineti cont ca veti avea un cost mai mare fata de celelalte variante.
Pentru ca rezultatul sa fie excelent in privinta izolarii termice la o casa baloti paie este absolut obligatoriu ca acestia sa fie foarte bine presati pe ambele laturi. Prin presare se intelege atat presarea individuala a fiecarui balot, cat si presarea intregului volum de baloti montati in cadrul unei structuri. Vremea buna (fara ploaie si umiditate excesiva) din timpul lucrarilor este, de asemenea, o conditie pe care este recomandat sa o verificati.
Construirea pas cu pas a unei case din baloti de paie
Daca ati decis ca veti alege sau comanda un proiect din gama de case din baloti de paie, este deja timpul sa aveti si cateva informatii despre cum se construieste. O astfel de casa din baloti de paie va fi realizata prin folosirea in mare parte a acelorasi metode folosite la o casa obisnuita. In prima intanta, ati putea crede ca avizele si aprobarile necesare ar putea fi mai putine fiind vorba despre un material foarte usor. In pracatica, veti constata ca aceste case beneficiaza de cel putin aceleasi conditii de punere in opera din perspectiva respectarii normelor de constuctie in general.
Va prezentam in continuare care sunt cei mai importanti pasi de lucru pentru o casa baloti paie. Daca sunteti interesati sa realizati siguri sau cu foarte putin ajutor specializat aceasta constructie, iata ce trebuie sa faceti:
- Colectarea de informatii – Informarea despre ce inseamna, ce implica si cum se construieste o casa din baloti de paie este esentiala. Sunt destule amanunte pe care va trebui sa le cunoasteti inainte de a demara chiar si achizitia terenului. Aceste informatii sunt disponibile in spatiul online dedicat subiectului de construire de case baloti de paie. Exista, de asemenea, carti publicate pe acest subiect. Se organizeaza periodic seminarii, ateliere si chiar se cauta voluntariat pentru a ridica efectiv o casa din baloti de paie. In oricare dintre aceste surse veti gasi o gama larga de informatii si simultan procedee sau metode de lucru. Necesitatea informarii este valabila chiar si atunci cand angajati o echipa de lucru pentru ca este foarte util sa stiti cum trebuie sa decurga lucrarile in santier;
- Insusirea practicii de lucru – Daca ati acumulat suficiente informatii si decideti ca veti lucra impreuna cu familia sau prietenii la acest proiect, fiti sigur ca aveti insusite metodele de punere in opera. De la distanta totul pare simplu, asemanator realizarii unui puzzle, insa practica este complet diferita fata de ceea ce se vede doar privind. Se vor utiliza scule de mana si scule electrice, vor exista materiale din lemn cu greutate si dimensiuni mari care trebuie manipulate si eventual ajustate in siguranta. Se va lucra la inaltime si poate in conditii de temperatura ridicata. Toate acestea trebuie contabilizate in portofoliul personal cu abilitati si putere de munca. Practica de lucru la case din baloti de paie de dobandeste cel mai bine lucrand intr-un astfel de santier;
- Alegerea terenului – Cel putin la fel de important este acest pas precum cei anteriori. Calitatea si locatia terenului sunt doua criterii esentiale pentru a parcurge fara dificultate etapele de construire la o casa baloti paie. Cu cat terenul este mai accesibil pentru aducerea materialelor necesare, cu atat veti cheltui mai putin si efortul de lucru va fi mai redus. Este recomandat sa observati personal cum se manifesta clima intr-un an de zile in zona aleasa pentru casa. Veti sti clar daca exista scurgeri mari de apa din ploi sau din topirea zapezilor, veti sti care este cea mai buna orientare cardinala a casei, sau pe unde veti construi drumul de acces. Un teren bun echivaleaza cu mult mai putine cheltuieli initiale si ulterioare pentru acces si intretinerea casei;
- Colaborarea cu personal profesionist – Trecand peste cele mai importante aspecte legate de inceperea unui proiect de casa din baloti de paie, asigurati-va ca aveti acces la specialistii in acest domeniu. Nu puteti considera ca veti putea fi simultan consultant pentru case din baloti de paie, arhitect, inginer de structura si constructor. Fiecare vor avea un rol important in obtinerea unui rezultat de foarte buna calitate. Spre exemplu, un consultant va sti imediat daca terenul pe care il aveti este potrivit pentru o casa baloti paie. Pentru partea de arhitectura si structura cautati o colaborare eficienta. Partea de constructie ar putea sa va ramana in atributii, insa tinand cont de toate detaliile prezentate anterior.
