Ventilatie casa

ventilatie casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Calitatea aerului ambiental interior este definitorie pentru sanatatea locatarilor si pentru desfasurarea relaxata a activitatilor zilnice. O casa aerisita in mod corespunzator in fiecare zi din an va fi o casa primitoare.

Daca doriti sa stiti cum sa puneti in aplicare un sistem eficient de ventilatie casa, tineti cont de solutiile ce sunt prezentate in detaliu in acest articol. Retineti ca identificarea variantei optime de aerisire casa trebuie realizata de o persoana abilitata in acest domeniu.

Ce reprezinta ventilarea casei?

Aerul are capacitatea de a circula in orice spatiu liber, de aceea ventilarea casei se poate realiza cu usurinta tinandu-se cont de reguli specifice. Ventilatia casei reprezinta modul in care aerul va circula intre toate incaperile locuintei, dar si schimbul de aer dintre aceasta si mediul exterior.

Transferul facil de aer curat inlesneste atingerea scopului de mentinere a confortului locatarilor din punct de vedere termic si a calitatii aerului respirat. Beneficiile unui circulari optime a aerului sunt remarcabile si se refera la:

  • Purificarea continua a calitatii aerului prin indepartarea prafului;
  • Stoparea dezvoltarii alergenilor si a impregnarii peretilor si mobilierului cu mirosuri neplacute;
  • Imposibilitatea formarii de mucegaiuri si igrasie;
  • Controlul real al umiditatii la o valoare confortabila;
  • Economia de resurse financiare in scopuri de incalzire sau climatizare.

Crearea unui sistem de ventilatie casa cu efect direct in obtinerea beneficiilor prezentate este tinta pe care trebuie sa o urmariti. In mod natural, aerul tinde sa ocupe un spatiu interior atunci cand se creaza conditiile unui curent de aer intre doua puncte diametral opuse.

Astfel, aveti la indemana posibilitatea de a profita de circulatia obisnuita a aerului obtinand o ventilatie naturala casa. Cand constructia nu permite o deplasare naturala a curentilor de aer, puteti opta pentru un sistem mecanizat de ventilatie casa.

ventilatie naturala casa

Tipuri si sisteme de ventilatie casa

Compartimentarea si, in special, vechimea unei case sunt punctele de reper in ceea ce priveste amplitudinea si sistemul de ventilatie casa pe care il veti adopta.

De la caz la caz, poate fi eficienta varianta cea mai simpla de ventilare a casei sau va fi necesar sa optati pentru un sistem mixt format dintr-o ventilatie naturala casa, care va fi suplimentata cu o ventilatie mecanica. Aflati in continuare detalii despre cele mai utilizate solutii pentru ventilatie casa.

Ventilatie naturala

Cand exista cel putin doua camere situate pe laturi opuse ale casei, puteti beneficia de o ventilate naturala eficienta. Aerul va putea circula liber intre ferestrele deschise, sau va fi uneori suficient sa existe o singura fereastra deschisa si aerul va patrunde prin zonele pasive ale casei.

Aceste zone pasive sunt fie golurile de sub usi, fie spatiile neetansate dintre foaia de usa si toc. Eficienta acestei variante de ventilatie a casei este buna atat timp cat disconfortul creat de curentii de aer nu afecteaza locatarii si procedura este repetata regulat.

Aerul interior este va fi curatat de eventualii agenti poluatori si se poate spune ca locuirea din acest punct de vedere devine sigura. Totusi, aerisirea de acest fel nu poate fi controlata eficient, prin urmare vor exista spatii in care aerul curat sa nu ajunga.

aerisire casa naturala

Ventilatie mecanica

Varianta mecanizata implica folosirea unor echipamente electrice de diferite tipuri. In acest caz, se prespune ca etansarea la nivelul ferestrelor si a usilor este buna.

Etansarea este cu adevarat fiabila cand sunt folosite sisteme de inchidere cu ferestre si usi termoizolatoare. Aparatura moderna de ventilare este reprezentata de aparatele de aer conditionat, dar si de ventilatoare specializate pentru aceasta cerinta. Si hotele sunt incadrate in aceasta categorie, pentru ca ajuta direct la eliminarea aerului contaminat cu mirosuri caracteristice si caldura din bucatarie.

O hota performanta are in plus capacitatea de a aduce in spatiul unde functioneaza aer curat din alte incaperi. Altfel, pentru case cu dimensiuni mari se poate monta un sistem centralizat de ventilatie casa ce pune in miscare tot volumul de aer interior.

Ventilarea mecanica este avantajoasa pentru ca poate fi realizata la nevoie pentru o singura incapere, sau pentru toata casa. Cu toate acestea, este posibil ca nivelul costurilor pentru energia consumata sa fie important, iar aspectul designului sa fie periclitat de volumul fizic al acestui sistem de ventilatie casa.

ventilare casa mecanizat

Ventilatie mixta

Solutia este adoptata de majoritatea proprietarilor de locuinte in apartamente sau case individuale. Avantajul principal este ca oricand aveti nevoie pot fi puse in functiune sistemele mecanice de ventilatie casa.

