
- Categorii: Betoane
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Calitatea terenului pentru fundare, sau specificul zonei din punct de vedere climatic, nu mai reprezinta in prezent impedimente pentru ridicarea unor constructii.
Ne referim aici la actiunea mediului asupra structurilor din beton, armate sau nearmate, care poate pune probleme serioase in privinta infiltrarii apei de orice fel.
Folosind beton impermeabil pentru elementele structurii de rezistenta sau alt tip de lucrari, aveti asigurata protectia intregii puneri in opera.
Ce este betonul impermeabil?
Sa construiesti cu beton armat reprezinta solutia de durata pentru cladiri rezidentiale, comerciale, drumuri si poduri sau alte edificii in care se desfasoara activitati industriale.
Pentru ca nu toate zonele au acelasi potential favorabil in privinta protectiei naturale a betonului la infiltratii, se va folosi cu precadere beton impermeabil in toate situatiile cunoscute de tip:
- Zone cu clima preponderent umeda mai mult de 6 luni pe an.
- Constructii in care se desfasoara activitati in care prezenta apei sau altor lichide este necesara procesului de productie.
- Locatii in care se acumuleaza de regula cantitati mari de apa in sol si/sau stagneaza o perioada mai lunga deasupra solului.
In oricare dintre situatiile prezentate betonul armat fara protectie la infiltrarea apei va avea serios de suferit. In mod deosebit fundatiile sunt cele care preiau in plin acest tip de agresiune pe care mediul o aduce.
Este suficient sa luam ca exemplu un bazin subteran pentru acumularea de apa pentru irigatii. La interior apa este prezenta continuu, iar la exterior se pot produce infiltratii naturale.
In aceste conditii structura unui beton obisnuit va fi curand afectata si va ceda.
Centrala pentru betoane ofera o solutie garantata pentru acest gen de constructii odata cu prepararea de beton impermeabil.
Veti construi durabil si fara grija ca dupa doar cativa ani va fi nevoie de reparatii costisitoare sau chiar reconstruire. La comanda trimisa spre statia de betone precizati clar urmatoarele date din proiect:
- Tip de beton (clasa) – in functie de necesarul fiecarui produs care se construieste.
- Includerea aditivului special care transforma un beton obisnuit intr-unul impermeabil.
- Necesarul estimat sau fix.
Rolul aditivului pentru impermeabilizare este de a produce o reactie chimica cu toata cantitatea de beton preparata, indiferent de clasa de beton.
In masa betonului se creaza o cantitate foarte mare de cristale care dezvolta astfel o masa insolubila la suprafata produsului care se toarna in cofraj.
In fapt aceasta este solutia gasita de preparatorii de betoane pentru a pune o stavila consistenta impotriva infitrarii apei sau altor lichide in porii sau microfisurile unui beton intarit.
Este de notat ca un beton impermeabil are suficienta capacitate de a respira, lucru care se realizeaza la nivelul vaporilor de apa. Este inca o proprietate aparte a aditivului care se remarca si prin:
- Capacitatea de inglobare echilibrata in toata cantitatea betonului preparat.
- Posibilitatea de a fi folosit ca atare pe suprafete de beton matur (vechi) in scop de impermeabilizare. Este extrem de util in cazul recuperarii unor structuri din fundatiei cladirilor ce nu pot fi demolate sau asupra carora nu se poate interveni altfel.
Daca veti utiliza tehnologia de impermeabilizare a betonului din fundatii prin aplicarea de aditiv special la interior, va fi necesar ca si partea exterioara sa fie tratata in egala masura.

Care este compozitia betonului impermeabil?
Beton impermeabil se primeste si se pompeaza rapid de catre majoritatea statiilor pentru betoane. Pentru lucrari de mica anvergura, sau chiar pentru anumite completari se poate prepara si cu ajutorul betonierei de santier.
Va fi necesar sa acordati multa atentie in privinta dozajului de aditiv special la cantitatea de beton de care aveti nevoie, tinand cont ca:
- Adaugati aditiv raportat la fiecare metru cub de beton preparat cu betoniera.
- Nu conteaza clasa de beton preparata. Dozarea este identica.
Reteta pentru beton impermeabil trebuie sa contina:
- Material fin – granulatie cel mult 4mm – nisip.