Asa cum ati putut observa, fiecare dintre aceste masuri isi au rostul lor in procesul de ridicare al unei case din baloti paie. Nimic nu se poate realiza de pe o zi pe alta, oricat de la indemana ar fi terenul, materialele si chiar echipa care este disponibila pentru lucru. Pasii de punere in opera enumerati sunt accesibili, iar acest lucru contribuie la multumirea ulterioara de a beneficia de o locuire confortabila in casa din baloti de paie.
Cu ce finisam casele din paie?
Etapa de finisare pentru casele din baloti de paie poate fi considerata foarte importanta in legatura cu modul in care se va realiza reglarea umiditii si a temperaturii in interior. Chiar daca exista tentatia ca acesti pereti din paie sa fie acoperiti cu o varianta de tencuiala pe baza de ciment, retineti ca este cea mai nepotrivita solutie. Motivul consta in faptul ca peretii nu vor respira, se va produce condens in interior, iar balotii din paie vor retine aceasta umezeala si vor mucegai. In aceste conditii trebuie recurs la varianta clasica in care este folosit lutul drept material de tencuire. Desigur, exista si alte variante de acoperire si protejare a peretilor despre care vom detalia in continuare:
- Finisare cu lut – Pamantul argilos este primul material de ales cand aveti de tencuit case din baloti de paie. Cu lut sau argila realizati cea mai buna protectie a peretilor. Umezeala se va regla in mod continuu, iar caldura se va inmagazina pe timp de iarna pentru ca peretii vor respira. Cu niciun alt material de tencuit nu veti obtine acest rezultat. Puteti folosi argila din resurse imediat apropiate casei, insa puteti comanda la un pret evident mai mare material de tencuit gata amestecat care are la baza tot lut;
- Finisare cu var – Reprezinta o varianta cel putin asemanatoare cu cea prezentata anterior. Tencuirea cu o mixtura pe baza de var va avea acelasi rezultat foarte bun pentru peretii de case din baloti de paie. Atat varul, cat si argila sunt materiale care au rol de legare a mixturii ce poate avea in compozitie nisip si/sau agregat (pietris) de mici dimensiuni. Daca doriti sa realizati si o armare a tencuielii, folositi in amestec materiale naturale. Firele de canepa sau par de capra, sau chiar plasa din fibra de sticla, cu toate ca nu este un material ecologic, contribuie la rezistenta tencuielilor la casa baloti paie;
- Finisare cu panouri – Aceasta varianta de finisare este cea mai rapida. In esenta vor fi aplicate panouri din materiale care se pot tencui cu orice fel de material. Nu este cea mai recomandata solutie, insa pentru situatiile in care exista motive legate de finalizarea rapida a casei, puteti sa o folositi.
Aceste solutii de tencuire pot fi adaptate in functie de posibilitatea de acces la materiale naturale cum sunt lutul, argila sau varul. Folosirea lor va genera o calitate superioara a locuirii si rezistentei pe termen lung pentru orice proiect de case din baloti de paie.
Sunt izolatia sau etanseitatea casei aspecte de ingrijorat?
Daca am putea spune ca un anumit aspect este la superlativ in case din baloti de paie, acesta este izolarea termica si etanseizarea fonica. Prin masuratori cu aparatura specializata s-au facut comparatii intre valorile obtinute la izolare si etansare fonica intre casa din baloti de paie si o casa declarata pasiva. Ambele valori au fost cert in favoarea peretilor din baloti de paie, aspect care certifica ceea ce deja multi locatari resimit in anii de locuire in aceste case:
- Vara – Temperatura interioara poate fi considerata racoroasa;
- Iarna – Caldura resimtita este suficienta incat folosirea incalzirii sa se faca doar la temperaturi negative si inregistrate pentru mai multe zile la rand;
- Zgomot – Grosimea acestor baloti din paie si structura lor comprimata nu va permite patrunderea zgomotelor din exterior. Valoarea atenuarii este atat de mare incat nu poate fi reprodusa cu alte materiale decat printr-un consum mare de resurse financiare.