Acestea sunt reprezentate in cele mai multe dintre case de aparatura de aer conditionat, hotele pentru bucatarie si ventilatoare specializate pentru baie. Cand aerisirea naturala prin ferestre este posibila, economia de energie electrica este semnificativa.

Atunci cand conditiile meteo sunt potrivnice, sunt puse in functiune aparatele mecanice pentru ventilarea casei. Dozarea ventilarii mecanice va ramane la aprecierea fiecarui proprietar.

Tinand cont ca aerisirea naturala ar putea sa nu fie suficienta, in special in timpul sezonului cand alergiile naturale sunt prezente, ventilatia mixta este salutara.

ventilatie pod casa prin acoperis

Ventilatie cu recuperare de caldura

Cand doriti sa mentineti o aerisire perfecta, dar simultan sa nu existe pierderi de caldura, folositi o centrala de ventilatie special conceputa pentru aceasta utilizare.

Aerul depreciat este captat si filtrat, ulterior fiind condus spre schimbatorul de caldura si redat interiorului casei. Aceeasi centrala este capabila sa foloseasca aer din exterior, aplicand aceeasi metoda de filtrare si redare a aerului curat in incaperi.

Drept avantaje importante, se remarca metinerea temperaturii si umiditatii la niveluri de confort si reducerea consumului pentru producerea caldurii in case.

Alegerea celui mai eficient sistem de ventilatie casa merita sa fie facuta cu atentie. Cand nu aveti o viziune clara pentru acest aspect, apelati la o firma profesionista in acest domeniu. Este posibil ca o simpla modificare a feroneriei ferestrelor, in speta folosirea unui sistem oscilobatant modern sa rezolve in mare parte aceasta problema.

ventilatie mixta casa

Avantaje si dezavantaje in functie de modul de ventilare

Atunci cand exista mai multe solutii de ventilatie casa, optiunea ar putea deveni dificila. Din acest motiv, va prezentam in continuare avantajele si dezavantajele pentru toate cele patru variante prezentate anterior:

Ventilatie naturala

  • Avantaje:
    • Costul pentru aerisirea incaperilor este zero, deoarece sunt folosite ferestrele si usile casei;
    • Poate fi controlat doar timpul de aerisire in functie de necesitati;
  • Dezavantaje:
    • Nu exista niciun control in privinta calitatii aerului care patrunde in incaperi;
    • Nu se poate controla temperatura aportului de aer;
    • Temperatura este inegala in puncte diferite ale casei;
    • Costurile cu reincalzirea camerelor poate fi mare in anotimpul rece.

Ventilatie mecanica

  • Avantaje:
    • Protejarea ocupantilor datorita purificarii aerului intrat;
    • Uniformizarea ventilarii si a temperaturii;
    • Pot fi alese optional sisteme mecanice integrate pentru toata casa, sau doar pentru anumite incaperi;
    • Cu acelasi sistem mecanic se poate genera caldura sau aer rece.
  • Dezavantaje:
    • Consum de energie suplimentar;
    • Volumul in general mare al echipamentelor mecanice de ventilatie casa. Aceste unitati sunt prezente atat pe fatada casei, cat si la interior;
    • Necesitatea ingienizarii aparaturii cel putin o data dupa fiecare sezon. De regula, cand aparatura este utilizata permanent, o data pe trimestru este necesara igienizarea si verificare tehnica a aparatului de aer conditionat;
    • Sunt de luat in considerare costuri de achizitie si instalare cand sunt necesare mai multe unitati, sau o unitate centrala.

Ventilatie mixta

  • Avantaje:
    • Efectul de aerisire casa este omogen si complet;
    • Poate realiza economii atunci cand ventilarea mecanica este folosita partial, doar cand este necesar.
  • Dezavantaje:
    • Exista riscul ca folosirea ventilatiei naturale sa nu poate fi folosita in timpul sezonului cu risc de alergii aerogene, ori in cazul temperaturilor exterme;
    • Grija in privinta mentenantei aparaturii;
    • Costuri asociate cu numarul de unitati folosite.

Ventilatie cu recuperare de caldura

  • Avantaje:
    • Detin o eficienta sporita in tratarea si eliminarea aerului contaminat din casa;
    • Sustin la nivelul dorit umiditatea si temperatura din incaperi;
    • Asigura un nivel de temperatura confortabil si reduc consumul de energie termica pentru incalzirea casei;
    • Aerul evacutat va incalzi pe cel introdus in casa pana la cel putin 18 grade Celsius.
  • Dezavantaje:
    • Volumul aparaturii si tubulaturii este important;
    • Este necesar un proiect intial care sa includa aceste piese;
    • Dificultati si costuri suplimentare la implementarea sistemului intr-o casa deja construita;
    • Costuri initiale care se recupereaza in timp.