- Matarial margaritar – granulatie minim 4 si maxim 8 mm – sortat.
- Material piatra mica – granulatie minim 8 si maxim 16 mm – sortat.
- Material ciment – ales pentru clasa de rezistenta specificata de proiect.
- Material aditiv special pentru impermeabilizare beton.
- Apa de conducta sau de put – curata.
Amestecarea materialelor prezentate necesita ordine in privinta adaugarii si a timpilor de malaxare partiali si totali, astfel:
- Material nisip (0 si 4 mm).
- Material margaritar (4 si 8 mm).
- Material pietris mic (8 si 16 mm).
- Material ciment (clasa corecta).
- Material aditiv (dozare corecta).
- Amestecare fara apa.
- Completare cu apa in functie de cantitatea materialelor din betoniera.
- Amestecare pana la omogenizare.
- Descarcare si turnare in cofraj.
Unde este folosit betonul impermeabil?
Cunoscand proprietatile pe care le are o lucrare din beton impermeabil este natural sa solicitati constructorului sa-l utilizeze cand acest lucru se impune.
Infiltrarea apei pe suprafata betonului reprezinta un stres major. Va fi redusa durata de viata a acestuia si simultan siguranta constructiei. Prin urmare pomparea acestui beton se poate realiza pentru:
- Fundatii sau pereti ce au contact cu apa sau umezeala excesiva, continua.
- Parti de structura ce sunt de regula in contact cu substante acide.
- Constructii ridicate in zone meteo cu potential mare in privinta ploilor si zapezilor pe perioade mari de timp.
Este avantajos ca pentru lucrari de anvergura comanda de beton impermeabil sa fie trimisa unui procesator profesionist. Statia pentru betoane prepara, livreaza si pompeaza mecanizat orice cantitate solicitata.
Vom arata in continuare exemple de lucrari in constructii care se bazeaza exclusiv pe aportul betonului impermeabil:
- Canale de aductiune a apei, pentru irigatii sau pentru deversarea apelor uzate.
- Pentru fundatiile si structurile de rezistenta ale cladirilor de orice fel ce sunt afectate natural de panza freatica aflata la suprafata.
- Camine de apa si fose pentru colectarea dejectiilor in industrie si rezidential.
- Radier pentru calea ferata sau drumuri supuse des la actiunea apei.
- Pardoseli in hale pentru cresterea animalelor in zootehnie.
- Pardoseli in hale de productie unde se utilizeaza frecvent apa deversata sau alte lichide corozive.

Care sunt avantajele acestui beton?
Rezistenta betonului in constructii se bazeaza si pe modul in care acesta poate sa faca fata agresiunii mediului. Pe termen lung un beton obisnuit nu va rezista si structura sa monolit va ceda treptat.
Verificati daca exista unul dintre urmatorii factori cu risc ridicat asupra structurii viitoarei cladiri pe care o veti construi:
- Apa se infiltreaza frecvent, in mod natural sau in situatii ce nu tin de proprietar.
- Construiti intr-o zona cunoscuta cu risc la inundatie.
- Construiti o hala pentru domeniul zootehnic sau alte industrii care utilizeaza zilnica apa ca agent de spalare.
- Construiti infrastructura in domeniul hidrotehnic sau amenajari funciare.
De ce sa alegeti acest tip de beton?
Fie ca s-a construit direct cu beton impermeabil, fie ca s-a utilizat pentru reabilitare aditivul special pentru impermeabilizare, rezultatul va fi intotdeauna pozitiv in privinta protectiei structurilor din beton in fata apei.
Beneficiile primite in comparatie cu un beton simplu sunt evidente si va aratam in continuare de ce este util sa folositi beton impermeabil cand situatia impune:
- Stopeaza actiunea distructiva apei ce ar putea ajunge pana la largirea microfisurilor in cazul schimbarilor mari de temperatura.
- Tine la distanta posibilitatea de ruginire a armaturii unui beton monolit.
- Scoate din discutie necesitatea reparatiilor repetitive la nivel de structura.
- Contribuie decisiv la indeplinirea normei de durata de viata a unei constructii din beton armat si chiar conduce la extinderea acesteia.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.