Eficienta energetica sezonala este cel putin spectaculoasa la case din baloti de paie. Daca la acest aspect adaugam eficienta economica a acestei constructii, este de inteles de ce in majoritatea tarilor europene trendul acestui tip de case baloti de paie este tot mai apreciat.
Avantajele si dezavantajele caselor din baloti de paie
Prima preocupare pe care o aveti cand alegeti materialul de constructie este legata de avantajele, dezavantajele si mai ales cum va contribui fiecare dintre acestea la calitatea locuirii pe termen lung. In cazul acestor case din baloti de paie veti observa ca avantajele surclaseaza net aspectele mai putin dorite, dupa cum urmeaza:
Avantaje
- Rezistenta la foc este net superioara caselor din lemn. Acest lucru este datorat compactarii balotilor, lipsa aerului nefiind propice propagarii focului. In plus, stratul de lut folosit drept finisaj se constituie intr-o bariera suplimentara impotriva focului;
- Se comporta foarte bine in caz de cutremur datorita elasticitatii sutructurii din lemn si greutatii mici a peretilor;
- Umiditatea initiala este datorata uscarii foarte bune inainte de a fi pus in opera materialul;
- Asigura o bariera excelenta impotriva zgomotelor din exterior;
- Creaza un microclimat stabil la interior, atat pentru temperatura, cat si pentru umiditate, gratie capacitatii foarte bune de respiratie a peretilor;
- Nivelul de termoizolare natural este foarte bun si nu necesita neaparat un material izolator suplimentar adaugat inainte de stratul de finisaj;
- Greutatea totala a structurii si a balotilor din paie nu solicita saparea de fundatii adanci si nici armarea suplimentara a soclului;
- Costurile pentru balotii din paie si tencuirea peretilor rezultati sunt incomparabil mai mici fata de alte materiale;
- Timpul de punere in opera este mult mai redus, iar cheltuielile cu echipa de lucru de asemenea;
- Beneficiati de o casa aproape in totalitate ecologica daca veti respecta normele clasice de punere in opera pentru case din baloti de paie.
Dezavantaje
- Sensibilitatea materialului pe termen lung (chiar daca tencuirea este realizata cu responsabilitate) implica proiectarea unei sarpante cu lungime suficienta pentru a conduce dincolo de soclu apa din ploi sau zapezi. Si soclul trebuie sa fie mai inalt, in special daca stiti ca terenul se inunda usor;
- Verificarea la circa 2 ani a tencuielii peretilor exteriori. Refacerea lor costa putin si nu dureaza mult, insa tine la distanta necazurile legate de mucegairea balotilor din paie;
- Sursa de aprovizionare cu baloti este bine sa fie aproape de locul constructiei. Transportul pe distante mari ar putea costa mai mult decat necesarul pentru aceste case din baloti de paie;
- Nu pot fi folosite tencuieli decorative, ori vopsele lavabile deoarece acestea suprima respiratia peretilor;
- Pentru spatiile cu umezela ridicata ale casei (baie sau bucatarie), este recomandat sa fie construit un zid din caramida arsa;
- Durata de executie la casa baloti paie poate fi mai mare daca balotii nu sunt uscati, ori daca vremea este umeda si ploioasa.
Daca avantajele v-au incantat, merita sa tineti cont si de cele cateva dezavantaje. Majoritatea dintre acestea din urma sunt foarte simplu de tinut sub control, mai putin vremea de afara. Consideram ca avand o coordonare buna pe toata durata proiectului la case din baloti de paie, rezultatul final va fi incantator.
Valoarea acestui material este incontestabila in raport cu nivelul excelent al calitatii locuirii si costurilor de exploatare. Este de dorit sa depasiti prima impresie legata de fragilitatea balotilor din paie deoarece acest material nu este implicat in structura de rezistenta a casei. Peretii la o casa baloti paie nu sunt portanti, acestia avand doar rol de inchidere a casei si formare a barierei termo si fonoizolare. Pregatirile pentru inceperea proiectului sunt importante pentru ca vor jalona tot parcursul lucrarilor. Daca lucrati cu o firma profesionista in constructia de case din baloti de paie, lucrurile se simplifica si puteti urmari relaxati, dar informati pasii de executie.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.