Dupa consultarea aceastei sectiuni, sunteti in masura sa optati pentru varianta de ventilatie casa care se potriveste cel mai bine cu spatiul construit pe care il detineti.

Este necesar sa existe un echilibru, in special atunci cand locatarii sunt persoane de varste diferite. Pentru aprofundarea si gasirea variantei optime, puteti solicita consultanta unei firme specializata in sisteme de ventilatie casa.

ventilatie pod locuibil casa

Cum se proiecteaza casa din punct de vedere al ventilatiei?

Primul aspect in aceasta privinta tine de volumul efectiv de aer pe care casa il poate primi. Arhitectura casei, compartimentarea, gradul de umplere cu obiecte, numarul de locatari, toate sunt elemente ce contribuie ulterior la modul in care se va realiza ventilarea casei.

Casa va fi proiectata astfel incat sa existe posibilitatea mentinerii unui aport suficient de aer proaspat, in orice anotimp. In plus, este necesar sa fie prevazut si un sistem suplimentar de ventilare in cazul cand nu se poate opta temporar pentru ventilarea naturala. In practica, exista doua modalitati de proiectare in care este inclus si modul de aerisire casa, astfel:

  • Casa tip apartament sau casa individuala – Toate incaperile vor fi prevazute cu sisteme de ferestre termoizolatoare, ce includ feronerie oscilobatanta cu sistem de microventilatie. Fiecare incapere va fi dotata ulterior cu un sistem individual de climatizare, ori toata casa va primi climatizare dintr-un sistem multisplit;
  • Casa tip vila cu P+1 sau P+1+mansarda – In aceasta situatie, proiectarea unui sistem de ventilatie casa se poate axa pe folosirea ventilarii cu recuperare de caldura. Acest lucru implica proiectarea canalelor de trecere a tubulaturii si a gurilor de admisie si evacuare a aerului.

Aceste variante trebuie sa fie atent alese pentru ca raportul eficienta/cost sa fie in favoarea proprietarului si simultan efectul de ventilare sa fie perfect.

De ce depinde si cum gandim o ventilatie corecta?

Ventilarea corecta a incintei unei locuinte depinde, in primul rand, de volumul de aer ce patrunde in incapere. Este insuficient sa avem o sursa constanta de aer daca aceasta nu face fata ritmului de contaminare pe care casa il poate produce.

In acelasi timp, durata in care se realizeaza inlocuirea aerului imbacsit este importanta. Cu cat timpul de admisie este mai mare, cu atat temperatura din incaperi poate sa scada sau sa creasca considerabil in functie de anotimp.

Pentru aceste motive, o ventilare eficienta trebuie sa fie bazata pe aportul repetat de aer curat, la un volum suficient, pentru purificarea si eliminarea contaminantilor din incaperi.

ventilatie naturala pod casa

Unde este recomandat sa fie pozitionate sursele de ventilatie?

Cand locuinta este in faza de proiectare, aceasta necesitate poate fi rezolvata usor. Se vor alege solutii de orientare a compartimentarii in asa fel incat sa existe cel putin un traseu direct intre doua puncte prin care aerul poate patrunde si refula din incaperi.

In acelasi timp, fatada casei trebuie sa fie in asa fel proiectata, astfel incat sa poata fi instalate fara dificultate aparate de aer conditionat mono sau multisplit. Unitatile interioare vor fi montate astfel incat curentul de aer sa nu deranjeze locatarii, indiferent de modul in care foloseste incaperea.

Sfaturi pentru realizarea corecta a ventilatiei casei

Realizarea corecta a ventilarii unei case poate fi usor pusa la punct. Diferentierea vine din arhitectura casei, numarul de camere si de cel al locatarilor.

Tinand cont de informatiile prezentate in acest articol, veti putea indentifica rapid care este cea mai eficienta si economica varianta de ventilatie casa. In continuare, va prezentam cateva sfaturi punctuale:

  • Folositi zilnic metoda de aerisire naturala prin intermediul ferestrelor casei;
  • Montati plase antiinsecte la toate canaturile de ferestre. Aceste plase permit o aerisire controlata, la volum diminuat, fiind capabile sa retina o mare parte din praful si alergenii din aer;
  • Alternati aerisirea naturala a casei cu folosirea sistemelor de climatizare;
  • Asigurati mentenanta suficienta oricarui tip de filtru inclus in aparatele de aer conditionat sau in centralele de ventilatie cu recuperare de caldura.

Este ideal ca atunci cand exista posibilitatea de a opta pentru o ventilatie naturala casa sa o folositi cu incredere. Consumul de electricitate nu va creste prin folosirea ventilarii mecanice, iar aspectul interioarelor si al fatadei nu va fi incarcat cu prezenta acestei aparaturi.

Cu siguranta, daca nu exista alternativa si nivelul de ventilare al casei este insuficient sau poluantii din aerul interior sunt la o cota periculoasa, atunci optati pentru sistemele mixte sau cele cu recuperare de caldura.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.